Ravinteet purkista vai lautaselta?




Ravintolisä =

Elintarvikelain alainen tuote, jonka tarkoitus on täydentää ruokavaliota. Ravintolisiä ovat esimerkiksi vitamiini- ja hiveainevalmisteet.


Kasvirohdosvalmiste =

Lääkelain alainen lääkevalmiste, jota valvoo Fimea. Vaikuttavat aineet ovat joko kasviperäisiä aineita tai kasvirohdostuotteita. Perinteinen kasvirohdosvalmiste voidaan ottaa markkinoille ilman tutkimuksia, jos se on ollut vakiintuneessa käytössä 30 vuotta.


Luontaistuote =

Vanhahtava termi, jolla niputetaan arkikäytössä yhteen ravintolisät ja kasvirohdosvalmisteet.

LÄHDE: Fimea, Evira



Ravintolisien turvallisuus?

http://www.terveystuotekauppa.fi/blogi/epamaaraista-tietoa-ravintolisista


Voiko ruokavalio korvata puutokset? – Testasimme ja mittasimme

http://hidastaelamaa.fi/2015/03/voiko-ruokavalio-korvata-puutokset-testasimme-ja-mittasimme/



Tarvitsetko sinä ravintolisiä – elimistön ravitsemustilan mittaaminen

https://blogit.iltalehti.fi/sami-sundvik/2017/09/12/tarvitsetko-sina-ravintolisia-elimiston-ravitsemustilan-mittaaminen/



Jos lääkärisi ei suostu sinua tutkimaan, niin täällä se on halvempaa kuin muualla yksityisellä

https://synlab.ee/en/



Yleisin väite "asiantuntijoilla" on, että vitamiinien nauttiminen ravintolisänä on rahan vetämistä alas pöntöstä.

Milloin mikäkin "asiantuntija" ei mielestäni ymmärrä eikä tiedä tieteellisesti mikä on ylimäärä tai hyödyllinen määrä missäkin tutkittavassa kontekstissa.

Ruokavaliohoito ei tuota mitään, mutta lääkkeet tuottaa. Lääkärit ovat nykyisin pelkkiä pilleriautomaatteja kiitos Käypähoito-ohjeiden.

Ja toki kannattaa hakea terapiaa, jos joka kulman takana näkyy joku pillerikauppias, joka haluaa sinun rahasi menevän esim. D-vitamiiniin.



Tässä Biokemisti Timo Lehto kommentoi erästä tuoretta väitöskirjaa:

http://www.luontaistukut.fi/ajankohtaista.html



Yleensä useimmille valtamedian jutuille on tyypillistä asenteellisuus, virheellinen tieto, holhoava esitystapa ja lukijan aliarvioiminen. Viimeisen sanan pitää aina päästä sanomaan joku virallinen auktoriteetti riippumatta siitä onko hänellä edes tarpeeksi tietoa asiasta. Median edustajilla puolestaan harvoin on tarpeeksi osaamista edes päätellä mitä ja miten tuoda asiaa esille.


Luonnolliset vitamiinit

http://sundqvist.blogspot.fi/2011/04/luonnolliset-vitamiinit.html


Viisi minuuttia luonnollisista vitamiineista

http://sundqvist.blogspot.fi/2011/05/viisi-minuuttia-luonnollisista.html


Tasaisin välein ilmestyy tutkimuksia, joissa kerrotaan jonkin vitamiinin tai muun luonnollisen ravintolisän tai yrttirohdoksen vaarallisuudesta

http://www.elinahytonen.fi/2013/10/silta-varalta-etta-satut-lukemaan-vitamiinien-vaarallisuudesta/


_________________________________________________________________________________________________________________________________

Sisällysluettelo!

Muutama ravintoaine, joista on puutetta yleisesti suomalaisilla!
Ravinnolla voit vaikuttaa monien sairauksien oireisiin ja ennaltaehkäisyyn!
Kalan Omega-3 rasvahapot!
Kasviöljyjen rasvahapot!
Ravinnon merkitys!
Maitohappobakteerit!


_________________________________________________________________________________________________________________________________


Muutama ravintoaine, joista on puutetta yleisesti kaikilla suomalaisilla!



Moni suomalainen (vauvasta senioriin ja ruokavaliosta riippumatta) kärsii tietämättään erilaisista ravinnepuutoksista. Yleisimmät ravinnepuutokset ovat kalan Omega-3 rasvahapot (EPA ja DHA), rauta, folaatti, B12-vitamiini, D-vitamiini (ruuasta on mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia, oli se millainen tahansa), C-vitamiini, jodi, seleeni, magnesium, sinkki ja K2-vitamiini, joka on äärimmäisen tärkeä verisuonten ja luuston hyvinvoinnille.

Näiden puute altistaa kaikenlaisille ikäville puutossairauksille ja oireille.

Esim. kilpirauhasen vajaatoiminta tulee jos ravinnossa on liian vähän seleeniä, jodia, sinkkiä, magnesiumia sekä D-vitamiinia. Näiden hivenaineiden ja D-vitamiinin puute on yleistä suomalaisilla. Pelkästään D-vitamiinin puutostila voi johtaa kilpirauhasen autoimmuunisairauden syntyyn.

Suomen väestöstä noin 30 % ei saa tarpeeksi jodia ja seleeniä.

Eli ei nää sairaudet ihan taivaasta tipu. Toki on sairauksia, joihin ei voi edes ravinnolla vaikuttaa, mutta ne eivät ole lisääntyneet.

