james.gif ( 3021 bytes) lehtileikkeet: etusivu
viikon motto: hakusivu
kestoviisaudet: hakemisto

 

Keskustelujen antama lisäarvo -- on todellista?
t u o r e i m m a t   u u t u u d e t   a p o s t o l i s e s s a   u u t i s k e o s s a

javiiva.gif (1139 bytes)
Cloverapilaset

Keskiviikko 28.7.1999 , klo 19.43

Ikäjohtaminen on taitolaji - keskustelemalla?

    Varttuneita työntekijöitä ei pysty sumuttamaan fraaseilla, vaan johtajan on uskallettava panna itsensä ihmisenä likoon. Hyvä johtaja luotsaa tiimiä keskustelemalla - ei käskyttämällä

Miten yli 45-vuotiaiden ammattitaitoa voisi päivittää ja työkykyä kehittää niin, että puheet keinutuolivalmiista ikäpolvesta loppuisivat? Epäsuorasta ikäsyrjinnästä on vaikea päästä kiinni. Jos johtaja on nopeasti asemaansa edennyt nuori bisnesmies, jonka aatemaailma kiteytyy tulosjohtamiseen ja nopean rahan tekoon, hänen on todennäköisesti aika vaikea ymmärtää ikääntyneiden työntekijöiden tapaa toimia.

Onnistunut ikäjohtaminen vaatii johtajalta positiivista asennetta omaan ikääntymiseensä. Jos hän vieroksuu omaa keski-ikääntymistään, hän ei pidä muidenkaan yli viisikymppisten kokemusta ja ihmissuhdetaitoja lisäarvoa tuovina vahvuuksina.

Parhaaseen tulokseen ikääntyvien työntekijöiden ryhmä pääsee, jos esimiehellä on kanttia tulla ulos kuorestaan - mukaan tuloksentekoon. Jäykkä hierarkia pelkästään huvittaa työntekijöitä, jotka ovat nähneet johtajien menevän - toisten tulevan. Toinen avainsana on yksilöllisyyden hyväksyminen. Jokainen näkee työprosessia omasta näkökulmastaan ja kokeneella työntekijällä on vahva halu tehdä asiat omassa järjestyksessään - ja vähän omalla tavallaan. Ei ole mitään mieltä pakottaa kaikkia samaan muottiin - jos käskyttäminen alentaa työmotivaatiota. Suomessa hierarkia ei ole niin korkea kuin etelämpänä, mutta pelokkaat asenteet panssaroivat toisinaan ihmiset liikaa omiin rooleihinsa.

Ikäjohtamisen kovin pala talouden ja tekniikan ammattilaiselle on tasavertainen keskustelu alaisten kanssa. Moni esimies suorastaan pelkää tilannetta, että alainen on edes rakentavasti eri mieltä. Kokenut työntekijä haluaa kuitenkin, että vaikeistakin asioista puhutaan suoraan ja että keskustelussa otetaan huomioon molempien osapuolten mielipiteet. Keskustelujen antama lisäarvo on todellista, vaikka kiireiset johtajat pitävätkin niitä hukkaanheitettynä aikana.

Ikäjohtaminen on taitolaji. Varttuneita työntekijöitä ei pysty sumuttamaan fraaseilla. Hyvä johtaja luotsaa tiimiä keskustelemalla - ei käskyttämällä.


Copyright © Cloverapilaset 1999