Kalsium, suomalainen prosessoitu maito, osteoporoosi ja verisuonten kalkkeutuminen!
Kalsium!

Valtaosa, yli 99 % elimistön kalsiumista on luustossa kiteisenä kalsiumfosfaattina eli hydroksiapatiittina. Pieni osa kalsiumista osallistuu solujen sisäiseen viestintäjärjestelmään, jolla on keskeinen merkitys esimerkiksi monien hormonien vaikutukselle. Solunulkoisessa tilassa veren seerumin kalsiumpitoisuutta säädellään erittäin tarkasti, koska sen muutokset aiheuttaisivat vaikeita häiriöitä hermoston ja lihasten toiminnassa, muunmuassa tajunnassa ja sydämen rytmissä. Jos kalsiumia ei ole näihin tarkoituksiin riittävästi saatavilla, sitä irrotetaan luustosta, josta sitä on aina saatavissa verenkiertoon.Suomalaisten kalsiumin saanti maitotuotteista (Finravinto 2012) on suosituksiin nähden runsasta, miehillä  ja naisilla  yli 1000 mg/vrk. Myös lasten, nuorten ja vanhusten kalsiumin saanti on runsasta.

Suomalaiset kuluttavat yli 200 kg maitotaloustuotteita vuodessa henkilöä kohden (2014).Eli n. 5 dl juoksevia maitotuotteita päivässä per henkilö + n. 60 grammaa juustoa.Sulatejuustoissa on paljon fosfaatteja!

Onko liika fosfori haitaksi luustolle?
http://suomenterveysravinto.fi/blogi/liika-fosfori-lisaa-suomalaisten-kuolleisuutta/
Miksi imetysaikaa jatketaan 4 mahaisen märehtijän maidolla ja kasvutekijöillä, jotka eivät sovi meille ihmisille lainkaan? Maito pahentaa aknea ja varsinkin rasvaton maito.
Kannattaa pyrkiä kalsiumin saannissa enintään virallisten ravitsemussuositusten suuruiseen saantiin eli noin 800 mg/vrk, vaikka onhan meitä vuosikymmenet peloteltu teorialla, jonka mukaan luut napsahtelevat poikki, jos et käytä runsaasti maitotuotteita. Sitten juodaan litratolkulla maitoa ja syödään kourakaupalla kalsiumpillereitä paremman luuston toivossa. Ja mikä on saavutettu lopputulos? Olemme osteoporoositilastojen kärkimaita. Virallisen suosituksen määrän kalsiumia 800mg saa parista lasillisesta maitoa, piimää, jogurttia, viiliä tai rahkaa ja kolmesta viipaleesta juustoa. Lisäksi lähes kaikessa ruuassa on kalsiumia eli ilman maitotuotteitakin pärjää. Maitotuotteiden poistaminen ruokavaliosta ei aiheuta mitään katastrofia ja vaarallista kalsiumin puutetta, jos ruokavalio on muuten tasapainossa, jollaiseksi virallinen totuus sen asettaa. Maitotuotteiden välttämättömyyden korostaminen ravitsemussuosituksissa on ylipäätään melko suomalainen ilmiö. Maidon kalsiumin liikasaanti luo muita kivennäispuutoksia ja epätasapainoja, jotka sitten lisäävät riskiä saada sepelvaltimotauti, munuaiskiviä, sappikiviä, anemiaa, nivelrikkoa, kilpirauhasen vajaatoimintaa, liikalihavuutta ja ylähengitystieinfektioita.Suomalaiset ravitsemussuositukset ja maitotuotteiden mainonta tukeutuvat vahvasti mielikuvaan, että kalsium on tärkeää luustolle osteoporoosin ehkäisemiseksi ja luuston vahvistamiseksi.

Tuoreen systemaattisen katsauksen mukaan kalsiumin saanti ruokavaliosta ei kuitenkaan ole yhteydessä luunmurtumien riskiin eikä ole näyttöä siitä, että kalsiumin saannin lisääminen vähentäisi murtumariskiä. Myös tieteellinen näyttö siitä, että kalsiumlisät vähentäisivät murtumia, on heikkoa ja ristiriitaista.

Kannattaa pitää huolta siitä, että kalsiumia saa vähintään 800 mg päivässä. Se onnistuu esimerkiksi siten, että syö päivittäin 2 dl jogurttia ja 2-3 palaa juustoa.
http://www.bmj.com/content/351/bmj.h4580Elintarvikkeista maito on suurin osteoporoosin aiheuttaja.

Harvardin yliopiston 12 vuoden tutkimuksesta käy ilmi, että mukana olleesta 78000 henkilöstä ne jotka joivat maitoa kolme kertaa päivässä katkoivat reippaasti enemmän luita kun henkilöt jotka eivät juuri maitoon koskeneet.

Vaikka maito tilapäisesti nostaa luumassaa niin se tuhoaa samalla soluja jotka tuottavat luuta.

Samalla ilmeni että maito on elintarvikkeista ylivoimaisesti eniten osteoporoosille altistava.

Tutkimuksessa mainitaan myös maidon yhteys munuaiskiviin, reumaan, syöpään, sepelvaltimotautiin ja sydäntauteihin. Maidossa oleva kalsium ja fosfori ruokkii nanobakteereita jotka aiheuttavat eturauhassyöpää ja verisuonien kalkkeutumista.

Osteoporoosiahan esiintyy yleisesti ainoastaan maissa, joissa juodaan paljon maitoa. Maidon fosfori estää kalsiumin imeytymisen ja haurastuttaa luita. Fosfori-kalkki -kasaumat ovat myös vaarallisia sydämelle ja verisuonille. Ne kerrostautuvat verisuonien seinämiin.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24247817
Liika maidon kalsium lisää mm. magnesiumin puutetta, joka on suomalaisilla yleistä (sivun lopussa magnesiumista) sekä muita vitamiini- ja kivennäisainepuutoksia. Kalsiumin ja magnesiumin suotuisin saanti päivässä on 2:1 eli 800mg kalsiumia ja 400mg magnesiumia. Valitettavasti nykypäivän ruokavalio sisältää keskimäärin 10 kertaa enemmän kalsiumia kuin magnesiumia. Kalsiumin imeytyminen suolistosta edellyttää useiden muiden aineiden riittävää saantia. Suurimmalla osalla suomalaisista on krooninen magnesiumin, K2-vitamiinin, C-vitamiinin (400 mg/vrk) ja D-vitamiinin puutos, jotka heikentävät kalsiumin imeytymistä.

http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/vitamin-d-and-other-vitamins-and-minerals/Suomalaisten kalsiumista n. 60 % tulee maitovalmisteista. Lisäksi kalsiumia on mm. kaikissa kasviksissa, marjoissa, pähkinöissä, siemenissä, kananmunan kuoressa ja kaloissa. Yli puolet maailman väestöstä ei juo maitoa ja heidän luustonsa on hyvässä kunnossa. Suomessa on lähes 1 000 000:lla ihmisellä heikentynyt luusto runsaasta maitotuotteiden ja kalsiumpillereiden kulutuksesta huolimatta. Nykyaikaisen käsitellyn maidon kalsium imeytyy huonosti ja laktoosin lisäksi maitoproteiini sinällään aiheuttaa monelle ongelmia.Kalsiumin liikasaanti saattaa johtaa munuaiskiviin ja kalsiumin kerääntymiseen mm. verisuoniin ja pehmytkudoksiin. Maidon kalsium haittaa mm. raudan imeytymistä elimistöön. Riittävä D-vitamiinin saanti vähentää myös kalsiumin tarvetta; kalsiumia ei silloin tarvittane välttämättä virallista 800 mg/vrk.Verisuoni ja luuston terveyden kannalta tärkeimmät ravinteet ovat kaikki antioksidantit (marjat, kasvikset, juurekset, vihannekset, hedelmät), C-vitamiini, D-vitamiini, magnesium, kalan Omega-3 -rasvahapot (EPA ja DHA) ja K2-vitamiini, joten varmista näiden riittävä saanti ruuasta ja ravintolisistä.


Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia, D-vitamiinia, magnesiumia sekä K2-vitamiinia. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa.

Suomessa terveellinen ja monipuolinen ravinto ei riitä pitämään yllä tervettä luustoa, nivelsiteitä, välilevyjä ja niveliä. Ravintolisänä tarvitaan:

C-vitamiinia 400 mg päivässä
D-vitamiinia 50-100 µg
päivässä
K2-vitamiinia 50-100 µg päivässä
Magnesium (sitraattia) 200-400 mg päivässä

Nämä ravintolisät maksavat kuukaudessa n. 5€, joten ei ole rahasta kiinni oman luustonsa hyvinvoinnista huolehtiminen. Edullisimmin ravintolisiä myydään Citymarketissa, iHerbissä sekä suomalaisissa verkkokaupoissa.Ruuasta kalsiumia:
2 dl jogurttia tai piimää 280 mg
3-4 viipaletta kovaa juustoa 300 mg
2 dl raejuustoa 240 mg
100 g seesaminsiemen 975 mg
100 g nokkonen 594 mg
100 g silakkaa 361 mg
100 g ruusunmarjasose 334 mg
100 g manteli 276 mg
100 g pellavansiemen 255 mg
100 g soijarouhe 241 mgSaatko maitotuotteista vatsan väänteitä? Onko sinulla ongelmia ihosi kanssa? Veikkaat ongelmiesi aiheuttajaksi maitoa, muttet uskalla jättää maitotuotteita pois ruokavaliosta, koska kalsiumin saanti pitäisi turvata.  Älä huoli, kalsiumin lähteitä on monia, syömällä monipuolisesti et välttämättä tarvitse maitoa laisinkaan.

Muistathan myös, että kalsium tarvitsee imeytymisensä avuksi myös magnesiumia, D- ja K2-vitamiinia.

Tässä sinulle lista muista hyvistä kalsiumin lähteistä, monissa näissä on enemmän kalsiumia kuin maidossa.

Vertailun vuoksi kerrottakoon että 170g rasvatonta maitoa sisältää kalsiumia 205,7 mg.
http://safkatutka.fi/mista-kalsiumia-jossei-maidosta/


Kalkkia kananmunan kuorista!


Kalkkivalmisteista paras on munankuorikalkki. Siinä on mukana rikkiä kuten kananmunassakin.

Yhdessä keitetyn kananmunan kuoressa on 1760-3600 mg kalsiumia riippuen lähteestä. Käytä smoothiessa (vaatii tehokkaan blenderin) tai jauha kuori morttelissa ja syö sellaisenaan ruuan kera.

Eläinkokeissa kananmunan kuoren on havaittu imeytyvän yhtä hyvin kuin puhtaan kalsiumkarbonaatin, jota kalkkipillerit yleensä ovat.

Kalsiumvalmisteissa sisältö ilmoitetaan usein seuraavasti:
1250-1300 mg kalsiumkarbonaattia eli 500 mg kalsiumia tai
630 mg kalsiumkarbonaattia eli 250 mg kalsiumia.

Eli 300 mg kalsiumia olisi silloin 750 mg kalsiumkarbonaattia eli noin 750 mg jauhettua kananmunan kuorta.

Yhdestä munasta saa siis runsaan viikon annokset. Toisin sanoen riittää jos syö vajaan "maustemitallisen" (=yksi gramma) päivässä.LÄHTEET:
https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/10152227199507159?stream_ref=9
http://sundqvist.blogspot.fi/2008/04/katkeraa-kalkkia-tarjolla.html
http://ajcn.nutrition.org/content/86/6/1780.long
http://www.bmj.com/content/341/bmj.c3691
http://blog.vitamindcouncil.org/2012/11/27/is-calcium-supplementation-a-good-idea/
http://www.tohtori.fi/?page=8121124&id=1562966
http://www.raikasweb.com/tarkea-k-vitamiini
http://www.bmj.com/content/346/bmj.f228?etoc
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00029
https://www.facebook.com/pages/Aamiainen-ruohikolla/135616813161069
http://www.katiska.info/ruokinta/raaka-aineet/kananmuna/

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Sisällysluettelo!

Kalsiumlisät ja kalsiumilla täydennetyt elintarvikkeet!
Prosessoitu suomalainen maito!
Tärkeä magnesium!
K2-vitamiini!
C-vitamiini ja luusto sekä verisuoniterveys!
Verisuonten kalkkeutuminen!
Osteoporoosin lääkitseminen ja ennaltaehkäisy!
Ravinnon merkitys kokonaisterveydelle!
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Kalsiumlisät ja kalsiumilla täydennetyt elintarvikkeet!

