TILLS DÖDEN SKILJER OSS SAMMAN

 
     
 

 
     
  Kommundeckare från Simminge - Deckare - Kristina och Ove Paul

Tills döden skiljer oss samman. Opusliberum 2008, 240 sidor

Midsommarstångens tyngd är stor, kunde man säga. Efter det fuktiga midsommarfirandet på Simminge hittas kommunministern död i gräset utanför sitt hus, fastklämd under den nerfällda och blomprydda stången.

Det ovanliga mordvapnet spelar en betydande roll i Kristina och Ove Pauls kommundeckare Tills döden skiljer oss samman, men den här gången är detektivromanen minst lika mycket genomsyrad av samtida samhällssatir.

Pauldeckarna utspelar sig alla i östra Nylands skärgård, så närheten till kommunsammanslagningar och annekteringar är betydande. Simminge är en lätt tillskruvad version av Sarvsalö, där författarparet tillbringar mycket av sin tid.

Räddningstjänsten och de politiska beslutsnycker som den utsatts för de senaste åren har en viktig biroll i boken. Precis som i verkligheten går nödsamtal fel, adresser misstolkas på grund av bristande lokalkännedom och hjälpen kommer fram mycket senare än den skulle ha gjort med ett vettigt system.

En grundtanke i boken, både i själva intrigen och i de insprängda historiska faktabitarna, är att fusioneringar och allt större enheter inte är den enda vägen till salighet. Ofta är det precis tvärtom.

Till skillnad från den verklighet läsaren lever i är det i den här boken den ekonomiska Sibboeliten med Hjallis Harkimo i spetsen som inkorporerat en rejäl bit av östra Helsingfors.

I början av det nya seklet hade sydöstra Helsingfors börjat stagnera i utvecklingen, och röster höjdes för att Sibbo borde överta området innan det helt förfaller. Hjallis Harkimo och en grupp affärsmän och sibbopolitiker hade fått kommunministern och statsministern på sin sida.

Efter annekteringen blev Sibbos ställning allt starkare, och många ansåg att kommunen lika gärna kunde ta över hela huvudstadsregionen.

Efter fyra böcker på Omakirja följde en femte på Pilot-kustannus. Eftersom det förlaget sedermera kullbytterat har paret Paul nu anlitat Opusliberum, som också ger ut böcker med kort varsel i den upplaga skribenten vill.

Också i den här boken märks avsaknaden av en utomstående, vaken och skoningslös korrekturläsare på sina ställen. Men korrekturmissar hittar man också i påkostade utgåvor från stora förlag.

Dan Kronqvist
09-1253 233, dan.kronqvist@hbl.fi