virtuaalihevonen
Kiskillilla SIN

Tallin (omistajan) rakas kultamussukkatamma ja suurin silmäterä Silla jouduttiin lopettamaan 13. tammikuuta 2009 jo pidemmän aikaa jatkuneiden jalkakipujen vuoksi. Tammaa jää varmasti kaipaamaan koko tallipoppoo omistaja etunenässä. Nyt Silla saa kuitenkin kirmata taivaslaitumilla rauhassa ilman kipuja vanhojen hevosystäviensä luona.


© Thomas Ehls

Kiskillilla SIN, "Silla"
punaruunikko holsteintamma - 168 cm
s. 5.12.2006 - 18-vuotias (2 kk = 1 vuosi » maaliskuu 2008 19 v.)
kasvattaja: Evergrey - omistaja: Amar - hoitajaa ei oteta (päiväkirja)
Ko GP, Re 110, Me 110 - kisa- ja jalostuskäytössä
YLA2 (132 p., luokanvoittaja), uusinnassa YLA1 (143 p.), KRJ I (100 p.)

i. Albenstolz M YLA2, KRJ-II ii. 51st Street YLA2 iii. 10 Downing
iie. B-Witalie
ie. Polarnoie KRJ-I iei. Polarfest
iee. Danoie
e. Suntanzer PASS KRJ-I ei. Rubinstern KRJ-I, YLA3 eii. Rubinstein
eie. Dalstern
ee. Rosentanzer KRJ-IV eei. Waltanzer
eee. Rosen Noir

Silla on reipas ja äärettömän leikkisä tamma! Se ei niinkään välitä rapsutuksista ja muista huomionosoituksista, mutta kun se huomaa saaneensa yleisöä, paranee ryhti kummasti ja askel liitää normaaliakin korkeampana ja lennokkaampana. Silla on mukava hoitaa, mutta sen kanssa todellakin tarvitaan kärsivällisyyttä ja huumorintajua! Harjaus onnistuu vain mikäli tamma on laitettu kiinni ja sen on annettu tutkia kaikkia harjoja, muuten neiti pyörii kuin väkkyrä ja hoitajalta loppuu nopeasti kärsivällisyys. Kavioita puhdistettaessa ei ole lainkaan harvinaista että kun kavio nousee, se nousee todellakin nopeasti ja mahdollisesti vielä heiluu edestakaisin jolloin hoitajalla on työtä kiinni pitämisessä. Jos vain Silla huomaa että hoitaja saa kavion pidettyä paikallaan ja on päättäväinen ja kärsivällinen, ei leikki kuitenkaan pitkään jatku. Suitsien kanssa on vähän sama juttu, pitää kokeilla palaako hoitajan pinna nopeastikin. Satuloitaessa Silla saattaa joskus pullistella, joten kannattaa tarkistaa mahavyö vielä ennen kuin nousee selkään.
Silla on talutettaessa reipas, mutta ei hötkyile turhia ja näe mörköjä joka paikassa. Hoitajan ei kannata kuitenkaan jäädä roikkumaan riimunnarusta ja pidättämään tammaa, se nimittäin tympääntyy mateluvauhdissa helposti ja alkaa keksiä kaikenlaista oheistoimintaa, kuten pyörimistä ja hoitajan kiskomista pitkin pihaa. Pesu ja jalkojen viilentäminen vesiletkulla on Sillan mielestä kaikkein hauskin hoitotoimenpide. Letkua pitää tietysti ensin vähän säikkyä ja hyppiä sen puolelta toiselle, mutta kun neiti huomaa ettei se pääse paikalta mihinkään eikä hoitaja meinaa lopettaa letkulla "pelottelua", voidaan hetkeksi rauhoittua nauttimaan pesusta tai viilennyksestä. Kohta siirrytään kuitenkin seuraavaan vaiheeseen, nimittäin letkun varastamiseen hoitajalta ja sen jälkeen koko pesupaikan kastelemiseen, mikä taas ei ihmisten mielestä ole kovinkaan kannattava idea..

