Meidän joka päivämme leipä on tässä:


Lisäaineleipä.


Pelloille laitetaan väkilannoitteita ja kasvintorjunta-aineita. Suomessa näiden käyttö on säännösteltyä, mutta ulkomailla käyttö on sallivampaa.


Vilja kuivataan ja jauhetaan. Suomessa viljaan ei saa käyttää lisäaineita. Jauhatuksen yhteydessä jauhoihin sen sijaan saa lisätä C- vitamiinia (askorbiinihappoa), kypsytteitä ja amylaasi- ja proteaasientsyymejä, jotta säilyy jopa vuodenkin varastossa ja sitten siihen leipään leivonnan yhteydessä laitetaan lisäaineita ja lisätään mm. gluteenia (vehnäproteiini), jotta saadaan hyvälle maistuva "pulla" aikaiseksi.


Tiedetään, että jauhamisen jälkeen 40% viljan vitamiineista häviää 24 tunnin kuluttua ja 3 päivän kuluttua vitamiineista on jäljellä enään 10%. Viljan jyvällä on hieno, monikerroksinen rakenne, jossa pitkittäis- ja poikittaiskuitujen vuorotellessa niissä on hapelta ja valolta helposti pilaantuvia rasvoja ja vitaaliaineiden hävikiltä suojaava vaikutus. Kokojyvävehnäjauhon köyhtyminen alkaa jauhamishetkellä. Kun alkio, jossa E-, A-, ja B-vitamiinit, proteiinit ja rasvat ovat, rikotaan, osan niistä pilaantuminen alkaa jo tunneissa. Valkojauho tehdään arvottomaksi jo valmistumishetkellä. Rasvaa sisältävää jauhoa ei voi pilaantumatta säilyttää huoneenlämmössä, joten teollisuus poistaa rasvan ja samalla kaiken muunkin terveellisen teollisessa prosessoinnissaan.


Leipäviljan omavaraisuusaste vaihtelee 4-100 % välillä. Rukiin omavaraisuus on n. 50%. Ohra ja kaura käytetään pääasiassa rehuksi, ja vain alle 2 % sadosta jalostetaan elintarvikkeiksi.


Kolmannes suomalaisille tärkeästä leipäviljasta on tuontitavaraa ja leivän hinnassa raaka-aineen osuus on hyvin pieni. Joten leipä kannattaisi tehdä itse kotimaisesta luomuviljasta.
http://www.leipatiedotus.fi/


Kauppojen tuorepaistetut leivät tulevat pakasteena ulkomailta eli viljan ja leivän vähentäminen ruokavaliossa EI todellakaan vie suomalaisten työpaikkoja viljanviljelijöinä tai leipomoteollisuudessa.

Noin 20 prosenttia Suomessa myytävistä leivistä tulee ulkomailta.

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Heinäkasvit ovat 4 mahaisen märehtijän ruokaa, koska niiden ravinteet ovat sitoutuneet fytaatteihin. Tarvitaan 4 mahaa, tai idätys, jotta hyötyisimme heinäkasvien ravinteista. Siksikin ne ovat ihmiselle edelleen korvikeruokaa, emmekä pysty käsittelemään niiden proteiineja kunnolla. Kaikilla viljoja syövillä on tulehdusta ohutsuolessaan, niillä joilla tulehdusta on enemmän, syntynyttä ongelmaa kutsutaan keliakiaksi.Suomessa keliakiaa esiintyy 2 %:lla väestössä.

Lääkärit toteuttavat heille määrättyä agendaansa ja hoitosuosituksia, eivätkä halua tietää ravitsemustieteestä mitään, muutenhan he suosittelisivat viljoista luopumista.

Arvellaan, että jopa kolmasosa suomalaisista on gluteeniyliherkkiä, joka aiheuttaa ns. vuotavan suolen. Monien autoimmuunisairauksien takana on vuotava suoli. Esim. reuma, kilpirauhasen toiminnan häiriöt, ihosairaudet, suolistosairaudet, astma ja nivelrikko ovat tällaisia. Suomalaisten lääkärien tietämys ravinnon vaikutuksesta eri sairauksiin ja niiden hoitoon ja varsinkin ennaltaehkäisyyn on erittäin heikkoa.

Itse kannattaa kokeilla onko viljattomasta ruokavaliosta apua iho-, suolisto- tai niveloireisiin. Mistään ravintoainepuutoksista tai kuidun puutteista ei kannata huolestua, jos niiden tilalla syö kasviksia ja marjoja. Luulenpa, että tässä nyt yritetään pitää yllä suomalaista, voimakkaasti viljatuotteisiin nojaavaa ruokateollisuutta, mistä hyötyy siten omalta osaltaan myös lääketeollisuus.

Asian kieltäminen ja kiertäminen tulee vain meille veronmaksajille äärimmäisen kalliiksi ja aiheuttaa huomattavia inhimillisiä kärsimyksiä. Kaikkein herkimmät eivät siedä edes luontaisesti gluteenittomia viljatuotteita, koska ne sisältävät pieniä määriä gluteenia. Lisäksi viljatuotteet myös nostavat insuliinin korkealla mikä on omiaan edistämään lihavuuden, kakkostyypin diabeteksen ja verenpaineen esiintyvyyttä.



Viljoissa ei tutkimusten mukaan ole yhtäkään ravintoainetta, mitä ei saisi muusta ravinnosta ja huomattavasti paremmin imeytyvänä. Monipuolinen ruokavalio voidaan koostaa muista kasvikunnan tuotteista, joissa on huomattavasti enemmän ravintoaineita kuin viljassa.


Täysjyväviljan mahdolliset terveysvaikutukset on saatu esille vain ja ainoastaan vertaamalla ruista valkoiseen puhdistettuun vehnään.



Jotkut ravitsemusasiantuntijat väittävät edelleen täysjyväviljaa välttämättömäksi terveellisen ruokavalion osaksi, mutta tutkimuksissa viljaton ruokavalio on ollut aina täysjyväpainotteista terveellisempi.
https://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2011/04/06/taysjyvaa-vai-ei-viljaa/



Viljaton ruokavalio on edullista ja ravitsevaa!
http://sundqvist.blogspot.fi/2012/01/karppaus-edullista-ja-ravitsevaa.html




Rukiissa, vehnässä ja ohrassa on FODMAP-hiilihydraatteja, jotka imeytyvät huonosti ja fermentoituvat paksusuolessa. Suolistobakteerit tuottavat tehokkaasti FODMAP-hiilihydraateista kaasua, mikä aiheuttaa ilmavaivoja, turvotusta ja mahan kipuilua niille ihmisille, jotka ovat yliherkkiä FODMAP-hiilihydraateille ja heitä on paljon (joidenkin arvioiden mukaan jopa 30% suomen väestöstä).



Lisäksi viljojen imeytymättömät kuidut saattavat aiheuttaa ummetusta ja kovaa vatsaa. Liukenevia kuituja saa muista kasvikunnan tuotteista (kasvikset, vihannekset, juurekset, hedelmät, pavut, linssit, herneet ja marjat).



Lisäksi täysjyväviljojen kuoressa on kasvia itseään suojaavia myrkkyjä, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi suolisto-oireita.



Jos ruis ja täysjyvä olisi oikeasti niin terveellistä, kuin meille suomalaisille on uskoteltu viimeiset 40 vuotta, niin miksi sitä ei syödä terveystuotteena Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa, vaan siellä syödään pääosin valkoista vehnää?

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella.


