Ravinteet purkista vai lautaselta!
Ravintolisä

Elintarvikelain alainen tuote, jonka tarkoitus on täydentää ruokavaliota. Ravintolisiä ovat esimerkiksi vitamiini- ja hiveainevalmisteet.


Kasvirohdosvalmiste

Lääkelain alainen lääkevalmiste, jota valvoo Fimea. Vaikuttavat aineet ovat joko kasviperäisiä aineita tai kasvirohdostuotteita. Perinteinen kasvirohdosvalmiste voidaan ottaa markkinoille ilman tutkimuksia, jos se on ollut vakiintuneessa käytössä 30 vuotta.


Luontaistuote

Vanhahtava termi, jolla niputetaan arkikäytössä yhteen ravintolisät ja kasvirohdosvalmisteet.

LÄHDE: Fimea, Evira


Ravintolisien turvallisuus?
http://www.terveystuotekauppa.fi/blogi/epamaaraista-tietoa-ravintolisista


Voiko ruokavalio korvata puutokset? – Testasimme ja mittasimme
http://hidastaelamaa.fi/2015/03/voiko-ruokavalio-korvata-puutokset-testasimme-ja-mittasimme/


Löytyykö ravintolisien käyttöä puoltavaa tieteellistä näyttöä?
http://suomenterveysravinto.fi/blogi/onko-ravintolisista-mitaan-hyotya/Tarvitsetko sinä ravintolisiä – elimistön ravitsemustilan mittaaminen
https://blogit.iltalehti.fi/sami-sundvik/2017/09/12/tarvitsetko-sina-ravintolisia-elimiston-ravitsemustilan-mittaaminen/Jos lääkärisi ei suostu sinua tutkimaan, niin täällä se on halvempaa kuin muualla yksityisellä
https://synlab.ee/en/


_________________________________________________________________________________________________________________________________


Arviolta yli 95% ravintolisistä on täysin synteettisiä (keinotekoisia) tai huonosti imeytyviä eli valitse tarkkaan käyttämäsi tuote.

Ihmisille on helppo myydä terveyttä ja parempaa elämää, mutta ravintolisiin liitetyt lupaukset ovat yleensä katteettomia.

Ravintoarvoja puntaroitaessa kannattaa ensimmäiseksi miettiä, onko oma perusruokavalio kunnossa, miten sitä voisi parantaa, ennenkuin turvautuu keinotekoisiin vitamiinivalmisteisiin.

Synteettiset vitamiinit valmistetaan laboratoriossa erilaisten kemiallisten reaktioiden avulla, koska se on halvin ja käytännöllisin tapa. Synteettiset vitamiinit ovat ehkä kemiallisesti samoja aineita kuin luonnontuotteet, mutta erona on se, että laadukkaan ravinnon muut  lukemattomat ainesosat puuttuvat ja nämä yhdessä vaikuttavat elimistössä imeytymiseen ja käyttäytymiseen. Lisäksi luonnollisten ravintoaineiden eri aineosat toimivat yhdessä synergiassa ja tätä asiaa ei pidä väheksyä. Emme tiedä edes murto-osaa esim. kasvien vaikuttavista aineista, joten voi vain arvailla kuinka merkittävää osaa ”toimiva kokonaisuus” näyttelee ravintoaineiden imeytymisessä ja toimivuudessa.

Esimerkiksi B-ryhmän vitamiineja tehdään öljystä, nestekaasusta ja kivihiilestä. Valmistuksessa käytetään mm. typpihappoa, ammoniakkia ja vetyperoksidia. Ympäristövaikutukset prosesseissa ovat niin suuria, että valmistus on siirretty Intiaan ja Kiinaan. (Mats-Eric Nilsson: Petos lautasella. Tiedätkö mitä kaikkea suuhusi panet? 2008)

Luonnonantimien monipuolisen rouskutuksen puolesta puhuu sekin, että eri kasveista saadut oheisravintoaineet mm. kasvisterolit, fenoliset yhdisteet, flavonoidit, fytoestrogeenit. fytokemikaalit ja antioksidantit (näitä on satoja) tekevät yhteistyötä. Kasvien sisältämät sadat jopa tuhannet eri ainesosat toimivat yhdessä ja säätelevät toisiaan tavalla, jota emme vielä täysin ymmärrä. Voi olla, ettemme tule koskaan ymmärtämäänkään. (Kerstin Hulten 2009)

Synteettisistä vitamiinilisistä ei ole osoitettu olevan mitään hyötyä, eivätkä ne välttämättä imeydy lainkaan, vaan tulevat virtsan mukana ulos. Ja kaikkia mahdollisia terveysongelmia ei edes tiedetä tutkimusrahojen puuttuessa.

Synteettisistä vitamiineista imeytyy parhaimmillaan 10-30%. Emmekä tiedä, mitä niiden erilaiset ainesosat voivat aiheuttaa pitemmän päälle elimistöllemme, joten parhaat lisäravinteet ovat niin luonnollisia, että niitä voi kutsua tiivistetyksi ruuaksi.

Lääketehtaat pääosin valmistavat synteettisiä vitamiineja, koska se on heille iso bisnes lääkkeiden rinnalla ja kauppa käy. Halvalla, helpolla ja hyvin markkinoidulla pillerillä korvataan monesti monipuolista ruokaa.

Monet tutkijat alkavatkin nykyään olla sitä mieltä, että keinotekoisista vitamiineista ja hivenaineista ei ole hyötyä, vaan suorastaan haittaa. Herkimmillä ihmisillä voi jopa maksa-arvot nousta näistä valmisteista. Lisäksi pahoinvointi, iho-oireet (atopia, ruusufinni, finnit, ihottuma jne...), vatsavaivat, lihaskivut, lihasten kihelmöinti ja ruokahalun lisääntyminen on yleistä. Vitamiinit, hivenaineet, kivennäisaineet, hyvät bakteerit, antioksidantit, fytokemikaalit jne... olisi saatava ruuasta, koska niitä ihmisen elimistö pystyy käyttämään hyväksi.

Ravinto vaikuttaa siihen, mille hikesi haisee. Esimerkiksi synteettiset vitamiinipillerit tuovat hikeesi pahan sivuhajun, siksi vitamiinipillerit kannattaa jättää syömättä.

Lainsäädännössä vitamiinivalmisteet ovat lisäravinteita, ja ne lasketaan elintarvikkeiksi. Lisäravinteet ja luontaistuotteet eivät saa sisältää aineita, joilla on lääkkeellisiä vaikutuksia. Tämän takia niitä ei saa markkinoida väittämällä, että ne ehkäisisivät, hoitaisivat tai parantaisivat sairauksia. Kyseisiä tuotteita EI myöskään saa mainostaa terveysvaikutteisina, koska tätä ei ole tieteellisesti tutkittu ja todistettu.


