MÜNSTERIPÄIVÄT 2000

Münsteripäiville, jotka pidettiin entiseen tapaan syyskuussa Kauhajoella, osallistui tänä vuona 34 koiraa ja kuutisenkymmentä kaksijalkaista. Koirista peräti kahdeksan oli isomünsterinseisojia ja niistä tasan puolet samasta pentueesta! Pienimünsterinseisojiakin oli yksi kolmen kopla samaa sisarusparvea. Väkeä tuli ilahduttavasti ympäri Suomen. Tänä vuonna taisi Savon suunta olla parhaiten edustettuna ja pohjoisesta, Kemistä ja Rovaniemeltä saakka kaukaisimmat osanottajat.

TEHTÄVÄRASTIT KAATOSATEESSA

Perjantaiaamuna me järjestäjät heräsimme lievän paniikin vallassa kaatosateen rummuttaessa majapaikan kattoon. Ja sitä sadettahan sitten riittikin lähes tauotta koko päivän.

Puolen päivän jälkeen melkein kaikki osallistujat olivat saapuneet ja pääsimme aloittamaan päivän ohjelman.

Koirat ohjaajineen kiersivät ryhmissä viidellä tehtävärastilla, joista kolme liittyi noutoharjoitteluun, lisäksi oli mahdollisuus kokeilla koiran seisontaa häkkilinnulla ja saada ohjausta perustottelevaisuuden koulutuksessa.

Vesityöharjoituksissa lähes kaikki koirat uivat, pennutkin. Osalle vesinouto tietysti olikin jo harjoiteltua rutiinia, muutamien kanssa tyydyimme vielä siihen, että sorsa saatiin tulemaan rantaveteen asti.

Kylmän linnun noudossa aloittelijat harjoittelivat yleensäkin lintuun tarttumista, joukossa kun oli koiria, jotka eivät olleet aiemmin fasaania nähneetkään.

Hakunoudossa oli kohteena maastoon jätetyt minkki ja supi. Nämä otukset menivät monelta kokeneemmaltakin koiralta yli ymmärryksen, jo veteraani-ikäinen Cerena taisi olla ainoa, joka toi molemmat enempää ihmettelemättä.

NOUTOKILPA

Iltapäivällä noutokilpaan ilmoittautuneet läpimärät koirakot jatkoivat urhoollisesti, muut pääsivät jo vaihtamaan kuivaa ylleen.

Noutokilpailun vesityöosuudessa haettiin kaksi sorsaa, toinen vastarannalta ja toinen heitettiin veteen koiran paluumatkan aikana. Vesityön osuus meni lähes kaikilta kisailijoilta erittäin hyvin. Kylmän linnun noudossa haettiin fasaani ja varis, joista jälkimmäinen ei ollut läheskään kaikille tuttu. Hakunoudossa maastoon oli kätketty kani ja nuorten luokan koirille kyyhky. Ohjaajalle osoitettiin hakualue, joka koiran piti mahdollisimman itsenäisesti tarkistaa ja tuoda löytynyt riista ohjaajalle. Erityisesti tässä tehtävässä erottui jo metsästykseen käytettyjen koirien kokemus.

Kaikkien osa-alueiden suorituksissa arvosteltiin myös koiran ja ohjaajan yhteistyötä ja koiran oma-aloitteisuutta, solkenaan käskyjä suoltava ja tuulimyllynä viuhtova ohjaaja pudotti näin koiransa suorituspisteitä. Nuorten luokan koirista ei lopulta yksikään saanut tulosta kokonaiskilvasta. Vaikka vesityö menikin kaikilta mallikkaasti, niin homma sortui viimeistään hakunoutoon

Noutokilvan voittajaksi tuli Nummituvan Bastiano ohjaajanaan Juha Ståhl, toiseksi tulivat Lapstar Joiku ja Veijo Karppinen ja kolmanneksi Mara ja Antero Turunen.

NOUTOKILVAN VOITTAJAT
Juha Ståhl ja
Nummituvan Bastiano

TOKO-MESTARIT
Jari Ruotsalainen ja
Vili

TOTTELEVAISUUSKILPAILU

Illan suussa, kun sadekin viimein lakkasi, käytiin vielä tottelevaisuuskilpailu. Myös tässä kisassa nuorten- ja avoimen luokan koirat kilpailivat omissa luokissaan ja pistemäärä ratkaisi sijoituksen. Münsteripäivien tottelevaisuusmestariksi tuli vasta 16 kuukaudenikäinen Vili ohjaajanaan Jari Ruotsalainen, toiseksi Mara ja Antero Turunen ja kolmanneksi taas nuorten luokan koira Riffe ja Pekka Hosio.

 

TEORIAA JA KÄYTÄNTÖÄ

Lauantaina aamupäivän kuuntelimme ylituomari Pekka Heikkisen luentoa KAER-kokeesta. Hän kävi yksityiskohtaisesti läpi kokeen kulun, arvioinnin kohteena kokeessa olevat asiat ja ominaisuudet ja arvostelun perusteet. Aloittelevillekin harrastajille on nyt varmasti selvää, mitä kokeissa tapahtuu ja mitä sinne osallistuvan koiran on hallittava, ja jo kokeissa käyneille oli mielenkiintoista kuulla myös vähän arvostelun perusteista.