Ratsastettaessa Silla on äärettömän herkkä ja eteenpäinpyrkivä. Pelkän uran kiertämiseen tamma kyllästyy kuitenkin helposti ja alkaa sitten keksiä virikkeitä itselleen - lähinnä spurtteja ja sivuloikkia sekä piruetteja. Heti kun Silla saa mielekästä tekemistä, esimerkiksi pohkeenväistöjä tai vain kahdeksikkojakin, tamma lopettaa häsläämisen ja keskittyy täysillä - ja silloin kun Silla keskittyy kunnolla ja selässä on herkkä ja huolellinen ratsastaja, on ratsukon yhteistyö varmasti loistavaa katseltavaa! Eikä Sillan selässä ole lainkaan tukalampaa istuakaan, ellei käytä koko ajan kovakouraisia apuja tai huoju jatkuvasti puolelta toiselle aiheuttaen itselleen merisairautta. Tamman askellajit ovat nimittäin ihastuttavat, varmasti peritty upeilta vanhemmilta! Lisätyt askellajit ovat Sillan bravuuri, tuntuu ettei tamma lisäyksissä edes koskisikaan maan pintaa - vain hienoiset jäljet kentässä paljastavat kuitenkin asian oikean laidan. Sillan henkilökohtaisia lemppareita kouluratsastusliikkeistä ovat ehdottomasti laukanvaihdot: ne tehdään lennokkaasti, tasapainoisesti ja hyvässä rytmissä, kuten kieltämättä muutkin liikkeet.

Esteet eivät yleensä ole Sillan juttu. Aina silloin tällöin tamma todella innostuu hyppäämisestä ja liitääkin silloin esteiden yli loistavalla tekniikalla ja ilmavaralla, mutta yleensä tämä koulutamma pitää esteiden hyppelyä aivan liian yksinkertaisena hänen kouluhevosen arvolleen. Siksipä se keksiikin aina esteiden välillä alkaa esitellä väistöjä ja laukanvaihtoja, esteiden edessä saatetaan yhtäkkiä vetää jarrut pohjaan ja esteitä ylitettäessä voidaan vääntäytyä mitä erikoisimpiin asentoihin. Maastoilusta Silla taas pitää paljon enemmän kuin esteiden hyppelystä, mutta maastossakin pitää aina välillä keksiä ylimääräisiä virikkeitä kesken kävelypätkien. Mutta toisaalta maastossahan on mitä parhaimpia tekosyitä hypätä vähän ojan toiselle puolelle tutkimaan metsän ihmeellisyyksiä, jähmettyä keskelle polkua tai vaihtaa suuntaa aivan äkkiarvaamatta niin ettei ratsastaja vahingossakaan pysy kyydissä! Mutta koska Silla on kuitenkin pohjimmiltaan hyväsydäminen tamma, ei se lähde montaa metriä kauemmas jos ratsastaja sattuisikin tippumaan, ja yleensä se menee kyllä "pelottavan" kohteen ohi heti kun sitä on ensin vähän tahallaan säikähdetty.

Koska Silla pitää yleisöstä, ovat kisat omiaan Sillalle - tamma todella nauttii siitä kun saa kääntää päitä ja nyrjäyttää silmiä kulkiessaan kisapaikalla upeana ja ryhdikkäänä hermoheikkojen kilpakumppaniensa keskellä. Eihän se todellakaan kisapaikalla ole yhtään sen rauhallisempi kuin kotonakaan, edelleen jatkuu hössötys ja häslääminen, mutta Sillan kohdalla se ei ole merkki hermostuneisuudesta. Kuten muutenkin kisapaikoilla, myös kisaradalla Silla on täysin rento ja tottelee ratsastajaa samoin kuin kotonakin. Kuljetukset kisoihin ja mihin tahansa muuallekin sujuvat Sillan kanssa ihan hyvin. Pitkien aikojen kuljetukset tosin ovat äärettömän tylsiä tamman mielestä, joten heinää pitää koko ajan olla nenän edessä ja jaloittelutaukojakin pitää pitää säännöllisin väliajoin - muuten Silla keksii nakerrella riimunnarunsa poikki, potkia traileria joka paikasta mistä pystyy ja hyppiä syliin kun sitä talutetaan ulos autosta. Silloin kun Silla ei ole kyllästynyt, se kyllä tulee trailerista ulos ihan nätisti ja innokkaana näkemään mihin nyt on saavuttu, samoin kuin se menee sisällekin innokkaana matkustamaan.

"Silla on tamma joka kyllä kääntää tai ainakin käännyttää huomion puoleensa eikä siedä hetkeäkään ylimääräistä odottelua. Loistava ratsu, huolehtiva emä ja energinen hoidokki!"

