Gladiolus eli Miekkalilja eli 'Gladiolus hybrid'

Toiselta nimeltään: Miekkalilja.
Istutettu: Kesällä 2004.
Kuvaus: Yksivuotinen/monivuotinen mukulakasvi. Luen tämän siksi yksivuotiseksi, koska aika
harvoin näiden mukuloiden uudelleen kasvatus onnistuu, vaikka sitä toki voi kokeilla ja onnistuakkin. Suosittelen kuitenkin valmiiksi uusien mukuloiden hankkimasta ajoissa, jos haluaa nauttia uuden kesän Gladiolus-loistosta. Gladiolus-risteymät jaotellaan korkeisiin ja suurikukkaisiin lajikkeisiin sekä matalempiin lajikkeisiin. Korkeat Gladiolukset ovat suositumpia ja komeampia. Ne kaipaavat tuentaa, sillä korkeat kukinnot vääntyvät herkästi pitkin maata. Gladiolus eli miekkaliljan nykyinen värivalikoima vaihtelee valkoisesta ja keltaisesta punaisen eri sävyihin.Veitsenterävät, jäykkinä sojottavat miekkaliljan lehdet kurottavat kohti korkeuksia. Tieteellinen nimi Gladiolus kuvaa oivallisesti mahtipontisen kasvin muotoja. Kukat ovat pystyssä toispuoleisessa tähkässä, jonka pituus vaihtelee 25:stä 40 cm:iin.
Suku: Kuuluu kurjenmiekkakasvien sukuun.
Kasvupaikka ja hoito: Gladiolukset viihtyvät aurinkoisilla kasvupaikoilla tuulelta suojassa. Auringossa niistä kasvaa vahvavartisempia. Läpäisevä, ravinteikas, kalkittu, väh. 30 cm multamaa.
Ne pitävät runsaasta kastelusta, liian kuivassa maassa kasvu on kituliasta ja kukinta epävarmaa. Myös lannoitusta (yleislannos ja kastelulannos) tarvittaessa ei sovi unohtaa. Tuennan ohella syvään multaan istuttaminen tukevoittaa kasvua. Korkeimmat lajikkeet on syytä istuttaa kukkaryhmien taustoille. Ensimmäisten hallojen jälkeen Gladioluksen mukulat nostetaan, kuivataan ja erotellaan. Gladiolusten lehtien on kuitenkin oltava kellastuneita tässä vaiheessa. Ne säilytetään talven yli viileässä paikassa kuivan turpeen seassa. Tavallisinta on kuitenkin hankkia aina uudet mukulat kesäkukkien tapaan vuosittain.
Korkeus: n. 60-150 cm.
Istutus ja kukinta-aika: Mukuloita esikasvatetaan 3-6 viikkoa, ennen ulosistutusta. Ne esikasvatetaan valossa suurissa ruukuissa.
Ilman esikasvatusta ne eivät ehkä ehdi kukkia. Mukulat istutetaan terävä kärki ylöspäin. Karaistava ennen ulosistutusta. Ulos ne istutetaan touko-kesäkuussa yöhallojen mentyä. Niitä saa olla ryhmässä enintään kymmenkunta lähekkäin. Istutussyvyys on 5-10 cm. Kasvutiheys on 20-30 cm. Kukkii elo-syyskuussa.
Muuta: Gladiolukset kannattaa kerätä
leikkokukiksi silloin, kun kukkavarren kolme alinta kukkaa ovat avautuneet. Loput kukat avautuvat maljakossa.

Ennen maljakkoon laittamista Gladioluksen varsista
poistetaan liiat lehdet ja niihin leikataan vino imupinta. Maljakkovesi saa olla huoneenlämpöistä ja ulottua puoleen väliin vartta. Gladiolus kuluttaa runsaasti vettä maljakossakin.

Miekkalilja on kestävä ja kiitollinen kukka. Kukka kestää maljakossa yli kymmenen päivää. Gladiolusta käytetään maljakossa, kimpuissa ja koristelussa. Se sopii hyvin kimpun kohokohdaksi pitkän näyttävän tähkänsä takia.

Kurjenmiekkakasvien sukuu luetaan pari kolme sataa lajia, jotka ovat kotoisin pääasiassa eteläisestä Afrikasta. Niitä tavataan myös Välimeren maissa sekä Etu- ja Keski-Aasiassa. Eräs laji on levinnyt aina pohjoiseen Viroon saakka.

Kukkien kieli:
Gladiolus viestittää loistoa.ALKUUN
Jättilaukka "Gladiator" eli 'Allium giganteum'

Toiselta nimeltään:
Himalajanlaukka, Jättisipuli.
Istutettu:
Syksyllä 2003.

Kuvaus: Näyttävän jättilaukan purppuranvioletit, tiiviin
pyöreät
kukinnot kasvavat jopa yli metrin korkeuteen.
Kukkien koko halk. jopa 15-20 cm. Kukinto on hyvin tiheä joka on muodostunut n. 50 kukasta. Lehdet kehittyvät ennen kukintoa ja ovat jopa 10 cm leveät ja 30-100 cm pitkät. Kukinnon ollessa kauneimmillaan lehdet alkavat jo kuihtua. Koristekasveina näyttävillä laukoilla on tavallisesti ravintovarastona sipuli. Niillä on lyhyt maanalainen varsi, litteät tai ontot lehdet, ja kalvon sisältä avautuu sarjakukinto.
Suku: Kuuluu laukkakasvien sukuun.
Kasvupaikka ja hoito: Jättilaukka istutetaan aurinkoiseen, lämpöiseen ja suojaiseen paikkaan ja sille suositellaan talvisuojausta. Kasvupaikan maan tulee olla vettäläpäisevää ja ravinteikasta. Kasvun ja kukinnan aikana on huolehdittava kastelusta etenkin kuivina aikoina.
Jättilaukalle annetaan kasvurauha, siten se kukkii uskollisesti joka vuosi uudelleen. Jättilaukka sopii perennapenkin taustalle hyvin.
Korkeus: n. 100-120 cm.
Istutus ja kukinta-aika: Sipulit ovat soikeita ja n. 6 cm pitkiä.
Sipulit istutetaan syksyllä, lokakuussa. Sipuleiden istutusväli on noin 35 cm. Istutussyvyys on 15 cm. Voidaan lisätä sivusipuleista jotka istutetaan samana syksynä välittömästi istuttamisen jälkeen. Myös siemenlisäys onnistuu. Siemenet kylvetään seuraavana keväänä. Kestää muutaman vuoden ennenkuin siemenistä lisätyt taimenet kukkivat. Jättilaukka tuoksuu jonkin verran, joten myyrät luultavammin jättävät sen rauhaan. Tuoksu ei puutarhassa leijaile kovin pitkälle, mutta sen voi tuntea murskaamalla lehteä. Kukkii kesä-heinäkuussa, kukinta kestää pitkään.

Muuta: Alkuperäislaji kotoisin
Aasian keskiosista, missä se kasvaa luonnonvaraisena loivilla rinteillä aina 1200 m korkeudella.

Sopii myös leikko- ja kuivakukaksi. Kukinto leikataan kuivumaan täysin auenneena.


Myrkyllinen.ALKUUN