Raudanpuuteanemian ja D-vitamiinin puutostilan oireet sekoitetaan usein masennukseen tai kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin, joten vaadi näiden mittaus. ÄLÄ syö rautaa ilman todettua anemiaa ja varastoraudan (ferritiini) seurantaa.

Näiden kuukausihinnaksi tulee alle 10 euroa, joten ei ole rahasta kiinni terveyden ylläpito.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä. Myös ravintoainepuutoksista johtuvia oireita ja sairauksia hoidetaan yleensä lievittämällä oireita haitallisilla lääkkeillä, kun pitäisi hoitaa oireen syytä. Elämme 2000-lukua ja sairauksien hoito on monesti kuin keskiajalta.

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksista parantumisten ja immuunivasteen kanssa.

Toki lääketiede on kehittynyt huimasti viimeisen 100 vuoden aikana ja moni sairaus joka ennen tappoi, pystytään tänä päivänä ehkäisemään tai parantamaan.



Esim. saadakseen ravinnosta riittävästi pitkäketjuisia Omega 3 rasvahappoja (EPA ja DHA), pitäisi rasvaista kalaa syödä 4 annosta joka viikko.

D-vitamiinia saadakseen pitäisi asua päiväntasaajalla ja olla päivällä iho paljaana auringossa. Eli käytännössä ravintolisänä täytyy aivan kaikkien syödä D-vitamiinia.

Kolmasosa hedelmällisessä iässä olevista naisista kärsii ajoittain raudan puutteesta. Lapsista joka neljäs.

Folaatin puute on yleistä kaikissa ikäryhmissä.

B12-vitamiinin puutteesta kärsii joka viides 50 vuotta täyttänyt.

Noin 30 % ei saa tarpeeksi jodia ja seleeniä.

K2-vitamiini on tärkeä luustolle ja verisuoniterveydelle.

Noin 30 % ei saa tarpeeksi magnesiumia.

C-vitamiinin tarve on jopa 400 mg päivässä, joten sitä ei ravinnosta näin paljon saa.


C-vitamiini

C-vitamiini  on antioksidanttivitamiini, joka on välttämätön koko kehon terveydelle ja on erityisen tärkeä ihon terveydelle. C-vitamiini on vesiliukoinen ja tunnetaan myös askorbiinihappona. Koska C-vitamiini osallistuu yli 300 kehon toimintaan, elämä on riippuvainen sen päivittäisestä saannista. Sen ensisijainen tehtävä on ylläpitää kollageenia, joka on ihon, nivelsiteiden, luuston, hampaiden ja verisuonten seinämien muodostumiselle välttämätön valkuainen. Lisäksi C-vitamiinilla on tärkeä tehtävä punaisten verisolujen muodostumiselle ja välttämättömän raudan imeytymisessä. Se on tärkeä myös B-vitamiineihin kuuluvan folaatin hyväksikäytössä. C-vitamiini parantaa kovettuneiden verisuonten laajentumista, mikä helpottaa rintakipuja. Se auttaa sydänkohtauksissa, korkeassa kolesterolissa ja korkeassa verenpaineessa. C-vitamiini on myös vahva antioksidantti ja suojaa valkuaisia, lipidejä, hiilihydraatteja ja jopa DNA:ta vapaiden radikaalien vaurioilta. Se suojaa endoteelisoluja homokysteiinin hapettumisvaurioilta ja vahvistaa myös vahvan antioksidantin, glutationin toimintaa. C-vitamiinin vakava puutos aiheuttaa heikkoutta, sisäistä verenvuotoa ja sidekudoksen purkautumista. C-vitamiinin puutoksen tiedetään yleisesti heikentävän vastustuskykyä. Keho tarvitsee C-vitamiinia muodostamaan kollageenia, sidekudosta, joka pitää koossa ihmisen koko fyysisen rakenteen. Näin sillä on kyky tehdä valtimot joustavammiksi ja lujemmiksi niin, että ne voivat paremmin vastustaa mekaanisia voimia ja tulehdushyökkäyksiä.


C-vitamiini on hyvin tärkeää luustolle ja se on yhdistetty useissa tutkimuksissa parempaan luuntiheyteen, ja pitkässä 17 vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa 500 mg päivässä, vitamiinilisän käyttö yhdistyi 70% pienempään murtumariskiin, C-vitamiinia käyttämättömiin verrattuna. Jo luuston kunnon vuoksi kannattaa käyttää 500 mg suuruista päivittäistä C-vitamiinilisää. C-vitamiinin hyödyistä luustolle on tutkimusnäyttöä.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22492364?dopt=Abstract
http://www.greenmedinfo.com/blog/osteoporosis-scurvy-bone-not-calcium-deficiency



Suomalaisen Paul Knektin johtamassa, vuonna 2004 julkaistussa antioksidanttivitamiineja koskevassa tutkimuksessa vedettiin yhteen siihen mennessä julkaistujen 9 aiemman prospektiivisen tutkimuksen tulokset. Yhteenvedon pohjalta tultiin siihen tulokseen, että vähintään 400 mg suuruisen C-vitamiinilisän käyttö oli yhteydessä pienempään sepelvaltimotaudin ilmaantuvuuteen. Vähintään 700 mg suuruisen C-vitamiinilisän käyttö oli myös yhteydessä 25 prosenttia pienempään kokonaiskuolleisuuteen.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15585762



E-vitamiini

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka koostuu yhdisteistä. Kahdeksan tärkeintä yhdistettä, jotka muodostavat E-vitamiiniperheen, voidaan jakaa kahteen ryhmään: tokoferolit ja tokotrienolit. Kummassakin on alfa-, beta-, gamma- ja delta-aineosat. Alfatokoferoli löydettiin ensimmäisenä ja päällysmerkinnöissä ilmoitettu teho ilmoittaa ainoastaan tämän osan määrän. Suomessa E-vitamiinin virallinen päivän saantisuositus aikuiselle on 10mg.