KRJ:n alaiset tarinakisat Hillavassa 27.1.2008, sijoitus 2/7!
Katsomosta kuuluu jälleen ihastuneita huokauksia ratsuni Sillan liitäessä lisätyssä ravissa pitkin kentän lävistäjää, niin että vain pienet tomupilvet tamman jäljessä paljastavat kavioiden kuitenkin koskettaneen kentän pintaa. Koottu laukka herättää jälleen kateutta monissa katsojissa, sillä tammani lyhentää itsensä minimaalisen lyhyeksi ja polkee tunnollisesti alleen kantaen itseään kauniissa ja tiukassa muodossa - kuin pikkuisessa lahjapaketissa.

Suorituksemme jälkeen kamerat räpsyvät, ihailijakerho kokoontuu Sillan jalkojen juureen ja jostain puuskuttaa valtakunnallisen hevoslehden toimittajakin pyytäen haastattelua. Suostun toki haastatteluun, ja heti kun olen saanut Sillan tallityttö Elinan hellään huomaan, siirrymme toimittajan kanssa pois pahimmasta kisapaikan vilinästä.

Ensin toimittaja kyselee aivan perusjuttuja, kuten kuinka monta kertaa päivässä kuuraankaan Sillan upean kilpasatulan tai mitä kuuluu tamman tarkkaan treeniohjelmaan. Vastailen kaikkiin kysymyksiin rutiinilla - toimittajille vastailuun on täytynyt tottua Sillan kanssa kilpaillessa. Kohta toimittaja kuitenkin tiedustelee asiaa jota minulta ei koskaan aiemmin ole kysytty: "miten olet onnistunut saamaan tamman liikkeet niin täydellisiksi?"

Ensin meinaan tukehtua ylpeydestä (ehei, se ei ole kurkkuuni juuttuneen pullapalan vika), mutta pian saan kuitenkin puhekykyni takaisin. "No tuota, tietysti Silla on varsasta asti nähnyt esimerkkiä mitä upeimmin askeltavista hevosista tallimme laitumilla. Varmasti liikkeisiin vaikuttaa myös se että laajoilla laitumillamme tamma on oppinut kulkemaan rennosti ja kauniisti, eikä varsinaista treenaustakaan voi väheksyä." Sitten hiljennyn kuitenkin hetkeksi muistelemaan jo edesmennyttä ori Polarjageria - Sillan sukulaista isän puolelta. "Niin, varmasti tärkein tekijä Sillan upeisiin askeliin on tamman suvusta löytyvä ori Polarjager. Yksikään hevonen aikojen saatossa ei ole hurmannut ihmisiä niin totaalisesti niin täydellisillä askeleillaan kuin tuo ori. Muistan vieläkin lehtiotsikot vuosien takaa: 'Kouluratojen Pegasos', 'Sehän leijuu ilmassa!', 'Täydellisintä askellusta'. Heppahullujen pikkutyttöjen seinät pursuivat julisteita tuosta orista liitämässä lisätyssä laukassa kentän poikki täydellisessä peräänannossa takapäätään moottorina käyttäen. Yhdenkään muun hevosen kootun käynnin videokuvaamiseen ei ole käytetty yhtä paljoa filmiä, eikä yksikään muu hevonen ole hurmannut yleisöään niin totaalisesti askellajeillaan kuin tuo hevonen." Joskin Silla tietysti tulee hurmaamaan vielä totaalisemmin, ajattelen hiljaa mielessäni silmät kiiluen kunnianhimosta.

"Niin, Sillan upeista askellajeista on kiittäminen sukulaisori Polarjageria!" Toimittaja raapustaa viimeisen virkkeeni paperilleen, hyvästelee minut ja muutaman päivän päästä postilaatikkoni tupsahtaakin jo uusin Vippos, varustettuna artikkelilla nimeltä "Ei omena ole kauas puusta pudonnut".