Viljojen ja/tai maidon (varmista, että pelkästään maidon laktoosi ei aiheuta sinulle ongelmia) karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tapa parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton ruokavalio tuo suurimmalle osalle sitä kokeilevista hyvin nopeasti positiivisia muutoksia mm. seuraavissa asioissa: ihon kunto paranee, vatsa voi paremmin, flunssat ja allergiat vähenevät ja erilaiset, selittämättömät kivut helpottuvat.

Margariinit ovat varmaan pahin suoliston sairastuttaja. Moni pääsee suolisto-oireista, kun jättää tuon katalyyttisellä vaihtoesteröintimenetelmällä keinotekoisesti kovetetun lamppuöljyn syömättä.

Margariinit lisäävät suolistosyövän ja suolistosairauksien riskiä. Eli ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, camelinaöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, kookosrasva sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).


Kylmäpuristetut luomu kasviöljyt pullossa ovat sen sijaan terveellisiä.



Syöthän D-vitamiinia?

D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.

Veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l tiedetään riittävän riisitaudin estoon, ei kokonaisterveyden ylläpitoon, joka on 100-150 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen aikuinen tarvitsee D-vitamiinia 50-100µg päivässä.



Mutta jos ruokavalion muutos parempaan ei auta, niin VAADI ehdottomasti tutkimuksia, koska voit sairastaa jotain vakavaa sairautta, joka vaatii hoitoa ja hakeudu välittömästi hoitoon, jos sinulla on esimerkiksi näitä oireita:  jatkuva oksentelu, jatkuva kipu, laihtuminen, jatkuva sairastelu, veriripuli, pitkittynyt ripuli, nielemisvaivat, ruuan takertumisen tunne tai jatkuvaa kuumetta.


Jos jopa kolmasosa suomalaisista kärsii vatsa- ja suolisto-oireista tai muista ongelmista joissa viljojen välttäminen auttaa, niin sinä voit olla niistä yksi. Lisäksi viljojen gluteeni (vehnä, ruis ja ohra), viljojen tärkkelys sekä maito tuottavat limaa ja tulehdusta elimistöön, joka pahentaa allergioita, astmaa, infektioita, lasten korvatulehduksia ja reuman oireita.


Nykyaikaisen käsitellyn maidon kalsium imeytyy huonosti ja laktoosin lisäksi maitoproteiini sinällään aiheuttaa monelle ongelmia. Maitotuotteet ovat monella yksi keskeisistä syistä suolisto-oireisiin, allergioihin, astmaoireisiin sekä erilaisiin iho-ongelmiin. Maitotuotteiden eliminointi helpottaa usein näitä oireita, ja moni vuosia oireista kärsinyt pääsee pysyvästi eroon sekä ongelmasta että lääkityksestä. Lisäksi maitotuotteet keräävät limaa ja ovat usein merkittävänä tekijänä kroonisissa ylähengitystieinfektioissa.
http://personal.inet.fi/koti/remeli/kalsium.htm


Kannattaa huomioida, että mitään koetta ei ole olemassa, joka näyttäisin yliherkkyyden viljoille ja/tai prosessoidulle suomalaiselle lehmänmaidolle.

Näiden diagnoosi perustuu aina välttämisaltistuskokeeseen.

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Suolistosairaudet ovat uusi kansantautimme!


_________________________________________________________________________________________________________________________________





_________________________________________________________________________________________________________________________________

FODMAP-hiilihydraatit vatsavaivojen syynä?

FODMAP-termi tulee sanoista Fermentable, Oligo- (esim. fruktaanit), Di- (laktoosi, laktuloosi), Mono-saccharides (fruktoosi) And Polyols (esim. sorbitoli, mannitoli ja ksylitoli). Hyvin karkeasti käännettynä kyseessä on suolistossa (paksusuolessa) käymisprosessin aloittava lyhytketjuinen hiilihydraatti. Nämä ovat tämänhetkisen tutkimuksen mukaan hyvin vahvoja ehdokkaita syypäiksi varsinkin ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivien oireisiin, mutta niihin voivat reagoida myös terveet ihmiset.


Jos suolistosi ei käsittele FODMAP-hiilihydraatteja, huomaat sen kyllä. Ehkäpä sinulla on ollut selittämättömiä suolisto-oireita? Näitä ovat muun muassa vatsan turvotus, vatsakipu, ummetus- tai ripulioireet, ilmavaivat ja peräaukon kutina. Oireet saattavat vaihdella päivittäin – jopa viikoittain – ja ne pahenevat usein iltaa kohti.


Miksi oireilevan tulisi sitten vältellä näitä? Yksinkertaisesti siksi, että näiden hiilihydraattien jatkuva nauttiminen voi aiheuttaa suolistoon toimintaan häiriöitä, ja kun suolisto ei toimi kunnolla, ei ravintokaan välttämättä imeydy kunnolla.


Kotimaiset viljat sisältävät fruktaaneja, joten vältä vehnää, ohraa ja ruista. Kaura on yleensä hyvin siedetty, mutta aina löytyy se poikkeusyksilö joka oireilee myös sen kanssa. Jos haluat sisällyttää ruokavalioosi viljatuotteita, voit käyttää kauraa, kvinoaa, tummaa tai vaaleaa riisiä, riisinuudeleita, hirssiä tai tattaria.


FODMAP-ruokavaliossa on tärkeätä välttää laktoosia. Maitotuotteita voi siis käyttää kunhan ne ovat laktoosittomia. Toki mahdollinen laktoosi-intoleranssi täytyy sulkea pois, joskin silloin tällöin FODMAP-hiilihydraateista johtuvat oireet sekoitetaan laktoosi-intoleranssiksi. Osa pystyy syömään pienen määrän laktoosia, joten kokonaiskuormaa kannattaa tarkkailla. Markkinoilla on olemassa myös mainioita maidon korvikkeita. Kokeilemisen arvoisia ovat ainakin kauramaito, cashew-maito, seesammaito, hamppumaito, mantelimaito, pähkinämaito, kvinoamaito ja riisimaito, joita voi kaikkia tehdä itse kotona ja todella halvalla laadukkaista luomuaineksista. Soijamaito ei sovi läheskään kaikille.
http://www.lily.fi/blogit/kiitos-hyvaa/muu-maito




Lue lisää FODMAP-ruokavaliosta täältä:

http://kettunen.gains.fi/kehonrakennus-ja-fodmap-ruokavalio-osa-1/


http://kettunen.gains.fi/kehonrakennus-ja-fodmap-ruokavalio-osa-2/
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Selluloosa leivässämme ja muissa elintarvikkeissa?

Ihmisen keho pystyy vain osittain tai ei laisinkaan sulattamaan selluloosaa, ja sen onkin arveltu aiheuttavan turvotusta, ummetusta ja muita suolisto-ongelmia. Selluloosalla ei myöskään ole lainkaan ravinto-arvoa. Kestää arviolta neljän päivän ajan, että selluloosa kulkeutuu suusta vessanpönttöön.
http://safkatutka.fi/selluloosa_ruoassa/

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Moni suomalainen sairastuu vehnästä. Voisitko kuvitella eläväsi ilman vehnää?

Nykyaikaiset viljalajikkeet on jalostettu vuosituhansien aikana ennen modernia geenimuuntelua. Viime vuosisadan alussa jalostuksessa tehtiin harppauksia uusien innovaatioiden myötä. Mutaatioita vauhdittamaan saatiin avuksi kemikaalit sekä gamma-, röntgen- ja UV- säteilytys. Uusilla välineillä kasveihin saatiinkin tuotettua nopeasti uusia haluttuja ominaisuuksia. Näillä välineillä mutaatiot ovat kuitenkin varsin satunnaisia, joten jokaista haluttua mutaatiota kohden saatiin joukko ei- toivottuja mutaatioita.

