james.gif ( 3021 bytes) lehtileikkeet: etusivu
viikon motto: hakusivu
kestoviisaudet: hakemisto

 

Selvä sosiaalinen tilaus - rakkausministeriölle?
t u o r e i m m a t   u u t u u d e t   a p o s t o l i s e s s a   u u t i s k e o s s a

javiiva.gif (1139 bytes)
Cloverapilaset

Tiistai 27.10.1998 , klo 19.23

Georg Orwellin visio - 1984 - on pian totta?

    Kyseessä on maailman kuuluisin negatiivinen utopia. Kirjassa 1984 ennustetaan, että tällä vuosisadalla vielä pystytään tuhoamaan kaikki läntiset perusarvot aivopesemällä kansalaisten mielet. Isoveli naulaa totuusministeriönsä kautta yhteiskunnan pääasialliset opinkappaleet kaikkialle: sota on rauhaa, vapaus orjuutta, tietämättömyys valttia.

Meidän onneksemme viime vuosikymmen muodostui historialliseksi käännekohdaksi - mutta ei välttämättä Orwellin piirtämän kaavan mukaan. Kirjan parodioima totalitarismi - kommunismi - tuli tiensä päähän ja päätyi historian roskakoriin? Orwellin painajaismaisessa kirjassa yksilö jää auttamattomasti valtarakenteen manipuloivan höyryjyrän alle. Valtaapitävät vaihtavat totuutta tarpeen mukaan. Yksilöt ovat periatteessa heikkoja ressukoita, joilla ei ole eväitä vapauden ja totuuden kohtaamiseen.

Elämme orwelliaanisessa maailmassa? Ainoa valtakunnallinen päivälehti vetäisee sunnuntainumerossaan kissankorkuiset otsikot asioista, joita ei ole olemassa. Tietämättömyys on valttia. Kissankorkuisin kirjaimin otsikoitu totuus julistetaan hiirenkorkuisilla kirjaimilla aprillipilaksi. Päinvastainen totuus astui juuri voimaan. Samoihin aikoihin tulevaisuusvaliokunta pohdiskeli eduskunnassa arvokeskustelun tilaa ja totesi, että kaikki mahdollinen liikkumavapaus on muurattu kiinni. Kestäviin tuloksiin ei voi päästä koska kaikki potkivat palloa samaan maaliin. Samalla yltiöpäinen tulontasausinto, jota on tuettu elämällä velaksi, passivoittaa väestöä. Samanlaiset ihmiset antavat tukea samanlaisille ihmisille.

Georg Orwellin negatiivinen utopia muistuttaa arvokeskustelun yksipuolisuuden vaaroista. Orvellin kirjassa yksimielisyys taataan fyysistä väkivaltaa käyttäen - rottien avulla. Näin pitkälle onneksi ei suomalaisessa arvokeskustelussa vielä ole tarvinnut mennä. Konsenssus siitä, että yksilöitä passivoiva yhteiskunta on poikaa, on syntynyt ikään kuin itsestään. Orwellin kirjassa kurista ja järjestyksestä vastaava toimisto on nimeltään rakkausministeriö. Sen päämääränä on kitkeä pois kaikki inhimilliset hömpät, kuten tunteet, jotka pitää korvata uskollisuudella ja rakkaudella järjestelmää ja sen johtohahmoja kohtaan. Eduskunnassa puhuttu: Ne, jotka haluavat olla valon puolella, hyvän puolella, kysyvät, miksi eivät pahan voimat nouse esille, jotta ne voitaisiin nitistää, mikseivät ne tee kunnon ehdotuksia, joita voitaisiin sitten vastustaa? Rakkausministeriölle on siis selvä sosiaalinen tilaus. Nyt pitäisi tälle yksikölle vain löytää nopeasti potentiaalisia asiakkaita.


Copyright © Cloverapilaset 1999