Luominen: tarua vai totta?

Joel Kontinen

Adam or ape

Paavali kirjoitti Kolossan seurakunnalle: "Jumala on pelastanut meidät pimeyden vallasta ja siirtänyt meidät rakkaan Poikansa valtakuntaan. Hänessä meillä on lunastus, syntien anteeksi saaminen. Hän on näkymättömän Jumalan kuva, koko luomakunnan esikoinen. Sillä hänessä luotiin kaikki, mitä on taivaassa ja maan päällä, näkyvät ja näkymättömät." (Kol. 1: 13-16)

Aikamme kenties tunnetuimman myytin mukaan kaikki olevainen syntyi sattumalta, mielivaltaisesti, kenenkään ohjaamatta. Evoluutiomyytin juuret juontavat muinaisesta Intiasta, josta se kulkeutui antiikin Kreikan filosofeille. Lopulta Charles Darwin hämmensi soppaa ja lisäsi siihen omia mausteitaan. Tämä myytti innoitti 1900-luvun diktaattoreja, esimerkiksi Hitleriä, Stalinia ja Mussolinia. Sen nimeen vannoivat arjalaisen rodun ylemmyyteen uskoneet natsit ja Australian alkuasukkaita kaltoin kohdelleet siirtomaaherrat.

Monet ottivat evoluutiomyytin vastaan, koska se vapautti heidät vastuusta. Fedor Dostojevski kirjoitti: "Jos jumalaa ei ole olemassa, kaikki on sallittu". Maailmansodat ja vallankumoukset tosin heikensivät tämän vapauden ihanuutta, ja tarkoituksettomuus näkyy vieläkin esimerkiksi huumeongelmana.

Tunnettu tähtitieteilijä Sir Fred Hoyle vertaisi elämän sattumanvaraista syntyä tornadoon, joka pyyhkäisisi sellaisen romuvaraston halki, jossa on Boeing 747:n kaikki osat, ja kokoaisi vahingossa niistä koneen, joka olisi valmiina lentoonlähtöön.

Myytti evoluution tieteellisyydestä ja miljardeista vuosista on riistänyt monelta uskon kaiken Luojaan. Jotkut kristityt ovat kuvitelleet voivansa yhdistää evoluution ja Jumalan luomistyön, mutta Raamattu osoittaa selvästi, ettei Jumalan käyttänyt teististä evoluutiota luodessaan maailmankaikkeuden. Hän loi kaiken sanallaan ex nihilo, tyhjästä

Johanneksen evankeliumin alkuluku kuvaa tätä tapahtumaa: "Alussa oli Sana, ja Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala." (1:1) Tämä Sana, jumalallinen Logos, synnytti koko maailmankaikkeuden: "Kaikki on syntynyt hänen kauttaan. Ilman häntä ei ole syntynyt mitään mikä syntynyt on." (1:2) Hän ei jättänyt ihmistä oman onnensa varaan vaan "Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme." (1:14) Kaikki, jotka ottavat hänet vastaan saavat "oikeuden tulla Jumalan lapsiksi," kun he "uskovat hänen nimeensä." (1:12)

Lähde:

Hoyle, Fred. 1984. The Intelligent Universe. New York: Holt, Reinhart and Winston.

Takaisin aloitussivulle