HANNULA RENHOLMS KENNELSIDA

*** 3 valpar åt Karin 10.3.2013 - 2 poikar och en flicka *** SE VALPLÄNKEN NEDAN *** Karin BIR i Lahtis ***

Säg hej till Kennel Hannula Renholms Manchester terriers!

Och du ska få svar på tal.

Soffliggare

Klicka här för att få upp farten.

 

Kennel Hannula Renholms

har existerat endast sedan 1996 , men vi fick vår första hund Olga redan 1978 . Hon var så vitt vi vet också den första manchesterterriern i Finland i modern tid. Hon kom till oss från Gävle, Kennel Farmarens.

Vi tror att också vår andra hund Speedy, även han från Sverige, hittade oss innan andra fått upp ögonen för rasen. Honom skaffade vi från Kennel Björkstaden i Södertälje.

Men trots att vi hade både pojke och flicka, blev det inte vi som står bakom det uppsving som rasen sett i det här landet under senare hälften av 90-talet. Den äran tillkommer i främsta hand Liisa Koskinen och hennes kennel Kimblewick i Haukivuori i östra Finland.

Vår tredje hund Dessi köpte vi 1993 i Finland från kennel Hilmanter's i Villähde intill Lahtis som sedan kom att bli vår nära samarbetspartner.

 
 

Carmencita på Helsinki World Dog Show 1998

Cita blev tvåa bland manchestertikarna på världsutställningen i Helsingfors 1998. Här uppvisas hon av Kirsti Hiltunen för domaren Nerolie de Lavis-Trafford

 
  Våra hundar har i allmänhet klarat sig bra på utställningar. Men de är som vackra kvinnor, alla vill inte exponera sig. Av våra hundar har t.ex. Cita tyckt om att ställas ut medan Maj inte gillat det. Det är inte heller lämpligt att pussa domaren, vilket hon vill förfalla till (se dock senaste nytt).

Så vi anser inte utställningsframgångar vara det primära målet för vår kennelverksamhet. Vi försöker uppföda hundar som från första början växer upp i ett hem, inte i separata bås. De skall bli familjemedlemmar någonstans och de får sin grunduppfostran hos oss. Om oss och vårt kan du läsa närmare under länken Smått och Gott. Och de som tycker utställningsframgångar är viktigt kan kolla upp nyhetsrutan uppe till höger (Senaste nytt / I sikte) där vi försöker följa med.

Som ni ser får våra egna hundar till och med ligga i soffan, men hur det blir med den saken för valparna, avgör den nya hussen eller matten själv. Överlåtelse sker som bekant före soffåldern.

 
 

Vi tittar gärna på Polishunden Rex tillsammans

Dessi gör sig till

 
  Vi gläder oss åt att hundintresserade i huvudstadsregionen allt mer fått upp ögonen för den här fina, friska och rena rasen, och där tror vi att Kennel Hannula Renholms haft en viss roll.

Rasbeskrivning finner ni på de flesta hemsidor i ämnet. Vi hänvisar därför till hundlänkarna nedan.

En egenskap som kanske inte lyfts fram tillräckligt är manchesterterrierns lämplighet för vissa allergiker. Den korta, lättskötta, glansiga pälsen byts i regel bara en gång om året, så hårlossningen är obetydlig och främmande partiklar (allergener) hämtas därför inte med pälsen. Mjällbildning förekommer, åtminstone om hunden blir nervös, men i vår familj (där det finns både allergiker och astmatiker) har ännu ingen fått allergiska reaktioner av våra hundar. I praktiken finns många andra exempel på att allergiker har kunnat umgås med manchesterterriers utan att få allergisymptom. Men det finns också personer som blivit allergiska t.ex. på hundarnas saliv. Allergireaktioner är mycket individuella. Vi planerar att i samarbete med Allergisjukhuset vetenskapligt undersöka i vilken mån dessa hundar förorsakar allergier. Vi känner till att Allergisjukhuset har testat åtminstone två raser, men vet inte raserna (se också artikel i Hbl 28.11.2000 om djur i allergifamiljer www.netlife.fi/users/ralf.nyman/hbl).

 
 

Man blir så sömning i hettan...

Du ryms inte där igenom!

 
   
 
Uppfödare: Kristina Paul, Krämertsvägen 3, 00620 Helsingfors, tel. 040 5511583, 0400 967686, 019 579720