.....ja leiriaskareethan ne meiltä luonnistuu, eritoiten syöminen....

Tämä ruokalista on ohjeellinen ja osoittautunut hyväksi joukolle suklaa- ja kahviriippuvaisia, osittain kasvisyöjänaisia. Talvella ruokaa,  etenkin rasvaa ja sokeria kuluu enemmän kuin kesähelteissä, ja jos mukana on suuriruokaisia miehiä (tai Maisa), mukaan kannattaa pakata enemmän varamuonaa.Matkalta on aina jäänyt Sinolia, näkkileipää  ja muutama pussikeitto,  mutta Muotkanreissut opettivat,  ettei niitä  kannata lähteä minimoimaan.

 
HYVÄKSI HAVAITTU RUOKALISTA KOLMELLE EUKOLLE VIIKOKSI TUNTUREILLE
kauraryynejä 1 kg  
mannaryynejä 3 dl  
kiisseliaineita 6 pussia marjakiisseleitä aamupuuron kanssa. Voi korvata kuivatuilla, jauhetuilla marjoilla
maitojauhetta 250 g kahviin, perunamuusiin, keittoihin ja kaakaoon.
kahvia 750g pannukahvia
teetä 20 pss iltateeksi, hedelmäisiä myös
näkkileipää 1 kg  
tuoretta ruisleipää   ekoiksi päiviksi
sulatejuustoa 3 pkt paketti on riittänyt hyvin yhdelle viikoksi leivänpäällysiksi, syksyllä/talvella osa kannattaa korvata voilla
emmentaljuustoa tms 250 g lisää varsinkin loppuviikosta patamssöjen ja pesunamuusin vetovoimaa, valitse kova, hyvin säilyvä juusto
metwurstia 2 pakettia valitse voimakkaasti suolattua, tässä ei kannata olla terveellinen!
pata-aineita 4 pussia voit sekoittaa myös itse
kuivattu jauheliha 1 kg tuorepaino, katso kuivausohje listan lopusta. Tai osta kuivalihhaa ja veistele siitä miehekkäästi.
tonnikala/soijarouhe 2 pss/250 g ei- lihansyöjille. Osta tonnikala pusseissa. Tai ota kalamies matkaan.
tomaattipyrettä 1 putkilo voit myös helposti kuivata tomaattimurskaa, on kevyempi kantaa ja makukin on parempi. Ks. ohje alempana.
makaronia 4 x 500 g  
perunasosejauhe 4 pussia  
pussikeittoja 6 pussia hyvä olla varalla. Tekee pussimuusista aterian.
pikariisiä 3 dl vaihtelu kaunistaa
kaakaojauhetta 3-4 dl sellaista laatua jossa maito ja sokeri jo mukana. Iltakaakaoksi humpan kera, suklaapuuroon sadeaamuksi
keksejä 4 pakettia  
suklaata 5 levyä kyllä, ne kaikki ovat tarpeen!
pähkinä-rusina-hedelmäseos 500 g no, osan suklaalastista voi korvata tällä.....
sokeria 2 dl kahviin ja teehen.
kuivattua sipulia ja paprikaa pellillinen antamaan makua ja sisältöä pussimössöihin
yrttisuolaa, tavallista suolaa   tavallista suolaa tarvitaan puuroon. Ei kannata unohtaa ettei joudu kerjäämään vastaantulijoilta (kiitosta vaan, sina ystävällinen setä Lemmenjoella...)
mausteita   ainakin kuivattua persijaa, pippuria, yrttimausteita, chiliä, ja yksi tuore valkosipuli (tuore valkosipuli on moninverroin painonsa väärti ainakin syksyllä ja talvella, pitää flunssan ja staalot loitolla)
kasvisliemikuutio muutama Pussikeiton, kuivattujen sipuli-paprikan ja liemikuutioitten avulla pussillisesta makaroneja saa yllättävän ison aterian!
öljyä hieman paistamiseen. Tiiviissä pikkupullossa (tai kierrekorkillisessa koeputkessa...)
sinolia 1.5 L Trangialla kokatessa. Nuotiotulet säästävät Sinolia, mutta sitäkin on hyvä olla hieman reilusti
 
NIKSEI NIKSEI Terhi kokkaa ennätysräkässä matkalla Kuonjarjohkalle, tässä vaiheessa jo hyttysiin turtuneena.