Synteettiset vitamiinit täyttävät luonnollisen vitamiinin paikan elimistössämme. Kyseessä on elimistölle vieras aine, josta se pyrkii eroon. Rikastamisen sijaan synteettiset vitamiinit saattavatkin köyhdyttää elimistöä!Luonnollisen vitamiinin monet eri aineosat toimivat yhdessä synergiassa. Synergia tarkoittaa, että kokonaisuus on suurempi, kuin aineosien yhteenlaskettu määrä. Ravitsemusterapeutti Judith De Cava sanoo sen parhaiten: ”Kun ryhmä vitamiiniyhdisteitä pilkotaan osiin, muutetaan fysiologisesti ja biokemiallisesti aktiivinen mikroravintoaine, kykenemättömäksi ja heikoksi kemikaaliksi, joka vaikuttaa vain vähän tai ei lainkaan eläviin soluihin. Synergiaa ei enää ole.  JATKUUSynteettiset tuotteet toimivat yleensä huonosti tai eivät ollenkaan. Synteettisten ravintolisien kemiallinen rakenne on sama kuin niiden luonnollinen muoto, ainakin usein näin on. Vaikka ne voivat olla hyödyllisiä jossakin määrin, niiden biologinen aktiviteetti on hyvin vähäinen verrattuna luonnolliseen ravinneyhdisteeseen, jossa kaikki aineosat ovat yhdistettyinä luonnonmukaisella tavalla. Luonnollisuus sallii niiden tehokkaan synergisen toiminnan, mikä puuttuu synteettisistä vaihtoehdoista.  JATKUUMinun mielestäni vitamiinien elinvoima siirtyy elimistön käyttöön kun nauttii ne mahdollisimman laadukkaista lähteistä. Lääkeyhtiöt tarjoavat kätevää ratkaisua: monivitamiinipilleri poskeen ja homma on hoidettu. Onko näin? Haastattelin lääkeyhtöiden edustajia ja otin selvää myös vaihtoehtoisista sekä elinehtoisen tärkeistä ratkaisuista vitamiinien suhteen.   JATKUUViisi minuuttia luonnollisista vitamiineista!


Ravintolisissä paljon humpuukia!Tasaisin välein ilmestyy tutkimuksia, joissa kerrotaan jonkin vitamiinin tai muun luonnollisen ravintolisän tai yrttirohdoksen vaarallisuudesta.


_________________________________________________________________________________________________________________________________

Sisällysluettelo!

Älä osta humpuukia!
Esimerkki synteettisestä monivitamiinivalmisteesta!
Lääkefirmat (Orion) palkitsevat apteekkien ja neuvoloiden työntekijöitä tuotteidensa myynnistä!
Muutama ravintoaine, joista on puutetta yleisesti suomalaisilla!
Ravinnolla voit vaikuttaa monien sairauksien oireisiin ja ennaltaehkäisyyn!
Kalan Omega-3 rasvahapot!
Kasviöljyjen rasvahapot!
Esimerkkejä luonnollisista vitamiinivalmisteista!
Ravinnon merkitys!
Maitohappobakteerit!

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Älä osta humpuukia!

1. Mistä tiedän, onko Evira todella tutkinut tuotteen, että se on turvallinen? Tutkiiko Evira ravintolisät ennen kuin ne pääsevät Suomen markkinoille?

– Evira ei tutki ravintolisiä ennen niiden tuloa Suomen markkinoille, eikä ravintolisille tarvitse hankkia ennakkohyväksyntää Evirasta.

Markkinoille tuotavasta uudesta ravintolisästä on kuitenkin tehtävä ravintolisäilmoitus Eviraan. Ilmoituksen tekee tuotteen valmistaja, valmistuttaja tai maahantuoja. Myös ravintolisän markkinoinnin lopettamisesta, maahantuojan vaihtumisesta tai tuotteen ominaisten aineiden muutoksesta on ilmoitettava Eviraan. Vastaanottaessaan ilmoituksen Evira ei arvioi tuotteen turvallisuutta, koostumusta eikä merkintöjä.

Ravintolisän turvallisuudesta kuluttajalle vastaa elintarvikealan toimija eli tuotteen valmistaja, maahantuoja tai muu vastaava.  JATKUULuonnolliset vitamiinivalmisteet tunnistaa siitä, että pakkaukseen on merkitty raaka-aine, esimerkiksi ruusunmarja C-vitamiinin lähteenä tai vehnänalkioöljy E-vitamiinin lähteenä.

Kunnollinen ravintolisä ei ole keinotekoinen valmiste, vaan se on "tiivistettyä" ruokaa, jonka raaka-aineina on käytetty ihmisen luonnolliseen ravintoketjuun kuuluvia kokonaisia ruoka-aineita. Ravintolisän täytyy siis sisältää oikeissa suhteissa ne aineet, joita olisi ruuassa, jota ne on tarkoitettu täydentämään.

Synteettiset ravinteet mainitaan vain nimeltä (A-vitamiini, B1 = tiamiini, B2 = riboflaviini, B3 = niasiini, B5 = pantoteenihappo, B6 = pyridoksiini, B12 = syanokobalamiini, foolihappo  jne...).


Synthetic vitamins harmful


Laihdutus- ja terveysvalmisteista sekä ravintolisistä myyntitilanteessa annetut tiedot eivät aina pidä paikkaansa. Maagisen nopeaa laihtumista tai virkistymistä lupailevien luontaistuotteiden ostamista kannattaa niin ikään miettiä kahteen kertaan. Lukekaa aina tuotteen sisällysluettelo ennen ostamista. Googlatkaa aineet, joita tuotteessa on.

Kritiittinen suhtautuminen on tarpeen esimerkiksi silloin, kun tuotteesta annetaan mielikuva "melkein lääkkeenä"

- tuotteen väitetään pudottavan painoa useamman kilon muutamassa päivässä tai syömällä ja liikkumalla kuten ennenkin, tai tuotteen väitetään silottavan rypyt hetkessä

- tuotteen väitetään tehoavan moniin eri vaivoihin ja sairauksiin

- tuotteen koostumuksesta ei löydy tietoja tai sitä myyvän yrityksen yhteystietoja ei löydy esimerkiksi verkon tai puhelimen kautta ostaessa

- tuotetta mainostetaan esimerkiksi yksittäisen lääkärin, kuluttajan, julkisuuden henkilön tai viranomaisen suosimana tai hyväksymänä

- tuotetta mainostetaan ylisanoilla tai vähättelemällä muita tuotteita tai uhkaillen ja pelkoa herättäen, kuten "tuote neutraloi haitalliset aineet kehostasi"

- tuotetta mainostetaan ilmaisena koe-eränä

http://www.studio55.fi/hyvinvointi/article/luontaistuotteiden-markkinointi-harhaanjohtavaa---tunnista-huijaukset/2417454


Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Esimerkki synteettisestä monivitamiinivalmisteesta!

