Teistinen evoluutio - epälooginen maailmanselitys

Joel Kontinen

Syksyllä 2006 Aamulehden toimittaja haastatteli Tampereen piispaa Juha Pihkalaa ja kysyi tämän näkemystä näytelmästä Fundamentalisti. Toimittaja kysyi: "Kestääkö Raamattu historiallista ja dokumentaarista tarkastelua?" Piispa vastasi: "Enemmän kuin näytelmän pappi antaa ymmärtää. Raamatussa on kuitenkin myös historiallisia ja luonnontieteellisiä virheitä."

Piispa Pihkala uskoo, että Jumala käytti evoluutiota luodessaan maailman vuosimiljoonia kestäneessä prosessissa, joten hänen on pakko uskoa, että Genesiksen alkuluvut eivät voi olla kirjaimellisesti totta. Hän on eri mieltä kun esimerkiksi Jeesus, joka sanoi (Mark. 10:6): "Jo luomakunnan alussa Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi."

Evoluutio on antikristillinen näkemys, jossa vahvimmat syövät heikommat suihinsa olemassaolon taistelussa. Kristinuskossa taas vahvin (Kristus) tuli heikoksi, jotta heikot (ihmiset) voisivat pelastua. Kristinuskolla ja evoluutiolla on muitakin oleellisia eroja. Kristinuskon mukaan kaikki oli alussa sangen hyvää. Kuolema on väliaikainen tunkeilija, josta Paavali sanoo 1. Korinttilaiskirjeen 15.luvun jakeessa 26: "Vihollisista viimeisenä kukistetaan kuolema". Evoluution mukaan sangen hyvää ei ole koskaan ollutkaan ja eläimet ovat surmanneet toisiaan jo alusta lähtien.

Kristitylle evoluution hyväksyminen merkitsisi sitä, että sairauksia pidettäisiin hyvinä, koska Jumala oli viimeisenä luomispäivänä "katsonut kaikkea tekemäänsä, ja kaikki oli hyvää." Esimerkiksi dinosaurusten jäännöksistä on löydetty merkkejä syövästä. Jos teistisen evoluution (ts. Jumala käytti evoluutiota) kannattajat olisivat johdonmukaisia, heidän täytyisi pitää syöpää hyvänä asiana. Heidän täytyisi myös uskoa, että sangen hyvässä maailmassa Aadam ja Eeva kävelivät valtavan fossiilivuoren päällä, koska he uskovat geologiset kerrostuman edustavan miljoonia vuosia. Fossiileille on kuitenkin myös huomattavasti loogisempi selitys kuin miljoonat vuodet.

Otan kolme esimerkkiä, jotka osoittavat, että on ennenaikaista pitää miljoonia vuosia ja niihin sisältyvää evoluutiota totena.

1. Vuonna 1980 Mount Saint Helens -niminen tulivuori purkautui. Sen laavavirrat tuhosivat metsää laajalla alalla. Neljännesvuosisata myöhemmin geologi Steven Austin kiipesi vuorelle, keräsi laavakivinäytteitä ja lähetti ne tutkittaviksi. Näytteet tutkittiin neljällä eri ajanmääritysmenetelmällä. Ajanmääritysmenetelmät perustuvat radioaktiivisten aineiden hajoamiseen toiseksi aineeksi, esimerkiksi kalium-40 hajoaa argon-40:ksi oletettavasti 1,25 miljardissa vuodessa. Mittaamalla, kuinka paljon alkuperäistä ainetta näytteessä on, voidaan periaatteessa saada selville, kuinka vanha näyte on. Tohtori Austinin näytteen nuorin tulos oli 340 000 vuotta ja vanhin 2, 8 miljoonaa vuotta. Laava oli kivettynyt vuonna 1980, jolloin "kellon" olisi siis pitänyt näyttää nolla vuotta, koska se alkaa tikittää, kun laava jäähtyy ja kivettyy. Oikea tulos olisi siis pitänyt olla 25 vuotta. Ajanmäärittelyssä voi ilmeisesti tapahtua pieniä epätarkkuuksia.

