Kävelikö Jeesus jäälautalla?

Joel Kontinen

Joulu ja pääsiäinen vaikuttavat syvästi myös skeptikoihin ja ateisteihin. Miltei poikkeuksetta he julkaisevat uuden hypoteesin juuri ennen kristillistä juhlaa. Niinpä "Jeesuksen perhehauta" julkaistiin sopivasti ennen vuoden 2007 pääsiäistä. Vuonna 2008 israelilainen tutkija todisteli, että Mooseksen kokemus palavasta pensaasta johtui hallusinaatiosta.

Vuoden 2006 uutinen oli Jeesuksen kävely jäälautalla. Evankelistat Matteus (14:22-33), Markus (6:45-52) ja Johannes (6:15-21) kertovat Jeesuksen kävelleen Genessaretinjärvellä (Galileanmerellä). Doron Not kollegoineen julkaisi Journal of Paleolimnology -lehdessä tutkimuksen, jossa he spekuloivat, että järvellä oli ohuita jäälauttoja, joita opetuslapset eivät nähneet mutta jotka auttoivat Jeesusta pysymään pinnalla.

Tutkijat myöntävät, että nykyisin järven jäätymisen todennäköisyys on käytännössä nolla. Veden lämpötila ei talvellakaan laske alle kymmenen asteen eikä ole mitään historiallista tukea sille, että vesi olisi jäätynyt. He spekuloivat joka tapauksessa, että järvellä saattoi Jeesuksen aikana olla paikallisia jäälauttoja.

Maailmanselitysmalli ratkaisee monesti tutkimustulokset. Kun tutkijat kiistävät yliluonnollisen mahdollisuuden, heidän on etsittävä luonnollisia syitä ihmeille - riippumatta siitä, miten epäloogisia tai jopa absurdeja ne ovat.

Lähde:

Nof, Doron, McKeague, Ian ja Paldor,Nathan. 2006. Is There a Paleolimnological Explanation for 'Walking on Water' in the Sea of Galilee? Journal of Paleolimnology 35:3, 417-439 (huhtikuu 2006). http://www.springerlink.com/content/g0565g4u74758076/

Takaisin aloitussivulle