Sana-Sol, joka on tarkoitettu lapsille:

Puhdistettu vesi, sorbitoli, askorbiinihappo, happamuudensäätöaine (sitruunahappomonohydraatti), galaktomannaaniseos, nikotiiniamidi, alfa-tokoferoliasetaatti, stabilointiaine (agar), säilöntäaine (kaliumsorbaatti), appelsiiniöljy, dekspantenoli, pyridoksiinihydrokloridi, tiamiinimononitraatti, triglyseridit, riboflaviini, retinyylipalmitaatti, emulgointiaine (soijalesitiini),  foolihappo.


Multivita Raskaus ja Imetys ja Multi-tabs Raskaus ja Imetys valmiste:

Magnesiumoksidi (imeytyvyys erittäin heikkoa ja toimii lähinnä laksatiivina)

Täyteaineet: mikrokiteinen selluloosa, hydroksipropyylimetyyliselluloosa, hydroksipropyyliselluloosa, silloitettu natriumkarboksimetyyliselluloosa, maissitärkkelys, steariinihappo, sakkaroosi, akasia, MCT-öljy

Askorbiinihappo (synteettinen C-vitamini)

Ferrofumaraatti (rauta)

Paakkuuntumisen estoaine: piidioksidi

DL-alfa-tokoferylasetaatti (synteettinen E-vitamiini)

Niasiiniamidi (synteettinen B3-vitamiini)

Sinkkioksidi (Sinkkioksidi eli toisilta nimiltään sinkkimonoksidi sinkkivalkoinen, C.I. pigmentti valkoinen 4 sekä C.I. 77947 on sinkin ja hapen muodostama yhdiste, jota käytetään muun muassa valkoisena väriaineena sekä tietokoneen prosessorin ja jäähdytyssiilin väliin levitettävän, niin kutsutun lämpötahnan pääainesosana. Se on valkoinen tai kellertävä sekä hajuton jauhe. Se ei liukene veteen, vaan sitä voidaan liuottaa mm. etikkahapolla, mineraalihapoilla sekä ammoniakilla.)

Pintakäsittelyaine: magnesiumstearaatti (Tri. Ron Schmid sanoo eräässä nettiartikkelissa että sitä lisätään lisiin vain sen takia jotta tuotantovaihe ei hidastuisi, eli kyseessä on täysin tarpeeton aine ravitsemuksellisesta näkökantista. Mitä vielä, Mg stearaatti on haitallinen aine, mm. sen takia että se estää ravinteiden (JOS lisä sisältää luonnollista vitamiinia tai mineraalia) imeytymistä, jopa niin paljon estää että 90 prosenttia teho-aineesta (esim. jokin mineraali) ei imeydy.)

Tiamiinimononitraatti (synteettinen B1-vitamiini)

Pyridoksiinihydrokloridi (synteettinen B6-vitamiini)

Kalsiumpantotenaatti (synteettinen B5-vitamiini)

Riboflaviini (synteettinen B2-vitamiini)

Väri: titaanidioksidi

Foolihappo (synteettinen versio folaatista)

Natriumselenaatti

Happamuudensäätöaineet: trinatriumsitraatti, sitruunahappo
D-biotiini

Kolekalsiferoli (D3-vitamiini)

Syanokobalamiini (synteettinen B12-vitamiini)


Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Lääkefirmat palkitsevat apteekkien ja neuvoloiden työntekijöitä sekä lääkäreitä tuotteidensa myynnistä!


Käytännössä kyseessä on kampanja, jossa tietyn tuotemyynnin jälkeen apteekkihenkilökuntaan kuuluvan henkilön on mahdollista saada kannustinpalkinto. Mitä enemmän henkilö myy Orionin tuotteita, sitä paremmat palkinnot hän saa.

Kannustepalkintoina Orion tarjoaa kilpailuun osallistuneille henkilöille muun muassa Iittalan, Arabian ja Fiskarsin tuotteita.

Orionilta asiaa ei haluta juurikaan kommentoida.

- Tämä on Orionin ja meidän asiakkaiden normaaliin yhteistoimintaan perustuva kampanja. Oikeastaan toimialallekin tyypillinen kampanja, viestintäjohtaja Terhi Ormio totesi.

- Kyse saattaa olla ei-lääkkeellisten itsehoitotuotteiden edistämisyhteistyöstä meidän asiakkaidemme kanssa. Ravintolisät ja voiteet käytännössä. Emme lähde tätä avaamaan, hän sanoi.

- Puhutaan lääkkeiden ulkopuolisten itsehoitotuotteiden edistämisyhteistyöstä.

Onko eettistä?

Kannustinkampanjoiden eettisyys on arveluttanut muun muassa apteekkeja, joista on tehty asiaan liittyen kyselyjä apteekkialan ammattieettiselle neuvottelukunnalle. Neuvottelukunta on viime vuoden loppupuolella ottanut asiaan kantaa.

- Eettinen ohje on, että asiakkaan etu on aina ensisijainen, asiantuntijaproviisori Johanna Salimäki Suomen Apteekkariliitosta sanoo.

Hänen mukaansa kyseiset kampanjat liikkuvat apteekkialan eettisten pohdintojen ydinalueella.

LÄHDE: STT


Neuvoloiden yleinen käytäntö on suositella esim. Orionin keinotekoisia raskausvitamiineja raskaana oleville naisille. Lisäksi neuvolat suosittelivat vuosikymmeniä imeväisille 70% huonommin imeytyvää Orionin D2-vitamiinia luonnollisen D3-vitamiinin sijaan. Vuonna 2011 tuli viralliseksi D3-vitamiinivalmiste imeväisille, joilloin Orionilta tule heti viikon päästä D3-valmiste markkinoille eli tiesivät tästä muutoksesta jo etukäteen.


Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Muutama ravintoaine, joista on puutetta yleisesti kaikilla suomalaisilla!


