27.5.2007

Välinpitämättömyyttä Uutelassa ja Uutelasta

Uutelassa poltellaan nuotioita missä sattuu - mieluiten tietysti neitseellisessä paikassa jossa ei ole entisiä nuotiojälkiä. Onhan se inhottavaa laittaa nuotio sellaiseen paikkaan jossa joku muu on jo pitänyt nuotiota. Täytyyhän kallioperään jättää ihan ikioma jälki - seuraavaan jääkauteen asti. Ja isompi mutta lyhytikäisempi jälki seuraavien kävijöiden "iloksi". Jos ei tyhjiä pulloja tms, niin sitten ainakin iso kasa poltettuja puita ja nokisia ja halkeilleita kiviä.

Nuotioita poltetaan joksus jopa Uutelan luonnonsuojelualueilla (esim. Skatanniemessä) jossa se on erityisen tuomittavaa.

Ainoa asia johon ihmiset kiinnittävät huomiota on tulen irtipääsy, mutta kallioiden rapautumista ja rantakiven pirstoutumista ei oteta ollenkaan huomioon. Ja tunnollisina ihmisinä monet sammuttavat nuotionsa vielä vedellä varmuuden vuoksi, mikä ainakin takaa kallion rapautumisen. (Ennenhän malmia louhittiin käyttämällä nuotiota ja kylmää vettä.)

Tai siis suurin osa. Osa ihmisistä polttelee täysin estottomasti nuotioita jopa rutikuivalla säällä keskellä metsää, ei ainoastaan rannalla. (Valitettavasti minulla ei ollut kameraa mukana, kun venäläisittäin puhuva perhe teki sitä kulovaroituksen aikana.)

Ihmiset ovat olevinaan vastuuntuntoisia kun he vahtivat että tuli ei pääse irti - he kun kuvittelevat että se on ainoa huoli. Sillä ei näytä olevan mitään merkitystä että nuotion jäljeltä maastoon jää useinkin arpi tuhansiksi vuosiksi.

Osa on muuten vaan tietämättömiä. Ensimmäisen kuvasarjan viimeisen kuvan nuotiota poltteli kolme venäjää puhuvaa tyttöä. Nuotiontekotarpeena heillä oli mukanaan kirves. Niin... mistäpä sitä polttopuuta saadaan "epävirallista" nuotiopaikkaa varten. Otin asian puheeksi. He oikeasti luulivat että on asianmukaista poltella nuotiota missä sattuu.

Uutelan sisääntulon kodalle tarvitaan kyltti jossa on iso yli ruksattu nuotion kuva ja seuraava teksti: Avotulen teko ehdottomasti kielletty sakon uhalla muualle kuin tarkoitukseen varatuille paikoille. Se on erittäin tarpeellista. Monet ovat oikeasti tietämättömiä!

Pienellä tekstillä voisi olla infoa miksi avotuli on kielletty myös kallioilla.

Ja kyltti myös venäjäksi.

Kerran Uutelassa eräs lapsiperhe piti nuotiota eräällä silokalloilla. Nuotio sytytettiin aivan neitseellisen paikkaan, vaikka lähellä oli muita nuotiopaikkoja. Kun sanoin että älkää sammuttako sitä ainakaan vedellä, niin sain hirvittävää räksytystä perääni. Perääni huudeltiin vielä pitkän matkaa "että varo kallio halkeaa ja putoat rotkoon yms." Ja nuotio sammutettiin vedellä.

Jos jollain on tuhoamisvimma, niin menköön mieluummin vaikka kolhimaan autoja parkkipaikalle. Ne vauriot voi korjata, mutta silokallioiden vaurioita ei voi koskaan korjata. Jälki on pysyvä.


Nuotiota Uutelassa 27.5.2007.

Poikkeus: Ensimmäinen kuva on vuodelta 2006.
(Kolme ensimmäistä kuvaa on otettu Aurinkolahdelta 10-kertaisella zoomilla ja ovat sen lisäksi osasuurennoksia.)
(Napsauta pikkukuvaa, niin saat suuremman kuvan.)


