Prosessoitu kasviöljy ja kylmäpuristettu kasviöljy!Suolistosairaudet ovat uusi kansantautimme!Omega 3 rasvahappojen lyhyt oppimäärä:

ALA (Alfalinoleenihappo), on lyhytketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. ALA:a saa  (kylmäpuristetut kasviöljyt, pähkinät, siemenet ja manteli).

DHA (Dokosaheksaeenihappo), on pitkäketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. DHA:a saa rasvaisesta kalasta tai siitä valmistetusta kalaöljystä sekä mikro- ja/tai merilevävalmisteesta.

EPA (Eikosapentaeenihappo), on pitkäketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. EPA:a saa rasvaisesta kalasta tai siitä valmistetusta kalaöljystä sekä mikro- ja/tai merilevävalmisteesta.
Voin rasvahapot, 100 grammaa voita:

Rasvahapot yhteensä 76.7 g
Rasvahapot monityydyttymättömät 2.6 g
Rasvahapot yksittäistyydyttymättömät cis 19.4 g
Rasvahapot tyydyttyneet 52.8 g
Linolihappo 1040 mg
Alfalinoleenihappo 360 mg

Kovaa tai pehmeää rasvaa?

Ei. Tällä ei ole mitään tekemistä rasvan terveellisyyden kanssa, onko se kovaa vai pehmeää. Pehmeä eli juokseva rasva voi olla epäterveellistä ja tulehduttavaa tai kova rasva aivan hyvä energian lähde. On hyvin epäviisasta, virheellistä ja vanhanaikaista jakaa rasvat koviin ja pehmeisiin ja kuvitella että sillä on jotakin tekemistä terveellisyyden tai epäterveellisyyden kanssa.

Ihmiskunta ei ole koskaan aikaisemmin saanut öljyjä suoraan pullosta, vaan ne on saatu aina osana kiinteää ravintoa, lihaa, kalaa, siemeniä ja pähkinöitä, joissa tulee tärkeitä ravinteita mukana.Rypsi-, rapsi-, palmu- ja auringonkukkaöljy eivät ole kuuluneet Suomalaisten ruokavalioon. Olemme eläneet tuhansia vuosia ilman margariineja, levitteitä ja näitä siemenöljyjä. Elintarviketeollisuus ei käytä kylmäpuristettua luomu öljyä, vaan teollisesti puhdistettua ja voimakkaasti kuumennettua öljyä tai margariinia, josta antioksidantit ovat tuhoutuneet, rasvahapot muuntuneet ja johon käsittelyssä syntyy munuaisille haitallisia ja karsinogeenisia 3-MCPD-yhdisteitä.Rypsi ja sen lähisukulainen rapsi ovat melko uusia tulokkaita Suomen pelloille. Ne vakiintuivat suomalaisiksi viljelykasveiksi oikeastaan vasta 1980-luvulla. Muuallakaan Euroopassa niillä ei ollut kovin huomattavaa asemaa viljelykasvien joukossa ennen 1970-lukua. Ristikukkaisten öljykasvien viljely oli keskittynyt Kiinaan ja Intiaan, mistä myös ensimmäiset tiedot rypsistä ovat ajalta 2000-1500  e.Kr. Euroopasta ensimmäiset tiedot rypsiöljystä ovat 1200-luvulta. Silloin ja aina 1800-luvulle saakka rypsi- ja rapsiöljyä tuotettiin lähinnä lamppuöljyksi. Välillä jo suhteellisen suuren laajuuden saanut viljely taantui, kun vuoriöljy tuli markkinoille. Vasta väestönkasvun myötä lisääntynyt rypsi- ja rapsiöljyn käyttö elintarvikkeeksi ja rouheen käyttö karjan rehuksi käänsivät viljelyn uuteen nousuun toisen maailmansodan jälkeen. Kasvinjalostajat saivat nopeasti kehitettyä satoisampia ja laadultaan parempia lajikkeita rypsistä ja rapsista.Virallisten ravitsemussuositusten mukaan teolliset kasvirasvalevitteet, margariinit, pullomargariinit, teollisesti käsitellyt kasviöljyt ja kylmäpuristetut öljyt ovat kaikki samanarvoisia pehmeän rasvan lähteitä ja terveyden edistäjiä, vaikka näin ei ole.Siemenöljyjen ongelmat liittyvät puhdistamiseen kuumentamalla öljy 200-asteiseksi, käyttämällä haitallisia kemikaaleja öljyn prosessoinnissa syötävään muotoon sekä katalyyttisellä vaihtoesteröinnillä keinotekoisesti kovettamalla öljy kovaksi rasiarasvaksi. Tällaisia öljyjä ja rasvoja ihmiskunta ei ole koskaan aikaisemmin ravinnostaan saanut. Kuka ostaa tällaista teollista moskaa?

Suomessa rypsiöljyä suositellaan myös paistamiseen? Hiljattain uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan paljon monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävät öljyt muuttuvat molekyylirakenteeltaan syöpävaarallisiksi, kun niitä paistetaan kuumassa lämpötilassa. Syöpävaaralliseksi paistettaessa muuttuvia rasvoja ovat mm. rypsiöljy, rapsiöljy, maissiöljy ja auringonkukkaöljy. Tutkimuksessa havaittiin, että näihin rasvoihin muodostuu helposti runsaasti myrkyllisiä aldehydiyhdisteitä, jotka altistavat mm. syövälle, suolistosairauksille ja dementialle.

http://www.foodmatters.com/article/cooking-vegetable-oil-releases-toxic-chemicals-linked-to-cancer
http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11981884/Cooking-with-vegetable-oils-releases-toxic-cancer-causing-chemicals-say-experts.html
http://jalkeilla.blogspot.fi/2017/05/rasvaisia-juttuja-osa-2-miten-valita.html
Jäteöljyt eli rypsi-, palmu- auringokukka- ja rapsiöljyt kasvirasvavalmisteet ja margariinit,  aiheuttavat ja ylläpitävät elimistön tulehdusta. Liika hiilihydraatti aiheuttaa ylipainoa ja II-tyypin diabetesta. Senhän nämä "kasvirasvamannekiinit" hyvin tietävätkin ja saavat näiden teollisuusjätteiden mainostamisesta hyvät liksat. Voi, kylmäpuristettu neitsyt oliiviöljy ja luomu kookosöljy, eivät aiheuta tulehduksia kehossa. Täysrasvainen jogurtti ja- juustot ovat parhaita, kaikki kevytvalmisteet joutavat roskapönttöön, ne ovat pelkkää kuraa. Elimistö tarvitsee rasvaa rakennusaineeksi, energiankulutukseen ja se myös pitää nälkää loitolla, eikä lihota. Luuleeko nämä "Shwabit", että kansalaiset eivät osaa etsiä ja lukea nykyaikana näiden teollisuusjätteiden ja- öljyjen valmistustapoja, mistä niitä valmistetaan ja miten ja mitä moskaa niihin lisätään, kuin myöskin niiden haitallisuutta ihmiskeholle? Kuinka hölmöinä ne ihmisiä oikein pitävät? Etteivät ihmiset olisi kiinnostuneita omasta terveydestään ja pitäisi siitä huolta?
PREDIMED-tutkimukset, joita on useita, puoltavat sellaista, että käytetään pääasiallisena ruokaöljynä ekstraneitsytoliiviöljyä, pidetään huolta alfalinoleenihapon saannista syömällä saksanpähkinöitä sekä syödään säännöllisesti rasvaista kalaa ja/tai käytetään kalaöljylisää, jotta saadaan EPA:a ja DHA:ta.Suomessa väitetään rypsiöljyä hyväksi öljyksi, maatalouspoliittisista syistä. Rypsiöljyn hyödyistä esim. aivoille ei ole mitään näyttöä. Sen sijaan ekstraneitsytoliiviöljystä on.
Tässä artikkelissa puhutaan oliiviöljyn vaikutuksesta aivojen terveyteen.
http://bebrainfit.com/olive-oil-brain-food/Insuliiniresistenssin aiheuttaja on siemenöljyt? Hyviä linkkejä alimmaisessa kappaleessa.

https://nicopillon.com/research/projects/Alkoholista riippumaton rasvamaksa - Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) joka 3.:lla USA:ssa ja joka viidennellä Suomessa. Fruktoosi ei ole kuitenkaan ainoa aiheuttaja. Omega-6 rasvat ja niiden hapetustuotteet saavat aikaan pahaa jälkeä - ks. alemman linkin kuva (n. puolivälissä artikkelia), jossa näkyy laardilla (ylärivi) tai PUFA:lla syötettyjen rottien maksat:

https://experiencelife.com/article/the-hidden-liver-crisis/ÄLÄ syö rypsiöljyä!

http://turpaduunari.fi/voita-vai-rypsioljya/
Rypsinviljelijät ampuvat itseään jalkaan neonikotinoideilla!

http://www.suomenluonto.fi/blogit/rypsinviljelijat-ampuvat-itseaan-jalkaan-neonikotinoideilla/Tutkimukset: Mehiläiset kärsivät pahasti hyönteismyrkyistä – yhdyskunnista tuhoutui jopa neljännes

http://www.hs.fi/tiede/art-2000005277621.htmlRoundupia (glyfosaatti) käytetään laajalti niin maataloudessa kuin kotipuutarhoissa rikkaruohojen kitkemiseen. Tunnetuin kauppanimi glyfosaatille on Roundup. Aine on myynnissä myös Suomessa lähes joka marketissa. Esimerkiksi rypsin ja viljan viljely perustuu pitkälti Roundupin käyttöön.

http://www.uusisuomi.fi/ymparisto/112958-raportti-eu-salailee-jarjestelmallisesti-tietoa-myrkysta-%E2%80%93-%E2%80%9Dtiedossa-jo-1980%E2%80%9DMeppien elimistössä liikaa glyfosaattia – parlamentaarikot yrittävät kieltää maailman suosituimman rikkakasvimyrkyn

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1463189723172


 
Öljyn käsittely vaikuttaa oleellisesti sen terveysvaikutuksiin. Jos öljyä ei kylmäpuristeta vaan se raffinoidaan eli kuumennetaan voimakkaasti, laatu ja ominaisuudet heikkenevät merkittävästi. Kuumennuksen myötä öljystä menetetään muun muassa kasvisteroleita, lehtivihreää, makuaineita, antioksidantteina toimivia polyfenoleita, lignaaneja, lesitiiniä, skvaleenia ja muita rasvaliukoisia tehoaineita. Lisäksi öljyn kuumennuksessa sen rasvahapot muuttuvat ja käsittelyssä syntyy munuaisille haitallisia ja karsinogeenisiä 3-MCPD-yhdisteitä.Kasviöljyjen teollinen prosessointi:

1. Öljysiemenet murskataan ja paahdetaan noin 120 asteessa. Näin öljy irtoaa paremmin, mutta samalla herkkien öljyjen hapettuminen (härskiintyminen) alkaa.

2. Puristus ruuvipuristimessa noin 85-95 asteessa. Öljyä irtoaa lisää ja hapettuminen jatkuu.

3. Kemiallinen liotus. Jäljelle jääneen siemenkakun rasvapitoisuus on vielä 9-18%. Tämä loppu uutetaan irti esim. heksaanilla, joka on hyvin myrkyllinen liuotin ja saatu öljy yhdistetään puristettuun öljyyn.

4. Siemenrouhe toimitetaan rehuteollisuuden käyttöön ja sitä kautta tuotantoeläinten ruokaan.

5. Liuottimen poistaminen: Liuotin poistetaan seoksesta höyryttämällä seos noin 150 asteen lämpötilassa.

6. ”Degummingn” –käsittely. Öljy valkaistaan eli siitä poistetaan väriaineita (lehtivihreä ja beetakaroteeni), lesitiini, öljykuidut, polysakkaridit ja muut luonnolliset yhdisteet ja ravinteet erilaisilla suodatusmenetelmillä sekoittamalla öljy fosforihappoon tai 110 asteen lämpökäsittelyllä. Öljystä riippuen siitä voidaan se voidaan puhdistaa lipeäkivellä. Lipeäkivi muodostaa öljyyn saippua-aineita, joiden poisto tarvitsee lisäkäsittelyitä.