KRJ:n alaiset tarinakisat Pinnallisessa 23.1.2008, sijoitus 5/5
Räntärättejä, vesilätäkköjä ja kovaa tuulta joka saa puut taipumaan maahan asti ja ainakin hevosten mielestä pelottavat peikot ja möröt liikekannalle. Mikä onni, ettei oma ratsuni ole mikään pelkurilälläri, vaan katselee ympärilleen äärettömän kiinnostuneena ja rauhallisena monien muiden ratsujen loikkiessa ilmaan mitä kummallisimmilla tavoilla. Taputan ratsuni Sillan kaulaa hyväntuulisena, matkakin kisapaikalle sujui ilman ihmeellisyyksiä.

"Amar, teidän vuoro on ihan just!” Huuto kaikuu verryttelykentän laidalta juuri ja juuri korviini kovan myräkän keskellä, ja näen tallityttö Elinan viittoilevan minulle. Silla vainuaa välittömästi mahdollisuuden muutamaan porkkanaan, eikä aikaakaan kun ratsuni on jo käppäillyt Elinan luo ilman pyyntöäni ja painanut turpansa syvälle tämän takin taskuun. Elina katsoo kuitenkin herkkujen jakelua tärkeämmäksi kääriä valkoiset pintelit pois Sillan jaloista ja pyyhkiä suurimmat kuraroiskeet saappaistani. Tuuli puhaltaa niin kovaa että saatan jotenkuten kuulla kaiuttimien huutavan itseäni radalle, ja viimeiseksi ennen valaistuun maneesiin pujahtamista näen Elinan leveä hymy naamallaan ja peukut pystyssä verryttelykentän reunalla.

Eihän Silla toki olisi mitään onnentoivotuksia ja peukunnäyttöjä tarvinnut - kisat ovat sille jo pelkkää rutiinia ja kaiken lisäksi tamma nauttii kun saa loistaa yleisön edessä! Siksipä en jännitä rataa ratsuni vuoksi, mutta perhoset kyllä lentelevät vatsassani kun mietin omaa selviytymistäni.. Muutaman, nopeasti kuluneen minuutin kuluttua huomaan kuitenkin töröttäväni ratsuni kanssa lopputervehdyksessä keskellä ratsastuskenttää, hymyileväni tuomarille helpottuneena ja laskevani käteni lopputervehdykseen.

"Hyvä, sehän meni hienosti!” Elina on vastassa heti maneesin nurkalla, ja jälleen Silla rientää porkkanavarastolle. Elina kikattaa tamman vaativuudelle ja tokaisee: "ota nyt sitten höntti yksi porkkana, oot sä sen ansainnutkin”.

KRJ:n alaiset tarinakisat Vaapukassa 23.12.2007, sijoitus 5/9
Missä piileekään joulun taika? Mikä saa hevosetkin, siis ainakin minun ratsuni Kiskillilla SINin, jammailemaan innoissaan joululaulujen tahdissa niin, ettei kilpasuorituksesta tahdo tulla oikein mitään? Mistä tuo ovela tamma tietää mistä taskusta löytyvät piparkakkuvarastoni ja mihin kohtaan naamassani pitää se turpa tökkäistä että saa minut kikattamaan onnellisuudesta? Niin, sitä samaa minun täytyy pohtia jokaisena jouluna.

Ehkäpä ne ovatkin tontut jotka heiluttavat tahtipuikkojaan saadakseen Sillan kaviot nousemaan ja laskemaan, pään heilumaan ja vartalon keinumaan musiikin tahdissa. Jospa tontut tahtovat vain taikoa vähän lisää joulumieltä kansaan, joka ahkerasti kilpailuissa vaeltaa? Ja varmaan tontut kertovat tammalle senkin, missä sijaitsevat suurimmat piparivarannot, tai kenties oikein houkuttelevat tamman parhaille apajille? Aivan selvästi Sillan turpaan on asennettu magneetti ja tuon magneetin paria pitelee poskellani pomppiva, huomaamattoman pieni tonttu yrittäen saada Sillan osoittamaan minulle suosiotaan naamaani hamuamalla ja saada minut samalla purskahtamaan nauruun.

Näin nimittäin kävi juuri jouluaattoa edeltävänä päivänä järjestetyissä koulukilpailuissa Huhtamäessä. Vielä alkuverryttelyssä Silla oli täysin normaali itsensä - askelsi rentona ja tyytyväisenä, totellen minua täydellisesti ja kuunnellen täsmällisen tarkasti. Mutta kun askelsimme suoritustamme varten kilpakentälle, muuttui Silla täydellisesti. Se tanssahteli kevyesti ja kaviot viuhuen kentällä, kuitenkin suorittaen vaatimani liikkeet, normaalia rennommin ja rytmikkäämmin vain! Samassa tajusin Sillan askelluksen ja huojunnan täsmäävän täydellisesti juuri soivan, hiljaisen joulumusiikin tahtiin. Eihän tuollaiselle voinut olla nauramatta, ja kieltämättä loppuratamme ei keskittymisongelmistani johtuen sujunut täydellisen mallikkaasti..

