Jury, tidskrift för deckarvänner Nr 1 2005

Kristina & Ove Paul: Vatten är ett farligt gift… (Omakirja/Minbok, 2004)

För fjärde gången blir makarna Anna och Olle Rönnqvist i finlandssvenska Östra Nyland involverade i ett brottsfall: en bister, välbärgad äldre patron avlider knall och fall under märkliga omständigheter. Samtidigt har makarnas polisvän Birger Ottosson fullt upp med att försöka reda ut varför en uppskattad gammal kyrkoherde bokstavligt talat avrättas på en kyrktrappa.

Kristina och Ove Paul har tidigare skrivit renodlade pusseldeckare. Här förnyar de sig med att blanda in mer action och modern organiserad brottslighet, och då fungerar deras vänliga, dialogrika stil sämre. Herr och fru Rönnqvist snubblar mest omkring i handlingen, och av Ottosson och hans arbete får läsarna se alldeles för lite. Berättelsen är splittrad, och de skiftande berättarperspektiven ger den ingen stadga. Först i upplösningen får vi den information om väsentliga fakta som håller ihop intrigen - vilken faktiskt visar sig vara bättre än vad man anar. Men de presenteras snabbt och kortfattat, utan någon dramatik.

Att man ändå läser boken med viss förnöjelse beror på att makarna Paul - precis som i tidigare böcker - skriver lättsamt med roande och intressanta finlandssvenska ord och uttryck, samt att de placerar in en del underhållande figurer i en väl skildrad finlandssvensk vardag.

Johan Wopenka