Miten tunnistaa synteettinen E -vitamiini?
Luonnollinen E-vitamiini on erittäin kallis raaka-aine, ja siksi sen keinotekoisten versioiden valmistus ja käyttö on aina ollut monille yrityksille varsin kannattavaa. Tämän vuoksi markkinoilla on useita tuotteita, jotka ovat joko 100-prosenttisesti synteettisiä tai synteettisten ja luonnollisten aineiden sekoituksia. Synteettisen E-vitamiinin biologinen hyväksikäytettävyys on huono, sekä tulehdusta ja hapettumista estävä vaikutus on pieni. Mikäli tuotteessa on oikea tuoteseloste, on varsin helppoa päätellä, onko tuote luonnollinen vai synteettinen. Kaikki luonnollinen E-vitamiini ilmoitetaan d-alfatokoferolina. Synteettinen E-vitamiini tulee ilmoittaa tuoteselosteessa dl-alfatokoferolina. Täten ”d” merkitsee luonnollista ja ”dl” synteettistä E-vitamiinia.


Suomalais-ruotsalaisessa tutkimuksessa saatiin selvää näyttöä siitä, että E-vitamiiniperheen kahdeksan erilaista muotoa voivat suojata Alzheimerin taudilta.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24113154

http://www.uef.fi/fi/uef/-/useat-e-vitamiinin-muodot-suojaavat-muistihairioilta



Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat: kylmäpuristetut luomu kasviöljyt, pähkinät, avokado, siemenet, manteli, tumman vihreät kasvikset ja kananmuna.



Uutta tietoa E-vitamiinista!
http://personal.inet.fi/koti/remeli/E_vitamiini.pdf



B-vitamiinit

B-vitamiinien ryhmään kuuluu 8 varsinaista vitamiinia ja 5 sen kaltaista yhdistettä. Tärkeintä on varmistaa B-vitamiinien saanti laadukkaasta ruuasta tai ravintolisästä.

B1 eli tiamiinia tarvitaan muun muassa ruoan energiaksi muuntamisessa. Tämän B-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa muun muassa väsymystä, ärtyneisyyttä, hermosärkyä tai kävelyhäiriöitä. Pitkäaikainen puute aiheuttaa niin sanottua beriberitautia, joka johtaa sydämen toimintahäiriöön ja lopulta kuolemaan. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,4 mg.

B2 eli riboflaviinia tarvitaan esimerkiksi aineenvaihdunnassa. Erityisen tärkeä tämä on ihon, kynsien ja hiusten terveydelle. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,6 mg.

B3 eli niasiini on tärkeä solujen aineenvaihdunnalle. Tämän B-vitamiinin puutos voi esimerkiksi hidastaa aineenvaihduntaa. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 18 mg.

B5 eli pantoteenihappo vaikuttaa pääasiassa energia-aineenvaihduntaan ja myös ihoon. Kyseisen B-vitamiinin puutoksen ei ole todettu aiheuttavan suurempia oireita. Kokeissa on esiintynyt lähinnä, käsien ja jalkojen puutumista, väsymystä, pahoinvointia, unihäiriöitä yms. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 6 mg.

B6 eli pyridoksiini toimii antioksidanttina. Se osallistuu suurimmaksi osaksi esimerkiksi valkuaisaineiden aineenvaihduntaan ja hermovälittäjäaineiden tuotantoon. Tämän B-vitamiinin puutosoireet ovat muun muassa väsymys, erilaiset iho-oireet ja hermosto-oireet kuten ärtyneisyys ja masentuneisuus ja pahoinvointi. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 1,6 mg.

B7 eli biotiini osallistuu rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan eli niin sanottuun metaboliaan. Kyseisen B-vitamiinin puutosta ei varsinaisesti ole havaittu kuin kokeellisissa olosuhteissa. Oireisiin liittyi muun muassa ihomuutoksia ja lihaskipuja sekä pahoinvointia. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 100 µg.

Folaatti on välttämätön esimerkiksi punasolujen muodostukselle. Tämän B-vitamiinin puutosoireisiin luetaan esimerkiksi väsymys, huimaus, voimattomuuden tunne sekä ruokahaluttomuus. Lisäksi puutos saattaa aiheuttaa häiriöitä limakalvoilla johtaen suu- ja kielitulehdukseen, ruokatorven tulehdukseen ja ripuliin. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 300 µg.

B12 eli kobalamiini on erityisen tärkeää veren puna- ja valkosolujen muodostuksessa sekä hermosolujen toiminnassa. Kyseisen B-vitamiinin puutos saattaa aiheuttaa muun muassa anemiaa. B12-vitamiinin puutosoireisiin voi liittyä myös hermoston oireita ja erilaisia limakalvomuutoksia. Virallinen saantisuositus aikuiselle päivässä on 2 µg.



Mistä löydät B:t parhaiten?

