Hört och läst i hängmattan, Iwan Morelius, 8.2.2005

VATTEN ÄR ETT FARLIGT GIFT….

Av Kristina & Ove Paul

Eget förlag 2004 (adress efter rec)

Denna småmysiga konventionella deckare är tillägnad arbetet för vatten och avlopp i skärgården, en tillägnan som läsaren mycket väl kan förstå och hålla med om efter att ha läst om hur skrupelfria människor i ledande ställning kan förstöra miljön för så många människor.

Vi möter ånyo "deckarparet" Anna och Olle Rönnqvist, som är finlandssvenskar med närhet till den åländska* skärgården och dess vackra natur. En äldre man dör i sin säng efter våldsamma kräkningsanfall. Hjärtslag säger läkaren på plats, en gammal husläkare som den gamla mannen haft i åratal. Arsenikförgiftning anar Anna, som hjälpt polisen flera gånger tidigare. Hon får svårt att övertyga ortens kriminalkommissarie, Ottosson, som dock lyssnar på vad hon och hennes Olle har att säga.

Ett mystiskt bygge nära känsligt vatten mystifierar många och har en avgörande betydelse för fallet, som tillspetsas av att en kyrkoherde faller offer för en prickskytt. Frågorna som ställs är många.

Författarna från i förordet:"När läste du senast en finlandssvensk deckare? På det svarar jag: "Just nu, och den var bra!"

Adress: Ove Paul, Krämertsvägen 3, FIN 00620, Helsingfors, Finland.

Iwan

* Recensenten må förlåtas det geografiska misstaget gjort från Spaniens horisont. OP