Pyöröpaalit ja tulipalot

Talvisin on lehdissä kirjoituksia noista peurojen, hirvien, jyrsijöiden ja muittenkin ilkivallan tekijöitten aiheuttamista tuhoista; pelloilla oleville pyöröpaaleille. Katsotaanpa asia tarkemmin:

Olen jo pitemmän aikaa asiaa ihmetellyt, että miksi ne pitää jättää pitkin peltojen pientareita talveksi lumen keskelle? Miksei niitä voita koota syksyllä lähemmäksi karjasuojia?

Minun mielestäni kyllä maanviljelijällä on syksyllä sen verran muiden töiden lomassa aikaa, että ne voi hyvinkin koota suppeammalle alueelle - helpommin talvella saataviksi ja pois "ilkivallan" tekijöiden näköpiiristä. Toisaalta niille voisi kyllä rakentaa aivan oman katetun rakennuksen. Pitihän ennen olla heinillekin omat suojat eli laot. Ja tuolloin ei vielä käytetty ns. puristusmuotoa, joten kuutiotilavuudeltaan suojien piti olla suuremmat.

Kun noiden rikkoutuneiden paalien sisältö menee pilalle, ja niiden korvaukset ovat epämääräisten lakien ja asetusten takana, ja vahinkoja sitten käsitellään; maataloustoimistoissa, TE -keskuksissa, vakuutusyhtiöissä, ministeriöissä ja ties missä, niin ihmetellä täytyy, ettei asiasta ole tehty perusteellista lakia - senkään perusteella, koska maanviljely on Suomessa niinkin merkittävä elinkeino.

Luulisi olevan jo EU Suomessa lakien ja asetusten kehittyneen niin selväksi, että paperien turhista juoksutuksista monissa eri virastoissa olisi päästy eroon. Vai onkohan asia niin, että virastoissa olevat korkealle koulutetut työntekijät pelkäävät oman työpaikan menevän jos asiat laitetaan kuntoon?

Ja sitten tuo toinen asia: Kun lähes viikoittain on lehdissä uutisia maatiloilla sattuneista tulipaloista. Erityisesti nuo palot kohdistuvat useimmiten karjasuojiin. Vuosittain vakuutusyhtiöt joutuvat korvaamaan noita paloja kymmenien miljoonien eurojen edestä. Ja vakuutukset yleensä ovat alimitoitettuja, joten maanviljelijän tappiot ovat todellisuudessa suuremmat.

Onko tämäkin asia lainlaatijoille niin "turha" tai olematon ettei asiaan voida tai tarvitse perehtyä tarkemmin? Kun nykyisin  muuhun teollisuuden alaan liittyvien yritysten paloturvallisuus on jatkuvan valvonnan alaisena, niin miksei voisi olla myös nuo mainitsemani karjasuojat?

Tänä päivänä on tekniikka kehittynyt jo niin hyvin, että karjasuojien jatkuva valvonta ja hälytysjärjestelmä on rakennettavissa hyvinkin edullisesti. Tämä pitäisi saada pakolliseksi lain kautta. Tästä asiasta kirjoitin jo silloin kun asuinhuoneistoihin suunniteltiin palovaroittimia pakollisiksi. Mutta eipä vaan asia mennyt perille.

Toisaalta asiaan pitäisi jo puuttua senkin vuoksi, koska maatiloilla joudutaan käyttämään erilaisia koneita, sähköä, voitelu- ja polttoaineita paljon, ja työ yleensä on hyvinkin pölyistä, niin se jo lisää palovaaran riskiä. Koneet vanhenevat, ja niiden huolto on useimmiten puutteellista – "tarpeen vaatiessa" olevaa..

Koska se maanviljelijän ammatti ei ole ollut viime vuosikymmeninä erityisessä suosiossa, niin olettaa sopii, että juuri tuon seikan vuoksi asiaa pidetään vähäpätöisenä. Vai odotetaanko tässä koko maanviljelyksen lopullista kuolemaa Suomesta? Niin tuskin tapahtuu.

On tietenkin selvää, että maanviljely on viety Suomessa niin kireäksi, ja hälytysjärjestelmän rakentaminen toisi tietenkin lisäkustannuksia, niin asiasta puhuminenkin on vaikea, mutta kustannuksien pitäisi tulla takaisin pienentyneissä vakuutusmaksuissa jo muutamassa vuodessa. Vai onko asia niin, että vakuutusyhtiöt pelkäävät menevänsä konkurssiin, ellei rahaa tule vakuutusmaksuista?

Ihmetellä kyllä täytyy viranomaisten, vakuutusyhtiöiden ja poliitikkojen käyttäytymistä: Kun osataan selittää niitä monimutkaisia EU direktiivejä ja muita keskivertotilastoja, niin kuitenkaan ei osata päättää edes maatilojen paloturvallisuuteen liittyvistä asioista..

Kun noita asioita yleensä hoitavat henkilöt, jotka ovat saaneet koulusta "älliä", lukeneet yliopistoissa useita vuosia - ja varta vasten ko. ammatteihin valmistuneet, niin siitä huolimatta; Täytyy kansakoulun pohjalta antaa neuvoja...

Tekstit Etusivulle