B1 eli tiamiini: palkokasvit, manteli, pähkinät, siemenet, liha, sisäelimet, oluthiiva

B2 eli riboflaviini: maitotuotteet, sisäelimet, liha, kananmuna, pavut, manteli, pähkinät, siemenet, oluthiiva

B3 eli niasiini: liha, maitotuotteet, kananmuna, manteli, pähkinät, siemenet, sienet, palkokasvit, oluthiiva

B5 eli pantoteenihappo: liha, kala, vihannekset, kasvikset, oluthiiva

B6 eli pyridoksiini: liha, sisäelimet, kananmuna, maitotuotteet, kala, kasvikset, vihannekset, oluthiiva

B7 eli biotiini: maksa, liha, kala, kananmuna, soijapavut

Folaatti: kasvikset, vihannekset, hedelmät, marjat (kuumennus tuohaa tämän vitamiinin)

B12 eli kobalamiini: vain eläinperäiset tuotteet kuten liha, kala ja maitotuotteet



Folaatti

IItä-Suomen yliopiston tutkimusten mukaan piilevä folaatin puute on Suomessa yleistä ja se lisää riskiä sairastua muun muassa masennukseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Vuonna 2014 tehdyn meta-analyysin mukaan folaatti jarruttaa valtimonkovetustautia. Virallinen suositus on vähintään 400 µg päivässä. Folaatin puutos voi ilmetä väsymyksenä, anemiana sekä aiheuttaa pistelyä ja puutumisen tunnetta käsissä ja jaloissa. Folaatin puute saattaa oireilla myös ahdistuksen tunteena ja aiheuttaa hormonaallista epätasapainoa. Folaatti on tärkeä punasolujen muodostukselle ja ruoansulatuskanavan terveydelle. Sen tarve lisäänty odottavilla ja imettävillä.

Hyviä folaatin lähteitä ovat tumman vihreät kasvikset, kaalit, siemenet, pähkinät, pavut, linssit, marjat, hedelmät ja maksa.

Lämmitettäessä folaatti tuhoutuu herkästi, joten suosi raakaravintoa ja kuumenna kasvikset vain kevyesti.

Erityisesti raskausaikana kaikkien kannattaisi käyttää hyvin imeytyvää metyylifolaattia.



Folaatista apua masennukseen: Folaatin aktiivisesta muodosta, L-metyylifolaatista on merkittävää apua vaikeasta masennuksesta kärsiville potilaille, joille tavalliset masennuslääkkeet eivät tehoa. Asia selvisi Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa.


Tutkimuksissa on havaittu, että riittävä folaatin määrä veressä suojaa masennukselta. Folaatilla tiedetään olevan tärkeä tehtävä hermovälittäjäaineiden synteesissä.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23212058


Niukka folaatin ja B12-vitamiinin saanti lisää melankolisten masennusoireiden, kuten mielialan laskun riskiä, osoitti lääketieteen lisensiaatti Jussi Seppälän väitöstutkimus.
https://www.diabetes.fi/yhteiso/ajankohtaista/ajankohtaista_arkisto/masennus_ruokavalio_ja_metabolinen_oireyhtyma_ovat_yhteydessa_toisiinsa.4583.news



Folaatin käyttö varhaisraskaudessa suojaa lasta keskushermostoputken sulkeutumishäiriöiltä.
http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo10543.pdf


Vihreää voimaa odottaville!
http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2014/03/vihreaa-voimaa-odottaville.html





B12-vitamiini




D-vitamiini (kaikki tarvitsevat purkista)




Seleeni

Seleeni on merkittävä syöpää torjuva ja jopa syöpäsoluja tuhoava antioksidantti. Ilman riittävää seleenimäärää solun DNA altistuu jakautumishäiriölle.
http://personal.inet.fi/koti/remeli/seleeni.pdf




K2-vitamiini



Jodi
 

Esim. kilpirauhasen vajaatoiminta tulee jos ravinnossa on liian vähän Seleeniä, Jodia, Sinkkiä ja Magnesiumia sekä D-vitamiinia. Näiden hivenaineiden ja D-vitamiinin puute on yleistä suomalaisilla.


Oman jodin saantinsa voi helposti laskea Finelin ravintoainelaskurilla, joka antaa keskimääräisen saannin arvon. http://www.fineli.fi

Suomalaisten jodin saanti ravinnosta on vähentynyt lähes kolmannekseen siitä, mitä se oli parhaimmillaan 1960-luvulla.


Kaksi hivenainetta, jodi ja seleeni ovat osoittautuneet riittävän saannin kannalta ongelmallisiksi Suomen vanhassa ja vakaassa maaperässä. Jodin kohdalla on kyseessä todellinen niukkuus kun taas seleenin osalta ongelmana on se, että yhdisteet ovat enimmäkseen liukenemattomia eivätkä siirry maaperästä siinä kasvaviin kasveihin ja niiden välityksellä elintarvikkeisiin.

Jodi on kilpirauhasen toiminnalle välttämätön hivenaine. Jodin saanti on tarpeen myös kaikille eläimille.  Jodin puute voi aiheuttaa kilpirauhasen toiminnan häiriöitä. Jodia tarvitaan kahden hormonin, tyroksiinin ja trijodityroniinin, valmistamiseen kilpirauhasessa. Jodia tarvitaan myös kehon jokaisen solun ja elimen optimaaliseen toimintaan. Kilpirauhasen lisäksi esimerkiksi aivot, rintarauhaset, munasarjat, eturauhanen ja lisämunuaiset tarvitsevat jodia. Samoin jodia tarvitaan monien muidenkin hormonien muodostuksessa kehossa. Optimaalisena jodin saantina Suomessa pidetään vähintään 150 µg vuorokaudessa.