Loppupäiväksi kouluttajat sitten veivät osallistujat maastoon harjoittelemaan hakua ja lintutilanteita. Ja vihdoinkin ihan kelpo säässä. Ryhmässä, jota lauantaina seurasin, olivat koirat suurimmaksi osaksi vielä nuoria, ja jotka eivät olleet vielä riistalle heränneet, monille myöskin aukeat pellot olivat uutta.

Lintuja ei oikein löytynyt ja kun niitten puutetta vähän ryhmässä alettiin

harmitella, päästettiin hakuun voittajaluokassa kilpaileva Lapstar Joiku. Riistatyö oli tehty, kun oli kulunut kahdeksan minuuttia koiran irti päästämisestä ja puolet ajasta taisi kulua ohjaajan kiireettömään kävelyyn peltosaran toisessa päässä seisovan koiran luo!

Nuorten koirien tapaan monet ryhmän koirista liikkuivat kyllä ihan mukavasti sängellä, mutta lintujen varsinaiset lymypaikat, ojanpohjat ja pajupusikot, jäivät niiltä tutkimatta. Sitten päivän mittaan ainakin "Elmolle" (Rinteen Final) valkeni missä fasaanit piileksii, ja sen jälkeen sen perkasikin niitä esiin pahimmistakin ryteiköistä.

 

 

JAA-HAS…

Pitää, PI-TÄÄÄ

Lauantaipäivän näyttöjen perusteella ryhmien kouluttajat valitsivat koirat sunnuntain mestaruuskilpailuun, kaikkiaan kymmenen koiraa, joista sitten Einslucyn Gille jäi pois, koska ohjaajallaan Timo Kukkosella oli sunnuntaille muuta menoa.

MESTARUUSKILPAILU

Sunnuntaiaamuna suunnattiin taas maastoon. Kilparyhmä jo aamuvarhaisella ylituomari Pekka Heikkisen mukana, sitten muut maastoryhmät kouluttajineen. Juniorit aloittivat päivän maastoon kätketyn häkkifasaanin kanssa, ja joista muutamalle saatiinkin aamupäivän aikana niitten ensimmäinen lintuseisonta.

Kilpailussa ensimmäiseen hakuvuoroon arvottu Aksu ei ollut haussa viittä minuuttia kauempaa, kun Markku Heinola sai ilmoittaa koiransa seisovan. Fasaani oli tiheää pajukkoa kasvavan ojan pohjalla ja avanssista lintu ei siivittänytkään, vaan lähti juoksemaan ojaa pitkin pajukon suojassa. Aksu sai sille vielä uuden seisonnan, mutta loppujen lopuksi fasaani veti pidemmän korren ja lymysi ojaa pitkin pakoon kunnes siivitti lopulta puuhun jälkiä tutkimaan jääneen koiran edeltä.

Nummituvan Bastiano (ohj. Juha Ståhl) esitti laajaa ja vauhdikasta hakua, joskin kuvio jäi hiukan harvaksi. Se ei hakuvuorollaan löytänyt riistaa.

Lusikkajängän Larin (ohj. Tiina Tuovinen) haku oli myös hyvää ja selkeästi riistalle pyrkivää. Larin ohjattavuus oli lisäksi todella erinomainen ja Tiina

haetutti siellä hienosti myös todennäköiset lintujen lymypaikat, mutta riistaa ei sen vuorolla löytynyt.

Siskokset, Tasakallion Sasa-Maaria (ohj. Keijo Vihavainen) ja Tasakallion Sabina-Maaria (ohj. Kari Aalto) olivat molemmat todella vauhdikkaita hakijoita ja molemmille saatiin riistatyö, mutta valitettavasti molemmat myös menivät yhtä vauhdikkaasti perään. Hiukan malttia lintutilanteeseen, niin näistä siskoksista kuullaan vielä. Ja Sasallahan onkin jo kokeesta nuorten ykkönen viime syksyltä.

Sussu (ohj. Antero Turunen) sortui sitten myös perään menoon.

Mestaruuskilpailun ainoa isomünsteri, Våråsen´s Xtravackra (ohj. Erkki Tyyskä), oli lauantaihin verrattuna tainnut "herätä väärällä tassulla". Se heitti yhteistyön ohjaajan kanssa sikseen ja näimme sen sitten kaukana etumaastossa ajelevan takaa fasaania. Koirasta kyllä löytyy vauhtia ja riistaintoa, eikä moinen kovakorvaisuus yleensä ole ollut sen tapana.

Nellin (ohj. Jussi Kortelainen) hakutyöskentely oli erinomaista ja johti myös riistalle. Riistatyötilannetta valmisteltiin huolella tarkoituksena pudottaa lintu ja ampujaa soviteltiin parhaaseen mahdolliseen paikkaan. Kaiken tämän touhuilun ajan Nelli piti fasaanin tiukasti piikissä. Ilmeisesti fasaanillekin jäi aikaa kartoittaa tilanne, koska se onnistui kuitenkin siivittämään niin, että Jussi jäi ampumalinjalle. Kumpaakaan ei pudotettu.