Kaakao, sokeri ja maitojauhe on hyvä kuljettaa pienissä muovisissa taskumateissa. Varsinkin sateisella reissulla huomattavan helpommat käsitellä kuin muovipussit tai rasiat.

Riivi kaikki turhat pakkaukset pois, niitä ei ole matkalla kuin harmia. Pakkaa kaikki paperi/pahvipakkauksissa oleva muovipusseihin (minigrippehin),varaa myös muutama ylimääräinen muovipussi, johon voit tunkea avatut keksipakkaukset, kahvipaketit ja puolikkaat keittopussit. Muuten rinkan pohja varsinkin sadesäällä muuttuu varsin kuvottavaksi ja keksit tahnamaisiksi modernin taiteen edustajiksi.

Vältä säilykepurkkeja, ne painavat ja vievät tilaa paitsi täysinä, myös tyhjinä ja yleensä säilykkeet sisältävät aivan turhaa vettä. Muutama tonnikala/herkkupurkki toki mahtuu rinkassa kulkemaan.

Älä unohda herkkuja! Suklaa ja kuivatut hedelmät nostavat paitsi mielialaa, myös verensokeria nopeasti. Sitäpaitsi matkalle on tarkoitus lähteä nauttimaan, ja pähkinäkeksi kuuman kaakaon kanssa on luultavasti halvimpia tapoja harrastaa ylellisyyttä.

Hyvä janojuoma eli 3000 vuotta kiinalaista viisautta ei voi olla väärässä: keittele aamun lopputulilla vettä, laita pussi vihreää teetä likoamaan. Kaada pulloon. Laimenna tarvittaessa. Anna haaleta matkalla. Vie janon ja virkistää sopivasti. Lisäksi nuorentaa ja kirkastaa ihoa ja nostaa älykkyysosamäärää.

Pussikeitosta ateriaksi: Keitä makaronit ( ja jauheliha/soija) puolikypsiksi, lisää pussikeitto, kuivatut sipuli ja paprika, kypsennä ohjeen mukainen aika. Lisää mausteita (ja juustoa). Ajaa saman asian kuin valmiiksi sekoitetut vaellusmuonapakkaukset, ja maksaa vain neljäsosan. Puoli pussia makaroneja ja yksi pussikeitto mahtuu trangian keskikokoiseen kattilaan ja riittää kolmelle, lisäksi näkkileipää ja jälkkäriksi keksejä. Mukaan voi pilkkoa lihan tai kalan lisäksi tuoreita sieniä, jos sattuu löytymään kaikki suostuvat syömään...


KUIVAUS ON HELPPOA JA HAUSKAA (JA JOS OLISI KUIVURI, TULISI HALVAKSIKIN)

Kuivata kannattaa ainakin sipulia, paprikaa ja jauhelihaa. Ja persiljaa. Melkein kaikkea voi ( ja kannattaa) kuivata.

Sipulin ja paprikan kuivaus: Paloittele 5 keskikokoista sipulia ja 3 paprikaa puolen sentin paloiksi, levitä uunipellille tasaisesti, ja kuivaa n. 50-asteisessa uunissa noin vuorokausi (uuninluukku raollaan), kääntele muutama kerta kuivauksen aikana. Lisää ruokiin kypsennyksen alkuvaiheessa.

Jauheliha: Paistele niukasti suolattuna kysäksi miedolla lämmöllä, kuivaa uunissa kuten sipuli ja paprikakin. Oikein kuiva liha kestää vettyä n. puoli tuntia, joten lisää se patoihin heti alkuvaiheessa ( tai pistä likoamaan etukäteen minigrippiin, muista kuitenkin että liha pilaantuu yllättävän nopsaan!)

Tomaattipyre: Pesaise tomaatit, pilko, poista puiset osat ja hurrauta muusiksi tehosekoittimella. Lapa leivinpaperille, noin millin kerros korkeintaan. Leivinpaperi kannattaa muuten öljytä ennen tomaattipyreen kaatamista. Kuivaa miedolla lämmöllä (max 50 C, muuten saat aikaiseksi kitkeränmakuisen, tummanruskean, nahkaa muistuttavan lätkän) kunnes tuote on hieman nahkeaa kuivempi (!). Sulje nopsaan tiiviiseen pussiin tai purkkiin. Murenna pussista ruokiin kypsennyksen loppuvaiheissa. Antaa uskomattoman tuoreen maun ja rehydroituu nopeasti.

takaisin aloitussivulle