Liika kalsium joko maitotuotteista, kalsiumilla täydennetyistä elintarvikkeista ja/tai erilaisista kalsiumilisistä, joita mainostetaan ihan joka paikassa (miksi?), lisää riskiä saada osteoporoosi, munuaiskiviä, eivät vähennä murtumariskiä, aiheuttaa mm. anemiaa (liika maidon kalsium heikentää raudan imeytymistä), aiheuttaa sydän- ja verisuonisairauksia (sepelvaltimotautia, verisuonten kalkkeutumista ja lisää sydänkohtausriskiä) sekä lisää kokonaiskuolleisuutta.mm. Kalcipos ja Calcichew, jotka ovat kalsiumkarbonaattia (taululiitu on valmistettu kalkkikivestä eli kalsiumkarbonaatista (CaCO3), joka on tehokas antasidi, jolla on ummettava sivuvaikutus ja hyperkalsemian eli kalsiumin yliannostuksen vaara), ovat lääketehtaiden valmisteita ja ne ovat saaneet lääkekorvattavuuden ja siksi lääkärit niitä yleisesti määräävät, mutta mihin?Vaihdevuosien alettua (miksi ?) ja mm. osteoporoosin yhteydessä, vaikka osteoporoosi EI johdu kalsiumin puutteesta vaan sen imeytymisestä.Kalsiumkarbonaatti sitoo fosforia heikentäen luustoa (fosfori on yksi ihmisen alkuaineista, se on tärkeä luuston kehityksessä ja ylläpidossa) ja ei imeydy, vaan siirtyy verenkiertoon ja keho joutuu ottamaan kalsiumia luustosta puskuroimaan veressä olevaa kalsiumkarbonaattia.Jätäthän kalsium-lisät purkkiin ja purkin apteekkiin?
http://chriskresser.com/calcium-supplements-why-you-should-think-twiceErilaisten kalsiumpillereiden nauttiminen on ehdottomasti yksi huonoimmista jutuista, mitä ihminen voi itselleen tehdä. Melkein sama asia kuin söisi rotanmyrkkyä. Muutenkin tämä yleisesti vallalla oleva kalsiumin hypetys on täysin perusteetonta ja hyvin vaarallista. Merkittävä osa kroonisista sairauksista johtuu liiallisesta kalkkeutumisesta ja vastaavasti esimerkiksi luiden kuntoon runsaskaan kalsiumin nauttiminen ei auta mitään. Tästä on osoituksena tilastot, jotka näyttävät kiistattomasti sen, että maissa missä nautitaan runsaasti kalsiumia, on myös eniten luunmurtumia.Ruotsalaisessa kohortissa ruokavalion suuri kalsiumpitoisuus oli yhteydessä suurentuneeseen kuolleisuuteen. Kuolleisuuden lisäys oli vähäistä joukossa, jossa ei käytetty kalsiumvalmistetta, mutta se kasvoi selvästi kalsiumtabletteja käyttävien keskuudessa. Tulokset saatiin etenevästä kohorttitutkimuksesta, jonka aineistoon kuului noin 61 000 mammografiarekisteristä poimittua naista. He kertoivat ruokatottumuksistaan kyselykaavakkeella, ja heitä seurattiin noin 19 vuoden ajan.
(Michaëlsson K ym. BMJ 2013;346:f228 doi:10.1136/bmj.f228)Tutkimukset osoittavat kiistatta sen, että esimerkiksi vihanneksista saatu kalsium edistää hyvinvointiamme monella tapaa. Sitä vastoin kalsiumlisät ja elintarvikkeisiin lisätty kalsium ei tuo mukanaan samanlaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia, vaan ne voivat jopa musertaa terveytemme. Onkin valitettavaa, ettei ihmisiä ole varoiteltu kalsiumlisien käytön haitoista, joista tässä muutama poiminta:
http://www.terveydenjuuri.fi/kalsiumhuijaus/Olen jo aiemmin varoittanut tarpeettomasta kalsiumlisien käytöstä, koska se on tutkimuksissa yhdistetty suurempaan sydäninfarktiriskiin. Nyt tuoreessa tutkimuksessa kalsiumlisien käyttö yhdistyi lisäksi aivojen leesioihin (vaurioihin). Ne voivat lisätä aivohalvauksen, kognitiivisen tason laskun ja Alzheimerin taudin riskiä. Näkemykseni on, että kalsiumlisiä ei pitäisi käyttää, jos kalsiumia saadaan riittävästi ruokavaliosta. Riittävä saanti on 800 mg päivässä. Käytännössä se merkitsee ruokavaliota, joka sisältää kaksi annosta maitotuotteita päivässä.
https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/438835336260709?stream_ref=1Aiemmin kalsiumlisien käyttö on yhdistetty suurempaan sydäninfarktiriskiin, kuten tässä koostetutkimuksessa todetaan: http://1.usa.gov/1E86oMo
Riski on suurempi varsinkin niillä, joiden kalsiumin saanti ruokavaliosta on riittävää.Nyt uudessa tutkimuksessa on havaittu, että kalsiumlisien käyttö yhdistyy myös suurempaan silmänpohjan ikärappeuman riskiin. Niillä tutkittavilla, jotka käyttivät yli 800 mg suuruista päivittäistä kalsiumlisää, havaittiin olevan 85 prosenttia suurempi silmänpohjan ikärappeuman riski.

Varsinkin monet naiset käyttävät kalsiumlisiä uskoessaan, että ne vahvistaisivat luustoa. Kalsiumlisästä ei kuitenkaan ole mitään hyötyä luustolle, jos kalsiumin saanti ruokavaliosta on jo riittävää eli maitotuotteita käytetään pari annosta päivässä (1 annos maitotuotteita on esimerkiksi 2 dl jogurttia tai 2-3 viipaletta kovaa juustoa). Kalsiumlisää pitäisi käyttää vain, jos ei saa kalsiumia riittävästi (700–800 mg) ruokavaliosta.

Luuston terveydestä kiinnostuneiden kannattaisi siirtää fokusta kalsiumista muihin keinoihin. Esimerkiksi riittävä D-vitamiini on tärkeää mm. lisäkilpirauhashormonitasojen liiallisen kohoamisen hillitsemiseksi. Vihreiden vihannesten sisältämä K-vitamiini parantaa paljon luun laatua ja vähentää siten murtumariskiä. Suosittelen luuston kunnosta kiinnostuneille myös 500–750 mg suuruisen päivittäisen C-vitamiinilisän käyttöä, mm. siksi, että pitkässä seurantatutkimuksessa sen on havaittu vähentävän dramaattisesti lonkkamurtumariskiä.
https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/631064700371104Kalsiumlisien käyttö on taas kerran yhdistetty suurempaan verisuonten kalkkiutumiseen. Niitä ei pitäisi käyttää ilman hyvää syytä. Osteoporoosin ehkäisyssä ja hoidossa ravitsemusta pitäisi tarkastella aiempaa paljon monipuolisemmin. Kalsiumin ahmiminen ei vahvista luustoa eikä vähennä murtumariskiä.
http://www.newswise.com/articles/calcium-supplements-may-damage-the-heart
Paluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Prosessoitu suomalainen maito!Paluu tämän sivun alkuun

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Tärkeä magnesium!


Magnesiumin puute on yleinen väestössä – saatko sitä tarpeeksi?

Magnesium on yksi tärkeimmistä mineraaleista ihmisen aineenvaihdunnalle ja hermostolle. Se on tärkeää myös luuston terveydelle, verenpaineelle, rauhalliselle unelle, lihaksistolle ja sitä tarvitaan D-vitamiinin imeytymiseen, painon pudotuksen tueksi ja raskauden aikana.

Magnesiumin puute on erittäin yleinen ongelma, johon olisi syytä kiinnittää yleisellä tasolla nykyistä enemmän huomiota. Asiantuntijat ovat arvioineet, että länsimaissa aikuiset saavat päivittäin vain 60-80% tarvitsemastaan magnesiumista. Tilanne on siis erittäin huolestuttava.

Magnesium on yksi keskeisimmistä kivennäisaineista sekä kehon rakenteen että toimintojen kannalta. Se on mukana sadoissa kehon toiminnoissa. Suurin osa kehon magnesiumvarastoista on sitoutuneena luustoon ja soluihin, vain pieni osa siitä on veressä.

Magnesiumia poistuu elimistöstä hikoilun ja virtsan mukana. Lähes kaikki ihmiset kärsivät jonkinasteisesta magnesiumin puutoksesta, josta kertovia oireita voivat tyypillisesti olla esimerkiksi lihaskrampit, väsymys ja krooniset kivut.

Luuston hyvinvoinnin kannalta magnesium on kalsiumin ohella tärkeimpiä kivennäisaineita. Ilman magnesiumin riittävää saantia kalsium kerääntyy plakiksi verisuoniin eikä imeydy oikealla tavalla. Tästä seuraa sydän- ja verisuonitautien ja jopa sydänkohtauksen kohonnut riski.

Yksi tärkeimmistä aineista painonhallinnassa on magnesium, jota tarvitaan yli 300 kehon reaktiossa, kuten aineenvaihdunta, entsyymit, energiantuotanto ja tukirangan kasvu. Magnesiumin puutos on syynä moniin nykypäivän sairauksiin ja vaivoihin.