7. Lipeäkylpy: Öljy sekoitetaan natriumhydroksidiin joka poistaa siitä vapaat rasvahapot ja loput mineraalit.

8. Hajujen poistamiseksi kuuma öljy käsitellään korkeassa alipaineessa 30-60 minuutin ajan. Prosessissa käytetään hyvin korkeaa 240-270 asteen lämpötilaa.

9. Valkaisu: Happokäsitelty savi ja suodattimet poistavat öljystä luonnolliset värit ja suodattavat saippuajäämät joita jäi edellisistä vaiheista.

10. “Talvikäsittely”: Talvikäsittely käsittää öljyn jäähdyttämisen ja suodattamisen, jonka seurauksena öljy ei saostu jääkaappisäilytyksen aikana.


Lopputuloksena on kirkas, varsin stabiili ja melkein mauton öljy valmiina vietäväksi kaupan hyllylle myyntiin tai raaka-aineeksi margariiniteollisuudelle.Margariinin valmistamiseksi öljy tarvitsee vielä lisäkäsittelyn:

11. Öljyn kovettaminen. Vaihtoesteröinti tarkoittaa prosessia, jossa rasvamolekyylin glyseroliin esterisidoksella sitoutuneita rasvahappoja vaihdetaan toiseen. Rasvamolekyylissä on kolme rasvahappoa, joista osa voidaan vaihtaa. Nykyisin kasviöljyjen kovettaminen tapahtuu yleensä  vaihtoesteröinnillä hydrogenoinnin sijaan. Prosessissa ei synny trans-rasvahappoja. Näin saadaan aikaiseksi rasvamolekyylejä, joita ei luonnossa tavata ja joita ihmiskunta ei ole koskaan aiemmin syönyt.


90-luvun puoliväliin asti kasvisöljyjen kovettaminen tapahtui katalyyttisella hydrogenoinnilla, jossa syntyi runsaasti transrasvoja. Teollisten transrasvojen on todettu lisäävän merkittävästi sydäntautien riskiä. Tämän jälkeen tulivat statiinit markkinoille ja yleiseen käyttöön.

Margariiniteollisuuden perusongelma kuitenkin jäi. Juoksevat kasviöljyt täytyy edelleen kovettaa kiinteiksi, rasiassa pysyviksi margariineiksi ja "kasvirasva"levitteiksi. Hydrauksen tilalle onkin otettu toinen kemiallinen kovetusmenetelmä, katalyyttinen vaihtoesteröinti. Prosessissa syntyviä vaihtoesteröityjä uusrasvoja ei ravinnossamme ole aiemmin ollut. Niiden fysiologisista vaikutuksista ei ole ensimmäistäkään pitkäaikaistutkimusta ja lyhyen, muutaman viikon jakson kattavia tutkimuksia vain harvoja. Niidenkin, vain rasva- ja sokerimetaboliaa koskevat tulokset ovat ristiriitaisia.

Katalyyttisellä vaihtoesteröinnillä saadut uusrasvat herättävät kysymyksiä. Prosessissa syntyy uusia paikkaisomeerisiä rasvoja, joilla ei ole enää mitään tekemistä kasviöljyjen tai aitojen kasvirasvojen kanssa. Riippuen lähtöaineina käytetyistä kasviöljyistä, prosessiolosuhteista, katalyytistä jne. syntyy kymmeniä erilaisia rasvoja. Mutta ei siinä kaikki. Prosessissa syntyy myös stereoisomeerejä, joita tieteellisessä kirjallisuudessa ei ole juurikaan edes pohdittu. Muilta aloilta löytyy kiinnostavia tietoja enantiomeerien vaikutuksista.

Muutamia esimerkkejä:

R-limoneeni tuoksuu appelsiinilta, S-limomoneeni taas sitruunalta. R-karvoni maistuu mintulta, S-karvoni kuminalta. S-Dopa lääkitsee Parkinsonin tautia, R-Dopa on myrkyllinen. S-ibuprofeeni on anti-inflammatorinen, R-muoto on inaktiivinen. Jne. Traagisin esimerkki markkinoilla olleesta, riittämättömästi tutkitusta enantiomeerista on thalidomidi. Esimerkit antavat oikeuden kysyä, mitkä ovat katalyyttisesti vaihtoesteröityjen rasvaenantiomeerien mahdolliset pitkäaikaisvaikutukset kansanterveydessä? Todettakoon, että ravitsemussuosituksemme ovat antaneet ohjeet esimerkiksi pienten lasten päiväkodeille tarjota ainoastaan ja vaihtoehdottomasti margariineja ja "kasvirasva"levitteitä. Meneillään on siis mielenkiintoinen kokeilu. Edes vanhemmat eivät saa tuoda vaihtoehdoksi esimerkiksi voita tai voista ja luontaisesta rypsiöljystä valmistettuja lisäaineettomia oivariinivalmisteita.Öljyn vaihtoesteröinnillä on kielteinen vaikutus rasva-aineenvaihduntaan ja sen on osoitettu vaikuttavan glukoosiaineenvaihduntaan, immuunijärjestelmään ja maksaentsyymeihin.Valmistuksessa käytetyt hyvin korkeat lämpötilat sekä vaihtoesteröinti tuhoaa öljyn kaikki ravinteet ja muuttaa rasvahapot ”vaaralliseen” muotoon, jota ihmisen elimistö ei pysty käsittelemään.

12.
Tämän jälkeen seos pastöroidaan (kuumennus, jotta kaikki bakteerit tuhoutuvat), jolla varmistetaan hyvä mikrobiologinen laatu.

13. Lisäaineet. Jotta margariinille saataisiin puoleensa vetävä voita muistuttava ulkonäkö, tuoksu sekä “vitamiinirikas” koostumus, joudutaan siihen lisäksi lisäämään erilaisia lisäaineita ja keinotekoisia vitamiineja. Riippuen margariinista tai levitteestä siihen lisätään kasvirasvaa (palmurasva, joka on luonnollisesti kovaa huoneenlämmössä), vettä, maitoa, suolaa, sitruunahappoa, aromia, emulgointiainetta, kovetettu kasvirasvaa, kovetettua kasviöljyä, kasvirasvaa, kasviöljyä, auringonkukkaöljyä, rypsiöljyä, rapsiöljyä, camelinaöljyä, kovetettua rypsiöljyä, kovetettua rapsiöljyä, maissiöljyä, pellavaöljyä, kasvisteroliestereitä, palmuöljyä, palmurasvaa, kookosrasvaa sekä rasvahappojen mono- ja diglyserideitä (E471, E472c, E476) ja säilöntäainetta (kaliumsorbaatti).
Margariineja ei voi mitenkään verrata välttämättömien rasvahappojen lähteenä juokseviin kylmäpuristettuihin (luomu) kasviöljyihin.ÄLÄ SYÖ margariinia ( 40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai levitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, camelinaöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, kookosrasva, emulgoimtiaineet sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).Rasvahappojen mono- ja diglyseridit E471, E472c, E476
https://safkanet.fi/2015/08/31/valeasuiset-transrasvat/
Lähteet:
http://www.udoerasmus.com/fatsmain.htm
http://medianvahtikoira.blogspot.fi/2012/01/totuus-kevytlevitteista-margariinista.html?spref=fb
http://lchf3356.blogit.fi/tyydytetn-rasvan-turha-pelko/margariinia/becelunilever-hadissaan/unileverin-markkinointimenetelmat/turhaa-rahanhukkaa/
http://www.aitoterveys.fi/Margariini.php
http://ruohikolla.blogspot.fi/2010/11/margariinien-pehmeat-rasvat-eivat-ole.html
http://www.fit.fi/kayttajat/hanna-gullichsen/rasvan-puolesta-aspartaamia-vastaan
http://www.uuttapuhtia.com/blogi/2011/01/voihan-margariini/
http://www.mtv3.fi/makuja/ajankohtaista.shtml?1391904
http://ruohikolla.blogspot.fi/2010/11/margariinien-pehmeat-rasvat-eivat-ole.html
https://www.facebook.com/christer.sundqvist/posts/10153323877318171

Keiju Alentaja, Becel Proactive ja Benecol lisäävät oleellisesti sydänkuolemia. Niiden väitetään laskevan kolesterolia sisältämiensä kasvistanoleiden ansiosta. Kasvistanolit ovat kasvimaailman kolesteroleita. Stanolit imeytyvät suolistosta syrjäyttäen kolesterolin. Mutta kaiken mainostetun hyvän sijaan on todettu, että stanolit hapettuvat elimistössä 140 kertaa enemmän kuin varsinainen kolesteroli. Hapettunut kasvistanoli on yhteydessä siten sydänkuolemiin.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2642922/
http://www.jlr.org/content/49/7/1511.full
Becel-kolesterolimargariini joutuu oikeuteen Saksassa: Saksalainen elintarvikkeiden turvallisuutta vahtiva kuluttajajärjestö Foodwatch on haastanut elintarvikekonserni Unileverin oikeuteen Becel ProActiv- levitteitä koskevista terveysväitteistä.
http://www.taloussanomat.fi/markkinointi/2012/03/05/becel-kolesterolimargariini-joutuu-oikeuteen-saksassa/201224575/135
"Kasvisteroli- ja kasvistanoneilla täydennettyjä margariineja käytetään kolesterolin alentamiseen. Vaikka esimerkiksi Sydänliitto suosittelee niiden käyttöä, ei ole olemassa tieteellistä näyttöä, joka osoittaisi näiden margariinien käytön vähentävän sydäntapahtumia tai -kuolleisuutta. Itse asiassa tieteellinen näyttö kasvisteroleiden vaikutuksesta on hyvin ristiriitaista ja jopa haittoja osoittavaa.

En suosittele kasvisteroli- tai kasvistanolimargariineja, vaan kannatan ensisijassa kylmäpuristettujen kasviöljyjen käyttöä ja pähkinöiden syöntiä sydämelle terveellisten rasvojen lähteenä. Esimerkiksi ekstraneitsytoliiviöljy, saksanpähkinät, rasvainen kala ja/tai kalaöljyt ovat sydämelle erittäin hyviä rasvojen lähteitä."
https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/472298349581074
Rypsi vaihtui rapsiin. Myös pikkulasten ravinnoksi suositeltu öljy (rypsiöljy, margariinit, kasvirasvakermat jne...) on tuotettu vaarallisilla myrkyillä, jotka nyt EU kieltää. Vuosikymmeniä on syötetty myrkytettyä rypsiä ja nyt tilalle on tullut GMO-rapsi.
http://yle.fi/uutiset/rypsi_vaihtui_rapsiin_kaupoissa__hammentyneet_asiakkaat_kyselevat_peraan/7328115
Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan margariinit ja levitteet sisältävät valtavasti kemikaaleja ja jopa bensiiniä ja ompelukoneöljyä.Ruotsissa kukaan ei enää osta margariinia. Margariinirasia 1 SEK (0,12 EUR). Valistus on mennyt perille.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=780412455302956&id=170058479671693&stream_ref=9
Margariinin valmistusprosessi Bunge Finlandin (entinen Raision margariiniliiketoiminta) elintarvikekemistien kertomana.
http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2014/10/16/terveystohtori-pekka-puskalla-on-asiaa/#comment-5149
Seuraavia kemikaaleja käytetään tai syntyy margariinin valmistusprosessissa. (Lätta, Becel, Milda, Lätt o Lagom osv.)
Lähde: Livsmedelsverket (Ruotsi).
Efsan mukaan varsinkin palmuöjy, mutta myös jotkin muut kasviöljyt tuottavat terveydelle haitallisia yhdisteitä niitä kuumennettaessa/raffinoinnin yhteydessä. Sen mukaan aikuiset ja varsinkin lapset altistuvat näille yhdisteille syömällä mm. MARGARIINIA, keksejä ja leivonnaisia.