C-vitamiini

C-vitamiini  on antioksidanttivitamiini, joka on välttämätön koko kehon terveydelle ja on erityisen tärkeä ihon terveydelle. C-vitamiini on vesiliukoinen ja tunnetaan myös askorbiinihappona. Koska C-vitamiini osallistuu yli 300 kehon toimintaan, elämä on riippuvainen sen päivittäisestä saannista. Sen ensisijainen tehtävä on ylläpitää kollageenia, joka on ihon, nivelsiteiden, luuston, hampaiden ja verisuonten seinämien muodostumiselle välttämätön valkuainen. Lisäksi C-vitamiinilla on tärkeä tehtävä punaisten verisolujen muodostumiselle ja välttämättömän raudan imeytymisessä. Se on tärkeä myös B-vitamiineihin kuuluvan folaatin hyväksikäytössä. C-vitamiini parantaa kovettuneiden verisuonten laajentumista, mikä helpottaa rintakipuja. Se auttaa sydänkohtauksissa, korkeassa kolesterolissa ja korkeassa verenpaineessa. C-vitamiini on myös vahva antioksidantti ja suojaa valkuaisia, lipidejä, hiilihydraatteja ja jopa DNA:ta vapaiden radikaalien vaurioilta. Se suojaa endoteelisoluja homokysteiinin hapettumisvaurioilta ja vahvistaa myös vahvan antioksidantin, glutationin toimintaa. C-vitamiinin vakava puutos aiheuttaa heikkoutta, sisäistä verenvuotoa ja sidekudoksen purkautumista. C-vitamiinin puutoksen tiedetään yleisesti heikentävän vastustuskykyä. Keho tarvitsee C-vitamiinia muodostamaan kollageenia, sidekudosta, joka pitää koossa ihmisen koko fyysisen rakenteen. Näin sillä on kyky tehdä valtimot joustavammiksi ja lujemmiksi niin, että ne voivat paremmin vastustaa mekaanisia voimia ja tulehdushyökkäyksiä.


C-vitamiini on hyvin tärkeää luustolle ja se on yhdistetty useissa tutkimuksissa parempaan luuntiheyteen, ja pitkässä 17 vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa 500 mg/vrk C-vitamiinilisän käyttö yhdistyi 70% pienempään murtumariskiin, C-vitamiinia käyttämättömiin verrattuna. Jo luuston kunnon vuoksi kannattaa käyttää 500 mg suuruista päivittäistä C-vitamiinilisää. C-vitamiinin hyödyistä luustolle on tutkimusnäyttöä.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22492364?dopt=Abstract
http://www.greenmedinfo.com/blog/osteoporosis-scurvy-bone-not-calcium-deficiency


Suomalaisen Paul Knektin johtamassa, vuonna 2004 julkaistussa antioksidanttivitamiineja koskevassa tutkimuksessa vedettiin yhteen siihen mennessä julkaistujen 9 aiemman prospektiivisen tutkimuksen tulokset. Yhteenvedon pohjalta tultiin siihen tulokseen, että vähintään 400 mg suuruisen C-vitamiinilisän käyttö oli yhteydessä pienempään sepelvaltimotaudin ilmaantuvuuteen. Vähintään 700 mg suuruisen C-vitamiinilisän käyttö oli myös yhteydessä 25 prosenttia pienempään kokonaiskuolleisuuteen. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15585762


Plasman C-vitamiinitasojen saturaatio (kylläisyys) saavutetaan suun kautta nautituilla noin 400 mg päiväannoksilla, mikä puoltaa tämänsuuruisia määriä. Myös Stipanukin (toim.) hyvänä pidetyssä kirjassa 'Biochemical, Physiological, and Molecular Aspects of Human Nutrition' arvioidaan, että suositukset ovat liian matalia: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=588652991190780&set=a.149457918443625.30465.135616813161069&type=1


Lisää C-vitamiinista:
https://adaptogeenit.squarespace.com/blogi/2014/11/5/c-vitamiiniE-vitamiini

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka koostuu yhdisteistä. Kahdeksan tärkeintä yhdistettä, jotka muodostavat E-vitamiiniperheen, voidaan jakaa kahteen ryhmään: tokoferolit ja tokotrienolit. Kummassakin on alfa-, beta-, gamma- ja delta-aineosat. Alfatokoferoli löydettiin ensimmäisenä ja päällysmerkinnöissä ilmoitettu teho ilmoittaa ainoastaan tämän osan määrän. Suomessa E-vitamiinin virallinen päivän saantisuositus aikuiselle on 10mg.

Miten tunnistaa synteettinen E -vitamiini?
Luonnollinen E-vitamiini on erittäin kallis raaka-aine, ja siksi sen keinotekoisten versioiden valmistus ja käyttö on aina ollut monille yrityksille varsin kannattavaa. Tämän vuoksi markkinoilla on useita tuotteita, jotka ovat joko 100-prosenttisesti synteettisiä tai synteettisten ja luonnollisten aineiden sekoituksia. Synteettisen E-vitamiinin biologinen hyväksikäytettävyys on huono, sekä tulehdusta ja hapettumista estävä vaikutus on pieni. Mikäli tuotteessa on oikea tuoteseloste, on varsin helppoa päätellä, onko tuote luonnollinen vai synteettinen. Kaikki luonnollinen E-vitamiini ilmoitetaan d-alfatokoferolina. Synteettinen E-vitamiini tulee ilmoittaa tuoteselosteessa dl-alfatokoferolina. Täten ”d” merkitsee luonnollista ja ”dl” synteettistä E-vitamiinia.

Suomalais-ruotsalaisessa tutkimuksessa saatiin selvää näyttöä siitä, että E-vitamiiniperheen kahdeksan erilaista muotoa voivat suojata Alzheimerin taudilta.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24113154

http://www.uef.fi/fi/uef/-/useat-e-vitamiinin-muodot-suojaavat-muistihairioilta

Hyviä lähteitä ovat: kylmäpuristetut kasviöljyt, pähkinät, avokado, siemenet, manteli, vehnänalkioöljy, tumman vihreät kasvikset ja kananmuna.

Uutta tietoa E-vitamiinista!
http://personal.inet.fi/koti/remeli/E_vitamiini.pdfB-vitamiinit

B-vitamiinien ryhmään kuuluu 8 varsinaista vitamiinia ja 5 sen kaltaista yhdistettä. Tärkeintä on varmistaa B-vitamiinien saanti laadukkaasta ruuasta tai ravintolisästä.

B1 eli tiamiinia tarvitaan muun muassa ruoan energiaksi muuntamisessa. Tämän B-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa muun muassa väsymystä, ärtyneisyyttä, hermosärkyä tai kävelyhäiriöitä. Pitkäaikainen puute aiheuttaa niin sanottua beriberitautia, joka johtaa sydämen toimintahäiriöön ja lopulta kuolemaan. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,4 mg.

B2 eli riboflaviinia tarvitaan esimerkiksi aineenvaihdunnassa. Erityisen tärkeä tämä on ihon, kynsien ja hiusten terveydelle. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,6 mg.

B3 eli niasiini on tärkeä solujen aineenvaihdunnalle. Tämän B-vitamiinin puutos voi esimerkiksi hidastaa aineenvaihduntaa. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 18 mg.

