Ove´s News Agency (ONA) / 11.11.2000

TODAYS NEWS: Clinton sitter kvar!

I USA påminner stämningarna efter valet om dem i Jugoslavien. Det har framgått att man i demokratins föregångsland tagit till samma metoder som serblandets tidigare ledare. Rop på observatörer från FN, EU, Ryssland och Kina hörs. Många tycker det vore dags för president Ahtisaari att rycka in.

Man måste hålla med dem som kritiserar den tekniska lösningen av valförrättningen. Avsikten var god. Man ville göra det lättare för miljoner icke skrivkunniga amerikaner. De skulle behöva använda pennan bara till att trycka in ett hål i ett papper. Men nu har det visat sig att de i tiotusental har siktat fel. Det här är förstås överraskande. Man trodde ju att just de som inte kunde läsa och skriva nog kunde sikta och skjuta.

Då är nog vårt system bättre, att rita in en siffra eller ett namn i en stor boll. Men finländarna är läs- och skrivkunniga och för de flesta är utrymmet tillräckligt, t.o.m. för namn som Kalle Anka, Stålmannen och det allra populäraste, Haista V.

Nu ser det ut som om saken kommer att avgöras i domstol. För dem som är det minsta insatt i det amerikanska rättsväsendet, t.ex. president Clinton har ju själv djup personlig erfarenhet, är det uppenbart att det här är det rätta sättet att skjuta upp avgörendet för hela efterföjande presidentperiod. Den är ju endast 4 år och ingendera sidans advokater kommer att ge upp efter en så kort kamp. Man måste gratulera Clinton till att ha kommit på den enda vägen att kunna sitta som president utöver de grundlagsstadgade två perioderna.

Ett annat scenario är att det amerikanska folket nu vill slippa såväl Clinton som Bush och Gore. Då är det en sann lycka att det finns en tredje presidentkandidat att tillgå. En statsman med typisk amerikansk, rentav kennediensisk framtoning i sin valkampanj, sportig image och domstolserfarenhet. Politiskt centralt förankrad är han lika attraktiv för alla partier och kan räkna med prestigefylld akademisk uppbackning i det uramerikanska universitet Harvard där han för tillfället vistas. Ett litet minus är förstås att hans kampanj inte har synts i USA och att han inte är amerikan själv. Men hur många amerikaner är egentligen det?

Ona news

Previous news

This news will eventually be replaced, tomorrow or some other day.