james.gif ( 3021 bytes) lehtileikkeet: etusivu
viikon motto: hakusivu
kestoviisaudet: hakemisto

 

Usko pääomavirtojen korporatiiviseen ohjailuun?
t u o r e i m m a t   u u t u u d e t   a p o s t o l i s e s s a   u u t i s k e o s s a

javiiva.gif (1139 bytes)
Cloverapilaset

Keskiviikko 27.1.1999 , klo 18.19

Sijoittamisesta - turvaavasti ja tuottavasti?

    Rakenteen mullistava korjaus ei leikkaa eläkkeitä, vaikka sitä jokainen tietenkin ensimmäiseksi pelkää. Koko hanke perustuu rahoitusteknisiin laskelmiin, joista maallikkojen on viisainta pitää suunsa kiinni. Tulevaisuuden haaveena on sijoitustuottojen paraneminen. Se on iloinen uutinen - palkansaajille. Maksut eivät ehkä alene - mutta niiden korotuspaine helpottaa?

Alan omat ihmiset ovat tottuneet suitsuttamaan kiitosta järjestelmämme ylle. Kömpelöä ja riitaistakin sen tominta silti viime ajat on ollut. Uusien ohjeiden kehittäminen - yhtiöiden sijoitustoimintaa varten - on silti ollut ihan turhaa. Nykyiset ovat oikein hyvät niille, jotka vielä uskovat - pääomavirtojen korporatiiviseen ohjailuun. Se usko istuu lujasti alassa. Vanhaa järjestystä tuoreet kehittämisehdotukset vaan vahvistavat.

Voimassaolevien suositusten mukaan lainat ja sijoitukset suunnataan taloudellista kasvua edistäviin, kansantalouden kantokykyä lisääviin ja siten - työllisyyttä vahvistaviin investointeihin. Työmarkkinajärjestöjen tiukassa ohjauksessa työeläkeyhtiöt ovat tietenkin toteuttaneet tätä suositusta. Ei voi muuta kuin kysyä, että millainen työttömyys meillä olisikaan ilman näitä järjestöjen valvonnassa tehtyjä - työllisyyttä vahvistavia investointeja?

Työmarkkinajärjestöjen ja työeläkelaitosten yhteinen neuvottelukunta asettaa etusijalle myös tuotantorakenteen monipuolistamista ja elinkeinoelämän tarpeellista rakennemuutosta edistävät investoinnit. Hyvä, että tällainen suositus on ollut olemassa ja että järjestöjen ja yhtiöiden luotonantoneuvottelukunta on sen toteuttamista valvonut. Millaisessa jamassa me ilman sitä olisimmekaan?

Työeläkeyhtiöt ovat olleet viime vuodet pahasti helisemässä meidän eläkesäästöjemme kanssa. Rahat on käsketty sijoittaa - tuottavasti ja turvaavasti, mutta yhtiöt eivät tienneetkään, mihin ne rahansa laittaisivat. Yritykset eivät enää halunneet lainata niitä - niin kuin ennen. Yllättäen valtio ilmestyy pelastavaksi enkeliksi. Valtion velantarve paisui äkkiä niin, että työeläkeyhtiöt pääsivät huolistaan. Yhtiöt ovat viime vuosina lainanneet melkein yksinomaan valtiolle. Tällä menolla työeläkeyhtiöiden sijoituksista on kohta vain rippeet muualla kuin virkamiesten ottamissa luotoissa.

Sijoitukset osakkeisiin ovat isojen yritysten toivelistalla. Isänmaalliset syyt puoltavat pk-yritysten rahoitusta. Niissä on kasvun vara - eivätkä ne yleensä laajenna ulkomaille. Valtiolta odotetaan takaustukea. Esimerkiksi käy asuntotuotannon edistäminen. Se on sujunut yhtiöiltö tuottavasti - salaisuus on valtion korkotuki.


Copyright © Cloverapilaset 1999