B5 eli pantoteenihappo vaikuttaa pääasiassa energia-aineenvaihduntaan ja myös ihoon. Kyseisen B-vitamiinin puutoksen ei ole todettu aiheuttavan suurempia oireita. Kokeissa on esiintynyt lähinnä, käsien ja jalkojen puutumista, väsymystä, pahoinvointia, unihäiriöitä yms. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 6 mg.

B6 eli pyridoksiini toimii antioksidanttina. Se osallistuu suurimmaksi osaksi esimerkiksi valkuaisaineiden aineenvaihduntaan ja hermovälittäjäaineiden tuotantoon. Tämän B-vitamiinin puutosoireet ovat muun muassa väsymys, erilaiset iho-oireet ja hermosto-oireet kuten ärtyneisyys ja masentuneisuus ja pahoinvointi. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,6 mg.

B7 eli biotiini osallistuu rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan eli niin sanottuun metaboliaan. Kyseisen B-vitamiinin puutosta ei varsinaisesti ole havaittu kuin kokeellisissa olosuhteissa. Oireisiin liittyi muun muassa ihomuutoksia ja lihaskipuja sekä pahoinvointia. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 100 µg.

Folaatti on välttämätön esimerkiksi punasolujen muodostukselle. Tämän B-vitamiinin puutosoireisiin luetaan esimerkiksi väsymys, huimaus, voimattomuuden tunne sekä ruokahaluttomuus. Lisäksi puutos saattaa aiheuttaa häiriöitä limakalvoilla johtaen suu- ja kielitulehdukseen, ruokatorven tulehdukseen ja ripuliin. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 300 µg.

B12 eli kobalamiini on erityisen tärkeää veren puna- ja valkosolujen muodostuksessa sekä hermosolujen toiminnassa. Kyseisen B-vitamiinin puutos saattaa aiheuttaa muun muassa anemiaa. B12-vitamiinin puutosoireisiin voi liittyä myös hermoston oireita ja erilaisia limakalvomuutoksia. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 2 µg.


Osittain orgaaninen B-vitamiinivalmiste, jossa on kaikki B-vitamiinit samassa valmisteessa:
Rikas Oluthiivatabletti  http://www.valioravinto.fi/rikas-oluthiivatabletti
Rikas Oluthiivahiutale  http://www.valioravinto.fi/rikas-oluthiivahiutale
Natura Median Comblex B  http://www.naturamedia.fi/b-complex


Mistä löydät B:t parhaiten?

B1 eli tiamiini: palkokasvit, manteli, pähkinät, siemenet, liha, sisäelimet, oluthiiva

B2 eli riboflaviini: maitotuotteet, sisäelimet, liha, kananmuna, pavut, manteli, pähkinät, siemenet, oluthiiva

B3 eli niasiini: liha, maitotuotteet, kananmuna, manteli, pähkinät, siemenet, sienet, palkokasvit, oluthiiva

B5 eli pantoteenihappo: liha, kala, vihannekset, kasvikset, oluthiiva

B6 eli pyridoksiini: liha, sisäelimet, kananmuna, maitotuotteet, kala, kasvikset, vihannekset, oluthiiva

B7 eli biotiini: maksa, liha, kala, kananmuna, soijapavut

Folaatti: kasvikset, vihannekset, hedelmät, marjat (kuumennus tuohaa tämän vitamiinin)

B12 eli kobalamiini: vain eläinperäiset tuotteet kuten liha, kala ja maitotuotteetFolaatti
IItä-Suomen yliopiston tutkimusten mukaan piilevä folaatin puute on Suomessa yleistä ja se lisää riskiä sairastua muun muassa masennukseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Vuonna 2014 tehdyn meta-analyysin mukaan folaatti jarruttaa valtimonkovetustautia. Virallinen suositus on vähintään 400µg/vrk. Folaatin puutos voi ilmetä väsymyksenä, anemiana sekä aiheuttaa pistelyä ja puutumisen tunnetta käsissä ja jaloissa. Folaatin puute saattaa oireilla myös ahdistuksen tunteena ja aiheuttaa hormonaallista epätasapainoa. Folaatti on tärkeä punasolujen muodostukselle ja ruoansulatuskanavan terveydelle. Sen tarve lisäänty odottavilla ja imettävillä.

Hyviä folaatin lähteitä ovat tumman vihreät kasvikset, kaalit, siemenet, pähkinät, pavut, linssit, marjat, hedelmät ja maksa.

Lämmitettäessä folaatti tuhoutuu herkästi, joten suosi raakaravintoa ja kuumenna kasvikset vain kevyesti.

Erityisesti raskausaikana kaikkien kannattaisi käyttää hyvin imeytyvää metyylifolaattia.Folaatista apua masennukseen: Folaatin aktiivisesta muodosta, L-metyylifolaatista on merkittävää apua vaikeasta masennuksesta kärsiville potilaille, joille tavalliset masennuslääkkeet eivät tehoa. Asia selvisi Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa.
Tutkimukssissa on havaittu, että riittävä folaatin määrä veressä suojaa masennukselta. Folaatilla tiedetään olevan tärkeä tehtävä hermovälittäjäaineiden synteesissä.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23212058


Niukka folaatin ja B12-vitamiinin saanti lisää melankolisten masennusoireiden, kuten mielialan laskun riskiä, osoitti lääketieteen lisensiaatti Jussi Seppälän väitöstutkimus.
http://granum.uta.fi/granum/kirjanTiedot.php?tuote_id=23122


Folaatin käyttö varhaisraskaudessa suojaa lasta keskushermostoputken sulkeutumishäiriöiltä.
http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo10543.pdf


Vihreää voimaa odottaville!
http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2014/03/vihreaa-voimaa-odottaville.html


iHerbistä saa edullisesti hyvin imeytyvää folaattia:
http://www.iherb.com/Solgar-Folate-As-Metafolin-400-mcg-100-Tablets/14274
http://www.iherb.com/Solgar-Folate-As-Metafolin-800-mcg-100-Tablets/13961
B12-vitamiini
D-vitamiini (kaikki tarvitsevat purkista)
Seleeni
Seleeni on merkittävä syöpää torjuva ja jopa syöpäsoluja tuhoava antioksidantti. Ilman riittävää seleenimäärää solun DNA altistuu jakautumishäiriölle.
http://personal.inet.fi/koti/remeli/seleeni.pdf
K2-vitamiiniJodi
Rauta
HB:n viitearvot :
Miehet: 134–167 g/l
Naiset: 117–155 g/l

Anemiaa aiheuttaa raudan riittämätön saanti, raskaus ja imetys (lisää raudan tarvetta), tee, kahvi, kofeiini, imeytymishäiriöt, hoitamaton keliakia, suolistosairaudet, erilaiset sairaudet, muiden ravintoaineiden puutokset (mm. B12, folaatti, C-vitamiini) ja runsaat kuukautiset.

