james.gif ( 3021 bytes) lehtileikkeet: etusivu
viikon motto: hakusivu
kestoviisaudet: hakemisto

 

Käsitteellinen sekaannus - ja virhe laskukaavassa?
t u o r e i m m a t   u u t u u d e t   a p o s t o l i s e s s a   u u t i s k e o s s a

javiiva.gif (1139 bytes)
Cloverapilaset

Keskiviikko 3.2.1999 , klo 8.06

Ennuste - on valmiiksi tuomittu erehtymään?

    Miten on mahdollista, ettei kukaan osannut ennakoida Suomi-neidon persliukua lamaan? Miten on selitettävissä, että Aasian tiikereiden kehno kunto jäi kaikilta huomaamatta? Miksi kukaan ei ... ?

Kehnojen ennusteiden parjaamisesta on viime vuosina tullut suosittu kansanhuvi, johon on riittänyt värkkejä niin hyvinä kuin pahoinakin päivinä. Ilkkumiseen ovat osallistuneet yhtälailla sekä vanhat että nuoret - sekä presidentti että kadunmiehet. Mikään ei ole niin vaikeaa kuin ...

Mikä Suomea oikeastaan uhkaa? Taantuma, matalasuhdanne - vaiko peräti - lama? Käsitteellinen holtittomuus, johon media ja kansalaiset ovat viime aikoina syyllistyneet - uuden laman todennäköisyyttä pohtiessaan - tuntuu kiusalliselta. Täyttä tolkkua siitä, mitä sekaannuksia voitaisiin jatkossa välttää ei kuitenkaan ole tarjolla. Selvää näkemystä sanojen sisällöllisistä eroista ei ole sitäkään tarjolla. Taantuma on ... mutta ...?

Hyvien ennusteiden laatiminen on oikeasti vaikeaa puuhaa, ja tietysti aivan erityisen vaikeaa on talouden käännekohtien täsmällinen ennustaminen. Kansantaloustieteen matemaattisissa malleissa massojen - eli ihmisten - mielenailahdukset ovat ilmeisesti - häiriötekijöitä?

Ja lisäksi - vaikka talous karahtaisi tyystin kiville, suomalaiset saavat vielä seuraavana vuonna nauttia kasvuperinnöstä. Kasvuperintö? Mikä se on? Käsitteellinen sekaannus ja virheellinen laskukaava?

Parhainkin ennuste on itse asiassa vain valistunut, sisäisesti looginen, arvaus siitä, mitä lähitulevaisuudessa, tietyin oletuksin, tapahtuu. Kaikessa monikerroksisuudessaan ennuste on oikeastaan jo valmiiksi tuomittu erehtymään. Siksi ennusteiden laatijoilta on turha vaatia - selvännäkijän kykyjä. Mutta käsitteellistä ryhtiä heiltä voi vaatia! Siis sitä, että samat sanat tarkoittavat ekonomistista ja ennustajasta riippumatta suurin piirtein samoja asioita - väijyipä nurkan takana sitten minkäniminen vainolainen hyvänsä - ja pullottipa repussa sitten miten paljon kasvuperintöä tahansa.

Vasta aika - ja jälkiviisaus - seuloo tiedon vuosta selkeästi esiin laman ennusmerkit - taantuman alkufanfaarit - ja suhtanteiden taitekohdan?


Copyright © Cloverapilaset 1999