Jodin puutoksen oireina on väsymystä, hitautta ja painonnousua. Pitkäaikainen vakava puutos aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen eli struuman. Jodin puute etenkin raudan ja A-vitamiinin puutteellisen saannin kanssa voi aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, kasvun ja kehityksen häiriöitä. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi lapsen kehitysvaiheessa aiheuttaa vakavia kasvu- ja kehityshäiriöitä. Lievempikin puute lisää muun muassa oppimishäiriöitä lapsilla.

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa raskaana olevien naisten elimistön alhainen jodipitoisuus oli yhteydessä syntyvien lasten alempaan älykkyysosamäärään ja heikompiin lukuvalmiuksiin alakouluiässä.

Raskausaikana jodin tarve kasvaa.


Saatko tarpeeksi jodia?

Jodi on tärkeässä osassa moitteettomassa rasva-aineenvaihdunnassa. Liian vähäinen jodin saanti tekee ihmisen viluiseksi ja lihomisherkäksi, jolloin paino nousee tavallista helpommin.

Saatavissa olevasta jodista kilpirauhanen käyttää vain osan, sillä 70% jakautuu todellisuudessa muiden kudosten kesken, joita ovat maitorauhaset, silmät, vatsan limakalvot, valtimoiden seinämät, kohdunkaula ja sylkirauhaset. Liian vähäisen saannin tiedetään aiheuttavan sisäelinten ja aineenvaihdunnan toiminnallisia häiriöitä.

Jodi säätelee mm. kehon lämpötilaa, pitkäaikaiseen stressiin sopeutumista, hermo- ja lihassolujen toimintaa, aineenvaihduntaa sekä kasvua ja kehitystä.

Jodin puutosoireita ovat esimerkiksi väsymys, masennus, hitaus, painonnousu, hiusten lähtöä, kilpirauhasen vajaatoiminta, kasvuhäiriöt, kehityksen hidastuminen ja oppimisvaikeudet.

Raskaudenaikainen jodin puutos heikentää sikiön kasvua ja voi aiheuttaa kehityshäiriöitä.

Hyviä jodin lähteitä ovat mm. kelp ja muut jodipitoiset merilevät. Jodia saa lisäksi pieniä määriä ruoasta mm. jodioitu suola (joka on käsiteltyä suolaa ja siksi huono vaihtoehto keholle), katkaravut, maitotuotteet, merikala ja kananmuna.

EU:n suositeltu vuorokausiannostus on 150 ug per päivä, mikä on usein täysin riittämätön annostus. Raskaana olevilla ja imettävillä äideillä tarve on normaalia suurempi. Virtsasta on mahdollista laboratoriotestein testata jodin puutos kehossa. Jodin saannin turvallisena rajana aikuisella pidetään 600 µg/vrk.

http://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=831


Ruuasta ei saa välttämättä riittävästi jodia!

Jodia lisätään jodioituun suolaan, mutta jodi haihtuu avatusta suolapurkista muutamassa kuukaudessa.



Lähteet:
http://www.tohtori.fi/?page=5530281&id=8066926
http://fi.wikipedia.org/wiki/Jodi
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00031


Kilpirauhasen vajaatoiminta on todella yleinen ongelma ja vain osa ihmisistä on diagnosoitu. Meillä on suuri joukko ihmisiä, jotka kärsii selittämättömistä oireista, joiden alkuperä on hormoniperäinen. Kilpirauhanen on yksi tärkeimmistä elimistöä säätelevistä elimistä, ja sen ongelmat ovat yhteydessä moniin väsymys-, stressi- ja sairaustiloihin.
http://naturally-luonnollisesti.blogspot.fi/2011/02/jodipuutos-bromi-joditerapia-ja.html



Jodin puutteen oireita!
http://uupuneentarina.wordpress.com/uupumuksen-hoitoa/jodihoito/



Paljonko tarvitsen jodia päivässä?
http://hidastaelamaa.fi/2013/09/kysy-luontaistuoteneuvojalta-paljonko-tarvitsen-jodia-paivassa/



Jodin merkitys hyvälle terveydelle!
http://elamanenergia.blogspot.fi/2013/04/jodin-merkitys-hyvalle-terveydelle.html



Vain harva suomalainen saa riittävästi jodia!
https://www.thl.fi/fi/-/vain-harva-suomalainen-saa-riittavasti-jodia



2015   Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittaa jodioidun suolan käyttöä ruokaloissa, leipomoissa ja kotitalouksissa. Jodin saanti on vuosikymmenten kuluessa vähentynyt. Yhä useampi ruokailee muualla kuin kotona eikä teollinen ruoka sisällä lisättyä jodia. Jodilisä laitosruokaan ja leipään parantaisi väestön jodin saantia. Suositus kokonaisuudessaan löytyy linkin takaa:
http://www.evira.fi/files/attachments/fi/vrn/vrn_jodi_toimenpidesuositus_10.2.2015_suomi.pdf



Seleeni on merkittävä syöpää torjuva ja jopa syöpäsoluja tuhoava antioksidantti. Ilman riittävää seleenimäärää solun DNA altistuu jakautumishäiriölle.
http://personal.inet.fi/koti/remeli/seleeni.pdf



Tärkeä jodi, kuuntele ehdottomasti:
04.01.15
Osa 1/1 (22:46)
http://www.terveydentukipilarit.fi/radio-ohjelma/mediasali/