Suorituksemme jälkeen laskeuduin nauraen satulasta, halasin tammaa ja muiskautin suukon ratsuni karvaiselle turvalle suuren hellyydenpuuskan vallassa. Miten minulla voikin olla näin hupsu ja hömppelö hevonen? Hellyyskohtaukseni vaihtui kuitenkin pian kikatukseksi, kun Silla alkoi hamuta taskujani herkkujen toivossa. Kaivoin takkini taskusta pari piparia jotka ojensin Sillalle, ja tamma nappasi ne innoissaan mutta kohteliaasti kädestäni ja rouskutti hukkaamatta yhtäkään murusta.

Syötyään saamansa piparit Silla alkoi vaatia lisää - se tökki käsiäni kuin malttamaton koiranpentu, ja kun en käsiini osannut enempää pipareita taikoa, alkoi Silla puhista lämmintä ilmaa kasvoilleni ja hamuta poskiani karvaisen kutittavilla kirahvinhuulillaan. Jälleen kerran rämähdin nauruun, eikä nauruani ainakaan vaientanut se että Silla jatkoi käsieni ja taskujeni hamuamista herkkujen toivossa. Lopulta sain kuitenkin nauruni loppumaan ja kuin ihmeen kaupalla sain revittyä itseni takaisin tamman satulaan.

Ratsuani halaillen annoin Sillan harhailla itsensä löysin ohjin pienelle metsätielle parkkialueen vieressä, ja tuota tietä pitkin me lompsimme hämärtyvässä illassa kilpailualueen vilskeen, joululaulujen ja tuoksujen vaihtuessa metsän hiljaisuuteen, sinisyyteen ja pikkuruisiin käpälänjälkiin muuten koskemattomalla hangella. Runoilija-tuulella ollessani aloin vääntää runontynkää tuosta loistavasta, rauhallisesta hetkestä kiireen keskellä: "Joulunaika, kiire ainainen. Mutta kisojen jälkeen, perästä jammailun ja piparinsyönnin, kävellään vain - aivan rauhassa. Kävellään, katsellaan sinisiä kuusenlatvoja ja kuunnellaan hiljaisuutta. Olisipa aina näin kiireetöntä, rauhallista, loistavia hetkiä - loistavan ratsun kanssa."

KRJ:n alaiset tarinakisat Hillavassa 20.12.2007, sijoitus 1/5!
Voi kuinka ihastuinkaan kun näin itse rakkaan joulupukki kuuraparran Hillavan koulukilpailuissa! Hyvä että maltoin edes nousta röyhistelevän ratsuni Sillan selkään, verrytellä kunnolla ja loistaa kilparadalla (ohjelma meni täydellisesti, kiitos kysymästä!) ennen kuin liityin joulupukin luo kiemurtelevan jonon jatkeeksi. Tavallisesti kärsivällisyyteni olisi loppunut sellaisessa jonossa seisoskelusta, varsinkin kun jonon päässä odotti suuri idolini, mutta Silla oli taas jälleen kerran ylittänyt itsensä kilparadalla enkä siis voinut olla esittelemättä ylileveäksi venähtänyttä Pepsodent-hymyäni jokaiselle lähistölle sattuvalle.

Lopultakin, valovuosia kestäneen seisoskelun päätteeksi, sain minäkin istahtaa tuon pyöreän, parrakkaan ja möreä-äänisen papan punaisen villakankaan verhoamalle polvelle. "Noh, mikäs tyttöä noin hymyilyttää?" kysäisi joulupukki alkajaisiksi ja tietysti minä karahdin tulipunaiseksi kuin teinityttö poikien kiusoitellessa. Hämmennyksestä toivuttuani selitin, selitin ja erittäin hartaasti kuvaillen selitin pukille siitä kuinka upean mahtavan loistava Silla olikaan ollut - kuinka sen lisäykset olivat olleet pelkkää liitoa, pohkeenväistöt kevyitä kuin keijukaisen liitely ja pysähdykset täsmällisiä kuin kirkonkellojen lyönnit.