Vauvat altistuvat yhdisteille äidinmaidonkorvikkeiden kautta.

Ruotsin Livsmedelsverket aikoo nyt tutkia markkinoilla olevien tuotteiden (mm. margariinien) pitoisuuksia.
https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/ny-riskvardering-fran-efsa-om-oonskade-amnen-i-oljorTuoreessa tiedotteessaan Evira kehottaa syömään kohtuullisesti öljykasvien siemeniä, koska ne keräävät maaperästä nikkeliä ja kadmiumia.
https://www.evira.fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/2017/syo-oljykasvien-siemenia-vaihtelevasti-ja-kohtuullisesti/


_________________________________________________________________________________________________________________________________

Margariininen ja levitteiden kovetus tehdään tänäpäivänä vaihtoesteröinnillä!


Elintarvikkeisiimme tunkeutuneita TODELLISIA kovia rasvoja ovat kasviöljyjen kemiallisessa kovetuksessa syntyvät synteettiset rasvayhdisteet.

Sodan jälkeiset vuosikymmenet kasviöljyjä osittaishydrattiin katalyyttisesti. Prosessissa muodostuvat transrasvahapot kovettivat öljyt kiinteiksi ”kasvirasvoiksi” ja margariineiksi, joiden myötä synteettiset transrasvahapot levisivät laajasti erilaisiin elintarvikkeisiin ja ravitsemukseen. Nyt pitkäaikaisen, tahattoman ihmiskokeen jälkeen transrasvahappojen on kiistattomasti osoitettu aiheuttavan sydänkuolemia. On suorastaan tragikoomista, että ravitsemusasiantuntijat ja heidän organisaationsa ovat vuosikymmenien ajan huolettomasti suosittaneet niitä sisältäviä tuotteita sydänterveellisinä. Onpa ostettu ja myönnetty oikein Sydänmerkkikin pakkauksiin.

Tosiasioiden edessä margariiniteollisuus on kuitenkin kiitettävän reilusti luopunut katalyyttisestä osittaishydrauksesta. Muutoksesta ei ole tosin pidetty suurta meteliä. Ravitsemusasiantuntijatkin ovat heille kiusallisesta asiasta hiiren hiljaa. Eipä silti, selittely ei auttaisikaan. Virheen myöntäminen antaisi kuitenkin edes jonkinlaisen vakuutuksen tieteellisestä rehellisyydestä.

Katalyyttisestä osittaishydrauksesta luopuminen ei ole poistanut kasviöljyjen kovettamistarvetta. Menetelmä on vain vaihtunut. Nyt kovettaminen tapahtuu katalyyttisen vaihtoesteröinnin avulla. Tässäkin prosessissa kasviöljyistä, lähinnä palmuöljystä, syntyy uusia, margariinin kovettavia, synteettisiä ”kasvirasvoja”, joita ihmiskunta ei ole aikaisemmin suuhunsa pistänyt.

En tunne yhtään pitkäaikaistutkimusta niiden fysiologisista vaikutuksista. Olen haastatellut useita asiantuntijoita, mutta heillä ei ole osoittaa nykyajan vaatimia turvallisuustutkimuksia, vaikka monet heistä suosittelevat näitä ”uusmargariineja”. Jos tämän lehden lukija tietää tällaisista tutkimuksista, pyydän kiitollisena toimittamaan tietoa niistä minulle.

Mietityttääkin, olemmeko taas uuden laajan ja pitkäaikaisen, mutta ei enää tahattomaksi tulkittavan ihmiskokeen äärellä? Eivätkö osittaishydrauksen seuraukset ole opettaneet meille mitään?

EU:n Elintarviketietoasetuksen 1169/2011 mukaan kasviöljyjen kovettamisesta tulee ilmoittaa pakkausmerkinnöissä. Yhdessäkään margariinipakkauksessa ei ole asetuksen vaatimaa merkintää kovetuksesta. Margariineja valmistavan teollisuuden mukaan kaikki Suomeen tuodut tai täällä valmistetut margariinit kuitenkin sisältävät vaihtoesteröityjä rasvoja. Niitä käytetään vain ja yksinomaan kasviöljyseoksien kovettamiseksi. Mitään muuta tarkoitusta niillä ei tuotteissa ole. Siten elintarviketietoasetuksen mukaan kuluttajalla on oikeus tietää, mitä hän tosiasiallisesti syö.

Katse kääntyy Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan. Miten se on varmistunut vaihtoesteröityjen kasviöljyjen pitkäaikaisen käytön turvallisuudesta? Miten se valvoo Elintarviketietoasetuksen päällysmerkintämääräyksien toteutumista? Olisiko jäänyt tekemättä jotakin, johon viimeistään nyt pitäisi tarttua?
http://kehittyvaelintarvike.fi/ajankohtaista/ke-2-2015-kolumni-mitka-ovatkaan-kovaa-rasvaa"Neitsytöljyt valmistetaan kylmäpuristusmenetelmällä, minkä vuoksi fenoliset yhdisteet säilyvät niissä paremmin kuin tavallisissa öljyissä. Lisäksi kylmäpuristetuissa öljyissä on vain vähän terveydelle haitallisia, hapettuneita rasvahappoja. " 

Eli raffinoitu rypsiöljy (öljyhyllyssä se lähes läpinäkyvä öljy värittömässä pullossa) ja kaikki margariinit, levitteet, kasvirasvakermat ja niihin rinnastettavat rasvat/öljyt ovat epäterveellisiä hapettuneiden rasvahappojen takia.

LÄHDE: Itä-Suomen yliopiston ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen" Kritiikitön kolesterolihysteria on aiheuttanut ravitsemussuosituksissa pahan kömmähdyksen. Johtavat asiantuntijamme ovat vuosikymmenien ajan suositelleet ravintorasvaksi margariineja ja kasvirasvalevitteitä. Kuitenkin jo 1990-luvulla on osoitettu, että että niiden sisältämät, kasviöljyjen kovettamiseen käytetyt synteettiset trans-rasvahapot ovat sydänhaitallisia. Tämä asia on kiistaton (vrt. kirjoitukseni Duodecim 2015;131:1271-2). Tässäkään tapauksessa ravitsemusasiantuntijamme ja heitä kritiikittä seurannut media eivät ole selkeästi myöntäneet pahaa erhettä, saati pahoitelleet tapahtunutta. Onneksi margariiniteollisuus itse on ymmärtänyt vihdoin pääsääntöisesti, muttei kokonaan luopua trans-rasvahappoja synnyttävästä katalyyttisestä hydrausmenetelmästä.

Margariiniteollisuuden perusongelma kuitenkin jäi. Juoksevat kasviöljyt täytyy edelleen kovettaa kiinteiksi, rasiassa pysyviksi margariineiksi ja "kasvirasva"levitteiksi. Hydrauksen tilalle onkin otettu toinen kemiallinen kovetusmenetelmä, katalyyttinen vaihtoesteröinti. Prosessissa syntyviä vaihtoesteröityjä uusrasvoja ei ravinnossamme ole aiemmin ollut. Niiden fysiologisista vaikutuksista ei ole ensimmäistäkään pitkäaikaistutkimusta ja lyhyen, muutaman viikon jakson kattavia tutkimuksia vain harvoja. Niidenkin, vain rasva- ja sokerimetaboliaa koskevat tulokset ovat ristiriitaisia.

Katalyyttisellä vaihtoesteröinnillä saadut uusrasvat herättävät kysymyksiä. Prosessissa syntyy uusia paikkaisomeerisiä rasvoja, joilla ei ole enää mitään tekemistä kasviöljyjen tai aitojen kasvirasvojen kanssa. Riippuen lähtöaineina käytetyistä kasviöljyistä, prosessiolosuhteista, katalyytistä jne syntyy kymmeniä erilaisia rasvoja. Mutta ei sinä kaikki. Prosessissa syntyy myös stereoisomeerejä, joita tieteellisessä kirjallisuudessa ei ole juurikaan edes pohdittu. Muilta aloilta löytyy kiinnostavia tietoja enantiomeerien vaikutuksista. Muutamia esimerkkejä.

R-limoneeni tuoksuu appelsiinilta, S-limomoneeni taas sitruunalta. R-karvoni maistuu mintulta, S-karvoni kuminalta. S-Dopa lääkitsee Parkinsonin tautia, R-Dopa on myrkyllinen. S-ibuprofeeni on anti-inflammatorinen, R-muoto on inaktiivinen. Jne. Traagisin esimerkki markkinoilla olleesta, riittämättömästi tutkitusta enantiomeerista on thalidomidi. Esimerkit antavat oikeuden kysyä, mitkä ovat katalyyttisesti vaihtoesteröityjen rasvaenantiomeerien mahdolliset pitkäaikaisvaikutukset kansanterveydessä? Todettakoon, että ravitsemussuosituksemme ovat antaneet ohjeet esimerkiksi pienten lasten päiväkodeille tarjota ainoastaan ja vaihtoehdottomasti margariineja ja "kasvirasva"levitteitä. Meneillään on siis mielenkiintoinen kokeilu. Edes vanhemmat eivät saa tuoda vaihtoehdoksi esimerkiksi voista ja luontaisesta rypsiöljystä valmistettuja lisäaineettomia oivariinivalmisteita.

Totean vielä, että vaihtoesteröityjen kasviöljyjen käytöstä ei ilmoiteta Elintarviketietoasetuksen vaatimaa pakkausmerkintää. Ne ovat salaisesti kansanravitsemuksessamme. Viranomaisest eivät reagoi pyynnöistäni välittämättä. "
http://kehittyvaelintarvike.fi/ajankohtaista/ke-4-2015-lukijalta-vaihtoesteroidyt-kasvioljyt-tulee-ilmoittaa-valmistusaineluettelossa


Luontainen voi vai synteettinen margariini tai kasvirasvalevite?
http://turpaduunari.fi/luontaisia-vai-synteettisia-rasvoja/


Tässä ennakkotapauksessa vaihtoesteröidyt rasvat tulee siis selkeästi ilmoittaa ainesosaluettelossa. Sen lisäksi pakkauksessa tulee ilmoittaa niiden mahdollinen haittavaikutus, suolistovaivat. Erittäin tärkeä on käytön rajoitus, jonka mukaan tuotteet eivät sovi lapsille.
http://www.safkatutka.fi/2015/12/09/ministerio-ilmoittaa-vaihtoesteroidyista-kasvirasvoista-ei-tule-kertoa-elintarvikkeiden-paallysmerkinnoissa/


Margariinien haitallinen vaihtoesteröinti!
http://suomenterveysravinto.fi/blogi/margariinien-haitallinen-vaihtoesterointi/
_________________________________________________________________________________________________________________________________


Levittyvä levite:

100g  luomu voita
1 dl   kylmäpuristettua luomu oliiviöljyä
0,5-1 dl   vettä

Huoneenlämpöisenä  tehosekoittimessa sekoitetaan ainekset keskenään ja eikun nauttimaan. Merisuolaa tai muuta luonnollista suolaa maun mukaan. Voi myös käyttää erilaisia yrttejä ja mausteita maustamiseen.

Jotain muuta levittyvää?  voi, oliiviöljy, pähkinätahnat, tomaattisalsa, pesto jne...

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Kasviöljyjen rasvahapot!

ALA (Alfalinoleenihappo), on lyhytketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön. ALA:a saa  (kylmäpuristetut luomu kasviöljyt, pähkinät, siemenet ja manteli).