Lisäksi maidon kalsium tai kalsiumvalmisteiden käyttö sekä viljojen fytaatit, heikentää raudan imeytymistä. Juo vettä. Kalsiumia on lähes joka ruuassa, joten ilman maitoakin pärjää. Toki laadukkaat juustot, voi, kerma ja hapatetut maitotuotteet sitä vastoin ovat ok tai jopa terveysruokaa. Esimerkiksi useista juustoista saa arvokasta K2-vitamiinia.

Rauta on tärkeä osa hemoglobiinia, jonka tehtävänä on kuljettaa happea kudoksille. Lisäksi rauta osallistuu punasolujen tuotantoon ja auttaa vapauttamaan energiaa hiilihydraateista ja rasvoista elimistön käyttöön.

Aikuisen naisen saantisuositus on 15 milligrammaa vuorokaudessa ja suomalaiset naiset saavat rautaa keskimäärin 10 milligrammaa. Runsas liikunta suurentaa tarvetta hieman. Piilevä puutos esiintyy jopa 30 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Raudanpuuteanemia on yleisimpiä ravintoaineiden puutostiloja. Niissäkin maissa, joissa ravintoa on tarjolla yllin kyllin, anemiasta kärsii jopa joka kymmenes ihminen.

Raudanpuuteanemia on lasten yleisin anemia. Länsimaissa sitä esiintyy 23 %:lla lapsista, ja suurimmassa riskissä ovat keskoslapset, taaperoikäiset (6 kk–2 v) ja murrosikäiset.
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/tiedeartikkelit/lapsen-raudanpuuteanemia/#.VFt6W_msWSo
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/raudanpuuteanemian-syyt-on-aina-selvitettava/

Arviolta lähes 40% naisista on jossain vaiheessa elämänsä varrella raudanpuuteanemia. Raudanpuute on yleisin ravintoperäinen puutossairaus kaikkialla maailmassa. Eniten anemiasta kärsivät hedelmällisessä iässä olevat naiset, sylilapset ja vanhukset.
https://kilpparikilppari.wordpress.com/2016/12/27/raudanpuuteanemia-ja-kilpirauhanen/


Tärkein lähde on punainen liha. Veri- ja maksaruoat ovat vielä parempia, mutta niitä käytetään hyvin vähän. Rautaa saa melko hyvin myös vaaleasta lihasta ja kalasta. Kasvikunnan tuotteista rauta imeytyy huonosti.

Jos ravinnosta saa rautaa vain niukasti, elimistö ottaa tarvitsemansa raudan varastoistaan. Kun varastoihin syntyy vajausta, lihasten hapotus kovassa liikunnassa voi olla normaalia voimakkaampaa. Vasta varastojen tyhjennyttyä syntyy anemia, jonka tunnusmerkkejä ovat poikkeuksellinen väsymys ja hengästyminen. Lievä puutos ja anemia määritellään verikokeessa.

Puutos korjataan rautavalmisteella. Rautavalmistetta EI SAA KÄYTTÄÄ varmuuden vuoksi, sillä liikasaanti on haitallista. Eli varmista verikokeella, että sinulla on anemia, ennen rautavalmisteen käyttöä.


Tässä 2 hyvää valmistetta, joista ei saa vatsavaivoja eli vältä apteekin valmisteita. Otetaan maidottoman ja viljattoman ruuan kera (vältä myös kofeiinia). Myydään luontaistuotekaupoissa, nettikaupoissa ja Citymarket.

http://www.hankintatukku.fi/fi/tuotteet/?-ferromax-tonic-strong-&product=91

http://www.valioravinto.fi/kelasin-rauta


Tässä viljojen mahdollisista haitoista:

http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm


Seerumin rauta kertoo tarkemmin elimistön rautatilanteen kuin hemoglobiini tai ferritiini.
http://www.luontaisnetti.fi/index.php?valikko=valikko&sivu=aikuiset_seerumin_rauta_tarkea_terveyden_mittari

http://oyslab.fi/ohjekirja/2566.html
Paluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinnolla voit vaikuttaa monien sairauksien oireisiin ja ennaltaehkäisyyn!Aurinkorasvojen käyttö?


Autismi ja ruokavalio!


Akne ja ravinto!


Muistisairaudet!


Astma!


Atopia!D-vitamiini!


II-tyypin diabetes!


I-tyypin diabetes!


Fibromyalgia!


Hiusten ja kynsien kasvu ja hyvä kunto!


Kalan Omega-3 rasvahapot!


Luuston, lihasten ja nivelten hyvä terveys!Kalorikulutus?


Lääkkeitä vai ei ja mihin?Maito!


Margariinit ja prosessoidut kasviöljyt!


MS-tauti!


Närästys ja refluksi!Ravinteet purkista vai lautaselta?


Reuma ja ravitsemus!Sydän- ja verisuonitaudit!


Korkea verenpaine!Masennuksen hoito!ADD ja ADHD ravitsemushoito!


Suolistosairaudet!


Viljaa vai ei?


Skolioosi, nivelrikko sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet!
Psoriasis!

Suoliston väärä bakteerikanta on oireiden taustalla. Oireista pääsee eroon oikealla ruokavaliolla. Varsinkin suolistosairauksissa ruokavaliohoito pitää aloittaa välittömästi ensioireiden ilmaantuessa, jotta suolisto ei pääse liikaa tuhoutumaan, koska muuten joutuu leikkauspöydälle. Lääkärien tietotaso suolistosta on surkealla tasolla. Tieto suolistosta on yleisesti ottaen vajaata. Ihminen tuntee kosmoksen paremmin kuin suoliston.

Ruoka on lääke.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä.

Voiko ruokavalio parantaa ?

Valitettavan usein lääkäreiden kanta moneen sairauteen on, ettei ruokavaliolla ole juurikaan merkitystä.

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksista parantumisten ja immuunivasteen kanssa.Autoimmuunisairaudet
reagoivat usein erittäin nopeasti viljattomaan, maidottomaan ja sokerittomaan ruokavalioon. Sekä ehdottomasti rypsi ja rypsipohjaiset rasvat (margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) pois.

Allergiat, psoriasis, nivelrikko, reumasairaudet, II-tyypin diabetes, astma, suolistosairaudet ja atopia ovat elimistön immuunijärjestelmän ylireagointia sopimattomiin (yleensä viljat ja/tai maito sekä rypsi) ruoka-aineisiin, jotka pitävät tulehdustilaa yllä kehossa. Kun elimistön pommittaminen sopimattomalla ravinnolla lopetetaan, myös immuunijärjestelmä rauhoittuu.