Magnesium on ihmiskehossa osallisena lukuisissa biokemiallisissa reaktioissa vaikuttaen mm. lihaksiin, verenpaineeseen (magnesiumilla on merkittävä vaikutus sen hillitessä verisuoniston sileälihasten liiallista supistumistaipumusta, joka muutoin pyrkii nostamaan verenpainetta virtausvastustusta lisäämällä), sokeriaineenvaihduntaan ja verisuonten toimintaan. Hiljattain hollantilaistutkimus osoitti, että liian vähän ravinnostaan magnesiumia saavat voivat altistua sydänsairauksille muita herkemmin.

Magnesiumia kannattaa ottaa lisänä, jos sen saanti jää vähäisen kasvisten, siementen ja pähkinöiden käytön takia alle vähintään suositellun: miehillä 350 ja naisilla 280 mg/vrk.

Mahdollinen ylimääräinen magnesium menee virtsaan. Magnesium on täten turvallinen ravintolisä.

Ruotsalaistutkimus osoittaa, että 300 mg magnesiumia päivässä ehkäisee raskauden aikaista diastolisen verenpaineen ("alapaineen") nousua. Magnesiumlisää annettiin naisille 25.-37. raskausviikkojen välisenä aikana. Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Archives of Gynecology and Obstetrics -lehdessä.

Riski sairastua tai menehtyä iskeemisiin sydänsairauksiin seuraavan kymmenen vuoden aikana oli suurin osallistujilla, joiden virtsan magnesiumpitoisuus oli alhainen eli alle 2,9 mmol/vrk tai alle 2,5 mmol/vrk. He sairastuivat noin 60 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden virtsanäytteet viittasivat runsaampaan magnesiumin saantiin.

Hiljattain on julkaistu noin 15 vuotta kestänyt japanilaistutkimus, johon osallistui lähes 60 000 ihmistä. Se osoitti, että riittävä magnesiumin saanti vähensi sydänkuolemia peräti 50 %.

Suurempi magnesiumin saanti liittyy merkittävässä määrin korkeampaan luun mineraalitiheyteen (BMD) miehillä ja naisilla. Kehon BMD kohoaa noin kaksi prosenttia jokaista päivässä lisättyä 100 milligrammaa magnesiumia kohti.Magnesiumin puutoksen oireita:
Sydämen rytmihäiriöt
Tärinä ja vapina
Erilaiset kiputilat
Levottomuus ja keskittymisvaikeudet
Unettomuus ja muut uniongelmat
Lihaskrampit
Päänsärky
Kasvojen lihaksiston nykiminen ja ”elohiiret”
Lihasheikkous
Korkea verenpaine
2-tyypin diabetes
Pahoinvointi
Heikotus/huimaus
Huono muisti
Kalsiumin imeytymisongelmat
”Pinna kireällä”
PMS-oireet
Masennus
Keskittymisvaikeudet
Hedelmöitys ongelmat
Stressi
Aivosumu
Selkäkivut
Hiilihydraattien himo
Ummetus
Hampaiden reikiintyminen ja ienongelmat
Ruokahalun puutos
Allergiat ja yliherkkyydetMagnesiumin puute on yleinen väestössä, ja se liittyy D-vitamiinin puutokseen, joka on yhtä yleinen. Magnesium edistää D-vitamiinin synteesiä auringonvalosta ihossa. Riittävä magnesiumin saanti lisää D-vitamiinin pitoisuutta veressä ja kudoksissa. Näiden kahden pienoisravintotekijän samanaikainen puutos aiheuttaa suuria terveysongelmia myös Suomessa.Magnesiumin vaikutuksia pähkinänkuoressa:
osallistuu D-vitamiinisynteesiin
antaa lihas- ja sydänsoluille energiaa
lisää fyysistä suorituskykyä ja kestävyyttä
ehkäisee valtimonkovetustautia ja sydän- ja aivoinfarkteja
nopeuttaa toipumista sydän- ja aivoinfarkteista
ehkäisee ja hoitaa sydämen rytmihäiriöitä
ehkäisee ja hoitaa sydämen toiminnanvajavuutta
ehkäisee verenpaineen kohoamista
toimii statiinina (alentaa kolesterolia)
ehkäisee tulehdusta
tehostaa insuliinin toimintaa
ehkäisee insuliiniresistenssiä ja tyypin 2 diabetesta
ehkäisee nivelrikkoa
lujittaa luustoa
ehkäisee kuulon heikkenemistä (etenkin meluvammaa)
ehkäisee munuaiskiviä (kalsiumoksalaattia)
ehkäisee sappikiviä
ehkäisee migreeniä
ehkäisee epilepsiakohtauksia
voi auttaa kivuliaissa kuukautisissa (PMS)
ehkäisee "suonenvetoa"
ehkäisee levottomat jalat -oireyhtymää
lisää vastustuskykyä tulehdusta, syöpätauteja ja vanhenemismuutoksia vastaan
lisää urheilijoiden ja kuntoilijoiden suorituskykyä
toimii synergisesti B-vitamiinien kanssa
rauhoittaa hermoja ja voi auttaa lukivaikeudessa ja ADHD-oireyhtymässä ja vähentää aggressiivisuutta ja väkivaltaista käytöstä
ehkäisee stressiä ja masennusta sekä parantaa yöunen laatua
voi auttaa astmassa ja muissa allergioissa
vähentää paksusuolisyövän riskiä
suojaa maksaa alkoholin haitoilta
raskauden aikana nautittuna vähentää vauvan aivovaurion (cerebral palsy) riskiä (Cochrane 2009)
kohentaa ikääntyvien naisten suorituskykyä (Veronese ym. 2014)
ehkäisee sisplatinan (solumyrkyn) aiheuttamia munuaisvaurioita (Kidera ym. 2014, Solanki ym. 2014, Oka ym. 2014)Hyviä magnesiumin lähteitä:

Parapähkinä
Tattari
Kvinoa
Öljyhampunsiemenet
Kurpitsansiemenet
Vihreät vihannekset
Wakame merilevä
Manteli (Sallisen jauhetta voi käyttää monipuolisesti ruuanlaitossa, jota löytyy marketin pähkinä- tai maustehyllystä)
Kaakao
Maksa
Cashewpähkinä
Nokkonen
http://www.raikasweb.com/paras-magnesiumMunuaisten vajaatoimintaa sairastavien ei tule käyttää magnesiumvalmisteita ilman lääkärin opastusta.Magnesiumvalmisteita löytyy useina eri muotoina.Lääketieteessä magnesiumoksidia käytetään ulostus- ja ruoansulatuslääkkeenä. Magnesiumoksidi muuttuu veden vaikutuksesta magnesiumhydroksidiksi, jota myydään apteekissa kalliilla hinnalla ummetuksen hoitoon.  http://www.laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=711&i=ORION+PHARMA_MAGNESIAMAITOMagnesiumin puute on yleinen väestössä – saatko sitä tarpeeksi?
http://www.safkatutka.fi/2015/06/02/magnesium/Korkeammat seerumin magnesiumtasot on nyt uudessa tutkimuksessa yhdistetty vähäisempään verisuonten kalkkeutumiseen. Lisäksi hyvät magnesiumtasot yhdistyivät pienempään korkean verenpaineen riskiin.

Tutkimuksen tulokset ovat linjassa aiempien tutkimusten kanssa. Olen kirjoittanut magnesiumin hyödyistä tässä blogikirjoituksessa: bit.ly/1R8E8tp
Suomalaisten magnesiumin saanti on niukkaa.

