Mitä Raamattu sanoo maapallon muodosta?

Joel Kontinen

Skeptikot tietävät, että Raamatun maailma on litteä. Myös teologian oppikirjoissa saattaa olla tällaisia näkemyksiä. Esimerkiksi Juha Pihkalan Johdatus dogmatiikkaan kertoo Genesiksen maailmankuvan noudattavan vanhaa babylonialaista mallia, jossa maa on litteä ja "aurinko, kuu ja tähden ovat kiinni taivaankannessa." Mutta mihin tämä tieto oikein perustuu?

Ei ainakaan Vanhaan testamenttiin. Jesaja kirjassa (40:22) sanotaan: "Korkealla hän on, maan piirin yläpuolella." Piiri voitaisiin myös kääntää ympyräksi tai palloksi, kuten esimerkiksi New International Versionissa: "He sits enthroned above the circle of the earth." Heprean kielen sana chuwg tarkoittaa kirjaimellisesti ympyrää.

Ympyrästä onkin jo vaikeaa saada litteää, ellei Talk.Origins -sivuston kirjoittajien tavoin lue Raamatun tekstiin sellaista, mitä siellä ei ole. Jesaja siis kirjoitti jo noin 2700 vuotta sitten, että maapallo on pyöreä.

Lähteet

Campbell, Charlie E. Amazing Evidence for the Trustworthiness of the Bible. http://www.alwaysbeready.com/index.php?option=com_content&task=view&id=99&Itemid=0

Pihkala, Juha. 1992. Johdatus dogmatiikkaan. Porvoo: Weilin+Göös.

Takaisin aloitussivulle