Kontrolloidussa, puoli vuotta kestäneessä tutkimuksessa 200 µg jodia päivässä alensi kokonaiskolesterolia 11 prosenttia niillä tutkittavista, joiden kokonaiskolesteroli oli yli 5 mmol/l. Sen lisäksi kilpirauhasen toiminta parani jonkin verran. Tutkittavat olivat joko jodinpuutteesta kärsiviä, ylipainoisia tai lihavia.
https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/698802866930620


2015   Suuret ruokavalmistajat vastasivat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) suositukseen ja vaihtavat tavallisen suolan jodioituun suolaan korjaamaan suomalaisten  jodin puutosta.
http://yle.fi/uutiset/suomalaisten_jodin_puutosta_taltutetaan_suurten_voimin__ruokajattien_eineksiin_luvassa_jodioitua_suolaa_jo_syksylla/8261529



Jodin puutostilat aiheuttavat terveysongelmia lähes kaikkialla maailmassa. Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että koko maailman väestöstä noin 30 % ei saa tarpeeksi jodia.
https://hidastaelamaa.fi/2016/04/jodi-kilpirauhasesi-paras-ystava/



Jodi, rasvat ja kilpirauhashormonit
http://turpaduunari.fi/jodi-rasvat-ja-kilpirauhashormonit/



Jodia ravintolisänä ei suositella henkilöille, joilla on kilpirauhasen liikatoiminta.




Rauta

Anemiaa aiheuttaa raudan riittämätön saanti, raskaus ja imetys (lisää raudan tarvetta), tee, kahvi, kofeiini, imeytymishäiriöt, hoitamaton keliakia, suolistosairaudet, erilaiset sairaudet, muiden ravintoaineiden puutokset (mm. B12, folaatti, C-vitamiini) ja runsaat kuukautiset.

Lisäksi maidon kalsium tai kalsiumvalmisteiden käyttö sekä viljojen fytaatit, heikentää raudan imeytymistä. Juo vettä. Kalsiumia on lähes joka ruuassa, joten ilman maitoakin pärjää. Toki laadukkaat juustot, voi, kerma ja hapatetut maitotuotteet sitä vastoin ovat ok tai jopa terveysruokaa. Esimerkiksi useista juustoista saa arvokasta K2-vitamiinia.

Rauta on tärkeä osa hemoglobiinia, jonka tehtävänä on kuljettaa happea kudoksille. Lisäksi rauta osallistuu punasolujen tuotantoon ja auttaa vapauttamaan energiaa hiilihydraateista ja rasvoista elimistön käyttöön.

Aikuisen naisen saantisuositus on 15 milligrammaa vuorokaudessa ja suomalaiset naiset saavat rautaa keskimäärin 10 milligrammaa. Runsas liikunta suurentaa tarvetta hieman. Piilevä puutos esiintyy jopa 30 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Raudanpuuteanemia on yleisimpiä ravintoaineiden puutostiloja. Jopa kahdella kolmasosalla raudanpuutteesta kärsivällä verenkuva ja hemoglobiiniarvot ovat hyvät eli pyydä ferritiinimittaus. Jos ferritiiniarvo on alle 30 mikrogrammaa litrassa, on kyse raudanpuutteesta.


Länsimaissa anemiaa sitä esiintyy 23 %:lla lapsista, ja suurimmassa riskissä ovat keskoslapset, taaperoikäiset (6 kk–2 v) ja murrosikäiset.
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/tiedeartikkelit/lapsen-raudanpuuteanemia/#.VFt6W_msWSo
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/raudanpuuteanemian-syyt-on-aina-selvitettava/


Arviolta lähes 40% naisista on jossain vaiheessa elämänsä varrella raudanpuuteanemia. Raudanpuute on yleisin ravintoperäinen puutossairaus kaikkialla maailmassa. Eniten anemiasta kärsivät hedelmällisessä iässä olevat naiset, murrosikäiset, sylilapset ja vanhukset.
https://kilpparikilppari.wordpress.com/2016/12/27/raudanpuuteanemia-ja-kilpirauhanen/



Raudanpuute tunnistetaan huonosti
https://esasoppi.fi/raudanpuute/raudanpuute-tunnistetaan-huonosti/



Rautavaje väsyttää, mutta ei aina aiheuta anemiaa. Osa syö turhaan mieliala- tai kilpirauhaslääkkeitä, koska heillä on väärä diagnoosi, sanoo sisätautiopin dosentti.
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005664077.html


Tärkein lähde on punainen liha. Veri- ja maksaruoat ovat vielä parempia, mutta niitä käytetään hyvin vähän. Rautaa saa melko hyvin myös vaaleasta lihasta ja kalasta. Kasvikunnan tuotteista rauta imeytyy huonosti.

Jos ravinnosta saa rautaa vain niukasti, elimistö ottaa tarvitsemansa raudan varastoistaan. Kun varastoihin syntyy vajausta, lihasten hapotus kovassa liikunnassa voi olla normaalia voimakkaampaa. Vasta varastojen tyhjennyttyä syntyy anemia, jonka tunnusmerkkejä ovat poikkeuksellinen väsymys ja hengästyminen. Lievä puutos ja anemia määritellään verikokeessa.

Puutos korjataan rautavalmisteella. Rautavalmistetta EI SAA KÄYTTÄÄ varmuuden vuoksi, sillä liikasaanti on haitallista. Eli varmista verikokeella, että sinulla on anemia, ennen rautavalmisteen käyttöä.