2. Evoluution kannattajat uskovat, että Maapallo ja kaikki planeetat kehittyivät miljoonien vuosien kuluessa Aurinkoa ympäröivästä tomupilvestä. Komeetat ovat epäsuoria todisteta siitä, että miljoonat vuodet ovat satua. Komeetat viettävät suuren osan ajastaan Kuiperin vyöhykkeellä jossain Pluton kiertoradan takana. Komeetta menettää osan massastaan joka kerta, kun se kiertää auringon läheltä. Astronomit arvelevat, että komeetta hajoaa kappaleiksi viimeistään 100 000 vuoden ikäisenä. Koska aurinkokunnan iäksi on arveltu 4, 6 miljoonaa vuotta, komeettoja ei enää pitäisi näkyä. Niitä silti näkyy. Big bangiä kannattavat astronomit selittävät, että jossain Kuiperin vyöhykkeen takana on myyttinen komeettavarasto, ns. Oortin pilvi, josta komeettoja tulee lisää entisten tilalle. Ongelma on se, ettei kukaan ole koskaan nähnyt Oortin pilveä eikä sen olemassaolosta ole edes epäsuoria todisteita. Mutta logiikka on pettämätön: koska aurinkokunta on 4, 6 miljardia vuotta vanha ja koska komeetan elinikä on korkeintaan 100 000, jostain täytyy tulla lisää komeettoja.

3. Toisen maailmansodan aikana amerikkalaiset lennättivät sotilaskoneita Grönlannin kautta Eurooppaan, koska saksalaisten sukellusveneet kävivät monesti laivasaattueiden kimppuun. Eräs amerikkalainen lentolaivue joutui tekemään pakkolaskun Grönlantiin. 50 vuotta myöhemmin yksi Lockheed P-38 hävittäjistä löytyi - 75 metrin syvyydestä. Kone nostettiin ylös ja kunnostettiin, ja sillä lennetään edelleenkin. Evolutionistit ovat laskeneet, että 75 metrin syvyys vastaa noin 2000 vuotta. Koska hävittäjä löydettiin 75 metrin syvyydestä, voidaan joko päätellä että (a) toinen maailmansota käytiin 2000 vuotta sitten tai (b) antiikin ajan lentokoneinsinöörit olivat mainettaan parempia tai (c) miljoonia vuosia ei koskaan ollutkaan.

Palatkaamme fossiileihin. Loogisin ratkaisu on pitää vuosimiljoonia satuna ja uskoa, että valtaosa fossiileista on peräisin Nooan ajan globaalisesta vedenpaisumuksesta. Jos väitämme, että Raamatussa on virheitä, nostamme omat mielipiteemme Jumalan Sanan yläpuolelle.

Raamattu antaa selvän todistuksen totuudenmukaisuudestaan (2. Pietarin kirjeen 1. luvun jakeissa 16-21):

Me emme seuranneet viekkaasti sepitettyjä taruja, kun teimme teille tiettäväksi Herramme Jeesuksen Kristuksen voimaa ja tulemusta, vaan olimme hänen valtasuuruutensa silminnäkijöitä. Hän sai Isältä Jumalalta kunnian ja kirkkauden, kun hänelle tuli tämä Ylhäisimmän Kirkkauden ääni: "Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mielistynyt." Tämän äänen me kuulimme tulevan taivaasta, kun olimme hänen kanssaan pyhällä vuorella. Niin on nyt meille profeetallinen sana entistäkin lujempi, ja te teette hyvin, jos otatte siitä vaarin niin kuin pimeässä paikassa loistavasta lampusta, kunnes päivä valkenee ja aamutähti nousee teidän sydämissänne. Ennen kaikkea teidän tulee tietää, ettei yksikään Raamatun profetia ole kenenkään omin neuvoin selitettävissä, sillä mitään profetiaa ei ole koskaan tuotu esiin ihmisen tahdosta, vaan Pyhän Hengen johtamina ihmiset ovat puhuneet sen, minkä saivat Jumalalta.

Meidän ei tarvitse uskotella itsellemme, että Raamatussa on virheitä. Jeesus itse sanoi, että Raamattu on totta. Jäähyväisrukouksessaan Jeesus sanoi (Joh. 17:17): "Pyhitä heidät totuudessa. Sinun sanasi on totuus." Puhuessaan lopun ajoista Jeesus sanoi (Matt. 24:35): "Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät katoa."

Lähteet:

DeYoung, Don. 2005. Thousands ... Not Billions. Green Forest: Master Books.

Sarfati, Jonathan. 2003. Comets: Portents of doom or indictors of youth? Creation 25:3, 36-40.

Wieland, Carl. 2003. Ice-bound plane flies again. Creation 26:1, 20-21.

Voit lukea lisää komeetoista tästä.

Lue lisää ajanmääritysmenetelmistä tästä.

Amerikkalainen evankelista markkinoi evoluution "ilosanomaa" Lue tästä.

Takaisin aloitussivulle