LA (Linolihappo), on Omega-6-rasvahappo joka on elimistölle välttämätön rasvahappo. LA:a saa (kylmäpuristetut luomu kasviöljyt, pähkinät, siemenet ja manteli).Kasviöljyjen rasvahapot:

Rypsiöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 10%    Linolihappo (LA) 22%

Oliiviöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 0,5%    Linolihappo (LA) 10%

Auringonkukkaöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 0,5%    Linolihappo (LA) 63%

Camelinaöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 40%   Linolihappo (LA) 15% 

Avocadoöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 13%    Linolihappo (LA) 0,1%

Pellavansiemenöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 59%    Linolihappo (LA) 15%

Maissiöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 1,0%    Linolihappo (LA) 53%

Avokadoöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 0,1%    Linolihappo (LA) 13%

Kookosöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 0,0%    Linolihappo (LA) 2%

Vehnänalkioöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 0,4%    Linolihappo (LA) 2,7%

Hampunsiemenöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 18%    Linolihappo (LA) 55%

Palmuöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 02%    Linolihappo (LA) 9%

Palmuydinöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 0,0%    Linolihappo (LA) 1,6%

Soijaöljy:  Alfalinoleenihappo (ALA) 7%    Linolihappo (LA) 52%
Kasviöljyjä on hyödytöntä käyttää omega-3 lähteenä (vaikka öljyteollisuus mainostaakin öljyjensä omega-3 pitoisuuksia). Tämä johtuu siitä, että ihminen ei pysty käyttämään kasviöljyjen omega-3 rasvahappoja sellaisenaan. Ne pitää ensin muuttaa muotoon, jossa elimistömme voi käyttää niitä. Kaiken lisäksi kasviöljyissä oleva omega-3 (ALA) muuttuu aktiiviseen muotoon ihmisen maksassa erittäin huonolla hyötysuhteella. Ihminen kykenee muuttamaan ALA:sta vain 0-5% tarvittavaan muotoon (EPA, DPA ja DHA). Sen sijaan rasvaisessa kalassa olevat pitkäketjuiset omega-3 rasvahapot ovat jo valmiiksi sellaisessa muodossa, että ihminen voi ne käyttää.

Mielestäni öljyteollisuudelta on epärehellistä ja vastuutonta jättää kertomatta nämä tosiasiat. Tosin eihän heidän päämääränään ole ihmisten terveys, vaan mahdollisimman suurten voittojen tekeminen osakkeenomistajille. Keinoja kaihtamatta.


Suomalaisten ruokavalio sisältää liikaa Omega-6 rasvahappoja ja näinollen Omega-6 ja Omega-3 rasvahappojen suhde on n. 20:1, siis voimakkaasti tulehdusta ja sairauksia lisäävä. Optimaalinen olisi 2:1.Keskivertosuomalainen saa 80 % omega-3:staan rypsiöljystä ja vain 20 % kalasta. Kiinnostava ja kiistanalainen kysymys kuluu: Onko kasviöljyn omega-3 (ALA) yhtä tehokasta biologisesti kuin kalaöljyt omega-3:t (EPA ja DHA)? Vastaus: Ei ole.
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=279Alfalinoleenihappo on ihmiselle välttämätön rasvahappo. Alfalinoleenihappo hapettuu herkästi. Ehjässä siemenessä ja kylmäpuristetuissa öljyissä se ei kuitenkaan hapetu. Runsas linolihapon (LA) saanti vähentää alfalinoleenihapon (ALA) muuntumista EPA:ksi ja DHA:ksi, koska elimistössä sekä LA:n arakidonihapoksi että ALA:n EPA:ksi ja DPA:ksi, DHA:n esiasteeksi muuntamiseen kuluu samaa entsyymiä. Alfalinoleenihapon muuntuminen pitkäketjuisiksi (EPA ja DHA) rasvahapoiksi on monimutkainen prosessi, johon vaikutta perimä, sairaudet, ravinto ja elintavat. Teoriassa alfalinoleenihappo voi muuttua pitempiketjuiseksi Omega-3-rasvahapoiksi (DHA ja EPA) mutta käytännössä niin ei käy, vaan aine jää elimistöön ja helposti hapettuvana rasvana muuttuu haitalliseksi yhdisteeksi. Kannattaa siis miettiä, minkälaisia rasvoja käyttää. Alfalinoleenihapon elongaatio DHA:ksi on miehillä hyvin heikkoa. Voi olla pitkään jatkuvana haitallista varsinkin aivoille ja kognitiolle.Elintarviketeollisuus sekä monet korkeasti koulutetut asiantuntijat virheellisesti väittävät (miksi?), että esim. rypsiöljy ja siitä prosessoidut tuotteet ovat hyviä Omega-3 rasvahappojen lähteitä, vaikka näin ei ole. On todella harhaanjohtavaa mainostaa, että margariineista saa Omega-3 rasvahappoja, kun niistä saa vain huonolaatuista raffinoitua alfalinoleenihappoa sekä liikaa linolihappoa.  jatkuu
Ruoanlaitossa tyydyttyneet ja monotyydyttämättömät rasvahapot, kuten voi, kylmäpuristettu kookosöljy ja extra neitsyt oliiviöljy ovat parhaita, sillä ne eivät härskiinny helposti, eivätkä näin kuluta elimistön antioksidanttivarastoja. Rypsiöljyn käyttö ruoanlaitossa kuluttaa runsaasti elimistön antioksidantteja ja siksi alfalinoleenihapon tarpeen kannattaa tyydyttää siemenillä ja pähkinöillä. Myös linolihappoa saa riittävästi siemeniä ja pähkinöitä syömällä, jolloin saa myös siementen muut ravitsevat aineet, jotka siemenöljyistä puuttuvat. Kalasta ja kalaöljyistä saa pitkäketjuiset Omega-3 rasvahapot eli EPA:n ja DHA:n.


https://www.doria.fi/handle/10024/90345Rypsiöljyn sisältämän alfalinoleenihapon muuntumisessa EPA:ksi ja DHA:ksi on paljon geneettisistä syistä johtuvia eroja. Alfalinoleenihapon elongaatio DHA:ksi on miehillä hyvin heikkoa. Voi olla pitkään jatkuvana haitallista varsinkin aivoille ja kognitiolle.
http://newsletter.vitalchoice.com/e_article002424959.cfmSaamme aivan liikaa Omega-6 rasvahappoja verrattuna Omega-3 rasvahappoihin (EPA ja DHA)
http://kuntoplus.fi/ravinto/ravinto-ja-terveys/saamme-aivan-liikaa-omega-6-rasvahappoja
Moni tietää, ettei kasvirasvojen ALA-muotoinen Omega-3 käytännössä konvertoidu kehon kannalta käytettävään EPA tai DHA muotoon kovin tehokkaasti (0.5-9% konvertoituu eri lähteiden mukaan). Erityisesti miehillä on tämän konversion suhteen ongelmia. DHA on keskeisin keskushermoston rakennusaine erityisesti aivoissa. 15-20% aivokuoresta on DHA:ta. Nyt ratkaisuksi kasvissyöjille löytynee kurkuma, joka lisää ALA:n konvertoitumista DHA:si. Tämä perustelee Intialaisen kasvisruuan toimivuuden niille, jotka eivät käytä lihaa tai kalaa, joista saisi Omega-3:n aktiivista muotoa.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925443914003779
Kaksi saksalaistutkimusta todentaa, että ALA ei muutu juuri lainkaan EPA ja DHA:ksi. Lisäksi molemmissa tutkimuksissa DHA väheni suhteessa EPAan.
http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(17)30242-3/fulltext
http://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2018/FO/C7FO01809F#!divAbstract

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Suolistosairaudet ovat uusi kansantautimme!

CROHNIN TAUTI

Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus. Se voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella. Tavallisimpia oireita ovat alavatsakivut, ripuli, kuumeilu ja laihtuminen.


COLITIS ULCEROSA (IBD)

Colitis ulcerosa (haavainen koliitti) on tulehduksellinen paksu- ja peräsuolen sairaus. Tavallisimpia oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Kelan tilastojen mukaan IBD:n esiintyminen on nelinkertaistunut lapsilla viimeisen 20 vuoden aikana.


IBS, ärtynyt paksusuoli (Irritable Bowel Syndrome)

Ärtyvän suolen oireyhtymä ei ole sairaus, vaan pikemminkin toiminnallinen vaiva, jota esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä suomalaisesta, enemmän naisilla kuin miehillä. Vaiva voi olla pitkäaikainen ja kiusallinen, mutta se on onneksi täysin vaaraton.

Ärtyvä suoli oireilee vatsakipuina, turvotteluna sekä erilaisina suolen toiminnan muutoksina, mutta mitään elimellistä vikaa ei esimerkiksi röntgenkuvissa tai suolen tähystyksissä löydy. Ummetusta ja ripulia esiintyy toisilla vuorotellen, joillakin pääasiallisesti jompaakumpaa. Vatsakivut voivat helpottaa ulostamisen jälkeen, ja toisaalta voi tuntua, ettei suoli täysin tyhjene ulostaessa. Oireet voivat esiintyä varsin vaihtelevasti päivästä ja viikosta toiseen.Suoliston väärä bakteerikanta on oireiden taustalla. Oireista pääsee eroon oikealla ruokavaliolla. Suolistosairauksissa ruokavaliohoito pitää aloittaa välittömästi ensioireiden ilmaantuessa, jotta suolisto ei pääse liikaa tuhoutumaan, koska muuten joutuu leikkauspöydälle. Lääkärien tietotaso suolistosta on surkealla tasolla. Tieto suolistosta on yleisesti ottaen vajaata. Ihminen tuntee kosmoksen paremmin kuin suoliston.
 

Voiko ruokavaliolla ehkäistä, hoitaa ja saada sairauksia remissioon (oireeton sairaus)?
Oikeanlaisella ruokavaliolla on suuri merkitys hyvän bakteerikannan muodostumisessa.

Lääkärikoulutuksessa ei ole ravitsemusta paria viikkoa enempää ja näinollen lääkärit eivät pysty kartoittamaan potilaansa ravitsemustilaa. Mitään vitamiini- tai hivenainemittauksia ei yleensä edes tehdä.


Valitettavan usein lääkäreiden kanta sairauksiin on, ettei ruokavaliolla ole juurikaan merkitystä.

Suuri harmi ja ihmeteltävä asia on miksi lääkäreille ei anneta kunnollista ravitsemuksellista koulutusta. Ruokavaliolla on kuitenkin tekemistä suuresti lähes kaikkien terveyden tekijöiden, sairauksien oireiden vähentämisen ja immuunivasteen kanssa.Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella.

Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton ruokavalio tuo suurimmalle osalle sitä kokeilevista hyvin nopeasti positiivisia muutoksia mm. seuraavissa asioissa: ihon kunto paranee, vatsa voi paremmin, nivelkivut vähenevät, flunssat ja allergiat vähenevät ja erilaiset, selittämättömät kivut helpottuvat.

Margariinit ja rypsiöljy ovat varmaan pahin suoliston sairastuttaja. Moni pääsee suolisto-oireista, kun jättää tuon katalyyttisellä vaihtoesteröintimenetelmällä keinotekoisesti kovetetun lamppuöljyn syömättä.

Margariinit ja rypsiöljy aiheuttavat elimistön tulehdusta, lisäävät suolistosyövän ja suolistosairauksien riskiä. Eli ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, emulgointiaineet sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).


Kylmäpuristetut luomu kasviöljyt tummassa lasipullossa ovat sen sijaan terveellisiä.Syöthän D-vitamiinia?

D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.

Veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l tiedetään riittävän riisitaudin estoon, ei kokonaisterveyden ylläpitoon, joka on 100-150 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen aikuinen tarvitsee D-vitamiinia 50-100 µg päivässä.Vähäinen seerumin D-vitamiinin pitoisuus liittyy tulehduksellisiin suolistosairauksiin, osoittaa Pittsburghin yliopiston gastroenterologian klinikan tutkimus, jossa lähes tuhatta potilasta seurattiin yli viisi vuotta. D-vitamiinihoito vähensi vatsavaivoja ja kohensi potilaiden elämänlaatua. Vitamiinihoidon antamatta jättäminen olisi epäeettistä, kirjoittavat tutkijat American Journal of Gastroenterologyssa 6. maaliskuuta 2016.
http://www.tritolonen.fi/uutiset/2887-d-vitamiini-ja-suolistotulehduksetVitamin D has shown to play an important role in the development and treatment of IBS among adults; however, this relationship has yet to be evaluated among children or adolescents.
https://www.vitamindcouncil.org/vitamin-d-status-associated-with-ibs-among-children/Mutta jos ruokavalion muutos parempaan ei auta, niin VAADI ehdottomasti tutkimuksia, koska voit sairastaa jotain vakavaa sairautta, joka vaatii hoitoa ja hakeudu välittömästi hoitoon, jos sinulla on esimerkiksi näitä oireita:  jatkuva oksentelu, jatkuva kipu, laihtuminen, jatkuva sairastelu, veriripuli, pitkittynyt ripuli, nielemisvaivat, ruuan takertumisen tunne tai jatkuvaa kuumetta.