Valkoinen vehnäjauho on ravinneköyhä ruoka-aine. Moni hyötyisi vehnän tai jopa kaikkien gluteiiniviljojen korvaamisesta gluteenittomilla ja ravinteikkaimmilla vaihtoehdoilla. Suomalaisessa geeniperimässä keliakiageenit ja gluteeniyliherkkyys ovat yleisiä. Mahdollisista gluteiinin aiheuttamista haitoista tulee usein tietoiseksi vasta koetettuaan gluteenitonta ruokavaliota.

"Keliakia on hyvin tavallinen. Sen uskotaan itse asiassa olevan sata kertaa tilastoitua yleisempi, joten moni sairastanee sitä tietämättään”. - Lääkäri Olli Sovijärvi

Safkatutkan suosituksia vehnän ja muiden gluteeniviljojen korvaajiksi.

- Amarantti
- Hirssi
- Villiriisi
- Kvinoa
- Tattari

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=729425613763901&set=a.621141317925665.1073741828.621130487926748&type=1&stream_ref=10


Gluteeni näyttäisi ainakin vehnän muodossa pistävän vatsan sekaisin terveillä ihmisillä, joilla ei ole keliakiaa.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25701700



Gluteeni on todettu vaikka miten monessa tutkimuksessa haitalliseksi. Kaikki todelliset terveysasiantuntijat ja lääkärit tietävät tämän ja suosittelevat sen mukaisesti.
Haitta-asteet vaihtelevat. Viljan aiheuttamista häiriöistä vain pieni osa on keliakiaa. Useimmat hyötyvät selvästi terveemmästä vatsasta kun jättävät vehnän ja muut gluteenia sisältävät tuotteet pois. Mielenkiintoista, että Fogelholm ei varoita ihmisiä juuri mistään teollisuuden metkuista vaikka yliprosessoiminen, margariinit, ylisuolaaminen, lisäaineiden liiallinen käyttö ym pilaavat hyvää raaka-ainetta kun halutaan vain makua, pitkiä säilytysaikoja, mieluista väriä tai sitoa lisää ilmaista vetta tai ilmaa tuotteeseen.

Yli puolella suomalaisistakin on tulehduksellisuutta suolistossa enemmän tai vähemmän. 10 %:lla niin paljon että olo on kurjaa ja suolistosyövän riski on lisääntynyt selvästi.
Vatsan terveys on lähes täysin ruokavalioasia johon gluteeni ei totisesti kuulu.

Jos jokin ruoka aiheuttaa oireita, on se totta kliinisessä työssä. Esimerkiksi gluteeni-intoleranssi on kasvava ja todellinen ongelma, vaikka virallinen taho pakenee tutkimusten taakse väittämällä, ettei asiasta ole näyttöä ja mitätöi koko asian. Potilaiden oireita väheksytään ja heille jopa naureskellaan. Todellisuudessa virallinen taho ei ole edes pyrkinyt selvittämään, miksi potilaat oireilevat.
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Nämä löytyy myös kirjastosta!

Vaaralliset viljat : gluteeniviljat saattavat vaarantaa terveytesi
Tekijä: Braly, James
Vuosi: 2009
Kustantaja: Helsinki : Rasalas, 2009.
ISBN: 978-952-5421-48-4                                                                                              

Onko sinulla syömishimoa ja jos on, mitä ruokia himoitset? Tai tunnetko aterioiden jälkeen turvotusta ja epämukavaa oloa? Kouristaako vatsaasi? Onko sinun höllennettävä vyötä? Onko sinulla outoja tai riippuvuutta aiheuttavia reaktioita alkoholia kohtaan? Oletko ahdistunut tai masentunut? Tunnetko olosi voimattomaksi tai onko sinulla ylenmääräistä unen tarvetta?

Jos sinulla on erilaisia vaivoja, joihin ei löydy selitystä, syynä saattavat olla viljat. Suomessa syödään liikaa viljoja: puuroa, leipää, pastaa, pullaa...

Tiesitkö, että yli 150 sairautta yhdistyy herkkyyteen gluteiinille ja muille viljan proteiineille? Diabetes, kilpirauhassairaudet, ylilihavuus, närästys, osteoporoosi, suolistosairaudet, atooppiset allergiat, astma, nivelreuma, syöpä, MS-tauti, epilepsia ja autismi ovat niistä esimerkkejä.

Lue James Bralyn ja Ron Hogganin kirja, jos itse tai joku perhepiirissäsi kärsii epämääräisistä oireista. Yleensä gluteiiniherkkyys esiintyy suvuittain.





Eroon vehnästä
Tekijä: Davis, William
Tekijä: Ahvonen, Sari-Anne
Vuosi: 2014
Kustantaja: Jyväskylä : Atena, 2014 (Keuruu : Otavan Kirjapaino)
ISBN: 978-952-300-017-9

Täysjyvävehnäleipä nostaa verensokeria enemmän kuin valkoinen sokeri. Tiedämme terveellisestä ruokavaliosta enemmän kuin isovanhempamme, ravaamme lenkillä ja laskemme kaloreita. Miten on siis mahdollista, että vyötärön ympärysmitta vain kasvaa? Vastaus löytyy ruokakaupan hyllystä: leipää, sämpylöitä, pullia, keksejä, pastaa, muroja, mysliä, puuroa. Viljatuotteet ovat itsestään selvä osa länsimaista ruokavaliota - tuhoisin seurauksin. Nykyajan vehnä muistuttaa alkuperäistä vehnää yhtä paljon kuin ihminen simpanssia. Jalostus ja tehoviljely ovat tehneet vehnästä superhiilihydraatin, joka nostaa verensokerin pilviin jopa nopeammin kuin puhdas sokeri. Verensokerivuoristorata taas johtaa ahmimiseen - ja lihomiseen. Eikä apua saa edes täysjyvävehnästä. Sen vaikutus on sama. Eroon vehnästä kertoo, miten jokapäiväisestä leivästä on tullut maailman epäterveellisin ruoka-aine, miten se vaikuttaa terveyteen ja miten vehnäriippuvuudesta pääsee eroon. Tutkimustietoon ja käytännön kokemuksiin perustuva teos osoittaa, miten luopumalla vehnästä voi pudottaa painoa pysyvästi ja päästä eroon monista terveysongelmista.





Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla

Vatsa- ja suolistovaivat ovat tuttuja valtaosalle suomalaisista

Jopa yli miljoona suomalaista kärsii ruoansulatuselimistön sairauksista ja vaivoista. Kivut, närästys, tulehdukset, vatsan turvotus, ummetus, ilmavaivat ja monet muut mahasuolikanavan ongelmat ja sairaudet vaivaavat lukemattomia ihmisiä vuosikausia, usein ilman helpotusta. Kirjassa kerrotaan laajasti mm. ärtyvän suolen oireyhtymästä, dysbioosista, hiivataudista sekä nenänielun, ylävatsan ja suoliston sairauksista.

Kirurgian erikoislääkäri, ravitsemushoitojen pioneeri Kaarlo Jaakkola kertoo keskeisimpien ruoansulatuselimistön sairauksien hoidoista lääkkeellisellä eli farmakologisella ravitsemushoidolla sekä antaa neuvoja hyvästä ruokavaliosta. Lukuisat paranemistapaukset kertovat vakuuttavaa kieltään ravitsemushoitojen tehosta. Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla perustuu kirjoittajalääkärin käytännön työssä hioutuneeseen ammattitaitoon sekä alan lääketieteelliseen kirjallisuuteen.

”Jokaisella on oikeus yksilölliseen ravitsemushoitoon, jolla pyritään estämään, parantamaan tai hävittämään sairautta. Ravitsemushoidolliset menetelmät ovat välttämättömiä ruoansulatuskanavan monimutkaisen toiminnan ylläpidossa ja vaurioiden korjaamisessa. Jotta suoliston toiminnat saadaan paranemaan, ravitsemustilan puutokset tulee korjata.”

