Borgåbladet 24.12.2002 - KULTUR - sid 16 - Text och bild Gunilla Slätis  
  På Sarfsalö skapas det spännande deckare i östnyländsk närmiljö

HELSINGFORS.

Bild 1: En stor del av deckarförfattarnas tid ägnas familjens hundar. I mattes famn stoltserar Eva Liljebäck, en sex månaders tik, invandrare från England. I husse Oves famn myser Evas blivande kavaljer (om tycke uppstår) Fänrik Rosenström, tre år gammal. (Och det ser ju lovande ut, red. anm.)

Man blir ordentligt utskälld av nio manchesterterriers men varmt välkomnad av hundarnas matte och husse när man besöker deckarparet Kristina och Ove Paul i Krämertsskog.

Kristina och Ove har skrivit tre deckare; Då tystnade fågelsången och Kuddkriget som utspelar sig i den östnyländska skärgården och dess närhet och nu senast Mord i mäsk, där intrigen försiggår inom sjukvårdsinstitutets korridorer.

- Det började med att vi saknade deckare i finlandsvensk miljö. När vi var yngre fick man ännu från biblioteket eller antikvariaten deckare av Peter Winge, som skrev fyra, fem deckare i finlandsvensk miljö på femtiotalet. Vi har alltid läst de svenska författarna Lang och Trenters deckare med härliga Stockholmsbeskrivningar. De är trevliga att läsa men det är inte vår miljö, säger Ove Paul.

Familjen Paul har sedan många år sommarstuga på Sarfsalö.

Kristina är född och uppvuxen i Helsingfors, men hennes pappa är född på ön. Kristinas farbror hade dessutom en gård på Sarfsalö och där var hon ofta som barn. Ove är även han från Helsingfors med ett förflutet som krigsbarn i Sverige, men ingift Sarfsalöbo, som han uttrycker det.

- Sarfsalö är vår främsta kärlek, bedyrar Ove.

När paret började skriva var det för sig själva de skrev.

Kristina Paul berättar;

- Egentligen pratade vi bara om det på bastulaven, det var bastukvällshistorier. Men så började vi skriva, vi hade datorn på köksbordet och skrev turvis. Den ena satte sig och skrev och så gick den andre och läste och skrev lite till.

Deckarna har skrivits i huvudsak på Sarfsalö under semestrarna. Många av karaktärerna i böckerna har verklighetsanknytning, men bara bitvis och de så kallade bovarna är helt påhittade.

- Vi gör upp huvudintrigen, som vem mördaren och offret är och tillvägagångssättet. Det är Kristina som är hjärnan bakom det men alla utvecklingar och villospår hittar vi på var för sig, förklarar Ove.

Utan den andres medverkan skulle det inte bli några deckare, samarbetet är så intensivt, det är båda helt överens om.

- Vi har mycket hjälppapper när vi skriver rollförteckningarna och kalendern är viktig. Något som retar mej är om det är datumfel i deckare, förklarar Kristina.

Makarna diskuterar och kritiserar det dom skrivit, för det är givetvis viktigt att de är överens.

- Det är alltid roligt att läsa vad den andre har skrivit säger Ove och skrattar.

De två första böckerna skrevs i början på nittiotalet men gavs inledningsvis ut endast i duplicerad form i ett par hundra exemplar. Den tredje deckaren är skriven senare och fanns ganska länge bara i elektronisk form.

Mycket arbete med att trycka böckerna

Ove Paul har arbetat som jurist i trettiosex år inom bankvärlden och blev pensionär förra året i oktober. Kristina har arbetat som lärare i sjukvård på Arkada. Hon gick i pension förra årsskiftet. Så i somras började processen med att trycka böckerna.

- Det var betydligt arbetsdrygare att trycka deckarna jämfört med att duplicera. Förläggararbetet är enormt jobbigt när man ger ut på eget förlag och inte har någon uppbackning. Jag betalar allt själv på förhand vilket gör att man är på djupt vatten, vi har ju inte kunnat veta hur böckerna skulle tas emot. Men de har tagits emot alldeles väldigt väl och vi har fått göra nya små upplagor på nytt och på nytt. Vi har inte bjudit ut oss till något förlag och ingen har tagit kontakt så vi håller det ännu i egna händer, säger Ove.

Nytt skede i livet när sönerna flyttade hemifrån

Familjen Paul inkluderar även två söner, Jan-Ove och Dan-Fredrik. Båda är nu utflugna och har egna familjer.

- När pojkarna flyttade ut kom livet in i ett nytt skede då man undrade vad man behövdes till. Det är ganska terapeutiskt att göra något tillsamman, förklarar Kristina.

- Och vi har så jätteroligt, man kan inte tro hur mycket man kan skratta åt den andra och åt sej själv, inflikar Ove.