Magnesiumia on runsaasti pähkinöissä ja siemenissä, sekä vihreissä lehtivihanneksissa.

Magnesiumia voi käyttää myös ravintolisänä. Varsinkin jos pähkinäallergian vuoksi ei voi syödä pähkinöitä, magnesiumlisän käyttö on hyvin suositeltavaa.
http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Higher-magnesium-levels-linked-to-healthier-arteries-Study
Lähteet:
http://vaihtoehtonahyvinvointi.blogspot.fi/2010/10/magnesium-on-monessa-mukana.html
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=95
http://www.raikasweb.com/pari-sanaa-magnesiumista
http://www.magneettimedia.com/?p=9492
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00404-013-2900-2
http://www.terve.fi/ravinto/magnesiumin-puutteeseen-liittyy-sydanriskeja
http://www.anttiheikkila.com/blogi/viralliset_diabetessuositukset_ovat_hengenvaarallisia_eika_niilla_parane_yksikaan_potilas/
http://kaisajaakkola.fi/2013/09/magnesium/
http://suomenterveysravinto.fi/blogi/runsaasti-nayttoa-magnesiumin-hyodyista-terveydelle/
http://www.arcmedres.com/article/S0188-4409(14)00075-7/abstract
http://preview.tinyurl.com/opbdur8
http://safkatutka.fi/magnesium/Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

K2-vitamiini!


K1-vitamiini eli fyllokinoni on rasvaliukoinen vitamiini. K1-vitamiini on erityisen tärkeä veren hyytymisen suhteen. Lisäksi K1-vitamiinin merkitys näkyy myös muiden proteiinien tuotannossa veressä, luu- ja sidekudoksessa sekä maksassa. K1-vitamiinia saa vihreistä vihanneksista.


Tutkimus ja tietämys K-vitamiinista, ja erityisesti sen K2-muodosta, on viime vuosina lisääntynyt huimasti. Suurin osa meistä liittää K-vitamiinin ensisijaisesti veren hyytymiseen, ja vitamiinin nimi juontaakin saksankielen sanasta koagulation, eli hyytyminen. Moni tietää myös, että Suomessa vastasyntyneille vauvoille annetaan K-vitamiinipistos juuri veren hyytymisen varmistamiseksi. K-vitamiini on kuitenkin paljon monipuolisempi peluri elimistössämme, jossa hyytymisen ohella luusto ja verisuonet toimivat tämän suojaravintoaineen pelikenttinä.


K2-vitamiinin puute altistaa hampaiden reikiintymiselle ja plakin muodostumiselle, osteoporoosille ja valtimoiden kalkkeutumiselle.


K2 (menakinoni) – tulevaisuuden supervitamiini?

K2-vitamiinia on tutkittu vasta reilut kymmenen vuotta, mutta jo nyt tiedetään sen vahvistavan luustoa ja ehkäisevän sydän- ja verisuonisairauksia. Nyt tutkijapiirit ovat keskittyneet K2:n syövältä ja Alzheimerin taudilta suojaavan vaikutuksen selvittämiseen. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta?

Veren hyytymiseen tarvittava K1-vitamiini on K2:ta huomattavasti tunnetumpi. K2-vitamiini kuljettaa ravinnon sisältämää kalkkia luihin ja hampaisiin rakentaen terveitä luustoja lapsille ja ehkäisten osteoporoosia. Samalla se vie kalkkia pois tukkimasta verisuonistoa ehkäisemällä näin esimerkiksi sydänkohtauksia.

Kun K1-vitamiinin lähteenä ovat vihreät kasvit ja kasviöljyt, K2-vitamiinin tärkein lähde on eläinrasva. Erityisesti juusto, kananmunat, voi ja maksa ovat erinomaisia K2-lähteitä.

Esimerkiksi kasvissyönti ja roskaruoan suosio aiheuttavat sen, että vain harva saa riittävästi K2:ta ravinnostaan. Etenikin kasvavien lapsien ja yli 40-vuotiaiden on havaittu kärsivän K2-vitamiinin puutteesta. K2-vitamiinin puutos on, kuten D-vitamiininkin, suurempi talvella kuin kesällä. Se aiheuttaa verisuonten kalkkeutumista ja myötävaikuttaa luuston haurastumiseen.

K2-vitamiinin saannille ei ole virallista suositusta

– Tutkimusten myötä asiantuntijat ovat ehdottaneet päivittäiseksi minimiksi 50 mikrogrammaa, jotkut jopa enemmän. Tutkimusten mukaan 100–200 mikrogramman päiväannos vaikuttaa selvästi sydän- ja verisuoniterveyteen. Tällaisen annoksen saa helposti ravintolisästä, hyvinvointi- ja ravintovalmentaja Sami Sundvik sanoo.

Pitkää, rypyttömämpää ikää

Ensimmäisen kerran K-vitamiineja tutkittiin erillisinä laajassa terveydenseurantatutkimuksessa, joka valmistui vuonna 2004. Rotterdamissa suoritetun seitsemän vuoden tutkimuksen tulokset olivat häkellyttäviä: suurinta päiväannosta K2-vitamiinia nauttineilla riski kuolla sepelvaltimotautiin oli 50 prosenttia pienempi kuin vitamiinia vähiten saaneilla. Kaiken kaikkiaan kuolleisuuden riski oli neljänneksen pienempi kuin vähiten K2:ta nauttineiden ryhmässä. K1-vitamiinia nauttineiden ryhmässä ei vastaavia muutoksia havaittu.

Maastrichtin yliopiston tutkimuksessa 2007 todettiin K2-vitamiinin paitsi pysäyttävän valtioiden kalkkeutumisen, myös vähentävän sitä. Lisäksi tutkimukset osoittivat K2:n lisäävän ihon kimmoisuutta ja ehkäisevän näin ryppyjen muodostumista.

K2 estää kalkkeumia

Kalkki ja kalsium ovat viime vuosiin asti olleet avainsanoja terveen luuston ja vahvojen luiden rakennusaineina. Jopa 99 prosenttia elimistön kalsiumista sijaitseekin luissa; jäljelle jäävä prosentti osallistuu lihasten, verisolujen ja hormonien toimintaan. Mutta kalsium voi myös varastoitua valtimoihin aiheuttaen niiden tukkeutumista ja elastisuuden katoamista, mikä haittaa verenkiertoa ja nostaa verenpainetta. Ajan kuluessa sydäninfarktiriski kasvaa. Tutkimuksissa on havaittu jopa viitteitä siitä, että liian verisolujen liian suuri kalsiumpitoisuus kasvattaisi riskiä sairastua syöpään.

K-vitamiinin säännöllinen käyttö ympärivuotisesti estää kalkkeumien syntymistä.

LÄHDE: Sami SundvikTärkeä K2-vitamiini
http://www.raikasweb.com/tarkea-k-vitamiiniK2-vitamiini – unohdettu ravintoaine osteoporoosin ehkäisyssä ja hoidossa
http://ruohikolla.blogspot.fi/2011/09/k-vitamiinin-unohdettu-ravintoaineo.htmlK2-vitamiini on aine, joka hidastaa ikääntymiseen liittyvän osteoporoosin sekä sydän- ja verisuonitautien kehittymistä. Tämä on hyvä uutinen meille terveydestä kiinnostuneille, jotka voimme itse tehdä ennaltaehkäiseviä toimia. Tämä voi pidentää elämää ja nostaa elämänlaatua.