Suomalaiset ovat maailman huipulla suolistosairauksien sairastajina (Kaleva lehti 23.3.2015)

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat lisääntyneet Suomessa. Niiden esiintyvyys on Suomessa korkeimpia maailmassa.

Crohnin tautia tai haavaista paksusuolentulehdusta sairastaa jo 45 000 suomalaista. Sairauksien määrä on viisinkertaistunut vuodesta 1988.

Myös erilaiset toiminnalliset vatsavaivat ovat yleistyneet. Niitä tavataan yhä enemmän myös pienillä lapsilla.

Tutkijat selvittävät parhaillaan esimerkiksi ruokavalion vaikutuksia.Eli jos välitätte lapsistanne ja itsestänne, niin tehkää kaikki ruoka itse laadukkaista raaka-aineista. Siten tiedätte, mitä todellisuudessa syötte eli vältä:


Lisäaineita
:
Aito ruoka ei tarvitse teollisia lisäaineita.Sokereita
:
  mm. glukoosisiirappi, glukoosi, fruktoosi, fruktoosisiirappi, glukoosi-fruktoosisiirappi, sokeri, maissisiirappi, melassi, siirappi, maissitärkkelys, riisitärkkelys, tärkkelyssiirappi, dekstroosi, sukroosi, maltoosi, sakkaroosi, riboosi, inverttisokeri, hunaja, agave-nektari ja -siirappi, kookospalmusiirappi, raakaruokosokeri ja intiaanisokeri.Prosessoitua
kasviöljyä:
mm. kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, camelinaöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, kookosrasva sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).Prosessoitua
maitoa:

http://personal.inet.fi/koti/remeli/maito.htmLiiallista viljan käyttöä eli korkeintaan 2 annosta täysjyvää päivässä ja luomuna.
Viljavalmisteita ei raavaskaan mies tarvitse kahta leipäpalaa, yhtä pasta-annosta tai yhtä puurolautasellista enempää päivässä, sillä muuten ei jaksa syödä kasviksia riittävästi, joita tulisikin olla jokaisella aterialla puolet aterian koosta. Yhtenä laukaisevana tekijänä pidetään gluteenia, joka lisää zonuliinin eritystä suolistossa ja se puolestaan tekee suolistosta läpäisevämmän, jolloin erilaiset patogeenit ja makromolekyylit pääsevät verenkiertoon aiheuttamaan tulehduksia ja autoimmuunireaktioita. Lisäksi gluteenin sisältämää gliadiinia pääsee verenkiertoon ja gliadiinin IgA-vasta-aineita löytyy Crohnin tautia sairastavilta, selvästi enemmän kuin terveiltä verrokeilta, mikä viittaa gluteeniin taudin laukaisevana ympäristötekijänä: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6502368Lisää viljojen haitoista:

http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htmNo mitä sitten syödä?

Vaikka mitä. Meillä on ympäri vuoden kaupan laarit täynnä kasviksia, hedelmiä, juureksia, siemeniä, pähkinöitä, vihanneksia, marjoja, lihaa, kalaa, kananmunia, kypsiä juustoja jne... Aitoa ruokaa, jossa ei ole tuoteselostetta.
http://www.helsinkipaleo.com/aloita-tasta/Liika hygienia sairauksien syynäkö?

Ihminen hengittää n. 10 000 litraa ilmaa päivässä. Home, radon, ympäristömyrkyt, haitalliset kemikaalit, torjunta-aineet, lääkkeet, lääkejäämät vesistöissä ja eläimissä, ilmansaasteet, ilman pienhiukkaset ja lukuisat haihtuvat orgaaniset yhdisteet voivat ärsyttää ja jopa sairastuttaa. Sisäilmasta on eristetty yli 900 eri kemikaalia, joiden yhteisvaikutuksia ei tunneta.

Hygieniateoriaa ei pidetä tarpeeksi uskottavana, koska maaperän mikrobit eivät ole ihmistä varten. Lisäksi maaperässä saattaa olla bakteereita, jotka ovat haitallisia ihmisille. Esim. yersinia, salmonellat, listeria, helikobakteeri ja kolibakteeri.

Listeria on yleinen maaperässä ja vedessä elävä bakteeri, joka voi aiheuttaa ihmiselle listerioosi-nimisen taudin bakteerista saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä.

Eli mullan syöminen ja kuraveden juominen ei vahvista vastustuskykyä, vaan voi jopa tappaa sinut.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/epaily-pakastemaissista-levinnyt-listeriabakteeri-johti-kahden-ihmisen-kuolemaan-suomessa-tuotteita-voi-yha-loytya-kuluttajien-pakastimista-200832742/


Myös esim. koirilla on allergioita, atopiaa, iho-ongelmia, suolisto-ongelmia, hiivaa ja suolistosairauksia (vaikka kohnaavat metsässä, kaivavat maata, syövät multaa, eivät pese itseään jne…), jotka johtuvat väärästä ravinnosta. Eli
hygieniateoria on täysin väärä.

Ihmisen vatsalaukku erittää sulavaan ruokaan varsin voimakasta happoa, suolahappoa. Kun suolahappo on vahva happo, niin vatsalaukku on siis varsin vihamielinen ympäristö kaikille bakteereille ja viruksille. Vatsalaukun suolahappo suojaakin meitä suurimmalta osalta bakteereita ja muita taudinaiheuttajia. Kuitenkin jotkut bakteerit kestävät tämänkin happokylvyn ja voivat nieltynä aiheuttaa sairauksia suolistoon päästyään (esim. ruokamyrkytys, vatsatauti).

Pienillä lapsilla (alle 1v) vatsalaukku ei kuitenkaan ole vielä näin voimakkaasti hapan, ja siksi pienten lasten ruokailun suhteen tulisi olla varovaisempi bakteerien suhteen ja siksi alle vuoden ikäisille vauvoille ei saisi syöttää esimerkiksi hunajaa.

Bakteerit ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä ja kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa. Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria.

Suolistossa elää oma ekosysteemi, joka pilkkoo ruuan ja estää myrkytykset. Tämä mikrobiomi huolehti osaltaan myös elimistön immuunipuolustuksesta.

Suolistossa elää 10–100 biljoonaa bakteeria. Määrä on yli 10 kertaa suurempi kuin omien solujemme määrä.

Ne painavatkin yhdessä toista kiloa. Lisäksi tuhansissa bakteerien lajeissa on arviolta 10 miljoonaa geeniä, omien solujemme perimässä vain noin 23 000.

Me tarvitsemme suolistomme tuhansia eri bakteerilajeja. Näiden hyvinvointiin voi vaikuttaa ravinnolla. Prosessoimattomalla ja lisäaineettomalla aidolla ravinnolla. Syöthän D-vitamiinia?

D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.


Viime vuosina on kohistu suoliston bakteerikannasta ja sen vaikutuksesta terveyteen. Siitä tullaan oppimaan valtavasti lisää tulevina vuosina ja keskusteluun tulee enemmän ja enemmän mukaan myös monet muut bakteerikannat, kuten ihollamme elävät bakteerit.

Iholla elävistä bakteereista ja mitä niistä tällä hetkellä tiedämme lyhyt yhteenveto Chris Kresseriltä. Pääpointit tekstistä:

Harkitse, kuinka usein ja kuinka suuren osan ihostasi koet tarpeelliseksi pestä saippualla tai muilla hygieniatuotteilla. Nämä voivat muuttaa ihon luontaista bakteeritasapainoa.

http://chriskresser.com/skin-microbiota-and-your-health/

Tieteen kannalta asia on harvinaisen selvä. Terveen ihmisen iho ja sen läpäisyeste sekä normaali mirobifloora toimivat moitteettomasti ilman saippuapesua. Ihosta lähtee ihoa suojaava rasva pois, kun käyttää saippuaa. On eri asia, jos ihossa on likaa, joka ei vedellä lähde.

Jo vauvoja pestään suomessa pesuaineilla. Miksi? Eli vältä saippuaa, shampoota, kosteusvoiteita, aurinkorasvoja, dödöä, meikkejä jne... Näistä kaikista on löydetty haitallisia kemikaaleja, jotka aiheuttavat mm. ihosyöpää. Näiden kulutus on monikymmenkertaistunut massiivisen markkinoinnin takia, kun koko ajan puhdasta ihoa pestään, rasvataan ja hajustetaan.


Norjassa on testattu 48 käsisaippuaa: yli puolet niistä sisälsi allergisoivia aineita, 6 myös epäiltyjä hormonihäiritsijöitä. Puhtaat paperit sai vain 21 saippuaa.
Katso täydet tulokset tästä:
http://www.forbrukerradet.no/test/2015/test-av-handsaper/
Muuta?

Ympäristömyrkyt, haitalliset kemikaalit, torjunta-aineet, lääkkeet, raskametallit, lääkejäämät vesistöissä ja eläimissä, ilmansaasteet, ilman pienhiukkaset, elintarvikkeiden lisä- ja säilöntäaineet  jne...

Saksalainen mikrobiologi Monika Krüger on löytänyt glyfosaattia ihmisten ja eläinten elimistöstä. Sitä on muun muassa äidinmaidossa Saksassa.

”Kroonisesti sairailta ihmisiltä löytyi enemmän glyfosaattia kuin terveiltä”, Krüger sanoo. Krügerin mukaan glyfosaatti saattaa tappaa suoliston hyvät mikrobit kuten maitohappobakteerit. Näin se tekee tilaa tauteja aiheuttaville bakteereille."
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/01/torjunta-aineesta-tullut-syopariski

Meppien elimistössä liikaa glyfosaattia – parlamentaarikot yrittävät kieltää maailman suosituimman rikkakasvimyrkyn
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1463189723172

Maailman terveysjärjestön WHO:n syöpäasiantuntijoiden mukaan torjunta-aine ei ole ainoastaan myrkyllinen vaan mahdollisesti myös syöpää aiheuttava.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/07/03/ulkolinja-myrkkya-pelloilleAntibiootit?

Lääkäri ja mikrobiologian professori Martin Blaser varoittaa antibioottien liiallisesta käytöstä ja kertoo niiden olevan suurin uhka suoliston mikrobikannalle. Blaserin mukaan Yhdysvalloissa 70–80 prosenttia lapsuudessa määrätyistä antibiooteista on turhia.

Suomessa joka toinen lapselle määrätty antibioottikuuri on turha. Luku on todennäköisesti aikuisilla ihan sama.

Esim. korvatulehduksista osa on virusperäisiä, joihin ei tehoa antibiootti.

Mahdollisen korvatulehduskierteen katkaisusta puhuttaessa on syytä nostaa pinnalle ruokavalio. Monet ovat saaneet apua tähän kierteeseen, kun ovat vähentäneet viljojen,  maitotuotteiden ja sokerin käyttöä. Ja usein siis riittää, että esimerkiksi viljojen käyttöä vain vähennetään ja juodaan vettä maidon tilalla.  Suurin osa maapallon väestöstä ei juo lehmän maitoa. Juoksevat maitotuotteet keräävät limaa ja ovat usein merkittävänä tekijänä kroonisissa ylähengitystieinfektioissa ja korvatulehduksissa.