Förr skrev paret under semestrarna, nu när de är pensionärer tycker de sig nästan inte ha tid att skriva alls.

- När man blir pensionär blir man som en kalv på grönbete. Man ska göra allt det där som man inte hade tid med förut, tycker Kristina.

- Och det är bara att erkänna att man inte är lika effektiv som förr heller, vi har väl aldrig haft så bråttom som vi har nu, tillägger Ove.

Paret har fem barnbarn så de behövs ganska mycket där också.

En annan viktig del av familjen är hundarna. Kristina bedriver kennel i hemmamiljö med allt vad det innebär av hundutställningar och uppfödning av valpar.

Ove å sin sida fotograferar och har haft en del utställningar, så nog förstår man dem när de säger att tiden inte vill räcka till.

Kiva att se det konkreta resultatet

Alla tre deckarna trycktes i somras.

- Det var kiva att se när böckerna var klara rent konkret, jag var också nöjd med själva utformningen, berättade Ove Paul.

Kristina däremot tyckte inte att hon kände nåt särskilt när de var klara.

- Hela sommaren har jag haft en känsla av att det är skåpmat.

Ove säger att Kristina har kallat det för skåpmat hela tiden och han har varit lite ledsen över det.

- Visserligen stämmer det att de är skrivna för en tid sedan men å andra sidan tycker jag att deckare kan beskriva vilken tid som helst.

- Jo, men de här deckarna har tagit så mycket tid i anspråk och det skulle vara skojigare att börja med något nytt, förklarar hustrun.

Ovärderlig hjälp

Oma Kirja erbjuder trycktjänster för utgivning av böcker på eget förlag. Det är ett kultursamarbete med olika fonder där Akademiska Bokhandeln är med som sponsor. Arbetet med att trycka och ge ut böckerna har gjorts till ett mer eller mindre självkostnadspris.

- Något jag tycker är särskilt värdefullt är att när man tar kontakt med dem så får man en cd-romskiva som innehåller ett ombrytningsprogram och instruktionerna finns förutom på finska även på oklanderlig svenska. Det är en nisch, en väg att gå för alla dem som inte når ut via nåt förlag. Den tröskeln är professionellt mycket högre för oss finlandsvenskar eftersom det handlar om ett litet läsarantal och det blir proportionellt väldigt dyrt att ge ut något, anser Ove.

Feedback får Ove och Kristina genom bokhandlarna och enskilda läsare och förstås då av folk från holmen, senast nu vid julmarknaden erinrar sej Ove.

Ove Paul berättar att han alltid tyckt om att skriva.

- På sätt och vis var det en överraskning för mej att Kristina också tyckte om det, säger Ove.

- Han trodde väl att jag bara tyckte om att prata, svarar Kristina och skrattar.

Både Ove och Kristina är överens om att de vill skriva så kallade klassiska deckare, där intrigen ska vara klar så läsaren hela tiden kan följa med, upplösningen får inte komma som en överraskning.

- Jo, visserligen som en överraskning men inte så att det kommer in nån svart häst från sidan, förtydligar Kristina.

- Det får inte heller vara för blodsdrypande och helst bara ett mord. Man ska kunna tänka sig att det kan hända i verkligheten, anser Ove.

Blir det fler deckare i framtiden?

Jodå, Kristina berättar att de uppmuntrade av responsen nu håller på med en fjärde deckare. Storyn till den började paret med för en tid sedan.

- Kristina har varit som en äggsjuk höna, säger Ove med glimten i ögat och Kristina kontrar med;

- Jo, jag har varit ganska otålig med att vi måste få igång den fjärde boken och nu har jag dessutom en ny idé om en femte bok som ligger och väntar och vill ut, förklarar hon.

Temat till den femte deckaren kommer att utspela sig inom hundvärlden, avslöjar hon.

Förutom de tre deckarna har paret tillsammans med Sarfsalö Byaråd rf. deltagit i skrivandet av Boken om vår ö, som getts ut i tre delar.

- Vi värnar om en levande skärgård som inte lever över sina gränser, vilket är en svår balansgång säger Kristina och Ove nickar instämmande.

Det har länge varit ett minus att parets deckare inte kunnat köpas i Borgå eller Lovisa. Men nu kan böckerna fås via Söderströms bokhandel i Borgå och Media Service Bokhörna, Drottninggatan 14 i Lovisa, förutom som förut via Akademiska Bokhandeln i Helsingfors.

Text & Foto: GUNILLA SLÄTIS

Bild 2: Husse Ove visar stolt upp några av valparna ur senaste kullen; Evert, Astri och Ellinor.

Bild 3: Foto har alltid intresserat Ove och sin konstnärliga ådra har han nog ärft från sin fars farfar konstnären Hermann Paul som som kom till Finland från Tyskland i mitten av 1850-talet.