Anina  kuljetuskalusto traileriveneily  jääpurjehdus  etusivu  arkisto  sähköposti

Microtross
- elävä, tarkka ja askeettinen -

 

Microtross on eloisa ja tuulen muutoksiin herkästi reagoiva  pursi. Sen kanssa saa aikansa kulumaan mukavasti. Aluksi minulla ei ollut autopilottia ja purjeiden vaihdot ja satamaan tulot olivat haasteellisia yksin purjehtiessani. Kevyellä tuulella sain nostettua spinnun ylös, joka oli mielestäni erinomainen suoritus. Ostin myöhemmin Busse Yachtshop:sta Autohelm ST1000 PLUS autopilotin, joka  helpotti huomattavasti veneen käsittelyä. Vanhat purjeet olivat venyneet ja uudet purjeet, jotka ostin North Sails/Purjeneulomo Niinirannalta, lisäsivät säätömahdollisuuksia ja veneen hallittavuus parani. Kovenevassa tuulessa pitää olla mahdollista latistaa purjeita ja reivauskin tulee tehtäväksi usein, kun purjehtii pienellä veneellä.

Veneeni on valmistunut vuonna 1984. Microtrossit on varustettu erilaisilla köliversioilla. Ensimmäiset yksilöt olivat nostokölillä ja uudemmissa on  metallinen taittoköli. Ensimmäiset nostokölit olivat lyijytäytteiset ja myöhemmin ne muutettiin betonitäytteisiksi. Aninassa oli alunperin betoninen nostoköli, jonka tilalla on nyt haponkestävästä valmistettu köli. Veneeni miehistö lukumäärä vaihtelee 1-3, jonka paino vaikuttaa merkittävästi pienen veneen kulkuominaisuuksiin. Kevyemmällä kelillä toivoisi painoa (miehistöä) olevan mahdollisimman vähän ja kovemmassa kelissä tietysti päinvastoin. Nopeutta on hyvä seurata myös numeerisesti ja siihen GPS Garmin 76 on pätevä laite, vaikka se on tarkoitettu ensisijaisesti paikanmääritykseen. Reilunkokoisesta näytöstä on helppo lukea informaatiota verrattuna aikaisempaan Garmin 48.

Microtross veneitä on Suomessa n. 60kpl ja muita saman tyyppisiä veneitä arvelisin olevan yhteensä yli 100kpl. Tämä venekoko on sopiva Suomen olosuhteisiin. Niitä on helppo kuljettaa normaalilla henkilöautolla, veneet soveltuvat kaikenikäisille purjehtijoille ja  meidän vesistömme on kuin luotu purjehtimaan pienemmällä veneellä. Nykyään venemarkkinoilla on tässä kokoluokassa tarjolla erilaisia veneitä, joista voisivat olla kiinnostuneita aktiivikilpailijat että harrastekisailijat.

Purjehdus on mukaansa tempaavaa, mutta onko Microtrossilla mahdollista harrastaa kilpapurjehdusta Suomessa? Micro Class liitto on kansallisten liittojen yhteinen organisaatio, jonka alaisuudessa on microluokan kansainvälinen kilpapurjehdustoiminta. Suomessa ei ole SPL:n veneluokkaliiton listalla microluokkaa. Luokan veneet ovatkin meillä enimmäkseen leppoisassa purjehduskäytössä ja kilpailuaktiviteettia ei ole veneluokkaliiton muodossa.  Muualla Euroopassa  microluokan veneitä on enemmän ja osa omistajista osallistuu veneillään aktiivisesti maittensa luokkaliiton järjestämiin purjehduskilpailuihin.

Suomessa voi Microtrossilla kilpailla osallistumalla seurojen järjestämiin LYS-kilpailuihin. Paikkakunnallani ei ole SPL:oon  kuuluvaa pursiseuraa, joten kilpailutoimintaan en ole osallistunut. Netissä olen nähnyt eräitä Microtrosseja tuloslistoilla, joten muutama aktiivinen venekunta löytyy.

Jokainen veneenomistaja joutunee kunnostamaan venettään ja suorittaa myös muutostöitä, joista osa voi onnistuessaan jopa parantaa veneen käytettävyyttä tai ominaisuuksia. Tästä pääset sivulle, jossa on lisää siitä aiheesta.  

 

Classe Microtonner - Site Official
Microtonner BRASIL
Deutsche Micro Klassenvereinigung Begrüßung
Micro Class Rules (English)
Official sites of the Micro Class
Microtonners in Argentina
GEM 550 Cyber Port
Jauge Micro page 1
Le Maxi Serveur des Minis Voiliers

 

Microtrossin tiedot

pituus                5,50 m  
vesilinja             5,20 m
leveys                2,45 m
syväys                1,20 m
uppouma             600kg
isopurje              10,5 m2
genua                 11,5 m2
fokka                 7,8 m2
spinaakkeri         23,0 m2
maston korkeus   9,20 m2
riki                     7/8

 

linkkejä:
suunnittelija Hans Groop (Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n sivustolla): http://www.finnboat.fi/fi/suunnittelija.html?Id=032

Udkik:n
sivu, jossa on luettelo hänen veneistä (puuttuu Microtross): http://www.udkig.dk/dk/baad/ko166.htm

valmistaja Vene-Björndahl, Kokkola
: http://www.vene-bjorndahl.fi

Micro Class
Micros & Co (hyvä lista venetyypeistä, joilla kilpaillaan Euroopassa) 

 


  Anina  kuljetuskalusto traileriveneily  jääpurjehdus  etusivu  arkisto  sähköposti