Viisi selviytymismallia -- Viisi roolia

Selviytymismallit - roolit - ovat valesankari, taakankantaja, syntipukki, näkymätön lapsi ja naurattaja. Tiedostamalla omat - ja työkavereiden roolit, työn ja ihmisten kehittymistä estävät mallit on rikottavissa?

Valesankarin arvo on siinä mitä hän tekee, ei siinä, mitä hän on. He's human doing - not human being. Työpaikalla valesankari hakee tilaisuuksia suorittaa urotekoja ja tekee hillittämästi töitä. Hän vainuaa pienimmätkin menestyksen mahdollisuudet ja kiiruhtaa toteuttamaan asioita, jotka voivat edistää hänen uraansa. Hänellä ei ole vapaa-aikaa. Hän laiminlyö itseään, perhettään ja ystäviään.
Minkälainen valesankari sitten on esimiehenä?

Taakankantaja ajattelee aina asioita muiden kannalta ja hylkää itsensä. Häntä saa tarvita, hän on muita varten. Hän vaistoaa, mitä muut odottavat ja tarvitsevat. Hän löytää ympärilleen ihmiset, jotka tarvitsevat pelastajaa. Taakankantajan itsekkyys on naamioitu epäitsekkyydeksi. Taakankantaja on kova kontrolloimaan toisten tekeemisiä, se herättää vihaa. Hän on iloton ja negatiivinen.
Toipunut taakankantaja alkaa toteuttaa itseään

Syntipukki oli ongelmalapsi pienenä ja hän on sitä työpaikalla. Alkoholi korvaa hänelle usein ihmissuhteet. Syntipukki tarvitsee aina toisia, hän ei koskaan anna toisten tarvita häntä. Hän ei ole kasvanut aikuiseksi, hän on kateellinen muiden menestyksestä eikä kykene yhteistyöhön.

Näkymätön lapsi on aikuisenakin näkymätön. Hän on hiljainen ja ujo. Hän ei ymmärrä, että jokaisella ihmisella on oikeus viedä tilaa. Hänen lahjakkuutensa ei ole käytössä ja siksi hän ei viihdy työssään. Työssä viihtyy vain, jos työ on riittävän vaikeaa ja hastaa toiminnalliseen ja älylliseen kasvuun. Liian helppo työ stressaa.

Naurattaja on krooninen leikinlaskija, joukon vitsiniekka. Naurattaja liittyy toisiinsa roolinsa kautta, siksi hän ei pääse kenenkään lähelle. Hän on levoton ja kärsimätön. Mutta - se joka kieltäytyy kärsimästä ei kehity eikä pääse työssään eteenpäin. Naurattajan tragedia on, että hän toivoo epätoivoisesti, että joku ottaisi hänet vakavasti.

KLIK!

Backwards