- Kaarlo Jaakkola
http://terveyskirjat.fi/tuote/ruoansulatus-kuntoon-ravitsemushoidolla/



_________________________________________________________________________________________________________________________________


Autoimmuunisairauksien patofysiologisista mekanismeista!

Näihin päiviin asti lääketieteessä on vallalla ollut sellainen autoimmuunisairauksia koskeva ajattelu, jonka mukaan näistä sairauksista ei ole mahdollista parantua. Tämä ajatus on perustanut käsitykselle autoimmuunisairauksista kahden tekijän, geneettisen alttiuden ja sairautta aiheuttavalle ympäristötekijälle altistumisen, yhteispelinä. Autoimmuunisairauksien aiheuttajana on nähty niin sanottu molekyylimimiikka, jossa elimistö luulee omia solujaan patogeeneiksi ja ryhtyy tuhoamaan niitä, prosessissa syntyvien vasta-aineiden jäädessä kiertämään elimistöön vuosikymmeniksi ja autoimmuunisairauden muodostuessa pysyväksi tilaksi.

Uusimman tiedon valossa näyttää siltä, että tämä teoria autoimmuunisairauksien synnystä ja syistä on osin vanhentunut ja puutteellinen, ja että on mahdollista, että molekyylimimiikka saattaa olla pikemminkin seurausta autoimmuunireaktiosta kuin sen syy. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei autoimmuunisairauksia ehkä tarvitsekaan enää ymmärtää väistämättä parantumattomina sairauksina. Tätä mieltä on muun muassa lääkäri Olli Sovijärvi, joka ruotii autoimmuunisairauksia ja niiden patofysiologisia mekanismeja tuoreessa artikkelissaan ja jonka esittämiä ajatuksia tässä referoin. Sovijärven mukaan (ja hän perustaa ajattelunsa paljolti muun muassa suolistosairauksia hyvin tuntevan Alessio Fasanon teorioille ja tutkimuksille) autoimmuunisairauksiin liittyy geneettisen sairastumisalttiuden ja laukaisevalle ympäristötekijälle altistumisen lisäksi myös kolmas tekijä eli niin sanottu vuotavan suolen oireyhtymä. Suoliston tiiviit liitokset, GALT-imukudos sekä suoliston neuroendokriininen verkosto muodostavat yhdessä mekanismin, joka säätelee toleranssia ja immuniteettiä antigeenejä vastaan, ja kun tämä säätelymekanismi häiriintyy geneettisesti alttiilla ihmisillä ympäristön altisteiden vaikutuksesta, voi käynnistyä autoimmuunireaktio. Suoliston tiiviitä liitoksia vahingoittavia ja sitä kautta mahdollisesti suurempia ongelmia ja jopa autoimmuunireaktioita aiheuttavia tekijöitä ovat Sovijärven mukaan ainakin eräät virukset, bakteerien patogeenit, parasiitit, alkoholi, tupakka, tulehduskipulääkkeet, ehkäisyvalmisteet, oraaliset antasidit ja ravinnon mukana saatavat antiravinteet. Näitä vuotavan suolen oireyhtymän mahdollisesti laukaisevia ravitsemuksellisia tekijöitä taas ovat gluteeni, lektiinit, kaseiini sekä saponiinit. Lisäksi stressi (negatiivinen distressi, erityisesti sen kroonistuneessa muodossa) vaikuttaa suoraan immuniteettiin neuroendokriinisten mekanismien sekä sympaattisen hermoston välityksellä. Stressi lisää interleukiini-6-tulehdusvälittäjäainepitoisuutta veressä sekä voi vaurioittaa suoliston mikrobitasapainoa ja suolinukkaa, mahdollisesti pahentaen jo olemassaolevaa autoimmuunisairautta - aivot ja suolisto siis kommunikoivat keskenään (tästä yhtenä esimerkkinä vaikkapa itsellenikin tuttu ilmiö, "vatsalla jännittäminen").

Tämän tuoreen autoimmuunisairauksien syntymekanismeja koskevan ajattelun loppupäätelmä on autoimmuunisairauksia sairastavien ihmisten kannalta sekä myös autoimmuunisairauksien ehkäisyä ajatellen toivoa antava: kun mikä tahansa kolmesta autoimmuunisairauden puhkeamiseen vaadittavasta tekijästä poistetaan, tulisi autoimmuuniprosessin pysähtyä. Näin ollen esimerkiksi oikeanlaisen ruokavalion noudattaminen, stressinhallintakeinojen opetteleminen sekä suoliston toiminnan tukeminen tarvittaessa esimerkiksi probiootein nousevat keskeisiksi tekijöiksi autoimmuunireaktioiden ehkäisemisessä ja pysäyttämisessä. Jo nyt on myös tehty lupaavalta vaikuttavia kokeita niin sanotulla zonuliinin estäjällä (zonuliini on suoliston tiiviitä liitoksia säätelevä proteiini, jota ilmenee reilusti monissa autoimmuunisairauksissa), larazotidiasetaatilla, josta kaavaillaan tulevaisuuden lääkettä autoimmuunisairauksiin.

http://etiappain.blogspot.fi/2012/12/autoimmuunisairauksien.html

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Gluteeni!

Gluteeniyliherkkyyden olemassaolosta kiistellään edelleen Suomessa. Brittiläinen tutkimus osoittaa, että gluteeniyliherkkyys voi olla ensisijaisesti myös yksinomaan neurologinen häiriö / aivotoiminnan häiriö ilman suolisto-oireita. Yleisesti gluteeniyliherkkyys mielletään suolisto- ja iho-oireina. Tutkimuksen mukaan gluteenin proteiini voi vaurioittaa myös aivoja.
http://jnnp.bmj.com/content/72/5/560.full


Gluteeni on vehnässä, ohrassa ja rukiissa esiintyvä proteiini, jonka kanssa samankaltaista muotoa on myös kaurassa ja esimerkiksi maidossa. Gluteeni-intoleranssia ei voi todeta millään laboratoriokokeella tai tähystyksellä. Useimmiten se rajataankin ulkopuolelle etsittäessä syytä selittämättömiin oireisiin, jos ei sen vakavinta muotoa, keliakiaa, pystytä toteamaan tähystyksellä.


Viljojen gluteeni on yhdistetty yli 250 eri sairauteen!

Arviolta 50% Suomen väestöstä saa erilaisia negatiivisia oireita viljoista. Helpoin konsti todeta oman elimistön herkkyys gluteenille tai muille viljojen haitallisille proteiineille (lektiini, WGA ja traumatiini) on yksinkertaisesti aloittaa viljalakko. Muutamassa viikossa viljojen poisjättämisestä oireet alkavat helpottaa, jos ne ovat olleet viljasta aiheutuvia. Vaikutuksen voi myös todentaa syömällä viljoja lakon jälkeen normaalisti, jolloin haittavaikutukset todennäköisesti tulevat esille melko voimakkaasti. Lisäksi viljojen gluteeni (vehnä, ruis ja ohra), peruna sekä maito tuottavat limaa elimistöön, joka pahentaa allergioita, astmaa, infektioita, lasten korvatulehduksia ja reuman oireita. Itsensä epäterveiksi kokevien ihmisten kannattaisi kokeilla ainakin muutaman kuukauden viljattomuutta. Jos ei auta, sitten ei auta. Hyvällä tuurilla hyöty on suuri.