D-vitamiinin riittävä saanti vähentää lasten toistuvia korvatulehduksia, osoittaa monet tutkimukset. Tulehduskierteessä olevien lasten D-vitamiinin tarve on sellainen, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) nousee vähintään 90 nmol/l. Siihen ei riitä Suomessa voimassa oleva virallinen saantisuositus 10  µg päivässä, jolla pitoisuus jää alle 50 nmol/l. Alle 50 nmol/l estää pienellä lapsella riisitaudi, ei muuta.

Syöthän D-vitamiinia ravintolisänä?

Onhan käytännössä mahdotonta saada riittävää D-vitamiinimäärää ruokavaliosta oli se millainen tahansa.

Iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä.

Suomessa alle 1-vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10 µg päivässä (jos vanhemmat muistavat sen antaa) ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,1 - 1,3 µg D-vitamiinia) 5-10 µg
päivässä. Eli yhteensä alle 1-vuotias saa D-vitamiinia 15-20 µg päivässä, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.

D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan. EFSA:n turvallinen D-vitamiinin yläraja päivässä on yli 1-vuotiaalle 50 µg päivässä ja yli 10-vuotiaalle 100 µg päivässä.

Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Suomessa ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) matalat (10 µg päivässä) D-vitamiinisuositukset näyttävät yhä fossiilisemmilta. Ne riittävät vastasyntyneille sekä kissoille ja pienille koirille.

Neljä viidestä poskiontelotulehduksesta on viruksen aiheuttama ja paranee parissa viikossa ilman antibiootteja, joten vältä turhia antibioottikuureja.

Yskä on yleinen nuhakuumeen oire. Flunssaan liittyvä yskä kestää keskimäärin kolme viikkoa. Äkillinen keuhkoputkentulehdus on oikeastaan sama asia kuin yskä. Äkillinen keuhkoputkentulehdus on lähes aina viruksen aiheuttama henkitorven ja keuhkoputkiston limakalvon tulehdus. Virukseen ei auta antibiootti.

Antibioottilääkityksestä on aikuisten ja lasten akuutissa keuhkoputkitulehduksessa enemmän haittaa kuin hyötyä, todetaan Vältä viisasti -suosituksissa.

Jokainen antibioottikuuri muuttaa suoliston bakteeristoa jopa vuoden ajaksi. Antibiootit tappavat suoliston hyvät bakteerit ja täten altistavat uusille sairauksille.

Mutta suoliston bakteeristo kyllä toipuu ennalleen, kun sille antaa kunnon ravintoa. Eli vältä rypsiöljyä kaikissa muodoissaan (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...), maitoa sellaisenaan sekä liiallista viljan ja sokerin käyttöä.


Lähteet:

http://www.kaypahoito.fi/web/kh/valta-viisaasti-suositukset

http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mika_vikana/miksi_lapsemme_sairastavat_enemman_kuin_vanhukset

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/27/korvatautiin-kipulaaketta

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2547

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00617

http://www.terve.fi/terveyden-abc/poskiontelotulehdus-paranee-ilman-antibiootteja

http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto9_1.pdf

http://www.kaypahoito.fi/web/kh/potilaalle/suositus?id=khp00001
"Looginen johtopäätös on, että ruoansulatuselimistön sairauksien ja vaivojen hoidossa tarvitaan laajavaikutteinen yksilöllinen ravitsemushoito korjaamaan tautiprosessien taustalla olevia ravitsemushäiriöitä, sammuttamaan tautiprosesseja ja käynnistämään vaurioiden korjausmekanismit. Ruoansulatuselimistö on kokonaisuus, jonka toimintaan tarvitaan riittävästi oikeita ravintoaineita. Kun ruoansulatuselimistö toimii hyvin, se ravitsee elimistöä ja poistaa myrkyt, joita tulee ihmiselimistöön yhä enenevässä määrin ravinnosta, nautintoaineista, lääkkeistä ja ympäristöstä. Ravintoaineiden riittävä ja tasapainoinen saanti on avain ruoansulatuselimistön ja sitä kautta koko elimistön hyvinvointiin."

Antibioottien teho hiipuu – ”Maailma on matkalla aikaan, jossa tavalliset taudit tappavat”

http://www.gutmicrobiotawatch.org/en/2015/11/18/an-interview-with-martin-blaser-one-of-the-greatest-threats-to-microbiota-health-is-probably-overuse-of-antibiotics/

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kova-arvio-laakekaytannosta-jopa-puolet-suomessa-maarattavista-antibiooteista-voi-olla-turhia/5632152


http://www.hs.fi/kotimaa/a1451189919458

"Suoliston mikrobiston toipuminen antibioottikuurista kestää yli vuoden. Jos lapsi joutuu ensimmäisinä elinvuosinaan toistuvasti antibioottikuureille, mikrobisto ei ehkä missään välissä ehdi täysin toipua, sanoo tutkija, FT Katri Korpela Helsingin yliopistosta."
http://yle.fi/uutiset/tutkija_suomessa_annetaan_liikaa_antibiootteja_lapsille__suolisto_ei_kehity_normaalisti/8624534

Geenit?

Uuden tieteenalan epigenetiikan mukaan ihminen voi vaikuttaa elintavoillaan geenien toimintaan. Luonnollisesti genetiikka vaikuttaa esimerkiksi sairauksien esiintyvyyteen, mutta järkevällä ruokavaliolla voidaan joidenkin arvioiden mukaan ”ohittaa” jopa 80 % perintötekijöistä.


Tulehduksellisten suolistosairauksien nopea lisääntyminen ei selity geneettisillä tekijöillä.

Mikä geenimuutos suomalaisissa tapahtui 90-luvulla?

Niin, ei mikään, joten ympäristötekijöiden, suoliston mikrobiomin ja ravinnon muutosten katsotaan olevan lisääntymisen merkittävimmät syyt. Sairauteen liittyy usein liitännäissairauksia, joista primaarinen sklerosoiva kolangiitti on potilaan ennusteen kannalta merkittävin. Liitännäissairauksien syntyyn liittyviä tekijöitä ei tunneta, mutta suoliston läpäisevyyden lisääntymisen ja bakteeriantigeenistimulaation muutosten arvellaan olevan keskeisiä tekijöitä.
http://www.duodecimlehti.fi/duo13907Tutkimuksia!

Lapsilla on pieni mahalaukku ja ne tarvitsevat ravinnetiheää, laadukasta ruokaa. Purkkiruoat ovat kaikkea muuta. 
https://safkanet.fi/2014/10/23/lasten-purkkiruoka-monikansallisten-yritysten-tuottama-ravinnekoyha-valmiste/11 vinkkiä kasvisten lisäämiseen ruokavalioon!
https://safkanet.fi/2015/01/20/11-vinkkia-kasvisten-lisaamiseen-lasten-ruokavalioon/
Syökää D-vitamiinia 50-100  µg päivässä. Suomessa alle 1-vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10 µg päivässä ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,3 µg D-vitamiinia) 5-10 µg päivässä. Eli yhteensä alle 1-vuotias saa D-vitamiinia 10-15 µg päivässä, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle. Suomalaisilla on vakava D-vitamiinin puutostila jo syntymästä asti, joka lisää riskiä sairastua erilaisiin sairauksiin mm. I- ja II-tyypin diabetes, reumataudit, neurologiset sairaudet (MS-tauti, parkinson, Altzheimer), psyykkiset sairaudet ja osteoporoosi (kansantautimme). D-vitamiinista julkaistaan valtavasti uusia tutkimuksia. Ne osoittavat kiistatta, että D-vitamiinin puute on erittäin yleistä ja että puutetta esiintyy lähes kaikissa pitkäaikaissairauksissa. 
Tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) ovat lisääntyneet Suomessa räjähdysmäisesti. Niihin kuuluvat mm. Crohnin tauti, colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus sekä ärtyneen suolen oireyhtymä.

Niihin ei ole parantavaa lääkehoitoa. Sairauksia pitävät joskus kurissa voimakkaat lääkkeet, kuten kortisoni tai solumyrkyt. Usein kuitenkin joudutaan leikkaamaan suolesta osa tai koko paksusuoli pois. Silloinkaan ei välttämättä oireet kokonaan häviä. SCD-ruokavalio on keino parantaa tulehdukselliset suolistosairaudet.
http://www.scd-fi.info/
Lähes 40 000 suomalaista kärsii tulehduksellisista suolistosairauksista. Uusia sairastumisia todetaan vuosittain yli 2000. Suolistosairaudet todetaan yleisimmin 15-35-vuotiailla. Suolistosairauksien ilmaantuvuus kasvaa nimenomaan länsimaissa, Pohjoismaissa ja Kanadassa. Lasten osalta kasvu on merkittävää. Lapsilla esiintyvyys on nelinkertaistunut 20 vuodessa. Suolistosairauksien esiintyvyyden kasvua on selitetty lisääntyneellä antibioottien käytöllä, liiallisella hygienialla, lihan syönnillä (siat ja broilerit ruokitaan enimmässä määrin rypsillä ja soijalla, joka ei ole lajityypillistä ruokaa lainkaan ja näinollen niistä saadaan liikaa linolihappoa eli Omega-6 rasvahppoa), D-vitamiinin puutteella sekä terveydelle haitallisten rasvojen käytöllä (margariinit ja muut prosessoidut kasvirasvatuotteet).
Myös kasvatettua kalaa ruokitaan rypsillä ja soijalla. Noin kolmasosa maailman kalansaaliista tuotetaan nykyään kasvattamalla kaloja altaissa.
Ja täältä se tulee, kun tilaajat ja rahoittajat ovat oikeat:
Projektin tulosten perusteella on Suomessa mm. otettu yleiseen käyttöön suositus rasvattoman maidon ja kasvi­öljylisän käytöstä 12 kuukauden iästä alkaen. Tuloksia (joita ei ole julkisesti saatavilla ???) on sovellettu ja sovelletaan laajasti kehitettäessä neuvoloiden, koulujen ja muun terveydenhuollon neuvonta­menetelmiä ja optimoitaessa niiden vaikuttavuutta.
Linolihappo eli omega-6 sarjan rasvahappo sekä alfalinoleenihappo eli omega-3 sarjan rasvahappo ovat välttämättömiä monityydyttämättömiä rasvahappoja, joita pitää saada ravinnosta, sillä elimistö ei pysty niitä itse valmistamaan. Linolihappoa on runsaasti kasviöljyissä, siemenissä ja pähkinöissä. Alfalinoleenihappoa on erityisesti pellavansiemenöljyssä, hamppuöljyssä ja rypsiöljyssä.  jatkuu
Margariinit on yhdistetty lisääntyneisiin suolistosairauksiin!Tulehduksellisista suolistosairauksista uhkaa tulla kansantauti vuoteen 2020 mennessä. Tällä hetkellä suolistosairauksista kärsii n. 40 000 suomalaista. On todettu, että linolihaponkäyttö kolminkertaistaa riskin saada haavaisen paksusuolen tulehduksen. Happoahan saa öljyistä, margariinista, sianlihasta, kanasta ja niin edelleen.   jatkuuÄrtyvän suolen (IBS) oireyhtymän ruokavaliohoito!
http://ruohikolla.blogspot.fi/2012/05/artyvan-suolen-oireyhtyma.html
Ruoansulatus on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkein kokonaisuus ihmisessä. Ruoansulatuksen ongelmat ja sairaudet voivat oireilla perinteisten ummetuksen, ripulin ja närästyksen lisäksi muun muassa:
http://ruoansulatus.fi/
Vuotava suoli on vielä tuntematon oireyhtymä monille lääkäreille ja muille terveydenhuollon ammattihenkilöille. Kyseessä on kuitenkin aito biokemiallinen häiriö, matala-asteinen suolistotulehdus, joka selittää monia vaikeasti diagnosoitavia ja hoidettavia vatsavaivoja ja niihin liittyviä muita tiloja.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=234
Tieteellistä evidenssiä ravinnon vaikutuksesta suolistosairauksissa on valtavasti.
http://ollisintegrallife.com/2013/09/03/mihin-suuntaan-terveydenhoitomme-on-menossa/
Kuihtuva Hesari julkaisi artikkelin suolivaivoista, joka tietämättömyydessään ja asenteellisuudessaan oli karmaiseva. Jutun kirjoittaja pitää suolisto-ongelmia täysin luonnollisina ja jutusta saa käsityksen, että avanne on ihan ok nuorelle vessapassin omaavalle.
http://www.anttiheikkila.com/blogi/alkoiko-takinkaanto/


Tulehdukselliset suolistosairaudet - uusi kansantautimme

Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim
2014;130(5):431-2
Martti Färkkilä
Pääkirjoitus
Muutoksia tarvitaan diagnostiikka-, hoito- ja seurantastrategiassa

Tulehdukselliset suolistosairaudet, haavainen koliitti eli paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti ovat muiden länsimaiden tapaan lisääntyneet maassamme merkittävästi 25 viime vuodenaikana, ja Suomessa on miltei 40 000 tulehduksellisesta suolistosairaudesta kärsivää henkilöä. Voimakkaimmin on lisääntynyt haavaisen koliitin esiintyvyys. Myös lapsilla tulehduksellisten suolistosairauksien ilmaantuminen on lisääntynyt lähes kolminkertaiseksi vuosina 1987 - 2003.