Viimeisenä lähti hakuvuoroon Lapstar Joiku (ohj. Veijo Karppinen), jolle ei löytynyt lintua eteen.


Tauolla

Tauon jälkeen tuomarimme Pekka Heikkinen karsi joukon neljään koiraan. Mukaan jäivät itseoikeutetusti Nelli, jolle ainoana oli tehty riistatyö ja ne kolme koiraa, joilla ei ollut kokeesta sulkemista edellyttävää virhettä.

Nummituvan Bastiano ei saanut riistakosketusta omalla vuorollaan.

Lusikkajängän Lari jätti ikävä kyllä pyyparven huomiotta hakualueellaan, lieneekö syynä ollut koiran pohjoinen asuinpaikka. Ehkä kuitenkin olisi pitänyt lintukirjasta näyttää pojalle peltopyyn kuvaa, niin kuin jälkijoukossa vitsailtiin.

Nellin haku laajeni entisestään, jolloin yhteydenpidossa alkoi tulla vähän ongelmia, välillä jouduttiin hiukan etsiskelemään koiraa. Riistakosketusta ei

saatu, mutta kun koiraa oltiin jo hakuvuoron päätteeksi kytkemässä, karkotti jälkijoukko hakualueelta yksinäisen pyyn.

Lapstar Joiku heittäytyi myös niin kovakorvaiseksi ohjauksen suhteen, että Veijo nosti kisassa hattua.

Nellillä oli edelleen ainoa riistatyö ja viimeiseen erään Heikkinen lähetti Bastianon ja Larin parihakuun. Kilpailuun varattu aika kului, eikä riistatilanteita

saatu, joten kisan voittaja näytti ratkenneen. Olimme palaamassa jo tielle, matkaa jäljellä ehkä sata metriä, kun Bastiano jätti hakualueena olleen pakettipellon ja luovi vähän sivummalle. Juha kertoi myöhemmin aikoneensa ensin pillittää koiran jo pois, mutta seurasi kuitenkin sen menoa, ja siellähän koira otti seisonnan.

Ampujan ja tuomarin ehdittyä tilanteeseen, siivitti koiran sivulta fasaani, Bastiano kuitenkin seisoi edelleen. Toimintaluvan jälkeen avanssi oli räväkkä ja kohdistui suoraan linnulle, ja vaikka laukaus karkotti koiran ympäriltä useamman fasaanin, se jäi hienosti paikalleen. Lintu pudotettiin ja koira noutoon, joka oli myös moitteeton suoritus.

Münsteripäivien mestaruuskilpailun voittajaksi siis kisan viime minuuteilla Nummituvan Bastiano, ohjaajana Juha Ståhl. Toiseksi tulivat Nelli ja Jussi Kortelainen ja kolmanneksi Lusikkajängän Lari ja Tiina Tuovinen.


MESTARUUSKILVAN VOITTAJAKOLMIKKO
Vas. 2. Lari ja Tiina Tuovinen, ylituomari Pekka Heikkinen
1. Bastiano ja Juha Ståhl ja 3. Nelli ja Jussi Kortelainen


Loppupuheenvuorossaan ylituomari Pekka Heikkinen muisteli münsteripäiviä, joille oli osallistunut kuusi vuotta sitten ja hän erityisesti halusi korostaa nähneensä huomattavaa kehitystä koiriemme tasossa, erityisesti niiden hakuominaisuuksissa. Olemme jalostustavoitteissamme oikealla tiellä. Nyt tarvitaan vain vielä enemmän vastuullisuutta kasvattajilta ja harkittuja valintoja jalostuskoiriksi.

Haluan lopuksi kiittää vielä kerran kaikkia teitä, jotka osallistuitte münsteripäiville. Toivon, että teillä oli mukavaa ja saitte myös jotain hyödyllistä tietoa koiranne koulutusta varten. Minusta oli upeaa nähdä niin monta hienosti toimivaa münsterinseisojaa ja etenkin kaikki ne todella lupaavat nuoret koirat. Jaksakaa treenata, vaatikaa koiran suorituksissa sellaista täsmällisyyttä, että ne voivat saada myös kokeissa virallisen vahvistuksen kyvyistään.

Kiitän myös teitä kaikkia, jotka olitte ratkaisevassa asemassa päivien läpiviemisen kannalta, kuten kouluttajina ja tuomaritehtävissä toimineet Pekka Heikkinen, Kari Nieminen, Juhani Palomäki, Juha Toivonen, Sarita Ståhl , Jouko Ståhl ja Vesa Nummi. Ja Päivi Toivonen, joka yleishuolehti vähän kaikesta ja kaikkia teitä, jotka juoksentelitte apuna toimittelemassa erilaisia asioita.

Lämmin kiitos myös kaikille palkintoja lahjoittaneille ja ilmoitusten muodossa tukensa antaneille yrityksille ja yksityisille.

Erja Nummi

PALUU