K2-vitamiinia tuottavat erilaiset bakteerit, ja sitä on lihassa, meijerituotteissa, munissa ja käymällä valmistetuissa elintarvikkeissa. K2-vitamiinia on varsin suuria määriä juustossa, jogurtissa ja erityisesti nattossa (japanilainen ruoka).  Paksusuolessa K2-vitamiinia tuottavat luonnolliset suolistobakteerit, jotka osallistuvat ravintoaineiden pilkkomiseen.

Nykyinen länsimainen ravinto antaa liian vähän K2-vitamiinia ja vitamiinilisä voi auttaa ehkäisemään osteoporoosin sekä sydän- ja verisuonitautien kehittymistä sekä miehillä että naisilla.

Useimmilla aikuisilla, näennäisesti terveillä ihmisillä on kehossaan liian vähän K2-vitamiinia, jopa kohtalainen K2-vitamiinin puutos. Erityisen matalat ovat menakinoni-7-arvot (MK7), joka on K2-vitamiinin aktiivisin molekyylimuoto.

Väestötutkimukset ovat osoittaneet käänteisen korrelaation K2-vitamiinilisän ottamisen ja luunmurtuman sekä sydäntautikuolleisuuden välillä.

Päivittäinen 100-200 µg K2-vitamiinilisä voisi – yksilön kokonaisruokavaliosta riippuen – parantaa mahdollisuuksia ehkäistä osteoporoosia ja sydän- ja verisuonitautien kehittymistä.

http://fi.eqology.com/index.php?do=category_show&tag=Uutiset/Eqology%20uusimmat&page_id=267
http://fi.eqology.com/index.php?do=category_show&tag=Uutiset/Eqology%20uusimmat&page_id=109
http://fi.eqology.com/index.php?do=category_show&tag=Uutiset/Terveys&page_id=129Varmista, että K2-ravintolisäsi on MenaQ7-valmistetta, joka on luonnollista ja siten parhain imeytyvyydeltään.Luusto lujaksi ja suonet sileiksi K2-vitamiinilla!
http://www.hyvinvointisitueksi.fi/index.php/2015/10/09/luusto-lujaksi-ja-suonet-sileiksi-k2-vitamiinilla-2/” Alaraajoja tukkiva valtimotauti on yksi ateroskleroosin kolmesta tavallisimmasta ilmentymästä. Se tunnetaan huonommin kuin kaksi muuta merkittävintä ateroskleroosin ilmentymää eli sepelvaltimotauti ja aivovaltimotauti.

Tuoreessa seurantatutkimuksessa on nyt havaittu, että ruokavaliosta saatu K2-vitamiini on yhteydessä huomattavasti pienempään alaraajoja tukkivan valtimotaudin riskiin. Eniten K2-vitamiinia ruokavaliostaan saaneilla oli 29 prosenttia pienempi riski sairastua siihen verrattuna K2-vitamiinia vähiten saaneisiin (ylin vs. alin kvartaali).

Parhaita K2-vitamiinin lähteitä ruokavaliossa ovat japanilainen soijapapuruoka natto sekä kypsytetyt juustot. Esimerkiksi edam, gouda, jarlsberg, sinihomejuusto ja monet kittipintaiset pehmeät juustot ovat hyviä K2-vitamiinin lähteitä. Myös viilissä on melko paljon K2-vitamiinia.

Juustoja on suositeltavinta syödä normaalirasvaisina, sillä mikään ei osoita, että vähärasvaiset juustot olisivat terveellisempiä – pikemminkin päinvastoin. Kermajuustot ovat kuitenkin huonoja K2-vitamiinin lähteitä, joten niitä ei kannata ostaa.

K2-vitamiini vähentää ja estää verisuonten kalkkiutumista pitämällä huolta pienen pienen proteiinin, matriksi Gla proteiinin, karboksylaatiosta. Karboksyloituneena tämä proteiini tarttuu veressä kiertävään, pääasiassa ravinnosta peräisin olevaan kalsiumiin ja estää sitä takertumasta verisuoniin.

Luustossa K-vitamiineja tarvitaan pitämään huolta K-vitamiinista riippuvaisten proteiinien, erityisesti osteokalsiinin, karboksylaatiosta. K-vitamiinit tekevät osteokalsiinista toimintakykyisen. Luustossa K-vitamiini (sekä K1 että K2) vaikuttavat näkemykseni mukaan eniten luun laatuun eikä kovinkaan paljon luun mineralisaatioon (ravinnosta saatua K-vitamiinia ei ole muistaakseni yhdistetty parempaan luuntiheyteen mutta sen sijaan se vähentää huomattavasti murtumariskiä). Siitä, että K-vitamiini parantaa luun laatua, on myös tieteellistä näyttöä. ”

http://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(16)31216-3/fulltext
Paluu tämän sivun alkuun
_________________________________________________________________________________________________________________________________

C-vitamiini ja luusto sekä verisuoniterveys!

C-vitamiini  on antioksidanttivitamiini, joka on välttämätön koko kehon terveydelle ja on erityisen tärkeä ihon terveydelle. C-vitamiini on vesiliukoinen ja tunnetaan myös askorbiinihappona. Koska C-vitamiini osallistuu yli 300 kehon toimintaan, elämä on riippuvainen sen päivittäisestä saannista. Sen ensisijainen tehtävä on ylläpitää kollageenia, joka on ihon, nivelsiteiden, luuston, hampaiden ja verisuonten seinämien muodostumiselle välttämätön valkuainen. Lisäksi C-vitamiinilla on tärkeä tehtävä punaisten verisolujen muodostumiselle ja välttämättömän raudan imeytymisessä. Se on tärkeä myös B-vitamiineihin kuuluvan folaatin hyväksikäytössä. C-vitamiini parantaa kovettuneiden verisuonten laajentumista, mikä helpottaa rintakipuja. Se auttaa sydänkohtauksissa, korkeassa kolesterolissa ja korkeassa verenpaineessa. C-vitamiini on myös vahva antioksidantti ja suojaa valkuaisia, lipidejä, hiilihydraatteja ja jopa DNA:ta vapaiden radikaalien vaurioilta. Se suojaa endoteelisoluja homokysteiinin hapettumisvaurioilta ja vahvistaa myös vahvan antioksidantin, glutationin toimintaa. C-vitamiinin vakava puutos aiheuttaa heikkoutta, sisäistä verenvuotoa ja sidekudoksen purkautumista. C-vitamiinin puutoksen tiedetään yleisesti heikentävän vastustuskykyä. Keho tarvitsee C-vitamiinia muodostamaan kollageenia, sidekudosta, joka pitää koossa ihmisen koko fyysisen rakenteen. Näin sillä on kyky tehdä valtimot joustavammiksi ja lujemmiksi niin, että ne voivat paremmin vastustaa mekaanisia voimia ja tulehdushyökkäyksiä.


