Takaisin sisällysluetteloon
 
Herpes ja aftat

Primaariherpes

Valtaosa ihmisistä saa herpes simplex 1 -virustartunnan tavallisesti jo ensimmäisten elinvuosien aikana. Suurella osalla infektio aiheuttaa vain lieviä oireita tai ovat jopa kokonaan oireettomia, mutta usein lapset voivat reagoida siihen voimakkaasti. Silloin puhutaan primaariherpeksestä. Rakkuloita esiintyy kitalaessa, kielessä, poskien sisäpuolella ja huulissa. Usein ikenet ovat erittäin ärtyneet, turvoksissa ja jopa vuotavat verta. Kuume kuuluu asiaan ja kestää tavallisesti 3 – 4 päivää. Lapsella on usein päänsärkyä ja pahoinvointia. Tauti paranee ilman hoitoa. Kallista asikloviiri-nimistä lääkettä käytetään ainoastaan erityistilanteissa.

Taudin puhjettua on tärkeää huolehtia riittävän nesteen saannista kuivumisen estämiseksi. Lapset suostuvat usein juomaan laimeaa, jääkaappikylmää mehua sekä syömään jäätelöä. Ei pidä huolestua siitä, ettei lapsi syö, koska hän pärjää hyvin muutaman päivän ilman ruokaa. Jos lapsi ei juo tarpeeksi nestettä, on hänet syytä toimittaa sairaalahoitoon. On olemassa puuduttavaa lääkettä, jolla voidaan huuhdella suu, mutta tämä hoito soveltuu lähinnä isommille lapsille.

Jos lapsella on ihottumaa, primaari herpes voi aiheuttaa laajan ihotulehduksen. Virus voi myös aiheuttaa henkeäuhkaavan aivotulehduksen. Oireet ovat dramaattiset:  lapsen yleiskunto huononee voimakkaasti ja tajunnantaso laskee. Silloin lapsi on saatava välittömästi lääkäriin.  Onneksi aivotulehdus on erittäin harvinainen tauti.

Sekundaarinen herpes

Herpes-virus ei häviä elimistöstä, mutta se harvemmin tuottaa ongelmia. Toisilla ihmisillä se muistuttaa olemassaolostaan aiheuttamalla tietyissä tilanteissa ihotulehduksen lähinnä suun ympäristöön. Tulehdus alkaa pistävällä tunteella ja muutaman tunnin kuluttua iholle ilmaantuu rakkuloita, jotka häviävät viikon kuluessa. Otollisia tilaisuuksia virukselle aiheuttaa tällainen sekundaarinen herpes, on virusflunssat sekä fyysinen tai psyykkinen stressi.

Aftat

Kiusallista kipua suussa voivat aiheuttaa ns. aftat. Suun ja kielen limakalvomuutokset alkavat usein polttavalla tunteella. Sen jälkeen muodostuu suuhun muutaman millimetrin kokoisia kraatereita. Ne ovat erittäin arkoja eikä niiden aiheuttajaa tiedetä. Aftoista on onnistuttu eristämään tietty streptokokkibakteeri, mutta tämän merkitystä taudin synnyssä ei varmuudella tunneta. Primaarista herpeksestä aftat erottuvat siten, ettei silloin esiinnyt herpekselle tyypillisiä rakkuloita eikä kuumetta.

Apteekista saa reseptillä Aftab-nimisiä ohuita tabletteja, jotka kiinnittyvät aftaan estäen sen hankautumista esimerkiksi hampaita vastaa. Tabletit sisältävät kortisonijohdannaista..

Tiettävästi aftoilla ei ole yhteyttä mihinkään muuhun tautiin, joten kysyjän tytär voi olla rauhallinen, mutta samalla tietoinen siitä, että aftat myös jatkossa tullevat vaivaamaan häntä aika-ajoin.
 
Ralf Nyman
lastentautien erikoislääkäri
 

Takaisin sisällysluetteloon