Ove´s News Agency (ONA) /1.3.2001

TODAYS NEWS: Positiv final på OS

    Månen  

 

  Finland har tillsvidare inte kunnat upprepa sin fina segersvit från Lahtis i den intressantaste av OS-grenarna, dopningen! I stället blev det skidlandet Spanien som stal uppmärksamheten. Señor Mügelegg hade efter år av slit och arbete hunnit bli Juanito med både hovet och folket i sitt nya fädernesland. Nu blev han Johann aus Deutschland igen över en natt.

Men - om inte arrangörerna på ett ovärdigt och partiskt sätt förhindrat saken - är det fullt möjligt att Ryssland gått förbi. Man förstår Olgas och Larissas högljudda protester. Och andra avslöjanden lär vara på kommande. Just berättar man i radion om att Österrike lär ha vissa chanser.

 

Snart är det bara Norge och Sverige som man kan lita på.

Därför blir man lite tveksam till hur det ligger till. Det var knappast juste att ta överraskningstest mellan tävlingarna. Och kan man verkligen lita på utförda tester? Det har nämligen framgått i offentligheten att Mühlegg har en norsk tränare. Och som vi alla vet borgar det för att endast tillåtna träningsmetoder används. Ola Berget har ju som seden bjuder liksom Mühlegg själv bedyrat sin oskuld, eftersom han varit totalt omedveten om att hans adept dopat sig. Han är djupt chockad och ett enda stort frågetecken. Precis som de finska tränarna, läkarna och lagledarna i fjol!

Det var också riktigt upplyftande att häromdagen se en upprörd svensk skidboss upprepa det självklara från Lahtis i fjol; i Sverige har man inte en kultur av manipulation som gör det möjligt att uppnå nivåer som ingen annan ligger i närheten av, som i endel länder. När svenska och norska skidåkare gör överlägsna insatser har det berott på en kombination av unik begåvning, långsiktig uppläggning och hårt arbete i form av träning, träning och åter träning. Det var nån annan också som använde nästan samma ord häromdagen, vänta nu, vad hette han? M... Mühl.., nånting med ägg, var det.

I alla fall så stämmer det absolut, och i Norge var denna unika kombination av begåvning och hårt arbete så sällsynt att under en lång räcka av år endast en och annan dopad finländare ibland kunde tränga sig emellan. I Sverige har man också haft svårt att klara normännen, men där har man ju ändå Elofsson.

Och Elofsson har ju blivit testad ideligen under det gångna året, så han går klar. Synd att han var förkyld i OS, så han inte kunde göra sitt bästa.

Också de andra svenskarna blev på samma usla nivå som finnarna.

  Mühlegg hade fram till 3-milen i OS testats efter alla lopp, så också han var ren intill dess och får därför behålla de andra medaljerna. I sin samling har han ju bland annat silvermedaljen från Lahtis som han rättmätigt erövrade efter Isometsäs fusk.

Ryske Ivanoff träder nu i Mühleggs ställe och har glädjen ärva självaste tremilsguldet.

 
Vill man bli framgångsrik i terrängskidning med rena medel, måste man alltså vara svensk eller norrman. Medaljer skall tas med blod, svett och tårar, nej, glöm blodet. Men man kan gärna se till att man föds i ett land som har förstånd att hålla sig med höga höjder, så det går att träna i terräng som motsvarar den där stora skidtävlingar ordnas i modern tid. All manipulation är förbjuden. Men för att låna Georg Orwell; en del manipulation är mera manipulation än annan och höjning av hemoglobinet med användning av sk. alphyddor är överhuvudtaget inte manipulation, det har man kommit överens om. Såna som inte själva har råd med en alphydda får kanske låna, t.ex. av Elofsson.

Ona news

Previous news

This news will eventually be replaced, tomorrow or some other day.