Kannattaa perehtyä aiheeseen, sillä voit päästä kaikista oireista eroon vain muuttamalla ruokavaliotasi.

Lasten allergiat ja autoimmuunisairaudet ovat lisääntymässä huimaa vauhtia. Ei nuo sairaudet taivaasta tipu, vaan jotain tehdään todella väärin.

VÄLTÄ TURHIA ANTIBIOOTTIKUUREJA.

Suomessa joka toinen lapselle määrätty antibioottikuuri on turha. Luku on todennäköisesti aikuisilla ihan sama. Antibiootit tappavat suoliston hyvät bakteerit ja täten altistavat uusille sairauksille. Mutta  suoliston bakteeristo kyllä toipuu, kun sille antaa kunnon ravintoa. Eli vältä rypsiä kaikissa muodoissaan (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...), maitoa sellaisenaan sekä liiallista viljan käyttöä.


Myös huono sisäilma, home, radon, haitalliset kemikaalit, ympäristömyrkyt ja torjunta-aineet sairastuttavat. Eli varmista, että olet aina puhtaassa sisäilmassa.Ruokavalion muutos vei nivelpsorin!

http://terveyshymy.fi/artikkelit/ruokavalion-muutos-vei-nivelpsorin


Kuuntele tämä:
18.12.16
Osa 1/1 (24:32)
http://www.terveydentukipilarit.fi/radio-ohjelma/mediasali/Paluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Kalan Omega-3 rasvahapot!


Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Kasviöljyjen rasvahapot ja prosessoitu kasviöljy!
Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Tässä muutama ns. whole food eli luonnollinen vitamiinivalmiste, mitä löytyi 30 metriä pitkästä ison marketin luontaistuotehyllystä (edullisimmat hinnat), loput olivat synteettisiä. Luontaistuotekaupoissa on parempi valikoima ja siellä on myös ammattitaitoinen henkilökunta, joka tietää parhaiten imeytyvät lisäravinteet.


E-vitamiini:
Vehnänalkioöljy


D3 (kolekalsiferoli) - vitamiini:
paljon valmistajia


Osittain orgaaninen B-vitamiinivalmiste, jossa on kaikki B-vitamiinit:
Rikas Oluthiivatabletti  http://www.valioravinto.fi/rikas-oluthiivatabletti
Rikas Oluthiivahiutale  http://www.valioravinto.fi/rikas-oluthiivahiutale
Natura Median Comblex B 
http://www.naturamedia.fi/b-complex


Kalsium & Magnesium:
Magnesiumvalmisteita löytyy useina eri muotoina. Parhaiten imeytyvien joukkoon kuuluvat: Magnesiumöljy, Mg-aminohappokelaatti, Mg-sitraatti, Mg-tauraatti, Mg-glukonaatti, Mg-laktaatti, Mg-aspartaatti, Mg-malaatti ja Mg-orotaatti, Mg-fumaraatti, Mg-glysinaatti ja niiden jälkeen keskinkertaisesti imeytyvä Mg-karbonaatti ja Mg-sulfaatti sekä kaikkein huonoimmin imeytyvänä Mg-oksidi (toimii ulostuslääkkeenä).


Spirulina ja Chlorella  on mikroskooppinen levä, joka on kasvatettu luonnonmukaisesti makeassa vedessä, kontrolloiduissa ja puhtaissa olosuhteissa. Spirulinalevä sisältää runsaasti proteiinia sekä vitamiineja, joista erityisesti B-vitamiinia ja beetakaroteenia sekä kivennäisaineita, kuten fosforia, magnesiumia rautaa, kaliumia, sinkkiä ja mangaania. 


Strath elixir    Bio-Strath koostuu ravintorikkaasta yrttihiivauuttesta, valmistettu erityisessa luonnollisessa prosessissa, joka tekee ravinnon erityisen helposti hyödynnettäväksi keholle. Bio-Strath sisältää 61 eri vitaaliainetta, jotka toimivat yhdessä saattaakseen ravintoepätasapainoisuuksia kehossa entiselleen. Bio-Strathin vahvistavia, virkistäviä ja suorituskykyä parantavia ominaisuuksia on vahvistettu yli 30 eri tieteellisessä tutkinnossa. Tehoaa yhtä hyvin koululapsiin, aikuisiin sekä vanhempiin henkilöihin ja on turvallinen käyttää. Bio-Strathia on sekä nestemäisessä että tablettimuodossa, jotka tehoavat yhtä hyvin. Lisää infoa saat sveitsiläisen valmistajan kotisivuilta http://www.bio-strath.co.nz/   Bio-Straht sisältää proteiinin, rasvan ja hiilihydraatien lisäksi 20 aminohappoa, nukleinihapot RNA ja DNA, 11 vitamiinia, entsyymejä sekä 19 mineraalia ja hivenaineita. Bio-Straht on 100% luonnollinen, eikä sisällä säilöntäaineita, väriaineita eikä muita keinotekoisia ainesosia.


Bioteekin Elinvoima ravintojauhe
  
Elinvoima ravintojauhe sisältää kasvisten luonnolliset ravintoaineet hyvin imeytyvässä muodossa. Siinä on runsaasti valkuaista sisältävää makeaa lupiinia, monipuolisesti kasviksia (porkkana, parsakaali, purjo, artisokka), ravintorikkaita viherjauheita (nokkonen, peltokorte, spirulina, vehnänoras) sekä ravintoaineiden imeytymistä helpottavia kasvientsyymeitä mm. ananaksesta ja papaijasta. Elinvoima ravintojauhe lisää ravinnon kasvis- ja ravintoainepitoisuutta ja edistää ruoansulatusta. Keho saa helposti imeytyvässä muodossa tärkeimpiä ravintoaineita. Valmiste sopii jatkuvaan käyttöön.


Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Tärkeä D-vitamiini!
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinnon merkitys!


Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Maitohappobakteerit!

Suolistossa, jossa toimii tuhansia erilaisia bakteereita on hyvin monimutkainen ympäristö. Osa bakteereista elää siellä pysyvästi, mutta toiset tulevat ravinnon mukana ja kulkeutuvat ruoansulatuskanavan läpi. Osa näistä bakteereista ovat ihmiselle hyödyllisiä, mutta toiset voivat aiheuttaa sairauksia. Hyvä tasapaino suoliston bakteerikantojen välillä edistää terveyttä monin tavoin.

Monet nykyiset tutkimukset ovat osoittaneet että ihmisen suolen limakalvo on ehkä tärkein immuunijärjestelmämme elin. Suoliston limakalvo on pinta-alaltaan 250–400 neliömetriä, joka vastaa levitettynä tenniskentän kokoista aluetta. Suurin osa vastustuskyvystämme erilaisia taudin aiheuttajia vastaan perustuu suoliston limakalvon moitteettomaan toimintaan ja bakteerikantojen hyvään tasapainoon.

