Muumion kosto

Se oli silloin alkuaikoina kun minä olin hankkinut tietokoneeni. Nimittäin paljon puhuttiin täällä Heinolassa siitä, että miten saataisiin kaupunkiin "turistirysä". Minäkin pohdin asiaa moneen otteeseen ja lopulta luulin löytäneeni ratkaisun.

Suunnittelin nimittäin niin, että rakennetaan Heinolaan suuri pyramidi, kivestä. Ajatukseni tuli lopulta hyvin helposti, koska nuo monumentit olen nuoruudessani nähnyt. Mutta kuinka tuolle idealleni kävi?

Ei ajatuksenani ollut rakentaa siitä niin suurta kuin mitä nuo Egyptin suurimmat ovat, mutta kuitenkin niin suuri, että siitä olisi saatu Heinolaan näyttävä maamerkki. Siihen olisi kivet kuljetettu eri puolilta Suomea, missä on louhintatöitä käynnissä. Myös jokainen Suomen kunta olisi pyritty houkuttelemaan tämän hankkeen taakse tavalla tai toisella, jolloin he olisivat saaneet kiviin myös oman kuntansa nimen. Ideasta olisi tehty niin suuri mediatapahtuma, että jo rakennusaikana olisivat turistit tulleet sitä ihmettelemään.

Pyramidi olisi sisältä jätetty suurimmalta osalta ontoksi, mutta rakennettu kuitenkin vesitiiviiksi ja lämpöiseksi, jolloin sen käyttö myös talvella olisi ollut mahdollista. Kesällä se puolestaan olisi ollut miellyttävän viileä. Valmistuttuaan siellä sisällä olisi voitu järjestää erilaisia tilaisuuksia kuten esim. pienimuotoisia konsertteja, näyttelyitä, kokouksia, hää- ja muita perhejuhlia. Tämän idean yhteyteen olisi ollut helppo rakentaa lisää, ja saatu varmaan yhtä hyvä turistirysä kuin mitä esim. Kemin lumilinna on, ehkä parempikin.

Ja tietenkin pyramidin uumeniin olisi rakennettu hautakammio niin kuin entisaikaan, ja idean alulle panija olisi haudattu sitten aikanaan sinne muumioituna - vanhoja perinteitä noudattaen - kaikkine rikkauksineen...

Sain tuon idean tulostusta vaille valmiiksi ennen TV 1:n uutislähetystä, joten päätin katsoa ne ensin. Mutta kuinka ollakaan! Juuri noissa uutisissa ilmoitettiin, että itärajan pintaan, Ylämaan kuntaan rakennetaan juuri äsken suunnittelemani - tai melkein samanlainen pyramidi. Huh, huh! Tulin siihen tulokseen, että ei minusta ainakaan tällä idealla tullut Heinolan "Hjallis Harkimoa"...

En tiedä mitä tapahtui; herätinkö ideallani henkiin hautakammioiden kiroukset, sillä ideani oli mennyt hukkaan? Eikä vaikeudet loppuneet vieläkään. Nimittäin kun lähdin tuota tekstiä tulostamaan, niin tulostin ei toiminutkaan vaikka kaikki asetukset oli kohdallaan. Minäpä päätin sitten tallentaa tekstin. Silloin kone ilmoitti, että ohjelma on suorittanut laittoman toiminnan ja se lopetetaan - siinä sitä mentiin...

Kun avasin ohjelman uudestaan niin ideani oli jälleen ruudulla jota ihmettelin kovasti. Kokeilin nyt tallentaa - se onnistui - sain ainakin ensisilmäyksellä sellaisen kuvan. Kokeilin nyt myös tulostusta, sekin onnistui. Huomasin sitten tekstissä pieniä virheitä joten lähdin niitä korjaamaan. Taas ohjelma teki laittoman "siirron", ja sitten "hitsaantui" koko kone. Siitä selvittyäni luulin voittaneeni - sillä olihan minulla levykkeellä se tallennettu teksti. Mutta sitäpä ei löytynytkään... eikä ole vielä löytynyt.

Tekstit Etusivulle