james.gif ( 3021 bytes) lehtileikkeet: etusivu
viikon motto: hakusivu
kestoviisaudet: hakemisto

 

Hyvä aikomus -- tekojen seuraukset ovat pahoja?
t u o r e i m m a t   u u t u u d e t   a p o s t o l i s e s s a   u u t i s k e o s s a

javiiva.gif (1139 bytes)
Cloverapilaset

Keskiviikko 4.11.1998 , klo 19.37

Sumea ajattelu: seitsemän kuolemansyntiä?

    Kristallipallon hämäryys on tuonut pelialueelle joukon pahoissa aikeissa kulkevia, jotka näkevät epävarmuudessa mahdollisuuden rohmuta itselleen mahdollisuuden määräillä ja verottaa. Vaikka tulevaisuutta ei voi ennustaa, menneisyys on kuitenkin opettanut joitakin ajattelun sääntöjä. Sumeissa vesissä liikkujat rikkovat niitä surutta. Viimeaikaisesta talouskeskustelusta voi poimia sumean ajattelun seitsemän kuolemansyntiä.

Nollasummapeli on pelitilanne, jossa toisen voitto on yhtä suuri kuin toisen tappio. Marx sijoitti työn ja pääoman vastakkaisasettelun tälle pelialueelle; kuten tiedämme, hän oli väärässä. Talous ei ole nollasummapeli, vaan dynaaminen systeemi, jossa aivan hyvin on mahdollista, että monet tai jopa kaikki voittavat. Toisen onni ei ole toiselta pois.

Korrelaatio on kausaliteetti eli jos kaksi ilmiötä esiintyy samanaikaisesti, toinen on toisen syy. Tämä on kuitenkin väärin, sillä kausaalisuhde vaatii paitsi korrelaatiota myös sitä, että syy tulee ajallisesti ennen seurausta ja, että voidaan todentaa jonkinlainen mekanismi, joilla syy saa aikaan seurauksia.

Sian periaate tarkoittaa ajatusta, että jos jokin on hyvää, niin enempi samaa on parempi. Tai kääntäen - jos joku juttu on paska juttu, niin enempi on paskempi juttu. Tiikeritalouksien kompuroinnin syistä inttäessä liberaalin mielestä liberalisoiminen on hyvää - ja enempi olisi ehkäissyt kriisin. Sosialistin mielestä vähäinenkin talouden vapauttaminen on pahasta - ja enempi johti tuhoon. Kuitenkin harvat kasvukäyrät jatkavat nousuaan täältä ikuisuuteen - joskus sen siankin maha täyttyy.

Hyvä aikomus takaa hyvän lopputuloksen. Vaikka kuinka olisi hyvissä aikeissa liikkeellä, tekojen seuraukset voivat olla pahoja. Talous on sen verran monimutkainen systeemi, että kun yhdestä paikasta tökkäsee, ei ole ihan itsestään selvää, missä kaikkialla lopullinen vaikutus näkyy. Ilmaiseksi annettu ruoka-avustus saattaa hävittää omaehtoisen selviytymisen eväät.

Yleistäminen tarkoittaa pahaa tapaa laiskasti kuvitella, että jos nopeasti muuntuvilla informaatiotekniikan aloilla siirrytään virtuaaliverkostoihin, meritokratiaan ja pätkätöihin - se on yhtä vallitseva olotila myös sellunkeittäjillä. Yleistämisen vastavoima on segmentoiminen, eriyttäminen: mikä pätee yhdellä alalla ei välttämättä toimi samalla lailla muilla aloilla.

Personointi tarkoittaa pahaa tapaa lukea kaikki ongelmat jonkun ilkeämielisen hyypiön syyksi. Kun maassa menee lujaa, se johtuu tietysti hallituksen kaukonäköisestä investointistrategiasta. Kun maa joutuu vaikeuksiin holtittoman luotonannon takia, syy löytyy kaikkein helpoimmin konspiraatiosta. Kun kaiken takana on jokin ilkeämielinen juoni ja itse on konspiraation uhri, ei tarvitse katua mitään - eikä muuttaa mitään.

Sanat ovat tekoja. Kunhan vaan riittävän ponnekkaasti julistaa jotakin, se tapahtuu. Strategia toteutuu tekemällä strategiapaperi. Työttömyyden puolittuminen, tietoyhteiskunta, mikä vaan toteutuu, kunhan riittävän isokenkäinen lausuu painokkaasti maagiset sanat. Tämä on kuitenkin kuolemansynneistä pahin: usko, että muutos tulee, vaikka mitään ei muutettaisi - kehityksen odotus vaikka mitään ei kehitettäisi.


Copyright © Cloverapilaset 1999