Hufvudstadsbladet, söndagsbilagan 19.12.2004

HÅRDA TAG I SIMMINGE

 

Kristina och Ove Paul

Vatten är ett farligt gift

Kirja kerrallaan/En bok åt gången 2004

 

Pusseldeckaren har redan dödförklarats, men den rör ändå på sig. Intresset för klassikerna är inte speciellt avtagande, och i Svenskfinland har Kristina och Ove Paul gett ut sin fjärde Simmingedeckare, som utspelar sig i ett lätt maskerat Sarvsalö i östra Nylands skärgård.

 

Lockande arv

"Patron" Alfred Kraemert, pensionerad pappersbruksdirektör, dör oväntat och dramatiskt och frilägger därmed ett lockande arv. Problemet är att det kanske finns fler arvtagare än den enda sonen.

Samtidigt visar det sig att patrons marker och byggnader kan finnas med i de hemliga planerna när det skall byggas ett "fullservicehotell" på ön. Det är granntomten, församlingens före detta lägergård, som verkar vara hökvarter för de mystiska aktiviteterna.

Patrons dödsfall kan förvisso bero på en häftig hjärtattack, men när den gamle och omtyckte kyrkoherden i Lovisa blir nedskjuten på kyrktrappan från en förbipasserande bil är det ingen tvekan om att det är mord. Frågorna är som vanligt två: vem gjorde det och varför?

Anna och Olle Rönnqvist, sommarboende på Simminge, kan inte hålla sig, utan börjar forska i de dramatiska händelserna. De får är en gång hjälp av kommissarie Birger Ottsosson, nyss hemkommen från ett uppdrag med kopplingar till Baltic Task Force.

Innan de får klarhet i fallet får de söka sig långt bak i tiden och långt bort i geografin, och både avloppsärenden, baltisk befrielse och släktforskning ingår I paketet.

Pratigt

Den påtagliga pratigheten i boken är en svaghet, men samtidigt en förutsättning för att få in lokalfärgen och de viktiga "regionala finlandssvenska språkmarkörerna", som det heter bland folk som helt enkelt inte förstår dialekt.

I likhet med Jan Mårtensson i sina Homandeckare kommenterar paret Paul högt och lågt i samhället medan de ändå håller på. Både Radio Vegas nya koncept och Hbl i tabloidformat får sig en släng av sleven i denna trivseldeckare där morden tack och lov inte återges med den fotografiska skärpa som trenden egentligen kräver.

DAN KRONQVIST

09-1253 233, dan.kronqvist@hbl.fi