Jury Nr 3/2006

Kristina & Ove Paul: Eget namn i boken

En generationsdeckare (Pilot Kustannus)

De finlandssvenska makarna Paul ger oss härmed sin femte bok om de likaledes finlandssvenska makarna Anna och Olle Rönnqvist, vilka lyckas locka en lokaltidningsredaktör att publicera en artikelserie om ouppklarade mord i bygden. Några av fallen visar sig ha rötter tillbaks i paret Rönnqvists barn- och ungdomstid, och delar av handlingen är därför förlagd till slutet av 1940- samt 1950-talet. Och inte oväntat visar det sig finnas åtskilliga trådar, som en del ogärna vill skall uppmärksammas, både mellan de olika fallen och till våra dagar.

Efter ett inte direkt lyckat försök i en mer thrillerartad stil (Vatten är ett farligt gift… 2004) är nu Paul & Paul tillbaks med en traditionell pusseldeckare, vilket passar dem bäst. Anna och Olle diskuterar flitigt med varandra, med vänner och bekanta, med polisvännen Birger Ottosson, drar sina slutsatser och lyckas till slut få rätsida på en icke svårgenomskådad men prydligt uppbyggd intrig. Dessutom finner den en fiktiv men inte omöjlig lösning på det beryktade "dubbelmordet" i Nybondas (se artikel i Jury nr 1/1997).

Det är underhållande och lättläst - men bokens styrka ligger ändå främst I skildringen av finländska ungdomar och deras vardag för 50-60 år sedan. Det är nostalgi utan sentimentalitet, med ett (åtminstone såvitt jag begriper) tidstypiskt språk med numera troligen rätt bortglömda slangord.

Frågan är om inte detta är makarna Pauls bästa deckare hittills. Inget mästerverk - men klart godkänd läsning.

Johan Wopenka