Tulehduksellisten suolistosairauksien (inflammatory bowel disease, IBD) syntymekanismi on edelleen tuntematon. Taudeille altistavia geenimuutoksia (single nucleotide polymorfisms, SNP) on onnistuttu tunnistamaan, kun on käytetty hyväksi koko genomin käsittäviä tutkimuksia (GWAS). Immunochip-tiedostopaneeli sisältää yli 200 000 tulehduksellisiin sairauksiin liittyvää SNP:tä, joiden pohjalta on löydetty jo yli 160 IBD:lle altistavaa lokusta. Niistä 110 on yhteisiä molemmille taudeille. Jopa 70 % todetuista riskilokuksista näyttää liittyvän myös muihin kompleksisiin immunogeneettisiin tauteihin. Useimmat todetuista muutoksista säätelevät suolen limakalvoesteen toimintaa, osallistuvat T-solujen toiminnan säätelyyn, kuten TH17-solujen aktivaatioon ja sytokiinien, erityisesti interleukiinien 12 ja 23 sekä niiden reseptorien säätelyyn. Todetut geneettiset muutokset selittävät kuitenkin ainoastaan pienen osan tulehduksellisten suolistosairauksien esiintyvyyden vaihtelusta: 13,6 % Crohnin taudin ja 7,5 % haavaisen paksusuolitulehduksen osalta. On selvää, että taudin nopea lisääntyminen ei selity yksin geneettisellä alttiudella.

Tautiriskiä lisäävien geneettisten tekijöiden ohella on ryhdytty selvittämään epigenetiikan merkitystä tulehduksellisten sairauksien synnyssä. Epigenetiikalla tarkoitetaan niitä mitoottisesti periytyviä muutoksia geenien toiminnassa, jotka eivät selity DNA-sekvenssieroilla. Tavallisimmat epigeneettiset mekanismit liittyvät DNA:n metylaatioon, histonien muutoksiin ja RNA:n interferenssiin. Ympäristötekijät, ravinto ja suolistomikrobisto voivat muuttaa geeniemme toimintaa ja epigenomiamme sekä vaikuttaa suoraan sairastumisriskiin, mutta myös taudin kulkuun kuten dysplasiariskiin.

Mielenkiinto on alkanut kohdistua muutoksiin suoliston mikrobistossa sekä ympäristö- ja ravintotekijöissä. Tulehduksellisten suolistosairauksien voimakas lisääntyminen kaikissa länsimaissa sekä Aasiassa on liitetty länsimaiseen elämäntapaan ja ruokavalioon, runsaaseen hiilihydraattien ja rasvan käyttöön. Ruokavaliotekijöistä rasvan ja punaisen lihan käyttö lisäävät sekä Crohnin taudin että haavaisen koliitin riskiä. Runsaan linolihapon saannin on todettu lisäävän haavaisen paksusuolitulehduksen riskiä noin 2,5-kertaiseksi ja arvioitu selittävän jopa kolmasosan sairastumisriskistä. Tupakointi lisää merkittävästi riskiä sairastua Crohnin tautiin ja pahentaa taudin kulkua. Haavaisen koliitin riskiä tupakointi näyttää vähentävän. Antibioottien lisääntyneen käytön on sekä lapsilla että aikuisilla osoitettu suurentavan sairastumisriskiä. Crohnin taudilta suojaavaksi tekijäksi on osoittautunut hedelmien ja kuidun ja haavaiselta koliitilta suojaavaksi vastaavasti vihannesten runsas käyttö.

Sekä ruokavalio että ympäristöbakteerikontaktimme vaikuttavat merkittävästi suolistomikrobistoomme. Suolistoflooramme sisältää yli 100 kertaa enemmän geenejä kuin koko oma genomimme ja yli 1 800 bakteerisukua, joten on syystä kysytty, onko IBD:n genetiikkatutkimus suunnattu väärään genomistoon. Tutkimuksen mielenkiinto on enenevästi siirtynyt mikrobiomin selvittelyyn ja siinä todettaviin eroihin sairastuneiden ja terveiden välillä. Suojaavien bakteerien, kuten Faecalibacterium prausnitziin ja lyhytketjuisia rasvahappoja tuottavien bakteerien määrän on todettu IBD-potilailla vähentyneen ja limaa hajottavien mikrobien osuuden lisääntyneen.

Haavaista koliittia ja Crohnin tautia sairastavien potilaiden määrän jatkuva lisääntyminen asettaa uusia tarpeita taudin varhaisen toteamisen, hoidon ja seurannan suhteen. Ulosteen kalprotektiinin, makrofageista ja neutrofiileistä vapautuvan proteiinin, pitoisuuden mittaaminen on osoittautunut hyväksi seulontatestiksi suoliston tulehduksellisten sairauksien toteamiseksi ja taudin aktiivisuuden seuraamiseksi. Kalprotektiinista on tulossa semikvantitatiivinen pikatesti kotikäyttöön. Yhdistämällä yksinkertainen oirekysely ulosteen kalprotektiinimääritykseen saadaan lähes endoskopiaa vastaavalla luotettavuudella määritetyksi taudin aktiivisuus, mikä luo edellytyksen taudin luotettavalle kotiseurannalle. Lisääntyvän potilasmäärän hoito edellyttää nyt perustettaviin osaamiskeskuksiin myös tulehduksellisten suolistosairauksien moniammatillisia hoitotiimejä, joissa ovat mukana aikuis- ja pediatrigastroenterologien lisäksi IBD:n hoitoon perehtynyt kirurgi, IBD-hoitajat, ravitsemusterapeutti ja sosiaalihoitaja. Avohoitoon yhä enemmän ohjattavien potilaiden seurantaa tulisi keskittää. Perusterveydenhuoltoon tulisi perustaa diabeteskeskuksia vastaavia IBD-keskuksia, joissa toimisi IBD:n hoitoon perehtynyt terveyskeskuslääkäri ja IBD-hoitajia sekä konsultoiva gastroenterologian erikoislääkäri. Hyödyntämällä omakohtaista kotimonitorointia, mobiililaitteita ja matalan kynnyksen yhteydenottoa IBD-hoitajaan kyetään luotettavasti seuraamaan huomattavasti suurempaa potilasryhmää ja vähentämään tarpeettomia rutiinimaisia poliklinikkakäyntejä. Tämä mahdollistaa potilaan viivytyksettömän hoitoon pääsyn taudin aktivoituessa sekä rajallisten resurssien nykyistä tehokkaamman suuntaamisen.

Omakohtaisen kotiseurannan ja IBD-hoitajan roolit tulevat merkittävästi korostumaan. Kansallinen verkkopohjainen IBD-rekisteri (www.ibdrekisteri.net) tukee hoidon ja seurannan järjestämistä ja mahdollistaa ajantasaisten tietojen saamisen hoidossa olevien potilaiden taudin tyypistä, laajuudesta, vaikeusasteesta ja lääkityksestä sekä seurantatarpeesta. Suunnitelmissa on luoda rekisteriin portaali, joka mahdollistaa potilaiden oireiden ja kalprotektiinikotitestien tulosten itseraportoinnin etäseurannan tueksi.
Tulehdukselliset suolistosairauksien (IBD) kuten haavaisen paksusuolen tulehduksen sekä Crohnin taudin esiintyvyys on lisääntynyt lähes kolminkertaiseksi viimeisen 15 vuoden aikana. Länsimainen runsaasti prosessoitua ravintoa sisältävä ruokavalio on yhteydessä tulehduksellisten suolistosairauksien kehittymiselle. Nämä taudit voivat puhjeta geneettisesti alttiilla henkilöillä suoliston bakteerikannan muutosten sekä häiriintyneen immuunivasteen vuoksi. Viimeisimmän tutkimustiedon mukaan tauteihin liittyvät myös suoliston läpäisevyys (ns. vuotava suoli) sekä jokin ympäristön laukaiseva tekijä, kuten esimerkiksi infektio.

Suolistoa mahdollisesti vaurioittavien antiravinteiden (kuten viljatuotteiden gluteenin ja vilja- sekä palkokasvien lektiinien) poistamisesta ja tulehdusta vähentävästä ruokavaliosta on yleensä paljon hyötyä sairaudesta toipumiselle. Erityisesti gluteenin rooli IBD:n kehittymisessä sekä geneettinen yhteys keliakiaan on osoitettu viimeaikaisissa tutkimuksissa. Viimeisen tutkimuskatsauksen perusteella suurin osa IBD-potilaista hyötyy gluteenin poistamisesta ruokavaliosta.
http://ollisintegrallife.com/2014/09/23/suoliston-kunto-on-terveyden-kulmakivi/
Uusimpien tutkimuksien mukaan keinomakeutusaineet etenevät lähes muuttumattomina ihmisen mahasuolikanavassa ja elimistön ruoansulatuksessa, mutta muokkaavat matkallaan suoliston mikrobikasvustoa uuteen uskoon. Tämän seurauksena voi olla ilmetä runsaasti erilaisia terveysongelmia. Maailman arvostetuimmassa tiedelehdessä, Naturessa, julkaistun uuden tutkimuksen mukaan keinomakeutusaineet (sakariini, aspartaami tai sukraloosi) muuttavat suoliston mikrobistoa ja voivat johtaa mm. diabetesriskiä suurentavaan aineenvaihduntahäiriöön (glukoosi-intoleranssi). Nämä ”ylistetyt” keinomakeuttajat voivat siis olla osasyyllisiä maailmanlaajuiseen lihavuusepidemiaan!

Epäilen, että myös muut lisäaineet muuttavat suoliston mikrobiomia.

Suoliston mikrobiomi alkaakin nousta koko nykyaikaisen ennaltaehkäisevän terveyden keskipisteeseen.
http://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/blogi/105/
SCD-ruokavalio toimii tulehduksellisten suolistosairauksien hoitoon, kuin metrinen halko. Se vie oireet ja lääkkeet voi loiventaa pois.
http://www.scd-fi.info/
Ärtyneen (IBS) suolen oireyhtymässä poikkeava suolen bakteerilajisto ja matala-asteinen tulehdus!
http://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/blogi/106/


Emulgointiaineet saattavat aiheuttaa suolistosairauksia!
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/tiede/emulgointiaineet-saattavat-aiheuttaa-suolistosairauksia/?shared=71380-218c2f78-500
Suolisto kuntoon!
http://elataysilla.com/suolisto-kuntoon/
Lisäaineluokka: Vältä ainakin näitä lisäaineita, jos kärsit ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS) tai mieluummin kaikkia!
http://ekoodit.fi/lisaaineluokka/44/valta-naita-lisaaineita-jos-karsit-artyvan-suolen-oireyhtymasta-ibs/
Katsaus Crohnin taudin ja haavaisen koliitin ruokavalioon!
http://www.pronutritionist.net/katsaus-crohnin-taudin-ja-haavaisen-koliitin-ruokavalioon/
Terveellisellä ruokavaliolla on ihmeellinen voima. Virpin Crohnin tauti talttui ruoalla.
http://www.voihyvin.fi/artikkeli/onneksi-olen-hengissa
Crohn's disease is a type of inflammatory bowel disease that affects about 1-1.3 million people nationwide. One RCT study shows that vitamin D levels >40 ng/ml may benefit patients with Crohns's disease by improving immune function.
http://www.vitamindcouncil.org/blog/rct-finds-vitamin-d-may-be-an-effective-treatment-for-crohns-disease/

5000 IU = 125  µg
10000 IU = 250  µg

10 ng/ml  = 25 nmol/L
50 ng/ml = 125 nmol/LVatsan ja suoliston hyvinvoinnille!
http://aijaa.com/QbtdVh
Crohn’s disease (CD) is an inflammatory bowel disease (IBD). CD causes inflammation of the lining of the digestive tract.

