STRESSI

Tämä on ensimmäinen albumi jota olen ollut tekemässä. Erilaisissa kokoonpanoissa vuodesta 1978 lähtien toiminut Stressi-yhtye teki tätä levyä talvella 1980-81 Imatralla. Miehitys oli Mara Salminen (laulu, kosketinsoittimet, kitara, basso, vetopasuuna, lyömäsoittimet), Gabi Hakanen (laulu, rummut, lyömäsoittimet) ja Mauri Sumen (kosketinsoittimet). Yhtyeen debyyttisinglellä mukana ollut perustajajäsen Harri Rasimus oli jäänyt pois.

Jälkikäteen ajateltuna olisi ainakin markkinointimielessä kannattanut jatkaa singlen linjaa ja käyttää pelkästään syntetisaattoreita sekä rytmikonetta. Olimme kuitenkin nopeasti kyllästyvää porukkaa ja halusimme levylle mukaan oikeat rummut, kitaraa, bassoa, puhaltimia ja jopa tyttökuoron.

Levyn tuottajana toimi Illi Broman, joka aktiivisesti osallistui myös soittosuorituksiin (basso, kitara, lyömäsoittimet) ja sovitti muutamat kappaleet lähes kokonaan uusiksi, äänittäjä Make Törröselle aiheutimme varmasti paljon päänsärkyä, sillä alle kaksikymppisinä poikina olimme täynnä intoa ja äärimmäisen rasittavia.

Levyn tekoprosessi oli yksi elämäni opettavaisimpia kokemuksia studiotyöskentelyä ajatellen. Etenkin Illin työskentely teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Vaikka materiaali kuulostaa nykyään hieman naiivilta, on vaikea uskoa että se äänitettiin ja miksattiin 8-raitastudiossa.

Soololauluosuudet tehtiin muutamaan kappaleeseen siten, että lauloimme Gabin kanssa yhdessä samaan mikrofoniin ja nauhuria pyöritettiin hieman normaalia hitaammalla. Laulaja ei siis normaalinopeudella kuunneltuna henkilöidy varsinaisesti keneenkään.

Levyä tuskin löytää enää muualta kuin divareista ja kirpputoreilta. Siitä ei ole koskaan tehty CD-painosta.