james.gif ( 3021 bytes) lehtileikkeet: etusivu
viikon motto: hakusivu
kestoviisaudet: hakemisto

 

Tsaristista sopeutusperinnettä - kukkeimmillaan?
t u o r e i m m a t   u u t u u d e t   a p o s t o l i s e s s a   u u t i s k e o s s a

javiiva.gif (1139 bytes)
Cloverapilaset

Keskiviikko 20.1.1999 , klo 14.02

Tsaarin kuriirit ja tsaristinen nomenklatuuri?

    Byrokratia on länsimaisen sivistyksen suurimpia keksintöjä: valkeus alkoi kun laki ohitti Hyvä Veli -suhteet. Byrokratian vastakohta on anarkia: hallinnolliset suoritteet ovat milloin mitäkin ja ne tuotetaan lobbareitten ja kähmyveikkojen salaseuroissa milloin mitenkin.

Byrokratia muuttuu kiusaukseksi, kun suoritteet ja prosessit standardoidaan niin neliskanttisiksi, että ne eivät enää sovi todellisuuden monimuotoiseen reikään. Byrokratia muuttuu pahuudeksi, kun sitä pyöritetään vain tsaarin ja poliittisen rälssiluokan etujen mukaisesti.

Kun tsaarilla ei enää ole veromarkkoja jaettavaksi kuin ennen - ja säästää pitää - musikoita ruoskitaan kiusantekomielessä vähentämällä koulujen lyijykyniä ja päiväkotilaisten maitoannoksia - samalla kun hallinnossa paikkoja lisätään. Tsaristista perinnettä kukkeimmillaan edustaa se, että solidaarisuuden ja tasa-arvon nimissä on helpompi lisätä köyhän verotaakkaa satasella kuin vähentää jotakin tukiasmuotoa sillä samalla satasella. Ilman tukijaisia kun pärjättäisiin - ilman rahaa jakavia lautakuntia ja valvovia viranomaisia. Mitä enemmän alaisia - sitä enemmän esimiehiä.

Länsimaisen talonpojan kokemus opetti, että vaaran ja vainolaisten uhatessa koordinoitu ja keskitetty johto on sekä henkirievun että elinkeinon säilymisen ehto. Siksi kuningas sai vallan sotaväenottoihin, verotukseen ja viime kädessä oikeuden väkivalloin nujertaa ne talonpojat, jotka eivät yhteiseen ruotuun suostuneet. Valta nousi kansasta ja yhteisestä tarpeesta. Kuninkaan ja maasta sekä metsästä lisäarvoa tuottavan talonpojan välillä ei saanut olla mitään. Mutta kuitenkin sinne alkoi tunkeutua kaikenlaista hallintorasvaa. Alunpitäen kyvykäs keskijohto alkoi linnoittaa saavutettuja etujaan. Virat ja verovapaudet siirtyivät isältä pojalle sisäpiiriläisten pienessä porukassa. Hallinnosta tuli hienompaa kuin suorittavasta työstä.

Länsimaista vapaan talonpojan perinnettä edustaa suoritusporras, ne julkisen sektorin työmyyrät, jotka - päiväkodeissa ja poliisipiireissä - laitoksissa ja laboratorioissa - terveyskeskuksissa ja luokkahuoneissa - tekevät arvokasta työtä ja palvelevat kansaa. Tsaristista perinnettä edustaa poliittisesti nimitetyt hallintojohtajat, lautakunnat, suunnittelijat, rahanjakajat. Tsaarin kuriirin asiakkaita eivät suinkaan ole suoritusporras tai kansa vaan korkeammat hallintobyrokraatit, veroviranomaiset, oma keskusvirasto - ja sen poliittiset patruunat. Mitä enemmän valtaa on tsaarin nomenklatuurilla, sitä vähemmän tilaa jää suoritusportaalle joustavasti päättää omista asioistaan. Mitä vähemmän tilaa suoritusportaalla on sopeutua tekniikkaan ja tuotantovoimien muutoksiin - sitä varmemmin talous taantuu.

Meistä katsoen itäisissä ja eteläisissä ilmansuunnissa valta kasaantui estoitta yhä ylöspäin. Itämainen despotia on malli, jossa sultaani tai tsaari omistaa niin kansallisvaurauden kuin bruttokansantuotteenkin ja on omassa vallankäytössä suvereeni eikä vastaa tekemisistään kenellekään. Tsaarin virkamiehet raportoivat hallintohierarkiassa ylöspäin. Heidän tehtävänään on katsoa, että - suoritusportaan musikat tekevät työtä käskettyä - heille määrätyssä veroruodussa - ja kiitollisina vastaanottavat määrärahansa ja tukiaisensa. Musikkaa pidetään laiskana - kapinallisena - varkaana - ellei toisin todisteta.


Copyright © Cloverapilaset 1999