Gluteeniherkkyys


Moni lienee kuullut keliakiasta, kyvyttömyydestä sietää pientäkään määrää gluteenia (proteiini vehnässä, ohrassa ja rukiissa) ravinnossa. Suomessa keliakian esiintyvyys on jopa prosentti. Se mitä monikaan ei tiedä on gluteeniherkkyyden yleisyys. Gluteeniherkkyydellä tarkoitetaan elimistön reagointia ravinnon gluteeniin ilman täysin puhjennutta keliakiaa (keliakia on vain gluteeniherkkyyden "jäävuoren huippu" ja voidaan diagnosoida vasta kun ohutsuolen pinta on täysin tuhoutunut). Gluteenin aiheuttamat terveyshaitat ovat niin monimuotoisia, ettei niitä ole osattu useinkaan yhdistää gluteeniin. Keliakian diagnosointi ei gluteeniherkkyyttä paljasta. Kaikki juontaa juurensa lajimme kehityshistoriaan: emme selvästikään ole sopeutuneet käyttämään viljoja ravintonamme.



Alla on lueteltuna terveysongelmia, joiden taustalla voi olla viljat:


Ihosairaudet

Hermostolliset sairaudet

Autoimmuunisairaudet

Ruoansulatuskanavan sairaudet

Muut


Viljat ovat varsin tuore lisä ihmisen ruokavaliossa eikä meillä olekaan ollut aikaa sopeutua geneettisesti niiden käyttöön ravintona. Tutkimusten mukaan ihmisen perimä ei ole muuttunut juuri lainkaan viimeisen 40 000 vuoden aikana kun taas viljat ilmestyivät ihmisten ruokavalioon vasta 10 000 vuotta sitten. Tästä syystä yleisesti terveellisinä pidetyt viljat eivät ehkä sittenkään ole niin terveellisiä kuin meille on uskoteltu.


Tutkimukset, jotka ovat havainneet terveyshyötyjä täysjyväviljoja käyttävillä, perustunevat siihen, että täysjyväviljoja käyttämättömät käyttävät valkoisesta vehnästä tehtyjä tuotteita. Tämähän ei siis todista mitään viljojen terveellisyydestä. Sen sijaan viljojen terveyshaitoista löytyy runsaasti todistusaineistoa.


Viljoissa on runsaasti ns. antiravinteita, joiden tiedetään vähentävän monien ravinteiden imeytymistä. Sen sijaan eläinkunnan tuotteista esim. B-vitamiinit imeytyvät lähes täysin. Samoin on biotiinin kohdalla. Sen puutos estää linoleenihapon muuttumista arakidonihapoksi ja biotiinipuutoksisilla on monia iho-oireita ja hauraat kynnet.


Lisäksi korkean fytaattipitoisuuden vuoksi viljojen kalsium imeytyy huonosti. Viljat vaikuttavat myös D-vitamiinin aineenvaihduntaan ja lisäävät sen puutosta, josta on muutenkin puutetta kaikilla suomalaisilla. Ei olekaan yllättävää, että ihmisryhmillä, jotka saavat valtaosan ravinnostaan viljoista, on paljon osteomalasiaa, riisitautia ja osteoporoosia. Korvatulehdus, akne, atooppinen ihottuma, syöpä, astma, likinäköisyys, diabetes, nivelreuma, MS-tauti, epilepsia, dementia, skitsofrenia, masennus, nokkosrokko, osteoporoosi… Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Tuossa listassa on vain pieni osa niistä sairauksista, joita gluteeniviljat aiheuttavat. Gluteeniviljojen sisältämät erinäiset proteiinit voivat saada immuunijärjestelmämme reagoimaan sairaalloisesti.


Viljavalmisteita ei raavaskaan mies tarvitse kahta leipäpalaa, yhtä pasta-annosta tai yhtä puurolautasellista enempää päivässä, sillä muuten ei jaksa syödä kasviksia riittävästi päivässä, joita tulisikin olla jokaisella aterialla puolet aterian koosta.


Viljat (tutkitun tiedon mukaan täysjyvä on nopeasti imeytyvää hiilihydraattia kuten vaalea vehnäkin) ja sokerit nostavat verensokerin nopeasti, jolloin haima alkaa tuottaa runsaasti insuliinia. Liiallinen insuliini veressä laskee verensokerin liian alas ja liian nopeasti. Tällöin ihminen on taas nälkäinen ja haluaa syödä. Lisäksi liiallinen insuliini poistaa lähes kaiken sokerin verenkierrosta ja näin aivot jäävät ilman energiaa, jolloin ihminen väsyy. Insuliinitason pysyessä vakaana elimistö polttaa rasvaa ja aivot saavat energiaa. Viljat kannattaa korvata muilla kasvikunnan tuotteilla, joissa on vähemmän hiilihydraattia, jolloin insuliinitaso pysyy vakaana ja ihminen virkeänä. Viljat ovat myös huono kuitujen lähde. Energiatiheyden suhteen vihanneksissa, juureksissa, marjoissa, pavuissa, linsseissä, hedelmissä ja kasviksissa on kahdeksan kertaa enemmän kuituja kuin viljassa.


Viljat ovat myös huono vitamiinien lähde. Tiedetään, että jauhamisen jälkeen 40% viljan vitamiineista häviää 24 tunnin kuluttua ja 3 päivän kuluttua vitamiineista on jäljellä enään 10%. Viljan jyvällä on hieno, monikerroksinen rakenne, jossa pitkittäis- ja poikittaiskuitujen vuorotellessa niissä on hapelta ja valolta helposti pilaantuvia rasvoja ja vitaaliaineiden hävikiltä suojaava vaikutus. Kokojyvävehnäjauhon köyhtyminen alkaa jauhamishetkellä. Kun alkio, jossa E-, A-, ja B-vitamiinit, proteiinit ja rasvat ovat, rikotaan, osan niistä pilaantuminen alkaa jo tunneissa. Valkojauho tehdään arvottomaksi jo valmistumishetkellä. Rasvaa sisältävää jauhoa ei voi pilaantumatta säilyttää huoneenlämmössä, joten teollisuus poistaa rasvan ja samalla kaiken muunkin terveellisen teollisessa prosessoinnissaan.


Ihmisten terveydessä on tapahtunut merkittäviä muutoksia huonompaan suuntaan maanviljelyn korvattua metsästyksen ja keräilyn ravinnonhankintamenetelmänä. Nykytutkimuksen valossa tämä johtuu viljojen ja sokerin suuresta osuudesta ruokavaliossamme.



Miksi viljoihin tulee riippuvuus?


Gluteeniviljat sisältävät morfiinin tapaisia aineita jotka aiheuttavat riippuvuutta ja käyttäytymishäiriöitä sekä oppimisvaikeuksia. Nämä ruokaperäiset huumeet muuttavat immuunijärjestelmän toimintaa ja lisäävät riskiä sairastua monenlaisiin sairauksiin. Gluteeni koostuu erilaisista proteiineista ja yksi on nimeltään gliadiini. Gliadiini on yleensä se viljan proteiini, joka laukaisee juuri elimistössä autoimmuunisairaudet. Ainoa mahdollisuus parantua gluteeniperäisistä sairauksista tai torjua niitä on TÄYSIN GLUTEENITON ruokavalio. Jos perheessä on yksi jolle viljat eivät sovi, todennäköisesti ne eivät sovi muillekaan perheen jäsenille. Huom! Gluteeni tai gliadiini herkkyys on eri asia kuin keliakia tai hiilihydraatti-intoleranssi.

Täysjyväviljan syöntiä suositellaan usein vedoten suuriin väestötutkimuksiin, joissa täysjyväviljan syönti yhdistyy parempiin terveysvaikutuksiin kuin muiden viljatuotteiden syönti. Tällaiset tutkimukset eivät kuitenkaan kerro, olisiko parempi syödä täysjyväviljaa vaiko ei viljaa ollenkaan.


