james.gif ( 3021 bytes) lehtileikkeet: etusivu
viikon motto: hakusivu
kestoviisaudet: hakemisto

 

Huipulle -- jos tekee tarpeeksi työtä sen eteen?
t u o r e i m m a t   u u t u u d e t   a p o s t o l i s e s s a   u u t i s k e o s s a

javiiva.gif (1139 bytes)
Cloverapilaset

Keskiviikko 7.4.1999 , klo 16.44

Henkinen kasvu alkaa - selitykset loppuvat?

    Yksilön kasvu on kokonaisuus ja monen asian summa. Oman ylärajan saavuttamiseen, oli se sitten maailmanmestaruus urheilussa tai iso projekti työelämässä, tarvitaan kykyjä ja lahjakkuutta. Tiedolliset valmiudet ovat olennaisia - samoin arvot ja moraali.

Sen lisäksi jokainen tarvitsee aikaa omalle itselle, joskus voi vain olla. Itsensä kohtaaminen jää tekemättä - nykyihmisen päivään kuuluu liikaa ohjelmoitua ajankäyttöä. Jo lasten elämä on täysin ohjelmoitua koulupäivän jälkeen, leikit jäävät leikkimättä. Omille ylärajoille on mahdollista päästä, jos tietää mitä tavoittelee. Rajojen etsintä vaatii uskallusta toimia. Henkisen kasvun alueelle kuuluvat yhtä lailla luontosuhteet, taide ja ihmissuhteet. Koulun pitäisi olla muutakin kuin tiedon kaatamista oppilaan päähän.

Huipulle pääsee vain pitkäjännitteisen työn kautta, töitä on tehtävä paljon ja laadukkaasti. Tavoitteet jäävät saavuttamatta useimmiten liian vähäisen työn - ja huonon laadun takia. Huipulla erot ovat pieniä. On muistutettava itsensä menestymisen väliaikaisuudesta. Ellei jatkuvasti ponnistele - jää jalkoihin. Kilpailijaa on kunnioitettava eikä sitä saa aliarvostaa. Itse ei tule paremmaksi - toista haukkumalla. Koko ajan pitää tarkkailla, mitä muut tekevät. Huipulla oleminen ei ole vain kokkareilla kulkemista. Huipulla ei ole jokamiesluokkaa - muut kehittävät itseään samaan aikaan ja menevät ohi.

Tavoitteen saavuttamiseksi yksilöllä tai ryhmällä on oltava riittävä motivaatio ja halu selviytyä tilanteesta. Tavoitteen pitää olla selkeä, urheilijalla vaikkapa olymppiakulta. Perhe-elämä, harrastukset ja muu tausta tarvitsevat myös sijansa elämän kokonaisuudessa. Paineenkin alla on säilytettävä saavutettu taso. Moni tuhlaa voimiaan vertailemalla itseään muihin, vaikka voisi samalla energialla etsiä yhä kiivaammin - omia rajoja.

Omat rajat tulevat joskus vastaan. Mitä vaativammasta hommasta on kyse, sitä tärkeämpää lahjakkuus on. Laiska tarvitsee enemmän lahjoja selvitäkseen. Suurin lahja on ponnistella kohti rajoja. Raja tulee äkkiä vastaan, jos halu puuttuu kokonaan. Käsitys omista rajoista voi rajoittaa liikaa. Jos on sitä mieltä, että tietokoneet eivät ole minua varten, on ehkä turha istua kalliilla ohjelmistokurssilla?

Epäonnistuja syyttää olosuhteita turhan usein. Niistä pitäisi tehdä haaste. Mutta kuinka helppoa onkaan sanoa, että en voinut tehdä sitä, kun tuo tietokonekaan ei toiminut. Tavoitteeseen päästääkseen moni tekee työtä ja odottaa onnen - tuurin - hoitavan lopun. Tuloksia tarkastellessa on havaittu, että tulosta on yhtä paljon kuin työtä on tehty. Onnen varaan jätetty osuus, saavuttamaton tavoite - selitetään. Toki - onhan olemassa todellisiakin syitä, miksi joku ei onnistu - mutta tässä paikassa kaivataan työelämään avoimempaa ilmapiiriä. Selityksiä pitäisi jalostaa analyysiksi. Kasvu alkaa, kun selitykset loppuvat.


Copyright © Cloverapilaset 1999