Är Sarfsalö självständigt? (Östra Nyland 23.9.1999)

ÄR DET SANT? Har Lill-Pontus gamla dröm gått i uppfyllelse, fått verklighetsstatus. Har Sarfsalö byaråd med eldsjälen Ethel i spetsen faktiskt förklarat ön självständig? Har visionerna fått verklighetsluft under vingarna? Går det äntligen vägen? Blir Sarfsalö ett skatteparadis? När muras grundstenen till det stora spelkasinot, hotell- och restaurangbyggnaden Kvarnen på Härpebacken? När börjar vi bygga det björkellska mammutvaruhuset, köpparadiset, i minst tolv våningar? När bildas hemvärnet? När börjar vi uppbära broavgift? Det kunde vara gratis att komma till ön men för att komma därifrån borde man uppbära en avgift om minst tusen mark. När ska monarken Kim il Pung svänga sin spira?

När, när när?

Eller går det inte vägen? Är avunden för stor? Förklarar sej t.ex.. byn Horslök självständig? Blir det atacker, skärmytslingar och småkrig? Grundas det olika gerillarörelser på ön? Eller går horslök- och rösundborna samman och marscherar mot Härpe och Sarfsalö by? När börjar det stora slaget vid Bredvik? Vad säjer den blomqvistska maffian?

Ska vi sälja strömming på dagarna och kasta handgranater på nätterna?

Eller kommer allt att gå lugnt och hyfsat till? Men vad ska vi göra om den finska staten inte erkänner öns självständighet? Ja, det kan ju rentav hända att den blåvita armén försöker ockupera vår ö och trampa våra självständighetsdrömmar i dyn.

Då ska vi förstås försvara våra höga ideal till sista blodsdroppen.

Plocka fram de rostiga högafflarna från ladugårdsskullen! Låt stridstraktorerna gå upp i varv! Olja farfars gamla sälbössa!

Vi kommer att vinna. Rättvisan segrar alltid.

Lill-Pontus

Hänt på Sarfsalö HEM