james.gif ( 3021 bytes) lehtileikkeet: etusivu
viikon motto: hakusivu
kestoviisaudet: hakemisto

 

Markkina-arvopuhe mekanisoi ihmistä, korvissa?
t u o r e i m m a t   u u t u u d e t   a p o s t o l i s e s s a   u u t i s k e o s s a

javiiva.gif (1139 bytes)
Cloverapilaset

Tiistai 13.10.1998 , klo 19.49

Kai sinäkin huolehdit markkina-arvostasi?

    Kai sinäkin huolehdit markkina-arvostasi? Putsaat ja kiillotat, panostat ja sparraat. Omaa osaamispääomaa on vaalittava ja huolettava ... tuttua kirjoittelua - vai mitä? Tunnistamme sen todella läheltä, omista jutuistamme. Kannatamme varmaan helposti omasta terveydestä ja ulkonäöstä huolehtimista, hyvien tapojen osaamista ja jatkuvan koulutuksen ideaa. Olemme lämpimästi myös kehittymisen puolella, erityisesti silloin, kun puhutaan kokonaisvaltaisesta ihmisen kasvusta. Mutta markkina-arvotermi herättää meissä ehkä lievää suurempaa epäröintiä - tai sitten ei?

Valtatrendi tunkee sanastonsa kaikkialle. Ihmissuhteetkaan eivät säästy myymisen ja ostamisen käsitteiltä. Moni on varmaan viime aikoina kysynyt itseltään - edistänkö minäkin tämän kielen leviämistä?

Jos lapsen itkustakin aletaan puhua siihen tyyliin, että lapsi myy sillä hoivan tarvettaan - on itse kullakin vaikeuksia pysytellä mukana. Jos vanhempi ostaa tarpeen ja alkaa myydä palveluksiaan lapselle - minkä hinnan hän ottaa palveluksistaan? Vaihdantataloudessakin puntit täsmäytetään jossain vaiheessa. Sielumme silmillä voimme nähdä, kuinka ajan vannoutuneimmat kasvatit kohauttavat olkapäitään ja sanovat, että kyse on vain sanoista ja termeistä. Mutta mistä onkaan kyse sellaisessa maailmassa, jossa kaikki inhimillinen voidaan tiivistää ostamiseen ja myymiseen. Mielikuviemme Ferengien maailmasta? Sanat luovat sen maailman, jossa elämme.

Markkina-arvopuhe mekanisoi korvissamme ihmistä. Markkina-arvolla mitattuna olet käypää kamaa - tai luuseri. Termi tekee ikävät ihmisratkaisut helpommaksi. Elävien ihmisten kanssa pelaaminen on vaikeampaa. Jos kyseessä on markkina-arvottomista tyypeistä, ei tarvitse jäädä suremaan. Potkujen antaminen on palvelus yritykselle. Ja ehkäpä joskus todella niin onkin - vähintään lyhyellä tähtäimellä. Se ei silti mitätöi sitä tosiseikkaa, että kyseessä on ihminen, joka ei ymmärtänyt, mitä häneltä olisi muuttuneissa olosuhteissa vaadittu - ehkä ei edes vähän autettunakaan. Maailma tuntuu joskus julmalta paikalta, välillä jopa siltä, että osa ihmisistä suorastaan kerjää vaikeuksia itselleen. Mitä muuta heille voi sanoa, paitsi, että he eivät osanneet huolehtia markkina-arvostaan?


Copyright © Cloverapilaset 1999