Tässä viljojen mahdollisista haitoista:

http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm





Paluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinnolla voit vaikuttaa monien sairauksien oireisiin ja ennaltaehkäisyyn!



Aurinkorasvojen käyttö?


Autismi ja ruokavalio!


Akne ja ravinto!


Muistisairaudet!


Astma!


Atopia!



D-vitamiini!


Tyypin 2 diabetes!


I-tyypin diabetes!


Fibromyalgia!


Hiusten ja kynsien kasvu ja hyvä kunto!


Kalan Omega-3 rasvahapot!


Luuston, lihasten ja nivelten hyvä terveys!



Kalorikulutus?


Lääkkeitä vai ei ja mihin?



Maito!


Margariinit ja prosessoidut kasviöljyt!


MS-tauti!


Närästys ja refluksi!



Ravinteet purkista vai lautaselta?


Reuma ja ravitsemus!



Sydän- ja verisuonitaudit!


Korkea verenpaine!



Masennuksen hoito!



ADD ja ADHD ravitsemushoito!


Suolistosairaudet!


Viljaa vai ei?


Skolioosi, nivelrikko sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet!




Psoriasis!

Suoliston väärä bakteerikanta on oireiden taustalla. Oireista pääsee eroon oikealla ruokavaliolla. Lääkärien tietotaso suolistosta on surkealla tasolla. Tieto suolistosta on yleisesti ottaen vajaata. Ihminen tuntee kosmoksen paremmin kuin suoliston.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä.

Voiko ruokavaliolla ehkäistä, hoitaa ja saada sairauksia remissioon (oireeton sairaus)?

Valitettavan usein lääkäreiden kanta sairauksiin on, ettei ruokavaliolla ole juurikaan merkitystä.

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksien oireiden vähentämisen ja immuunivasteen kanssa.



Autoimmuunisairaudet reagoivat usein erittäin nopeasti viljattomaan, maidottomaan ja sokerittomaan ruokavalioon. Sekä ehdottomasti rypsiöljy ja rypsipohjaiset rasvat (margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) pois.

Allergiat, psoriasis, nivelrikko, reumasairaudet, tyypin 2 diabetes, astma, suolistosairaudet ja atopia ovat elimistön immuunijärjestelmän ylireagointia sopimattomiin (yleensä viljat ja/tai maito sekä rypsiöljy) ruoka-aineisiin, jotka pitävät tulehdustilaa yllä kehossa. Kun elimistön pommittaminen sopimattomalla ravinnolla lopetetaan, myös immuunijärjestelmä rauhoittuu.

Kannattaa perehtyä aiheeseen, sillä voit päästä kaikista oireista eroon vain muuttamalla ruokavaliotasi.

Lasten allergiat ja autoimmuunisairaudet ovat lisääntymässä huimaa vauhtia. Ei nuo sairaudet taivaasta tipu, vaan jotain tehdään todella väärin.

VÄLTÄ TURHIA ANTIBIOOTTIKUUREJA.

Suomessa joka toinen lapselle määrätty antibioottikuuri on turha. Luku on todennäköisesti aikuisilla ihan sama. Antibiootit tappavat suoliston hyvät bakteerit ja täten altistavat uusille sairauksille. Mutta  suoliston bakteeristo kyllä toipuu, kun sille antaa kunnon ravintoa. Eli vältä rypsiä kaikissa muodoissaan (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...), maitoa sellaisenaan sekä liiallista viljan käyttöä.

Myös huono sisäilma, home, radon, haitalliset kemikaalit, ympäristömyrkyt ja torjunta-aineet sairastuttavat. Eli varmista, että olet aina puhtaassa sisäilmassa.


Ruokavalion muutos vei nivelpsorin!
http://terveyshymy.fi/artikkelit/ruokavalion-muutos-vei-nivelpsorin


Kuuntele tämä:
18.12.16
Osa 1/1 (24:32)
http://www.terveydentukipilarit.fi/radio-ohjelma/mediasali/







Paluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Kalan Omega-3 rasvahapot!


Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Kasviöljyjen rasvahapot ja prosessoitu kasviöljy!




Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Tärkeä D-vitamiini!

Paluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinnon merkitys!


Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Maitohappobakteerit!

Suolistossa, jossa toimii tuhansia erilaisia bakteereita on hyvin monimutkainen ympäristö. Osa bakteereista elää siellä pysyvästi, mutta toiset tulevat ravinnon mukana ja kulkeutuvat ruoansulatuskanavan läpi. Osa näistä bakteereista ovat ihmiselle hyödyllisiä, mutta toiset voivat aiheuttaa sairauksia. Hyvä tasapaino suoliston bakteerikantojen välillä edistää terveyttä monin tavoin.

Monet nykyiset tutkimukset ovat osoittaneet että ihmisen suolen limakalvo on ehkä tärkein immuunijärjestelmämme elin. Suoliston limakalvo on pinta-alaltaan 250–400 neliömetriä, joka vastaa levitettynä tenniskentän kokoista aluetta. Suurin osa vastustuskyvystämme erilaisia taudin aiheuttajia vastaan perustuu suoliston limakalvon moitteettomaan toimintaan ja bakteerikantojen hyvään tasapainoon.

Tehokkaan päivä annoksen rajaksi on asetettu 6,5 miljardia bakteeria ja vaikeissa suolisto-ongelmissa aluksi vielä paljon enemmän. Suurimmassa osassa valmisteita tämä pitoisuus ei täyty lähellekään. Vaikeiden suolisto-ongelmien hoidossa tehokkaimmin vaikuttavat ihmisperäiset bakteerikannat.