Ja lääkkeitä voi aina syödä, jos vaiva ei lähde oikealla ravinnolla ja ravintolisillä.


Autoimmuunisairaudet ja patofysiologiset mekanismit: hoito ravinnolla sekä stressinhallinnalla!
http://ollisintegrallife.com/2012/11/15/autoimmuunisairaudet-ja-patofysiologiset-mekanismit-hoito-ravinnolla-seka-stressinhallinnalla/


Luontaisesti gluteenittomia viljoja ovat muun muassa riisi, kvinoa, hirssi, tattari ja sekä puhtaasti tuotettu kaura.



Gluteeniherkkyys kiinnostaa monia, ja kyseessä ovat isot markkinat: Yhdysvalloissa gluteenittomien tuotteiden kulutuksen arvioidaan lisääntyvän 15 vuodessa 15 miljardiin dollariin. Suomessa viljat voi korvata muilla kasvikunnan tuotteilla (kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja) eli ei tarvitse laittaa rahojansa gluteenittomiin kalliisiin tuotteisiin.

http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo11206.pdf


Gluten may not be the only wheat protein that can make people sick!
http://www.scientificamerican.com/article/gluten-sensitivity-may-be-a-misnomer/?page=1




Viime vuonna 2013 Journal of Interdisciplinary Toxicology -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan keliakia ja gluteeni-intolerassi on lisääntynyt huimasti ruuan mukana tulevan Roundup® -jäämien takia. Myrkky vaurioittaa suolistoa monin tavoin, jolloin myös immuunijärjestelmä häiriintyy, jolloin gluteenin haitat moninkertaistuvat. Suolistovaivat ovat maailmalla rajussa kasvussa. Tietääkö muuten Koskinen päätöstä tehdessään, mikä on vessapassi?
http://www.anttiheikkila.com/blogi/suomi-hyvaksyi-gmo-maissin/


Uusien tutkimusten mukaan rikkakasvien torjunta-aine Roundupin aktiivinen ainesosa glyfosaatti saattaa olla syyllinen yhä yleisempään gluteeni-intoleranssiin, keliakiaan ja ärtyvän suolen oireyhtymään. Tohtori Stephanien Seneffin ja Anthony Samselin tutkimuksen mukaan glyfosaatin laaja käyttö maanviljelyssä tuo ainetta väkisinkin elimistöömme, mikä aiheuttaa sairauksia.
http://www.magneettimedia.com/gluteeni-vai-glyfosaatti-syyna-sairauksiin/


Perustuen useisiin tietolähteisiin, kuten antropologisiin ja historiallisiin aineistoihin sekä tieteellisiin tutkimuksiin, paleotyyppistä ruokavaliota syövät metsästäjä-keräilijät ja muut luonnollista elämäntapaa noudattavat kansat ja heimot ovat vanhaan ikään asti käytännössä vapaita kroonisista sairauksista ja he ovat ulkonäöltään urheilullisia, lihaksikkaita ja vähissä rasvoissa. Nykyään yli 70% länsimaalaisten ihmisten ravinnosta tulee ruuista, jotka eivät ole lajillemme ominaisia, kuten viljat ja maitotuotteet. Vaikuttaisi siis, että useimpien kroonisten tautien taustalla on modernin maailman mukanaan tuomien elämäntapojen ja ruokavalion suuri poikkeama siitä ympäristöstä, johon geenimme ovat tottuneet.
http://www.helsinkipaleo.com/aloita-tasta/


Paksusuoli poistaa jätteet ja hallitsee bakteerien valtakuntaa!

Paksusuolen tehtäviin kuuluvat suoliston bakteerikannan ylläpidon lisäksi veden ja jäljellä olevien ravinteiden imeyttäminen ennen ulosteen siirtymistä peräsuoleen. Paksusuoli muodostaa etenevästä ruokasulasta ulostemassaa. Suoliston bakteerikanta käyttää ravinnokseen ulosteessa olevan kuitumassan ja tuottaa rasvahappoja, joita käytetään energianlähteenä. Bakteerien avulla myös poistetaan elimistöstä kuona-aineita ja myrkkyjä.

Tulehdukselliset suolistosairauksien (IBD) kuten haavaisen paksusuolen tulehduksen sekä Crohnin taudin esiintyvyys on lisääntynyt lähes kolminkertaiseksi viimeisen 15 vuoden aikana. Länsimainen runsaasti prosessoitua ravintoa sisältävä ruokavalio on yhteydessä tulehduksellisten suolistosairauksien kehittymiselle. Nämä taudit voivat puhjeta geneettisesti alttiilla henkilöillä suoliston bakteerikannan muutosten sekä häiriintyneen immuunivasteen vuoksi. Viimeisimmän tutkimustiedon mukaan tauteihin liittyvät myös suoliston läpäisevyys (ns. vuotava suoli) sekä jokin ympäristön laukaiseva tekijä, kuten esimerkiksi infektio.

Suolistoa mahdollisesti vaurioittavien antiravinteiden (kuten viljatuotteiden gluteenin ja vilja- sekä palkokasvien lektiinien) poistamisesta ja tulehdusta vähentävästä ruokavaliosta on yleensä paljon hyötyä sairaudesta toipumiselle. Erityisesti gluteenin rooli IBD:n kehittymisessä sekä geneettinen yhteys keliakiaan on osoitettu viimeaikaisissa tutkimuksissa. Viimeisen tutkimuskatsauksen perusteella suurin osa IBD-potilaista hyötyy gluteenin poistamisesta ruokavaliosta.
http://biohakkerit.fi/2014/10/09/suoliston-kunto-terveyden-kulmakivi


Ärtyneen (IBS) suolen oireyhtymässä poikkeava suolen bakteerilajisto ja matala-asteinen tulehdus!
http://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/blogi/106/


Tutkimus kilpirauhasongelmien ja keliakian yhteydestä:

"The association of coeliac disease with autoimmune thyroid disease is not surprising as they share common immunopathogenetic mechanisms... It is advisable to screen autoimmune thyroid disease patients for coeliac disease as there is an increased risk for gluten intolerance."

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9872614


Chris Kresserin (Chris Kresser, M.S., L.Ac is a globally recognized leader in the fields of ancestral health, Paleo nutrition, and functional and integrative medicine) kannanotto gluteeniherkkyydestä:

- Gluteeniherkkyys on yhdistetty lukuisiin vakaviin sairauksiin.

- Perinteiset testit eivät mittaa tarpeeksi kattavasti gluteeniherkkyyttä.

- Gluteeniherkkyyden ongelmat voivat näkyä monissa paikoissa kropassa, ei pelkästään vatsassa.

- 60 päivän eliminaatiodietti on hyvä tapa testata oma tilanne. Kannattaa myös huomioida, että gluteeniherkät voivat reagoida myös moniin muihin proteiineihin, kuten maitoon, muniin ja kahviin. Siksi eliminaatiotesti kannattaa ulottaa myös ainakin maitotuotteisiin.
http://chriskresser.com/3-reasons-gluten-intolerance-may-be-more-serious-than-celiac-disease/




Lähteet:

http://vaihtoehtonahyvinvointi.blogspot.fi/2010/10/viheliaiset-viljat.html
http://www.luontaisnetti.fi/index.php?valikko=valikko&sivu=aikuiset_vaaralliset_viljat
http://www.raikasweb.com/siunaa-jokapaivainen-leipamme
http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2011/04/06/taysjyvaa-vai-ei-viljaa/
http://meripekkanen.com/2010/10/28/miksi-viljat-eivat-sovi-ihmiselle/

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Tärkkelysintoleranssi -Suomalaisten uusi vaiva
 
    
Suomessa on tiedostettu jo 1990-luvulta lähtien sellaiset toiminnalliset vatsavaivat, joihin tavanomainen keliakia- tai laktoositon dieetti ei tunnu auttavan. Tärkkelysintoleranttisia vaivoja ei aiheuta gluteeni tai laktoosi, vaan kasvien sisältämä varastosokeri eli tärkkelys. 

