Hbl/14.7.2006

Mord med kronologi

DECKARE

Kristina och Ove Paul: Eget namn i boken. Deckare. Pilot-kustannus, 264 sidor.

Den femte Simmingedeckaren skiljer sig från de tidigare på många sätt. Först och främst är den utgiven av ett kommersiellt förlag och inte "självtryckt". Dessutom spänner den över ett drygt halvsekel nutidshistoria och har sina rötter i 1800-talet. Varje kapitel är försett med en årsangivelse och ett kort sammandrag av viktiga händelser just då.

Inspirationen till Eget namn i bokenkommer från författareparets östnyländska sommarö, där det finns en sten med den dramatiska texten "Här har en sven och en mö mördat hvarandra".

Eftersom ingen vet vem som knackat in orden, när det gjordes eller vad som föranledde minnesstenen har paret Kristina och Ove Paul gjort som författare plägar, det vill säga fabulerat ihop en sannolik berättelse.

Den huvudsakliga kriminalgåtan är fallet Sonja Palnder. Hon har tillbringat sin barndoms somrar på Simminge med vännen Anna och andra jämnåriga, men sedan åkt ut i världen och etablerat sig I dyrare kretsar. År 1990 återkommer hon som änka till Finland och söker upp sina gamla vänner, men under en båttur med en tidigare käresta drunknar hon i en svårförklarad olycka.

Långt senare börjar Anna och Olle Rönnqvist gräva i olyckan, och för att röra upp lite damm övertalar de den orädde chefredaktören på lokaltodningen att skriva en artikelserie om ouppklarade mord i Östnyland.

Båtkonstruktören är Olles skolkompis och Annas favoritmisstänkte. Otto Blomqvist, kaptenen på båten, har nämligen fått lida tillräckligt efter olyckan som kvaddade både hans äktenskap och en nästan ny motorbåt. Dessutom skulle han knappast ha lockat sin ungdomskärlek på en hemlig romantisk båttur bara för att sedan mörda henne.

Ännu ett mord avhandlas i samma veva, och för att kringgå den originelle polisen Hjalmari Huttunen kontaktar Rönnqvistarna än en gång poliskompisen Birger Ottosson och hans Daina.

Det centrala kriminalfallet får sin upplösning på ett sätt som är tillräckligt väntat för att mysfaktorn skall upprätthållas. Dramatiken är ändå av en helt annan dignitet än på de flesta sommaröar, men släktförhållandena är lika komplicerade som i verkligheten.

DAN KRONQVIST

09-1253 233, dan.kronqvist@hbl.fi

 
 

Deckarsidan