james.gif ( 3021 bytes) lehtileikkeet: etusivu
viikon motto: hakusivu
kestoviisaudet: hakemisto

 

Suomella menee paremmin kuin pitkään aikaan?
t u o r e i m m a t   u u t u u d e t   a p o s t o l i s e s s a   u u t i s k e o s s a

javiiva.gif (1139 bytes)
Cloverapilaset

Sunnuntai 31.5.1998 , klo 19.55

Mutta - missä sitten se hyvinvointi näkyy?

  Suomella menee paremmin kuin pitkään aikaan. Suomen 500 suurimman yrityksen tulos on kaikkien aikojen muhkein. Koko kansantalous kasvaa EU'n huippuvauhtia.
  Miksi sitten niin harva hymyilee?
  Viimeisin pankkiraporttimme kertoi, että pankit menestyvät paremmin kuin koskaan. Tämä ei kuitenkaan ole lisännyt pankeissa ravaavien, saati niistä irtisanottujen ja irtisanottavien hyvinvointia. Ei myöskään asiakkaiden, joille pankit ovat työntäneet tehtäviään.

Palveluyhteiskunta on muuttunut itsepalveluyhteiskunnaksi, jossa pakollisten rutiinien hoitaminen vie entistä suuremman osan työssäkävijöiden entistä vähemmästä vapaa-ajasta. Työpaikat ja kaupat ovat yhä kauempana kotoa, mutta niihin sentään ajetaan hienoimmilla autoilla kuin ennen. Siitä talouskasvussa osittain onkin kysymys. Mutta pitäisihän sen lisääntyneen vaurauden jossain muuallakin näkyä?

   Olisiko vauraus livahtanut verottajan pohjattomaan pussiin pöhöttämään julkista sektoria?
   Ei siltä tunnu. Opettajat viettävät pakkolomiaan, laitosvanhukset saavat vaipan päivässä ja sairaalat laativat listojaan siitä, keitä hoidetaan, keitä ei.
   Ehkäpä kasvun hedelmät on on säilötty tulevaisuuden varalle?
   Päinvastoin. TT'n viimeiksi julkistaman selvityksen mukaan kotimaiset investoinnit vähenevät odotettuakin nopeammin.
   Olisiko vauraus käytetty velkojen maksuun?
   Tokkopa, sillä Suomi on yhtä velkainen kuin ennenkin.
   Ovatko rahat menneet optio- ja osinkomiljonäärien taskuun?
   Pikkurahoja. Eivät hyvinvoinnin lisääntyminen heistä ainakaan ulospäin näy.

Mitäpä jos onkin niin, että Suomella menee huonommin kuin pitkään aikaan? Jos yritysten ja kansantalouden menestys ei muutu ihmisten iloksi, onko se menestystä ollenkaan? Kysyi keneltä tahansa, niin elämän tärkeitä asioita ovat terveys, vapaa-aika ja toiset ihmiset.
Virallisina henkilöinä kaikki kuitenkin hokevat, että terveydestä, vapaa-ajasta ja toisista ihmisistä huolehtiminen ovat rasitteita, jotka nakertavat yritysten ja kansantalouden kilpailukykyä.

Ikään kuin laivojen rakentaminen olisi tämän elämän tarkoitus, mutta laivaristeilylle osallistuminen - eli laivojen käyttö - syntiä. Ikään kuin aikakausilehtipaperin ja sohvien valmistaminen lisäisi hyvinvointia, mutta aikakausilehtien lueskelu sohvalla ei. Suomen kilpailukyky vaatii kuulemma pitempiä työpäiviä. Mutta vaatiko hyvinvointi?


Copyright © Cloverapilaset 1999