Heijastus ~virtuaalitalli

Päiväjärjestys

Kuuden aikoihin laitetaan hevosten rehuannokset turpoamaan nimettyihin sankkoihin (löytyy rehuvarastosta). Päivän heinät kannetaan varastorakennuksesta tallin eteiseen ja osa päätyovelle.

Aamurehut jaetaan seitsemältä; ensin heinät, sitten väkirehut. Ruokinnan yhteydessä tarkastetaan että vesiautomaatit toimivat ja ettei hevosilla ole turvotusta jaloissa, kolhuja, naarmuja yms. Ne hoidetaan tarvittaessa esimerkiksi vedellä, desinfiointiaineella tai voiteella. Tarvittaessa kysy rohkeasti apua!

Noin kahdeksalta viedään hevoset ulos tarhoihin (katso alempaa tarhausta koskevat ohjeet), kunhan ensin on tarkastettu että tarhat, joihin hevosia viedään, ovat kunnossa ja siistejä. Naulaa ja vasaraa saa käyttää tarvittaessa, kottikärryn ja lapion käyttö on melko pakollista.

Päivän työaika on liukuva. Kaikkia hevosia ei tarvitse viedä ulos kerralla, mutta hevoset joita ei viedä tarhoihin, liikutetaan heti. Liikutuksen ja sen jälkeisen hoidon jälkeen hevoset viedään sitten tarhoihin. Kaikki joilla ei ole hevosta liikutettavana, osallistuvat tallin siivoukseen - karsinoiden putsaukseen, puhtaiden kuivikkeiden kärräämiseen, rehuastioiden ja vesiautomaattien puhdistamiseen, käytävän lakaisuun ja yleiseen paikkojen järjestämiseen.

Kahdeltatoista pitää jokaisen hevosen olla tarhassa, ja silloin laitetaan hevosten päiväruoat turpoamaan. Karsinoiden ja tallin siivous voi vielä jatkua, tässä välissä on hyvä tauko myös putsailla hevosten varusteita (joita on jo sinä päivänä käytetty) ja harjoja.

Yhdeltä ruokitaan hevoset joko tallissa tai tarhoissa. Talvisin ja kehnolla säällä ruokinta hoidetaan aina tallissa. Tarhoissa ruokittaville hevosille ei tarvitse antaa heinää kesäisin, muina vuodenaikoina pari siivua, tallissa ruokittaville heitetään heinää samaten pari siivua per hevonen. Hoitajat ja muu tallihenkilökunta voi myöskin syödä tässä välissä.

Suunnilleen kahdelta viedään sisällä ruokitut hevoset taas tarhoihin, toisaalta osa hevosista otetaan heti liikutukseen. Ruokinnan jälkeen ei kannata vetää rankkoja treenejä hevosen kanssa, ne tehdään mieluumin kun ruokinnasta on kulunut ainakin pari tuntia!

Iltaan asti noudatetaan taas liukuvaa työaikaa - hevosia liikutellaan, viedään tarhoihin ja tarhoista pois, karsinoita siivotaan, varusteita putsataan ja tallia järjestellään sekä huolletaan miten kukin ehtii.

Kuudelta laitetaan hevosten iltarehut likoamaan, ja heinät jaetaan karsinoihin valmiiksi. Tähän aikaan jokaisen hevosen on taas oltava tarhassa herkuttelemassa ja rentoutumassa. Nyt kenttä voidaan lanata, kastella tai aurata ja muuten siistiä tarvittaessa, tarkistetaan että kaikki tavarat ovat oikealla paikallaan ja talli ja piha siistissä kunnossa.

Seitsemältä haetaan hevoset sisälle ja jaetaan iltarehut, tarkastetaan taas hevoset kolhujen ja naarmujen varalta. Kun kaikki on kunnossa, sammutetaan tallin valot, suljetaan ovet ja painutaan itsekin yöpuulle.

Tarhausohjeet

Hevoset viettävät tarhoissa aikaa niin paljon kuin mahdollista. Sateisella säällä hevoset suojataan sadeloimella, toisaalta kesäsateiden aikaan loimitus ei ole pakollista, ellei vettä tule jatkuvasti ja auringosta ei ole tietoakaan. Jos sateen lisäksi ilma on tuulinen ja / tai muuten viileä, laitetaan sadeloimen alle fleece-viltti tai ohuempi puuvillaloimi. Pakkasella käytetään tietysti toppaloimea, ja yli 18 asteen pakkaselle hevoset viettävät ulkona vain noin tunnin aamulla ja tunnin iltapäivällä. Silloin toppaloimen alle laitetaan toinenkin loimi tuulisuuden ja pakkasen purevuuden mukaan. Kolealla ja tuulisella ilmalla tarhailun ajaksi voidaan laittaa puuvilla- tai ulkoiluloimi riippuen säästä ja hevosesta. Hionnutta hevosta ei ikinä tarhata viileällä tai tuulisella ilmalla, vaan se jätetään talliin kuivumaan - tietysti kun sitä ensin on kuivattu hikiviilalla ja pyhkeellä.

Hevosia per tarha on korkeintaan kolme, eikä yhdelläkään hevoslaumalla ole vakiotarhaa. Tietyt hevoset kuitenkin tarhataan aina keskenään, katsothan listasta kenen kanssa kukakin tarhailee:

Parivaljakot:
Smigrende - Perla
Ainotar - Rane
Zlatan - Sami
Takku - Nuttu
Tarhataan yksin:
Karos
Eppu
Rando

* Yksityiset merkattu eri värillä!

© Amar 2004-2010, taustat Ritva Väänänen. Valid XHTML & CSS.