C-vitamiini on hyvin tärkeää luustolle ja se on yhdistetty useissa tutkimuksissa parempaan luuntiheyteen, ja pitkässä 17 vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa 500 mg/vrk C-vitamiinilisän käyttö yhdistyi 70% pienempään murtumariskiin, C-vitamiinia käyttämättömiin verrattuna. Jo luuston kunnon vuoksi kannattaa käyttää 500 mg suuruista päivittäistä C-vitamiinilisää. C-vitamiinin hyödyistä luustolle on tutkimusnäyttöä.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22492364?dopt=Abstract
http://www.greenmedinfo.com/blog/osteoporosis-scurvy-bone-not-calcium-deficiency


Suomalaisen Paul Knektin johtamassa, vuonna 2004 julkaistussa antioksidanttivitamiineja koskevassa tutkimuksessa vedettiin yhteen siihen mennessä julkaistujen 9 aiemman prospektiivisen tutkimuksen tulokset. Yhteenvedon pohjalta tultiin siihen tulokseen, että vähintään 400 mg suuruisen C-vitamiinilisän käyttö oli yhteydessä pienempään sepelvaltimotaudin ilmaantuvuuteen. Vähintään 700 mg suuruisen C-vitamiinilisän käyttö oli myös yhteydessä 25 prosenttia pienempään kokonaiskuolleisuuteen. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15585762


Plasman C-vitamiinitasojen saturaatio (kylläisyys) saavutetaan suun kautta nautituilla noin 400 mg päiväannoksilla, mikä puoltaa tämänsuuruisia määriä. Myös Stipanukin (toim.) hyvänä pidetyssä kirjassa 'Biochemical, Physiological, and Molecular Aspects of Human Nutrition' arvioidaan, että suositukset ovat liian matalia: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=588652991190780&set=a.149457918443625.30465.135616813161069&type=1


Osteoporoosi On Luun Keripukki, Eikä kalkinpuutetta!
http://elamakasissamme.blogspot.fi/2014/09/osteoporoosi-c-vitamiini.html
Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________


Verisuonten kalkkeutuminen!


Käypähoitosuositukset perustuvat vahvasti lääkkeiden myynnin edistämiseen ja virallisiin ravitsemussuosituksiin.


Verisuonissa on vähäisen tulehduksen ja kolesterolin lisäksi huomattavan paljon kalkkia, verisuonet kalkkeutuvat. Tukkeava valtimotauti (valtimokovetustauti, sepelvaltimotauti, ateroskleroosi, atherosclerosis, atherothrombosis) on valtimoiden yleissairaus. Suonten seinämiin kerääntyy kolesterolia ja kalkkia aiheuttaen verisuonen seinämän paksuuntumisen (oireeton tauti) ja lopulta sen ahtautumisen tai tukkeutumisen kokonaan. Plakki koostuu pääosin kalkista, ei rasvasta tai kolesterolista. Jos valtimotaudin ja rasvaisen ruoan välillä ei ole yhteyttä (vaikka tätä on virheellisesti väitetty viimeiset 50 vuotta), se asia pitää myöntää virheeksi ja tehdä sen mukainen korjausliike ravitsemusvalistukseen. Tottakai osutaan arkaan kohtaan, jos terveysviranomaistemme työ mitätöidään. Kuka meistä haluaisi elää sen kauheuden kanssa, että elämäntyösi tutkijana ja terveysvalistajana mitätöidään?

Maksa valmistaa kolesterolia, syöty kolesteroli (joka siis ei ole rasva vaan alkoholi) ei juurikaan nosta veren kolesterolipitoisuutta. Kolesteroli on elimistön korjausaine ja tärkeää jo pelkästään siksi. Sitä on solukalvoissa sekä aivoissa runsaasti. Verisuonista kolesterolia löytyy koska se on paikkaamassa tulehtuneen verisuonen vauriota.Kuva on otettu nivusvaltimosta ja sen valtimoplakista.


Verisuoni ja luuston terveyden kannalta tärkeimmät ravinteet ovat kaikki antioksidantit (marjat, kasvikset, juurekset, vihannekset, hedelmät), C-vitamiini, D-vitamiini, magnesium, kalan Omega-3 -rasvahapot (EPA ja DHA) ja K2-vitamiini, joten varmista näiden riittävä saanti ruuasta ja ravintolisistä.


Nämä ravintolisät maksavat kuukaudessa n. 5€, joten ei ole rahasta kiinni oman luustonsa hyvinvoinnista huolehtiminen. Edullisimmin ravintolisiä myydään Citymarketissa, iHerbissä sekä suomalaisissa verkkokaupoissa.

Kaulavaltimoa ahtauttava kalkki voi aiheuttaa vakavan aivoinfarktin!
http://youtu.be/NjWe1FX8FKk


Liiallinen kalsiumin saanti ruokavaliosta ja/tai ravintolisistä voi lisätä aortan ja verisuonten kalkkiutumista. Vaaleat alueet ovat verisuonten kalkkiutumisia. Kuva Utrecthin yliopiston sivuilta.Tässä kuvassa on kalkkeutunut sydänvaltimo, joita näkyy usein. Tällaisia kalkkeutumia on koko kehon suurissa valtimoissa, ei ainoastaan sydämessä.Valtimonkovettumatauti, arerioskleroosi, johtuu verisuonen seinämään kertyneestä kalkista, osoittaa jälleen uusi tutkimus. Kolesterolin merkitys on vähäinen tai olematon. Rasva ei aiheuta sydäntauteja, kuten yleisesti väitetään, sanoo englantilainen sydänlääkäri BBC:n haastattelussa.
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2559
Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Osteoporoosin lääkitseminen ja ennaltaehkäisy!


              


Ihmiskehossa on noin 206 luuta ja vastasyntyneillä luita on 350.

Googlella löytyy satoja tutkimuksia, että D-vitamiinin puutoksella on yhteys idiopaattisen skolioosin syntyyn. Odottavan äidin D-vitamiinin puuutos näkyy sikiön luuston kehityksen häiriönä jo viidennellä raskauskuukaudella. D-vitamiini vaikuttaa ainakin 2000 geenin toimintaan. Epigenetiikka liittyy keskeisesti geenien toimintaan, siihen, miten ne ilmentävät lähetti-RNA:ta ja proteiineja. Geenin ilmentyminen voi joko hiljentyä tai lisääntyä riippuen epigeneettisestä muutoksesta.
Epigenetiikan mukaan ihminen voi vaikuttaa elintavoillaan geenien toimintaan. Genetiikka vaikuttaa jonkin verran esimerkiksi sairauksien esiintyvyyteen, mutta järkevällä ruokavaliolla voidaan joidenkin arvioiden mukaan ”ohittaa” jopa 80 % perintötekijöistä.

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne.  400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40 000 osteoporoottista murtumaa joka vuosi, niistä n. 7000 lonkka- (noin kolmannes lonkkamurtumista sattuu miehille), n. 12 000 ranne- ja n. 20 000 nikamamurtumia. Vuonna 2010 vain 14% :lla murtumapotilaista oli normaali luuntiheys.urtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on mm. D-vitamiinin puutos.

Ranne-, olkavarsi -, lonkka- ja selkänikamien murtumat ovat tyypillisimpiä osteoporoottisia murtumia. Ensimmäiseksi luukadossa murtuu yleensä ranne, kun kaadutaan ja otetaan kädellä vastaan putoamista maahan.

Myöhemmällä iällä, kun refleksit vaimenee ja kättä ei ehdi laittaa kompastuessa alle, murtuu lonkka. Lonkkamurtumat ovat vakavimpia, koska pahimmillaan niihin voi menehtyä tai ne voivat invalidisoida pysyvästi. Reisiluun kaulan murtumia todetaan Suomessa noin 8000 vuosittain, joista kolme neljäsosaa sattuu naisille.

Kaikkein yleisin osteoporoottinen murtuma on kuitenkin selkänikamanmurtuma. Nämä ilmenevät pituuden lyhentymänä tai kumarana ryhtinä.

