james.gif ( 3021 bytes) lehtileikkeet: etusivu
viikon motto: hakusivu
kestoviisaudet: hakemisto

 

Emme ehdi liikkua - ostamme liikuntapalveluja?
t u o r e i m m a t   u u t u u d e t   a p o s t o l i s e s s a   u u t i s k e o s s a

javiiva.gif (1139 bytes)
Cloverapilaset

Keskiviikko 23.9.1998 , klo 17.16

Pärjeemme - ajaksi nimetyn ilmiön kanssa?

    Ajan säästämistä oli vaikea harjoittaa, kun liikuttiin hevosilla ja purjelaivoilla ja kun matka maasta toiseen vei viikoista kuukausiin. Nyt autoilija ajaa päin punaisia liikennevaloja, koska pysähtyminen voisi pidentää hänen matkantekonsa muutamalla sekunnilla tai minuutilla. Ruoka, ei vaan pikaruoka, ostetaan pikamyymälöistä, maksetaan pikakassoilla ja lämmitetään pikaisesti. Ruoka myös syödään usein pikaisesti ja kertakäyttöastioista, sillä astioiden pesuun ei enää ole aikaa. Bussit ovat pikavuoroja ja junat, vähintään - pikajunia. Jalankulkijoita ja pyöräilijöitä ei pidetä arvossa, koska heillä ei voi olla oikeasti kiire. Kiireen tilalle on tullut - pikakiire. Puhelinta ei enää tarvitse etsiä, eikä kolikoita sitä varten. Puhelin on taskussa ja sillä voi ilmoittaa - minuutin välein - oman sijaintinsa.
    (Se onkin kiinnostavinta, mitä puhelimella tehdään?)

Aikaa ei oikeastaan ole. On vain prosesseja, liikkeitä, muutoksia. Sen sijaan, että aika kuluisi, ihminen itse kuluu. Ajan pilkkominen palasiksi ja palasten nimittäminen ajaksi on ihmisen keksintöä. Sen takia kaikkien eri prosessien mittaaminen samalla mitalla on kohtuutonta. Maailmassa on neljä erilaista järjestelmää, jossa kussakin aika kuluu omalla tavallaan. Ne ovat taloudellis-tekninen, biologinen, psyykkinen ja sosiaalinen järjestelmä.

Taloudellis-teknisessä järjestelmässä vauhti on valttia. Koneet toimivat salamannopeasti ja kaupanteossa voittaa nopein. Kaupateko lakkaa, jos tietojärjestelmä pettää. Biologisessa järjestelmässä prosessit etenevät omaa vaihtiaan, eikä niiden kulkua voi juuri hidastaa tai nopeuttaa - puristaminen ei jouduta oliivin kypsymistä. Myös psyykkisessä järjestelmässä prosessit etenevät omaa tahtiaan: viha leimahtaa hetkessä, suru masentaa aikansa, intohimoisinkin rakkaus lakastuu ja kuolee. Sosiaalisessa järjestelmässä aika on valttia. Yhdysvallat ei hyökännyt Irakiin, koska YK:n pääsihteeri neuvotteli yhden viikonlopun aikana Irakin johtajien kanssa kompromissin.

Ihmiset vanhenevat, aurinko nousee ja laskee, kulttuurit syntyvät ja häviävät. Ongelma on siinä, että kaikkia järjestelmiä halutaan ohjata taloudellisen, teknisen ajanlaskun mukaan. Sika on lahdattava kuuden kuukauden ikäisenä, jotta siankasvatus olisi kannattavaa. Broileri tapetaan jo noin kuukauden ikäisenä. Aika lasketaan taloudellis-teknisen järjestelmän mukaan myös terveydenhuollossa. Sairaalan hoitoaikoja on lyhennettävä, henkilökuntaa on vähennettävä ja tuloja saatava lisää. Uudistuksia on tehtävä kiireesti, mutta ne jäävät tekemättä, koska uudistajat ovat liian kiireisiä.

Ihmiset liikkuvat, syövät ja puhuvat entistä nopeammin. Nopeimpia näyttävät olevat japanilaiset. Hitaita ihmisiä pidetään esteenä, joista on päästävä - nopeasti irti. Takana tuleville ei voi pitää ovea aiki - oma kulku hidastuisi. Auton on kiihdytettävä vauhtinsa nollasta sataan alle kymmenessä sekunnissa, jotta se ehtisi ajoissa seisomaan työmatkaruuhkaan toisen auton perään.

Vapaa-aikakaan ei ole enää vapaa, sillä sen täyttävät ennalta ohjelmoidut menot: televisio-ohjelmat, ostosretket, kuntosalivuorot. Ei liikuta - vaan ostetaan liikuntapalveluja. Monet vanhemmat kuljettavat lapsiaan ensin koluluun ja koulun jälkeen harrastuksesta toiseen - kuin lapsilla ei kotia olisikaan. On ryhdytty puhumaan ajan laadusta ikään kuin ajan laatu voisi vaihdella ihmisestä toiseen. Laadukasta on vain sellainen aika, joka on täytetty korkeatasoisella toiminnalla. Lasten on menestyttävä sekä koulussa että sen ulkopuolella. On kilpailtava, kilpailtava, kilpailtava, ...


Copyright © Cloverapilaset 1999