Borgåbladet, torsdag 17 augusti 2006

Mordgåtor i sten och på vatten

Borgå. Sommargästerna på Sarfsalö, Ove och Kristina Paul, har utkommit med en ny detektivroman kallad Eget namn i boken. En generationsdeckare (Pilot-kustannus, 264 sidor). Deckaren handlar liksom tidigare föregångare som Kuddkriget samt Mord i mäsk och Vatten är ett farligt gift från i fjol om ett brottsmysterium. Skillnaden är den att den nya boken är den första som inte utgivits på eget förlag och att den, som undertiteln indikerar, är en berättelse med rötterna förankrade i tidigare generationer ända tillbaka till 1800-talet.

Det betyder bland annat att romanen kommer med en förklaring till ursprunget och utvecklingen beträffande alla de bekanta personer som figurerat i tidigare böcker av författarparet.

Den östnyländska sommarön Sarfsalö står alltjämt i fokus när det på detektivarbete specialiserade pensionärs()paret Anna och Olle Rönnqvist får ett märkligt fall att lösa. Sonja Palander är både gåtan och det nav som händelserna utspelas kring. Hon var barndomsvän med Anna och vistades sommartid på grannön Simminge, där hon blev förälskad i stilige bondsonen Otto Blomqvist.

Östnyländsk skärgårdsmiljö

Men ödet ville annorlunda och hon hamnade till filmvärlden i USA, där hon så småningom blev änka. Med baktanken att slå sig ned i hemtrakterna återvänder hon till den östnyländska skärgården där den gamla kärleken med Otto Blomqvist flammar upp på nytt. De gör en båtfärd och besöker en gåtfull sten där det skrivs om en sven och ungmö från 1800-talet som gick en gemensam och oklar död tillmötes, antagligen genom att döda varandra. På återfärden går dramatiskt nog Ottos nya motorbåt på grund och Sonja drunknar. Det blir ett hårt slag för Otto som aldrig mera blir den han varit.

Det är kring denna, av polisen tämligen totalt negligerade mordgåta, som rönnqvistarna på nytt börjar rota i. Hjälp får de av lokalbladets chefredaktör som med liv och lust går med på att skriva en artikelserie om ouppklarade mord I Östnyland.

Huvudmisstankarna faller på en tidigare Helsingforsbo och numera rikssvensk båtkonstruktör, som under skoltiden i Finland var bekant med bl.a. Sonja och kanske ansattes av svartsjkuka när hon och Otto återförenades. Ytterligare ett mord finns med och för att få rätsida på hela mordsoppan tar Anna och Olle till sist kontakt med gamla poliskompisen Birger Ottosson och hans hustru Daina.

Som detektivroman är Eget namn i boken inte direkt oäven men det är inte som kriminalroman den egentligen skall uppfattas utan mera som ett kalejdoskop över milstolparna i vår närhistoria. Varje kapitel inleds nämligen med ett årtal och några rader om de viktigaste tilldragelserna under året. Samtidigt låter författarna lokalt förankrade original, en språkprofessor, ett byarås mm. Ge uttryck för mer eller mindre djuplodande tankar och filosofier om sådant som var på tapeten då det begav sig i världen och vårt land ända fram till dagens EU-Finland. Inspirationen till den nya boken förklaras i eftermälet och har sin upprinnelse i den sten som omnämns i Boken om vår ö /Sarfsalö) del II. EG