Tehokkaan päivä annoksen rajaksi on asetettu 6,5 miljardia bakteeria ja vaikeissa suolisto-ongelmissa aluksi vielä paljon enemmän. Suurimmassa osassa valmisteita tämä pitoisuus ei täyty lähellekään. Vaikeiden suolisto-ongelmien hoidossa tehokkaimmin vaikuttavat ihmisperäiset bakteerikannat.

Suurin osa markkinoilla olevista tuotteista ovat nautaperäisiä ja ovat alun perin tarkoitettu meijeriteollisuuden käyttöön. Ihmisperäisillä bakteereilla on kyky tarttua suoliston limakalvoille tehokkaammin ja syrjäyttää haitalliset bakteerit. Niitä suosivat myös vegaaniruokavaliota noudattavat henkilöt, sekä henkilöt jotka ovat herkistyneet maidon ainesosille. Kolmas asia mikä tulee ottaa huomioon tehokkaassa valmisteessa on se, että bakteerit säilyvät elävinä mahalaukun alhaisen Ph:n ja sappinesteiden vaikutuksesta. Tämän takaa bakteerien mikrokapselointi. Se tarkoittaa sitä, että tuotteen jokainen bakteeri suojataan suojakuorella ja ne pääsevät elävinä aina ohutsuolen loppuosaan ja paksusuoleen saakka, missä imeytyminen tapahtuu. Eli muista nämä kolme asiaa kun valitset maitohappobakteerivalmistetta 1. vahvuus 2. ihmisperäiset kannat 3. bakteerien mikrokapseli suojaus.


http://tervejaonnellinen.fi/2015/12/13/mita-vaaditaan-tehokkaalta-maitohappobakteeri-tuotteelta/


Pro- ja prebiootit
Probiootti on elävä mikrobi, bakteeri tai hiiva, joka vaikuttaa myönteisesti terveyteen tasapainottamalla ruoansulatuskanavan mikrobistoa. Ne pystyvät tuottamiensa yhdisteiden kautta esim. maitohappo pitämään haitallisten mikrobien kasvun kurissa. Valtaosa probioottien vaikutuksista välittyy paksusuolen kautta, mutta eräät bakteerikannat saattavat asettua myös muualle ruoansulatuskanavaan kuten suuhun tai mahalaukkuun.

Tutkimuksissa tehokkaat määrät maitohappobakteereja ovat olleet välillä 1-10 miljardia bakteeria.

Prebiootit ovat taas ruoan ainesosia yleensä kuituja kuten inuliini, jotka eivät pilkkoudu ja joita hyödylliset mikrobit eli juuri probiootit käyttävät ravinnoksi. Synbiootit ovat tuotteita, joissa on sekä pre- että probiootteja.Jokainen antibioottikuuri muuttaa suoliston bakteeristoa jopa vuosien ajaksi.
http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto9_1.pdf


Auttavatko maitohappobakteerit bakteerikannan uusiutumisessa antibioottikuurin jälkeen?

– Ei ole olemassa vahvaa tieteellistä näyttöä siitä, että yksittäisellä bakteerilla pystyttäisiin vaikuttamaan mikrobiston normalisoitumiseen. Yksittäisen bakteerin teho ei vain riitä siihen.

– Jos joku tuntee, että ne auttavat, ei niiden syönnistä ole osoitettu olevan haittaakaan. Mutta ei myöskään mitään hyötyä.


Normaali apteekin tai marketin probiootti kasvatetaan suojatusti laboratoriossa, pakastekuivataan ja laitetaan makeutusainetta evääksi imeskelypilleriin. Seurauksena on melkoinen "die off rate", eli lukema paljonko bakteereista on kuollut siinä vaiheessa kun laitat sen suuhun, verrattuna valmistushetkeen. Usein tämä on jopa 90%. Saat siis vain 10% "elossa" olevia bakteereita jotka ottavat kovasti turpaan vatsahapoiltasi eivätkä pääse ohutsuoleen asti elävinä. Apua näistä ei ole.


EFSA ei ole hyväksynyt yhtäkään terveysväitettä maitohappobakteeritableteista.
 

Hyviä valmisteita:
Luomuhapankaali
ProbiMage
Acidophilus Plus
Acidophilus Forte
Replete Intensive
DDS+
Bioteekin Probioottiplus454g huippu hapankaalia vastaa 800 probiootti kapselia. Kumman valitset?
http://livingtraditionally.com/one-mouthful-delicious-sauerkraut-1-bottle-probiotics/Turun Yliopiston tutkimus: Äidin saamat probiotiit alentavat atooppisen ihottuman riskiä lapsella!
http://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/uutiset/53/


Monet ”vatsajogurtit” sisältävät probiootteja (Activia, Actimel, Gefilus, Valio olo jne...), joissa on 5 palaa sokeria per 1 dl (sokeri on hyvien bakteerien vastavaikuttaja) tai vastaavasti makeutus- sekä lisäaineita. Eli se niiden "terveysvaikutuksista". Näitä tuotteita EI saa mainostaa terveysvaikutteisiksi, koska sitä ne eivät ole. Pitää tosin tietää, mitä bakteereja käyttää ja onko niistä tutkimusnäyttöä. Herkästi mainostetaan terveellisinä sellaisiakin probiootteja, jotka eivät mene edes elävänä ohutsuoleen asti.


Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii jopa 15 prosenttia suomalaisista, osa tietämättään. Juuri vatsan toimintaa edistävinä mainostetut tuotteet, kuten vatsajogurtit ja terveysjuomat pahentavat oireita.Yhdestäkään maitohappobakteerista ei saa esittää terveysväittämiä, koska EFSA ei ole yhtään niistä hyväksynyt.


Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on karsinut kovalla kädellä terveysväittämiä, joita käytetään elintarvikkeiden mainonnassa.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/05/21/eu-raakkasi-kovalla-kadella-elintarvikkeiden-terveysvaitteitaPaluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Puolueetonta luettavaa terveydestä ja ravinnosta:

Lääkäri Antti Heikkilä
Lääkäri Matti Tolonen
Lääkäri Olli Sovijärvi (tuplaklikkaamalla podcastia saat ohjelmasisällön esille)
Paleoradio (
klikkaamalla podcastia saat ohjelmasisällön esille)
Sami Sundvik
Turpaduunari  (puolueetonta terveys- ja kulttuuriviestintää koko Suomen kansalle!)
Ravitsemus ja terveys
Suomen Terveysravinto
Luontaisnetti
Terveyden Tukipilarit (Paula Heinonen)
Safkatutka