Suurin osa markkinoilla olevista tuotteista ovat nautaperäisiä ja ovat alun perin tarkoitettu meijeriteollisuuden käyttöön. Ihmisperäisillä bakteereilla on kyky tarttua suoliston limakalvoille tehokkaammin ja syrjäyttää haitalliset bakteerit. Niitä suosivat myös vegaaniruokavaliota noudattavat henkilöt, sekä henkilöt jotka ovat herkistyneet maidon ainesosille. Kolmas asia mikä tulee ottaa huomioon tehokkaassa valmisteessa on se, että bakteerit säilyvät elävinä mahalaukun alhaisen Ph:n ja sappinesteiden vaikutuksesta. Tämän takaa bakteerien mikrokapselointi. Se tarkoittaa sitä, että tuotteen jokainen bakteeri suojataan suojakuorella ja ne pääsevät elävinä aina ohutsuolen loppuosaan ja paksusuoleen saakka, missä imeytyminen tapahtuu. Eli muista nämä kolme asiaa kun valitset maitohappobakteerivalmistetta 1. vahvuus 2. ihmisperäiset kannat 3. bakteerien mikrokapseli suojaus.


http://tervejaonnellinen.fi/2015/12/13/mita-vaaditaan-tehokkaalta-maitohappobakteeri-tuotteelta/


Pro- ja prebiootit
Probiootti on elävä mikrobi, bakteeri tai hiiva, joka vaikuttaa myönteisesti terveyteen tasapainottamalla ruoansulatuskanavan mikrobistoa. Ne pystyvät tuottamiensa yhdisteiden kautta esim. maitohappo pitämään haitallisten mikrobien kasvun kurissa. Valtaosa probioottien vaikutuksista välittyy paksusuolen kautta, mutta eräät bakteerikannat saattavat asettua myös muualle ruoansulatuskanavaan kuten suuhun tai mahalaukkuun.

Tutkimuksissa tehokkaat määrät maitohappobakteereja ovat olleet välillä 1-10 miljardia bakteeria.

Prebiootit ovat taas ruoan ainesosia yleensä kuituja kuten inuliini, jotka eivät pilkkoudu ja joita hyödylliset mikrobit eli juuri probiootit käyttävät ravinnoksi. Synbiootit ovat tuotteita, joissa on sekä pre- että probiootteja.



Jokainen antibioottikuuri muuttaa suoliston bakteeristoa jopa vuosien ajaksi.
http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto9_1.pdf


Auttavatko maitohappobakteerit bakteerikannan uusiutumisessa antibioottikuurin jälkeen?

– Ei ole olemassa vahvaa tieteellistä näyttöä siitä, että yksittäisellä bakteerilla pystyttäisiin vaikuttamaan mikrobiston normalisoitumiseen. Yksittäisen bakteerin teho ei vain riitä siihen.

– Jos joku tuntee, että ne auttavat, ei niiden syönnistä ole osoitettu olevan haittaakaan. Mutta ei myöskään mitään hyötyä.


Normaali apteekin tai marketin probiootti kasvatetaan suojatusti laboratoriossa, pakastekuivataan ja laitetaan makeutusainetta evääksi imeskelypilleriin. Seurauksena on melkoinen "die off rate", eli lukema paljonko bakteereista on kuollut siinä vaiheessa kun laitat sen suuhun, verrattuna valmistushetkeen. Usein tämä on jopa 90%. Saat siis vain 10% "elossa" olevia bakteereita jotka ottavat kovasti turpaan vatsahapoiltasi eivätkä pääse ohutsuoleen asti elävinä. Apua näistä ei ole.


EFSA ei ole hyväksynyt yhtäkään terveysväitettä maitohappobakteeritableteista.



454g huippu hapankaalia vastaa 800 probiootti kapselia. Kumman valitset?
http://livingtraditionally.com/one-mouthful-delicious-sauerkraut-1-bottle-probiotics/



Turun Yliopiston tutkimus: Äidin saamat probiotiit alentavat atooppisen ihottuman riskiä lapsella!
http://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/uutiset/53/


Monet ”vatsajogurtit” sisältävät probiootteja (Activia, Actimel, Gefilus, Valio olo jne...), joissa on 5 palaa sokeria per 1 dl (sokeri on hyvien bakteerien vastavaikuttaja) tai vastaavasti makeutus- sekä lisäaineita. Eli se niiden "terveysvaikutuksista". Näitä tuotteita EI saa mainostaa terveysvaikutteisiksi, koska sitä ne eivät ole. Pitää tosin tietää, mitä bakteereja käyttää ja onko niistä tutkimusnäyttöä. Herkästi mainostetaan terveellisinä sellaisiakin probiootteja, jotka eivät mene edes elävänä ohutsuoleen asti.


Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii jopa 15 prosenttia suomalaisista, osa tietämättään. Juuri vatsan toimintaa edistävinä mainostetut tuotteet, kuten vatsajogurtit ja terveysjuomat pahentavat oireita.



Yhdestäkään maitohappobakteerista ei saa esittää terveysväittämiä, koska EFSA ei ole yhtään niistä hyväksynyt.


Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on karsinut kovalla kädellä terveysväittämiä, joita käytetään elintarvikkeiden mainonnassa.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/05/21/eu-raakkasi-kovalla-kadella-elintarvikkeiden-terveysvaitteita



Paluu tämän sivun alkuun