Kun ruoansulatusjärjestelmän entsyymit eivät pysty tai eivät ehdi muuttaa kaikkea tärkkelystä – jota tulee perunasta ja viljasta sellaiseen muotoon, että se imeytyisi ohutsuolesta syntyy intoleranssi. Tätä intoleranssin muotoa aiheuttaa paitsi sulamaton viljatärkkelys, myös tärkkelysten erilaiset hajoamistuotteet. Viljatärkkelyksestä muodostuva mannoosi on samankaltainen sokeri kuin laktoosi maidossa.

Tärkkelysintoleranttiset ongelmat eivät siis tässä tapauksessa aiheudu viljojen gluteenista, vaan siemenien sisältämästä varastosokerista eli tärkkelyksestä. Myös perunan tärkkelys voi aiheuttaa samanlaisia oireita kuin viljan tärkkelys. Kysymys on lähinnä yksilöllisestä tärkkelyksen sietokyvystä suhteessa syötyyn tärkkelysmäärään.

Oireet

• hypoglykemiaa
• epämääräisiä vatsakipuja
• vatsan turvotusta
• ripulia
• pahanhajuiset ulosteet
• kaasunmuodostusta
• oksentelua
• rakkulamaista ihottumaa
• suutulehduksia, aftoja
• hiivan liikakasvua
• kiillevaurioita
• diabetesta
• astmaa
• heinänuhaa
• kilpirauhasen sairauksia
• aivosähkötoiminnan ja mielialan häiriöitä


Ruuansulatus antautuu liiallisen tärkkelyksen edessä
 
Jos ihmisen ruoansulatusjärjestelmän entsyymit eivät pysty muuttamaan kaikkea tärkkelystä imeytyvään muotoon, ylijäämästä tulee paksusuolen miljardien suolistobakteerien ruokaa. Tämä aiheuttaa myrkytystilan, joka pilaa suolistoflooran ja elimistön aineenvaihdunnan, aiheuttaa maksan toiminnallisia häiriöitä, josta seuraa, että suolistobakteerien aineenvaihduntatuotteita pääsee aivoihin, aiheuttaen keskittymis- ja aivosähkötoiminnan häiriöitä. Tavallisimpia arkipäivän ongelmia ovat paksusuolen turpoaminen, vatsan turvottelu, röyhtäilyt, närästys, vaihteleva ripuli ja ummetus, aamuinen äkillinen vessantarve ja erilaiset limaneritykset, nuhan ja flunssankaltaiset oireet. Huolestuttavinta on pelko paksunsuolen syöpäriskin lisääntymisestä. Tärkkelysongelma tiedostettiin jo 1940-luvulla, mutta 1970-luvulle tultaessa, laktoosi-intoleranssi ja keliakia veivät päähuomion.

Tärkkelyskuorman vähentäminen ja entsyymit auttavat siivoamaan suolistoa.
 
Viljoissa, perunoissa ja riisissä ei ole riittävästi entsyymejä niiden sisältämän tärkkelyksen muuttamiseksi imeytyvään muotoon eli monosakkarideiksi. Mikäli riittävää muutosta ei tapahdu riittävässä ajassa, imeytymätön tärkkelys "lumpsahtaa" paksusuoleen, jossa nälkäiset mädättäjäbakteerit ja hiivat odottavat sitä kuin käenpojat. Tässä vaiheessa ylijäämäperuna on kuin imellettyä perunalaatikkoa ja vehnätärkkelys kuin sokeritaikinaa.

Tärkkelysintoleranssi syynä voimattomuuteen?

Turvotus, runsas kaasunmuodostus, voimattomuus,  jatkuva ripuli, ripulin ja ummetuksen vaihtelu, ripulia aamuisin, esimerkiksi heti tee- tai kahvikupposen jälkeen. Jos kärsit näistä vaivoista, sinulla saattaa olla tärkkelysintoleranssi.

Tätä intoleranssin muotoa aiheuttaa paitsi sulamaton viljatärkkelys, myös tärkkelysten erilaiset hajoamistuotteet. Nämä vaivat eivät siis aina välttämättä johdu gluteenista, vaan viljan sisältämästä varastosokerista eli tärkkelyksestä. Myös perunan tärkkelys voi aiheuttaa samanlaisia oireita kuin vehnätärkkelys. Kysymys on lähinnä yksilöllisestä ruoansulatuksesta suhteessa syötyyn tärkkelysmäärään.


Tärkkelysintoleranssi - onko se sinun vaivasi?
http://www.naturanetti.fi/userfiles/Aqua%20Vitae%201.pdf
 

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Vilja-allergia ja keliakia!


Vilja-allergiassa tietty vilja, yleensä vehnä, ohra ja ruis, aiheuttaa allergisia oireita. Oireet ovat samat kuin maitoallergiassa eli atooppisen ihottuman lehahtelua Vilja-allergiaa ei voi diagnosoida pelkän verikokeen perusteella, kuten ei maitoallergiaakaan. Näiden diagnoosi perustuu aina välttämisaltistuskokeeseen.


Keliakian ensimmäiset alkuoireet eivät välttämättä liity suolistoon. Ensimmäinen oire voi olla esim. masennus.


"Hoitamattoman keliakian aiheuttamat vaikeat neurologiset komplikaatiot ovat usein palautumattomia. Sen vuoksi on tarkeä päästaä varhain diagnoosiin ja noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota. Psyykkisiaä oireita esiintyy hoitamattomassa keliakiassa. Pikkulapsilla voi esiintyaä levottomuutta, ärtyneisyyttä ja välinpitämättömyyttä. Vanhemmilla lapsilla usein ilmenee väsymystä ja huonovointisuutta, mitkä ovatkin tavallisia keliakian ensioireita."
http://terveyskirjat.fi/hermoston-vaurioita-keliakiasta/


Keliakian yleisyys ja haasteellinen todentaminen
Keliakiaa sairastaa Suomessa arvioilta 2 prosenttia väestöstä. Keliaakikoista vasta kolmasosa on löydetty, joten moni sairastaa tietämättään. Valitettavasti myös keliakian diagnostiikassa olisi Suomessa huomattavasti parantamisen varaa. Ruokavaliohoito aloitetaan yleensä vasta ohutsuolesta tehdyn diagnoosin jälkeen eikä gluteenitonta ruokavaliota suositella edes kokeiluluontoisena ennen ohutsuolen koepalasta saatua näytettä.

Kalle Kurpan väitöstutkimus Keliakia ilman ohutsuolen limakalvon nukkavauriota on kuitenkin antanut vahvaa viitettä siitä, että keliakian hoito kannattaisi aloittaa joissain tapauksissa ennen ohutsuolen nukkavaurion todentamista. Esimerkiksi endomysiinivasta-ainepositiivisilla henkilöillä saattaa olla keliakiaoireita ja heikentynyt luuntiheys jo ennen suolinukkavaurion kehittymistä. Tällaisten yksilöiden kohdalla gluteenivapaan ruokavalion on havaittu kohentavan selkeästi terveydentilaa sekä masennusoireita.