Nuotioiden jättämiä jälkiä


Onko näillä toivoa?

Nämäkin kalliot ovat mennyttä pikkuhiljaa, jos holtitonta nuotioiden polttelua ei saada loppumaan. Sen lisäksi on todennäköistä, että jossain vaiheessa Uutelaan syttyy suuri metsäpalo. Se vaurio tosin häviää muutamassa sukupolvessa.


Palautetta Helsingin rakennusvirastolle

Helsingin kaupungin rakennusvirastolle on lähetetty aiheesta sähköpostia jo 27.9.2005. Rakennusvirastolta saadussa postissa oli liitteenä dokumentti jossa sanotaan mm näin:

Rakennusviraston ympäristötuotannon luonnonhoitoyksikkö toteuttaa parhaillaan vuonna 2002 valmistunutta Uutelan luonnonhoitosuunnitelmaa, joten metsien hoitoon ei tässä suunnitelmassa oteta kantaa. Jos sinulla on mielipiteitä Uutelan virkistysalueen kuntoon tai palveluihin (esim. grillikatokset, kalusteet, roskahuolto, käymälät, koira-aitaus) liittyvissä asioissa tai haluat lisätietoa Uutelan virkistysalueen hoito- ja kehittämissuunnitelmasta ota yhteys aluesuunnittelija Birgitta Rossingiin.

Asiasta on oltu yhteydessä nimenomaan Birgitta Rossingiin. Taisi olla turhaa.

Ympäristön roskaaminen on törkeää, mutta roskaamisen jäljet "äiti" voi käydä siivoamassa pois tosin kuin näiden epäkypsien yksilöiden "tulitikkuleikkien" tuhot.


Asiasta oltiin yhteydessä uudelleen rakennusvirastoon toukokuussa 2007. Birgitta Rossingilta tuli tällä kertaa palautetta että avotulenkieltokylttiasia etenee ja niitä tullaan asentamaan Uutelaan. He yrittävät saada myös pistemäisesti järjestettyä valvontaa alueelle. Valvojana voisi olla esim. saaristovalvoja.


Lisäys 2.11.2008

Eipä ole kylttiasia edennyt. Palturia puhui Birgitta Rossing. Tämän sivun tekemisen jälkeen "onko näillä kalloilla toivoa" joillakin kuvasrajan silokalloilla on polteltu nuotioita, joiden jäljet tulevat näkymään tuhansia vuosia.


Lisäys 10.8.2009

Nyt meni tämäkin: [Ennen ja jälkeen]

Pieni huomaamaton kyltti löytyi puskista kun minulle kerrottiin että sellainen on. Kyttien pitää olla näkyvissä sisääntuloväylillä ja niissä pitää kertoa miksi tulenteko on kielletty myös kallioilla. Muuten kaupunki antaa ristiriitaisia viestejä: Se ylläpitää tulentekopaikkoja ja tuo niihin puita. Samaan aikaan on kyltti jossa tulenteko kielletään.

Tästä kyltistä saa vaikutelman että tulenteko on kielletty kytin takana olevalla yksityisellä metsäalueella.

Oikea paikka kyltille ja selittävälle tekstille:

Tämä taulu tai taustalla oleva tai se kolmas taulu joka on rantareitin alussa.


Lisäys 3.9.2010

Pitkällisen lobbauksen jälkeen Uutelaan on vihdoin saatu riittävästi tulentekokieltokylttejä. Ne ovat olleet paljon tehokkaampia kuin olisin ikinä kuvitellutkaan. En nähnyt ainoatkaan väärässä paikassa olevaa nuotiota koko kesän 2010 aikana, vaikka kesä oli mitä parhain ulkoiluun. Aiempina vuosina varsinkin kauniina päivinä Uutelassa oli useita nuotioita päivittäin. Kylteistä erityiskiitos rakennusviraston Tuuli Ylikotilalle.


Yhteyttä voit ottaa sivujen tekijään tätä kautta: [Palaute]