Osteoporoosia voidaan ennaltaehkäistä, hoitaa ja parantaa korjaamalla ravintoainepuutokset, joista yleisimmät ovat C-, D-, ja K2-vitamiinin sekä magnesiumin puute.

Muista arkiliikunta ja tumppaa tupakka lopullisesti.

Osteoporoosissa kalsiumia liukenee luista ja kertyy verisuonten seinämiin, jossa vaarana on mm. sydänkohtausriski (sepelvaltimotauti eli verisuonten kalkkeutuminen) tai pehmytkudoksiin kuten aivoihin (dementiariski).

Aikuisten riisitautia vastaava aikuisten luusairaus, osteomalasia, aiheuttaa laaja-alaisia luukipuja ja murtumia. Osteomalasia saattaa olla alidiagnostisoitu tila. Tähän viittaa tutkimus, jossa luiden puutteellista kalkkeutumista esiintyi yleisesti henkilöillä, joiden veren D-vitamiinipitoisuus (S-D-25) oli alle 75 nmol/l. Suomessa virallisella D-vitamiinin saannilla 10 µg/vrk, veren D-vitamiinipitoisuus jää merkittävästi 50 nmol/l alle eli vakava D-vitamiinin puutos.

Kalkkeutumattoman luuaineksen, osteoidin, liikamäärä onkin aikuisten D-vitamiinin vakavan puutostilan, osteomalasian tärkein muutos. Piilevään aikuisten luiden heikkouteen viittaa myös se, että D-vitamiinin lisäannolla on voitu vähentää sotilaiden marssimurtumia. Osteomalasian oireita ovat luustokivut, luuston koputusarkuus, lihasheikkous ja murtumat. Osteomalasia korjautuu riittävällä D-vitamiinin saannilla.

Jos luustosi on heikko, ei pullonkaula kuitenkaan juuri koskaan ole kalsiumin saannissa. Jos luuta verrataan tiiliseinään, vastaa kalsium tiiliä. Hyvään tiiliseinään tarvitaan kuitenkin myös laastia jona voidaan luun tapauksessa pitää esim. piitä, magnesiumia, sinkkiä mangaania, kaliumia, rautaa, seleeniä, fosforia, rikkiä, kromia sekä useita muita mineraaleja. Tämän lisäksi tarvitaan vielä apumiehiä jotka purkavat tavaran ja kuljettavat sen työmaalle, sekä ammattimiehiä jotka suorittavat itse rakennustyöt (esim. vatsahappo, entsyymit, suoliston mikrobikanta sekä K2, C- ja D-vitamiini).

Yli puolet maailman väestöstä EI juo maitoa eikä heillä ole puutetta kalsiumista, eivätkä kärsi heikentyneestä luustosta. Eli mihin me Suomalaiset tarvitsemme maitoa?

Brittiläinen 14 000 henkilön seuranta osoitti, että verrattuna alhaisempiin pitoisuuksiin kalsidiolin seerumtaso 90–120 nmol/l vähensi merkitsevästi hengitystiesairauksia, sydän- ja verenkiertosairauksia, luunmurtumia ja yleistä kuolemanriskiä (Khaw ym. 2014).Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia, D-vitamiinia, magnesiumia sekä K2-vitamiinia. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa.

Suomessa terveellinen ja monipuolinen ravinto ei riitä pitämään yllä tervettä luustoa, nivelsiteitä, välilevyjä ja niveliä. Ravintolisänä tarvitaan:

C-vitamiinia 400 mg
D-vitamiinia 50-100 µg
K2-vitamiinia 50-100 µg
Magnesium (sitraattia) 200-400 mg

Nämä ravintolisät maksavat kuukaudessa n. 5€, joten ei ole rahasta kiinni oman luustonsa hyvinvoinnista huolehtiminen. Edullisimmin lisäravinteita myydään Citymarketissa, iHerbissä sekä suomalaisissa verkkokaupoissa.Osteoporoosi on Suomessa yleinen sairaus, joka tulee yhteiskunnalle kalliiksi ja vaikuttaa merkittävästi potilaan elämänlaatuun. Tämä vanhojen ihmisten taudiksi mielletty luiden haurastuminen on kuitenkin ehkäistävissä, mutta ei kasivitosena ja pelkällä maidonjuonnilla, kertoo ravintoasiantuntija Juhana Harju uudessa kirjassaan.  http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/4/13/miten-tukevaa-tekoa-olet.html

Nämä heikentävät luustoaOsteoporoosilääkkeet - huiputustako?
http://www.raikasweb.com/osteoporoosi-esimerkillista-medikalisointia
http://www.lootuskirja.fi/fi/products?catid=43
http://www.raikasweb.com/kalsiumpommi-osa-1
http://www.raikasweb.com/kalsiumpommi-osa-2
http://www.raikasweb.com/kirjoittajavieras-iiro-riihimakiLuukatolääkitys aiheuttaa luumätää!

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27526-luukatolaakitys-aiheuttaa-luumataa-drugmakers-downplay-risks-of-osteoporosis-drugsOsteoporoosi-lääke Protelos, älä käytä!

http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2014/01/20/protelos-viekoon-veritulppa-kaatoi-luukato-potilaan/Luukatoa lääkitään turhaan – moderneihin sairauksiin tuhlataan aikaa ja rahaa!

Lääkkeiden teho luunmurtumien ehkäisyssä on heikko, osoittaa perusteellinen katsaustutkimus. Osteoporoosiin hukattu aika ja raha ovat osa laajempaa ylihoitamisen ongelmaa.
http://www.hs.fi/tiede/a1432608772406Kuuntele Paula Heinosta, miten luustoa ravitaan!

07.05.17
Osa 1/1 (21:55)
http://www.terveydentukipilarit.fi/radio-ohjelma/
Mikä tuplasi lonkkamurtumat 10 vuodessa? Osa 1
http://turpaduunari.fi/mika-tuplasi-lonkkamurtumat-10-vuodessa-osa-1/


Mikä tuplasi lonkkamurtumat 10 vuodessa? Osa 2
http://turpaduunari.fi/mika-tuplasi-lonkkamurtumat-10-vuodessa-osa-2/

Mikä tuplasi lonkkamurtumat 10 vuodessa? Osa 3
http://turpaduunari.fi/mika-tuplasi-lonkkamurtumat-10-vuodessa-osa-3/

Mikä tuplasi lonkkamurtumat 10 vuodessa? Osa 4
http://turpaduunari.fi/mika-tuplasi-lonkkamurtumat-10-vuodessa-osa-4/

Mikä tuplasi lonkkamurtumat 10 vuodessa? Osa 5
http://turpaduunari.fi/mika-tuplasi-lonkkamurtumat-10-vuodessa-osa-5/

Mikä tuplasi lonkkamurtumat 10 vuodessa? Osa 6
http://turpaduunari.fi/mika-tuplasi-lonkkamurtumat-10-vuodessa-osa-6/


Mikä tuplasi lonkkamurtumat 10 vuodessa? Osa 7
http://turpaduunari.fi/mika-tuplasi-lonkkamurtumat-10-vuodessa-osa-7/Paluu tämän sivun alkuun

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Tärkeä D-vitamiini!

_________________________________________________________________________________________________________________________________
                                     
   Ravinnon merkitys!

________________________________________________________________________________________________________________________________

Ravinteet purkista vai lautaselta?