This man shared his story about how vitamin D helped his son get back his life after being diagnosed with Crohn's disease.

Check out the letter here:  http://www.vitamindcouncil.org/blog/rct-finds-vitamin-d-may-be-an-effective-treatment-for-crohns-disease/
Vatsa ja suolisto kuntoon!

Vuotavan suolen oireyhtymä
Ruoansulatusta rasittavia tekijöitä
Ruoansulatuselimistön toiminnalliset häiriöt
Paranemistapauksia
Ravitsemushoidossa kokonaisuus ratkaisee
http://terveyskirjat.fi/category/kaarlo-jaakkola/
Uudessa brittitutkimuksessa on nyt havaittu, että ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS) kärsivistä 82 prosentilla on D-vitamiinin puutetta (D-vitamiinitaso alle 50 nmol/l). Lisäksi matalat D-vitamiinitasot olivat yhteydessä huonompaan elämänlaatuun.

D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.

Veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l tiedetään riittävän riisitaudin estoon, ei kokonaisterveyden ylläpitoon, joka on 100-150 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen aikuinen tarvitsee D-vitamiinia 50-100 µg päivässä.

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on toiminnallinen vatsavaiva, josta kärsii vähintään joka kymmenes suomalainen. Siihen suositellaan nykyisin imeytymättömien FODMAP-hiilihydraattien vähentämistä.

FODMAP-ruokavaliota on kuitenkin aika hankalaa noudattaa ja heikkoutena on lisäksi se, että vältettävien ruoka-aineiden joukossa on monia hyvin terveellisiä. Siksi IBS:n hoitoon olisi hyvä löytää muita keinoja. Hyvistä D-vitamiinitasoista huolehtiminen on yksi keino, joka voi osaltaan auttaa.

http://1.usa.gov/1ke4hO4
Lektiinien poistaminen 6kk ajaksi täysin ruokavaliosta laski 800 autoimmuunipotilaan tulehdusmarkkeri TNF-alfan normaaliksi.

Nykyään suurin osa biologisista autoimmuunipotilaan lääkkeistä keskittyy TNF-alfa:n salpaamiseen ja näin tulehduksen poistamiseen. Samaan päästään kuitenkin muuttamalla ruokavalio lektiinittömään.
http://circ.ahajournals.org/content/129/Suppl_1/AP354
Erittäin hyvä kirjoitus aiheesta täällä:
http://selfhacked.com/2014/07/16/lectins-beneficial-harmful/

"A study was done on 800 people with autoimmune conditions who ate a diet that consisted of avoidance of: grains, sprouted grains, pseudo-grains, beans and legumes, soy, peanuts, cashews, nightshades, melons and squashes, and non-Southern European cow milk products (Casein A1), and grain and/or bean fed animals."
Irritable bowel syndrome (IBS) is a chronic condition characterized by abdominal discomfort, altered bowel habits, diarrhea and constipation. A randomized controlled trial discovered that 50,000 IU of vitamin D3 taken bimonthly for six months improved IBS symptoms.
http://www.vitamindcouncil.org/blog/study-finds-high-dose-vitamin-d-supplementation-significantly-improves-irritable-bowel-syndrome/
Suolistossako terveyden salaisuus?
http://turpaduunari.fi/suolistossako-terveyden-salaisuus/
21 ihmisen koeryhmästä 11 sai kannabista (muut lumelääkettä) ja heistä viidellä Crohnin tauti meni täydelliseen remissioon ja viidellä oireet puolittuivat. Ruokahalu ja uni paranivat kaikilla. Kannabislajikkeen THC -pitoisuus kokeessa ollut todella korkea 23%. Annostus oli kaksi "jointtia" päivässä kahdeksan viikon ajan. Sivuvaikutuksia ei ollut.
http://bloomsmag.com/smoking-marijuana-causes-complete-remission-of-crohns-disease-no-side-effects-new-study-shows/Ruokavaliolla tulehduksellisten suolistosairauksien kimppuun.
http://www.hankalapotilas.net/2017/12/ruokavaliolla-tulehduksellisten-suolistosairauksien-kimppuun/____________________________________________________________________________________________________________________________


Maitohappobakteerit!
____________________________________________________________________________________________________________________________

Kylmäpuristettu kookosöljy ja MCT-öljy!

On kansoja, jotka ovat käyttäneet kookospähkinää ravinnokseen  tuhansia vuosia, eikä heillä esiinny lainkaan esimerkiksi sepelvaltimotautia, mutta yhden ravintoaineen vaikutuksia kokonaisterveyteen on erittäin vaikea tutkia.

Kaupan öljyhyllyssä myytävä  kylpäpuristettu neitsytkookosöljy valmistetaan tuoreesta, kypsästä kookoksesta ja se prosessoidaan mekaanisin ja luonnollisin keinoin.


Kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä ei tule sekoittaa munkkirasvana (myydään kaupan rasiarasvahyllyssä), tunnettuun kookosrasvaan. Neitsytkookosöljy ei sisällä munkkirasvan käsittelyssä käytettävien liuottimien jäämiä, eikä öljyä ole raffinoitu, valkaistu tai hydrogenoitu. Neitsytkookosöljy sisältää antioksidantteina toimivia fenolisia yhdisteitä (esim. ferulahappoa, p-kumariinihappoa ja tokoferoleja), joita tavallisessa kookosrasvassa ei ole.


Kookosöljystä löytyy n. 1500 tutkimusta Pubmedista http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed. Ja yli 3000 tutkimusta Public Medicine-sivustolta.


Tästä öljystä on tutkimuksia ja mielipiteitä vaikka kuinka paljon. Toiset tutkimukset lyttäävät kookosöljyn koska se on 90% tyydyttynyttä rasvaa ja me kaikki muistamme vanhan myytin, jonka perusteella tyydyttyneet rasvat ovat syynä kohonneeseen kolesteroliin ja lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tämä tarina perustuu vuosikymmeniä vanhaan virheelliseen teoriaan, josta ei ole mitään pitäviä tutkimuksia.


Kookosöljy sisältää muunmuassa keskipitkäketjuisia rasvahappoja, kuten lauriinihappoa ja yli 90% on raakoja, saturoituja rasvahappoja, jotka ovat harvinaisia ja tärkeitä rakennusaineita kehomme joka solulle. Nämä rasvahapot tukevat hermostoa ja ihon kuntoa sekä immuunijärjestelmän toimintaa tuhoamalla bakteereja, viruksia ja hiivaa.


Kookosöljyn rasvahappokoostumus, tyydyttyneet rasvahapot 92.1%, joista:

Lyhytketjuiset rasvahapot:

Kapronihappo (C-6) 0.5%

Keskipitkäketjuiset rasvahapot, joista:

Kapryylihappo (C-8) 8%
Kapriinihappo (C-10) 10%
Lauriinihappo (C-12) 48%

Pitkäketjuiset rasvahapot, joista:

Myristiinihappo (C-14) 17%
Palmitiinihappo (C-16) 9%
Steariinihappo (C-18) 2%
Linoleenihappo (C-18) 2.1% (monityydyttynyt rasvahappo 2.1%)

Tyydyttymättömät rasvahapot 6.2%:

Öljyhappo (C-18) 6.2% (kertatyydyttymätön rasvahappo)Onko neitsytkookosöljy haitallista sydämelle ja kannattaako sitä syödä?
http://suomenterveysravinto.fi/blogi/onko-neitsytkookosoljy-haitallista-sydamelle-ja-kannattaako-sita-syoda/
”Aivot eivät normaalisti käytä ketoaineita polttoaineena. Tämä alkaa vasta, kun ihminen on nähnyt nälkää muutaman päivän ajan tai mikäli hänellä on tiukka matalahiilihydraattinen dieetti. Alzheimeriä sairastettaessa aivojen tiettyjen alueiden neuronit eivät kykene käyttämään glukoosia insuliiniresistenssin vuoksi, mikä johtaa niiden kuolemaan. Mikäli ne pääsisivät kosketuksiin ketoaineiden kanssa, on mahdollista, että ne voisivat jäädä henkiin ja jatkaa toimintaansa.”
http://www.naturalnews.com/045112_Coconut_Oil_Saturated_Fat_MCT.html#ixzz31nRy9gNXOnko kookosöljy terveellistä vai epäterveellistä?

https://www.facebook.com/christer.sundqvist/posts/10152130394213171?stream_ref=1Alzheimer's Doctors Taking Note of Coconut Oil
https://www.cbn.com/cbnnews/healthscience/2013/January/Alzheimers-Doctors-Taking-Note-of-Coconut-Oil-/Kookosöljy on monipuolinen ja terveellinen öljy, jota voi käyttää monin eri tavoin.
http://www.kookosravinto.fi/virilo/virilo-neitsytkookosoljy/kookosoljyn-kaytto/41Kookosöljy on kookospähkinän lihasta erotettua öljyä, jonka terveellisyys jakaa ravitsemuseksperttien mielipiteitä.
http://www.primifit.fi/artikkelit/kookosoljy.htmlConquering Alzheimer’s with Coconut Ketones!
http://www.coconutresearchcenter.org/Conquering%20Alzheimers%20with%20Coconut%20Ketones.htmCoconut Oil and Ketones!
http://www.coconutketones.com/Kookosöljyyn liittyen näkee paljon sekä positiivista että negatiivista hehkutusta. Toiset kertovat sen parantavat melkein kaikki taudit, toiset varoittelevat tukkeutuvista verisuonista. Kumpikin hehkutus perustuu yleensä uskomuksiin. Tähän kirjoitukseen on koottu tutkittua tietoa kookosöljystä.
http://vahahiilihydraattinen-ruokavalio-vhh.blogspot.fi/2015/03/kookosoljy-superruoka-vai-suonet-tukkoon.html30 parhainta kookosöljyvinkkiä
http://www.kaksplus.fi/kilpailut/lue-30-parhainta-kookosoljyvinkkia-voita-urtekram-tuotepaketti/Googlaa englanniksi kookosöljystä ja MCT-öljystä ja terveydestä ja hämmästy siitä tiedon määrästä.MCT-öljy!

MCT-öljyn nimi tulee sanoista Medium Chain Triglycerides. Tyypillisesti markkinoilla olevat MCT-öljyt eristetään sekä kookoksesta että öljypalmun ydinöljystä. Sitä voisi kutsua "tiivistetyksi kookosöljyksi", joka sisältää kaksi aivojen ja suoliston kannalta hyvin tärkeätä rasvahappoa, kapryylihapon ja kapriinihapon. Nämä keskipitkät rasvahapot eivät varastoidu, vaan maksa käyttää ne suoraan energiaksi. MCT-öljy ei siis varastoidu kehoon.

100% kookosöljystä valmistetun MCT-öljyn rasvahapot:

Kapryylihappo (C8): 57,2%
Kapriinihappo (C10): 41,8%
Lauriinihappo (C12): < 1%

____________________________________________________________________________________________________________________________

Viljaa vai ei?
____________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinnon merkitys!

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinteet purkista vai lautaselta?
_________________________________________________________________________________________________________________________________