Keliakia sekoitetaan helposti vilja-allergiaan. Keliakiassa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine vaurioittaa suolen limakalvoa. Keliakian oireet ovat mm. suolioireita; ripulia, löysiä ulosteita, ylävatsan turvottelua, anemiaa ja ilmavaivoja. Ravintoaineiden imeytymishäiriöstä johtuen voi paino pudota. Keliakia on elinikäinen. Keliakia voidaan tutkia ohutsuolen tähystyksellä. Hoitona siihen on pysyvästi gluteeniton ruokavalio, jossa vältetään vehnää, ruista ja ohraa.

Keliakiaa sairastavien määrä on kaksinkertaistunut viime vuosikymmenten aikana. Miksi näin, jos vilja on terveystuote?  Iso ongelma on se, että vain pieni osa viljoista oireita saavista diagnosoidaan keliaakikoiksi. Suurin osa siis kärsii lukuisista oireista tietämättä, että oireet johtuvat herkkyydestä gluteeniin. On tutkittu, että keliakialla on suora yhteys mm. moniin autoimmuunisairauksiin, diabetekseen ja esim. masennukseen. Nämä samat riskit ovat näillä suurella joukolla ihmisiä, joilla ei ole virallista keliakia diagnoosia.


Keliakia ja psyykkiset oireet

Nykytietämyksen valossa on tärkeää huomioida, etteivät keliakian vaikutukset rajoitu ainoastaan suolistoon, luustoon, niveliin ja iholle, vaan voivat ulottua aivojen välttäjainetoimintaan. Tällaisissa tapauksissa hoitamattoman keliakian seurauksena saattaa ilmetä erilaisia mielenterveyden ongelmia, kuten

  • masentuneisuutta
  • keskittymisvaikeuksia
  • ahdistuneisuutta
  • käytöshäiriöitä
  • ärtyneisyyttä
  • hidastuneisuutta

Kertovatko oireesi keliakiasta?

Vihoitteleeko vatsasi, kun olet syönyt vehnää, ohraa tai ruista sisältävää ruokaa? Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, jossa gluteeni aiheuttaa tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa häiriten ravintoaineiden imeytymistä. Se voi oireilla muutenkin kuin mahavaivoilla. Jos useampaa alla kuvatuista oireista ilmenee gluteenia sisältävän ruoan nauttimisen jälkeen, saattaa omaa ruokavaliota olla syytä tarkistaa.


Ruoansulatusongelmat

Keliakian yleisimpiä oireita ovat ilmavaivojen, turvotuksen, ummetuksen ja ripulin kaltaiset ruoansulatusongelmat, jotka ilmestyvät gluteenia sisältävän ruoan syömisen jälkeen.


Kiillevaurio hampaissa

Pysyvien hampaiden kiillemuutokset on todettu hyvin yleisiksi keliaakikoilla. Useimmiten puhutaan vain hammaslääkärin tutkimuksessa esiin tulevista vähäisistä uurteista tai kuopista, mutta joskus vauriot ovat selvästi havaittavia ja jopa hampaan rakennetta ja muotoa vaurioittavia.

Kiilteen vaurioitumisen syyksi epäillään keliakian aiheuttamaa imeytymishäiriötä, jonka takia kiilteen muodostukseen tarvittavista rakenne- ja hivenaineista on puutetta.


Mielialaongelmat

Keliakiaan, erityisesti hoitamattomaan sellaiseen, voi liittyä myös psyykkisiä oireita. Niihin kuuluvat esimerkiksi yleinen väsymys ja huonovointisuus, mielialan vaihtelut ja jopa masentuneisuus.


Nivelongelmat

Nivelkipu tai -arkuus varsinkin sormissa tai polvissa voi viitata keliakiaan. On mahdollista, että gluteeni aiheuttaisi nivelkalvolla samanlaisen tulehdusreaktion kuin suolen limakalvolla.


Iho-ongelma keratosis pilaris

Kosmeettisesta iho-ongelmasta nimeltä keratosis pilaris, talirauhasten sarveistapit, kertoo kutisematon ja kivuton ihottuma, jota näkyy useimmiten olkavarsien ulkosivuissa, reisissä sekä pakaroissa. Iho voi karheutua ja värittyä punakirjavaksi, talirauhaset tulehtua ja sarveistapit muuttua pieniksi märkäpäiksi.

Ongelman aiheuttaa yleensä rasvahappojen ja A-vitamiinin imeytymishäiriö. Puutteet voivat johtua pitkä-aikaisen gluteenialtistuksen suolistolle aiheuttamasta vahingosta.


Uupumus

Väsymyksen tunne sen jälkeen, kun on syönyt gluteenia sisältävää ruokaa, on tavallista gluteenia sietämättömille ihmisille.


Krooninen väsymys tai fibromyalgia

Kroonisen väsymysoireyhtymän tai fibromyalgian alkuperäisenä syynä voi olla keliakia.


Migreeni

Vuonna 2001 tehdyssä selvityksessä havaittiin, että gluteeni voi laukaista migreenin ja intensiivisen päänsäryn sellaisilla ihmisillä, jotka ovat muutenkin niille alttiita. Selvitykseen osallistuneilla potilailla havaittiin magneettikuvauksissa merkittävää tulehdusta hermostossa, luultavimmin gluteenin aiheuttamista reaktioista johtuen.


Autoimmuunisairaudet

Koska pitkittynyt tulehdustila ja altistus gluteenille voi panna elimistön hälytystilaan, keliaakikoille kehittyy usein autoimmuunisairauksia. Sellaisia ovat esimerkiksi punahukka, psoriasis, nivelreuma, haavainen paksusuolentulehdus, skleroderma (reumasairauksiin kuuluva sidekudossairaus), Hashimoton tyreoidiitti sekä MS-tauti.


Hormoniongelmat

Hedelmättömyys, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä ja epäsäännölliset kuukautiset on joskus liitetty keliakiaan.


Neurologiset oireet

Huimaus, huono tasapaino sekä turtumuksen ja kihelmöinnin kaltaiset oireet voivat viitata gluteenin aiheuttamaan hermoston tulehdukseen.


"Keliaakikoille pelkkä gluteeniton ruokavalio ei usein riitä sammuttamaan sairautta. Olen havainnut jo useamman vuoden ajan, että parhaat tulokset saavutetaan ns. autoimmuuniruokavaliolla, jossa myös gluteenittomat viljat, maitotuotteet, palkokasvit sekä koisokasvit ovat poistettu ruokavaliosta."
https://www.facebook.com/Olli.Sovijarvi/posts/10153320479352729



Lähteet:


http://www.keliakialiitto.fi/liitto/keliakia/
http://www.uuttapuhtia.com/blogi/2011/05/onko-leipa-vaarallista/
http://all-nuts-in-a-case.blogspot.fi/2011/10/mielenterveysongelman-taustalla-voi.html
http://valtsuhealth.blogspot.fi/2011/06/mita-mielta-olenkaan-viljatuotteista.html
http://www.studio55.fi/terveys/article/kertovatko-oireesi-keliakiasta--lue-lista/2473112


_________________________________________________________________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinnon merkitys!

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinteet purkista vai lautaselta?
_________________________________________________________________________________________________________________________________


Puolueetonta luettavaa terveydestä ja ravinnosta:
Lääkäri Antti Heikkilä
Lääkäri Matti Tolonen
Lääkäri Olli Sovijärvi (tuplaklikkaamalla podcastia saat ohjelmasisällön esille)
Paleoradio (
klikkaamalla podcastia saat ohjelmasisällön esille)
Sami Sundvik
RaikasWeb
Turpaduunari  (puolueetonta terveys- ja kulttuuriviestintää koko Suomen kansalle!)
Ravitsemus ja terveys
Suomen Terveysravinto
Luontaisnetti
Terveyden Tukipilarit (Paula Heinonen)
Safkatutka