SIMMINGEDECKARNA

Suomeksi

November 2011: Vatten är ett farligt gift, igen till salu före jul!

Vatten är ett farligt gift!

Vår fjärde bok som blev sommardeckare i Radio Vega Östnyland 2008. Lika aktuell idag men länge slutsåld. Nu en liten tilläggsupplaga till jul.

Kontakta oss direkt per telefon eller e-post.

Deckarfokus på Östnyland

 

Med sidoblickar

240 s.

Opus liberum

TV, RADIO, PRESS

I Radio Vega gjordes den färskaste intervjun 28.8.2008 av Erik Gestrin om vår sjätte bok Tills döden skiljer oss samman 28.8.08 om vår sjätte bok.

Vår fjärde bok Vatten är ett farligt gift gick som följetong:

'Sommardeckaren 2008'.

Eget namn i boken, vårt skrivande och våra hundar presenterades i oktober 2007 och sommaren 2008 i FST 5:s TV-program SEPORTAGET:

Pusseldeckare på Sarfsalö.

RECENSIONER, INTERVJUER och ARTIKLAR

Litteraturträffar

Debutsky

Söderström

Murha - men på svenska

Deckardebatt i Hbl

Dubbelmordet på Nybondas

Dubbelmordet på Nybondas - en uppföljning

Annan litterär verksamhet

Våra böcker som talböcker

Kulturfonden

När läste du senast en

FINLANDSSVENSK DECKARE?

Så frågade vi i förordet till våra tre första deckare när de vi gav ut dem i tryck för tio år sedan. Men efter det har det hänt en del.

Förutom Svenskfinlands ledande deckarskribent Staffan Bruun som nästan årligen gläder sin läsekrets med alster ur genren och Marianne Peltomaa som hoppat över till deckargenren har just Östnyland stuckit upp (se länken nere till vänster, Carita Liljendahls Debutsky). Plus enstaka andra.

Ändå menar vi att vi är rätt ensamma om att i något så när modern tid ha skrivit finlandssvenska deckare i klassisk mening, alltså inte thrillers, agentböcker eller polisromaner. Den som skaffat den nya faxcimilutgåvan (det är inte många som har originalet) av Finlands första detektivroman Selmer-Geeths Min första bragd, ser vad jag menar. Det är en bok med klassiskt deckarmönster och det är roligt att Svenska litteratursällskapet och Vitterhetskommissionen har gjort en sådan satsning.

Kanske en ändring i förlagspolitiken är på väg, ibland skönjer man ett nymornat intresse för också andra än Bruun, närmast dock i form av sidohopp av etablerade författare, och Söderströms satsade för några år sedan stort på en deckartävling (rättare sagt thrillertävling, har det visat sig). Men visst har våra finlandssvenska förlag sovit gott sedan Peter Winges dagar på 50-talet och missat den våg som övriga nordiska läsare och författare varit med om att lyfta fram och levt gott på. Dessvärre finns det ingenting som talar för att den förestående förlagsfusionen skulle innebära en förändring till den delen.

I den fortsatta väntan på en ändring skrev vi vår fjärde deckare, Vatten är ett farligt gift... 192 s. (ISBN 95195499-3-5). Och alltså också den femte... och så den sjätte. I år böt vi genre: Född 1938 och Renholm är en biografi från de tidigaste barnaåren fram till stabilare tider.

Men en sjunde Simmingedeckare är påtänkt.

.

 

Tidigare utgivna böcker av oss två:

Eget namn i boken 264 s

Vatten är ett farligt gift 192 s.

Mord i mäsk 224 s.

Kuddkriget 230 s.

Då tystnade fågelsången 266 s.

Om våra tidigare böcker:

Då tystnade fågelsången (ISBN 951-95499-0-0) skrevs redan på 80-talet. Klicka här, så avslöjas originalmanuskriptets första titel jämte pärmillustration tecknad av vår yngre son. Det var en fin titel, men berättade för mycket och vi använde oss inte av den. Boken gavs ut i duplicerad och något omarbetad form i ett par hundra exemplar under första hälften av 90-talet tillsammans med sin senare tillkomna följeslagare Kuddkriget (ISBN 951-95499-1-9). I bägge är handlingen förankrad i den finlandssvenska sommaren, i Helsingfors och i den östnyländska skärgården, den förra med förvecklingar inom sjukvården och den senare med fokus på ett oförklarligt dödsfall där en av Simminges ledande bönder tros ha blivit ihjälsparkad av en av sina biffkor.

Några år senare följde vi upp med "Mord i mäsk (951-95499-2-7)". Den blev i princip färdig för publicering 1997, men vi fick inte tid eller tillfälle att ge ut den förrän tillsammans med de två första.

Alla tre gav vi sedan ut 2002 och 2003 på eget förlag genom "varmanstryckeriet" Oma Kirja - Min Bok, en Print On Demand-service i Glaspalatset i Helsingfors.

Var får man tag i våra böcker?

Kolla bokhandeln och biblioteket eller kontakta oss direkt: tel 0400 967686 eller e-post ove.paul@pp.inet.fi. Vi försöker upprätthålla ett litet handlager.

En del välsorterade affärer, som Sarfsalö Bybutik, håller sig med dem. Och om Sarfsalö sommartorg ligger nära till är det alltid värt att besöka.

Många näthandlar säger sig föra våra böcker, men etablerad kontakt med oss som utgivare har i första hand Akademen, Tibo Trading, bokhandlarna i Lovisa, Borgå och Sibbo samt Opus Liberum. I Sverige finns tyvärr ingen fast försäljningspunkt för våra böcker, det är bäst att kontakta oss direkt.

Som avslutning här några e-mail från både Sverige och Finland.

Med deckarhälsning

Ove och Kristina Paul

PS. Läs också om en litterär debut 1948 på Triangelförlaget med kompisen Lars-Einar Flomans och hans spännande pojkdeckare Åke, Leif och bankkuppen som också den nu finns att läsa här på nätet på samma länk.

Uppdaterat 13.11.2011   Hem