james.gif ( 3021 bytes) lehtileikkeet: etusivu
viikon motto: hakusivu
kestoviisaudet: hakemisto

 

Tiedon hallinnasta - aikaa kiireettömän käyttöön?
t u o r e i m m a t   u u t u u d e t   a p o s t o l i s e s s a   u u t i s k e o s s a

javiiva.gif (1139 bytes)
Cloverapilaset

Keskiviikko 16.12.1998 , klo 8.01

Tiedon hallinta -- valinnan- ja arvovapaata?

    Aikoinaan kirjeitä kirjoitettiin ja odotettiin. Viesti oli harkittava. Kännykkä ja sähköposti poistivat selkeyden tarpeen, sillä voimme aina soittaa uudelleen, lähettää yhden viestin lisää tai jaaritella pidempään. Tekninen kehitys sallii toimia löysästi ja vastuutta.

Ennen, jos kirje oli kesken, lähetti odotti päivän tai toisen, ennen kuin lähti paluumatkalle. Kirjoittaja mietti asiansa, sillä toista tilaisuutta sen sanomiseen ei ehkä ollut. Onko meillä sellaista ylellisyyttä? Kun mitään ei enää tarvitse odottaa syntyy kiire, jonka myötä olemme aina myöhässä kaikesta. Jatkuva kiire on kyvyttömyyttä tehdä valintoja ja asettaa asioita ja tavoitteitaan järjestykseen. Tietotekniikan näkyvimmät edistysaskeleet ovat huimia teknisiä saavutuksia. Vuosituhansien ajan rummut ja torvet, liput sekä merkkitulet ja -savut, joskus matkaan hätistetyt eläimetkin, olivat ainoat keinot ihmistä nopeampaan tiedonvälitykseen.

Vasta jokin aika sitten tietoliikenne erkani ihmisen matkasta, kun lennätin kehitettiin ja otettiin käyttöön. Siihen asti tärkein keino oli jalan tai ratsain kulkeva viestinviejä. Tieto vaati aikaa. Odottaminen oli sotapäälliköiden, virkamiesten ja kauppamiesten päivä- ja viikkorutiineja. Tietoyhteiskunnalle teknisen perustan merkitys on ratkaiseva. Tekniikka on ratkaissut kaksi ongelmaa: informaatiota saadaan paljon - ja nopeasti. Mutta informaatio ei ole tietoa, ymmärryksestä puhumattakaan, eikä informaation määrä sellaisenaan muutu tiedoksi.

Tiedon hallinta ei ole mahdollista ilman arvottamista ja valintaa. Symbolien ja arvojen merkitys kasvaa sitä suuremmaksi, mitä vaativammista tehtävistä informaation hallinnassa on kyse. Vain symbolit sitovat yksityiskohtia kokonaisuuksiksi ja luovat tietoa, tavan ymmärtää asioita. Tiedon symboleista tulee tavaramerkkejä, jotka ohjaavat informaation järjestämistä - sekä ajatusta että toimintaa. Näin on käynyt käsitteelle verkottuminen. Se ei ole enää vain tietokonetermi, vaan kuvaa yleisesti toimintatapaa ja ammattilaisten yhteistyön muotoja. Verkottuminen korostaa enemmän yhteyksiä kuin suhteita - se on nykyajan ammattitaitoa, suhteilla pelaaminen on kähmintää ja politiikkaa.

Valinta on aina riippuvainen tavoitteista ja arvoista - sen lisäksi, että se on usein ajan puutteen ja osaamattomuuden ryntäilyä asiasta toiseen. Tietoisesti tehtyjen valintojen perusteita pystytään itsekin arvioimaan. Silloin myös rakentava keskustelu eri lähtökodista on mahdollista.

Myös arvojen ja symbolien käsittelyyn on löydettävä uusia keinoja. Arvot eivät useinkaan ole mielivaltaisia, ja vaikka totuus on suhteellinen, se ei tarkoita, että kaikki argumentit ovat samanarvoisia.

Tehokkuus voi syntyä vain tiedon hallinnasta. Se ei ole itseisarvo, vaan keino lisätä aikaa, joka tulee kiireettömän omaan käyttöön. Aikaa tarvitaan laadun parantamiseen tärkeimmissä työtehtävissä ja aikaa tarvitaan vapaa-ajaksi. Tehokkuuden tarkoitus on antaa vapauksia, ei tuottaa henkisiä ja fyysisiä vahinkoja. Jos keskittyy tärkeimpiin asioihin, ei aina tarvitse olla kaikkein tehokkainkaan. Myös hyvä yleisnäkemys rauhoittaa, sillä useimmat asiat eivät muutu hetkessä ja huomaamatta. Kokonaiskuva antaa aikaa arvioida tilannetta.


Copyright © Cloverapilaset 1999