Kohta pukki kuitenkin keskeytti vuodatukseni naurahtaen ja mutisten jotain totaalisesti hevosiin vinksahtaneista nuorista naisista. "Mutta kerropa, tahtoisitko sinä jotain lahjaksi tänä jouluna?" Kysymys, joka lapsena pukin polvella töröttäessä oli aina aiheuttanut valtaisan puheripulin ja luetteloinnin, ei tälläkään kertaa vaikuttanut minuun kuin puhevauhtiani nopeuttaen: Silla ehdottomasti olisi ansainnut uuden loimen, sellaisen missä on kunnollinen kaulakappale. Parit vanhemmat tallin hevoset kaipaisivat uusia, arvoilleen sopivia nahkariimuja ja nuorin kilparatsuni kaipailisi uutta koulusatulaa, vanha kun on Sillan entinen eikä istu ihan täydellisesti. Niin, ja tallikoiramme söi tuossa viime viikolla tallikenkäni parempiin suihin, eikä sovi unohtaa myöskään tallityttöjä jotka ovat paiskineet töitä todella kovasti minun apunani..!

"Mutta", sanoin mietteliäästi ja vetäisten pitkästä aikaa kunnolla henkeä, "oikeastaan minulle riittäisi että tallilla olisi kaikki hyvin. Ettei yksikään hevonen liukastuisi tarhassa ja venäyttäisi jalkaansa, ettei oreille tulisi riitaa tammoista ja että kävijöillä olisi aina hauskaa ja mukavaa meillä vieraillessaan." Tuumailin hetken pukin nyökytellessä mietteliäästi päätään. "Tai oikeastaan, vielä loistavampaa olisi jos ihan kaikilla olisi hyvä olla! Ettei yhdenkään pikkulapsen tässä maailmassa tarvitsisi pettyä kun hän ei saisikaan toivomaansa lahjaa jouluna, ettei yhdenkään hevosen tarvitsisi kärsiä vatsanpuruja liiallisen piparinsyönnin takia eikä yhdenkään tallinomistajan tuskailla karsinoiden riittävyyttä joulun aikoihin. Olisipa kaikilla täydellinen joulu!"

Noihin sanoihin päätin puhetulvani hymyillen pukille iloisesti ja nyökäyttäen päätäni pontevasti: joululahjatoiveeni olisi hyvä joulu koko maailmalle! Pukki hymähti hyväksyvästi ja hymyili minulle leveästi silmät sirrillään. "Tuo kuulostikin hyvältä minun korvaani. Taidankin vinkata heti kotona Korvatunturilla ahkerille tontuilleni että pakkaavat reiluun kuuteen miljardiin lahjakääröön hyvän joulun ainekset!"

Kuin vahvistaakseen idean loistavuuden huippukouluratsuni Silla hirnahti pontevasti odotuspaikaltaan trailerin viereltä.

KRJ:n alaiset tarinakisat Harmoniassa 6.10.2007, sijoitus 1/8!
Laukkaamme oman tallimme mutaisella hiekkakentällä, kura roiskuu uljaan ratsuni kavioista ympäriinsä ja sadepisarat vipeltävät selässäni kuin pikkuiset Muumien esi-isät. Mutta mikään ei voi häiritä keskittymistämme juuri nyt - ei Sillan eikä minun. Täydellisesti onnistuneen viisikaarisen, laukanvaihdoin suoritetun kiemurauran päätteeksi taputan tammaani ylitsevuotavasti, ja rentouttavan loppuverryttelyn päätteeksi loikkaan alas kiiltävänä säilyneestä, upouudesta nahkaisesta koulusatulastani. Itse suuri idolini Wyra Wyrklund suositteli satulaa minulle ja Sillalle henkilökohtaisesti, mainitsipa ohimennen myös että täydellinen ratsukko tarvitsee täydellisen satulan… Köhköh.

Rapakenttäharjoittelusta seuraavana päivänä istun jälleen lempitammani satulassa - siinä samaisessa kuin eilenkin, nyt tosin hohtavan valkoisella, Sillan aristokraattiselle selälle miellyttävällä satulahuovalla varustettuna. Itse olen pukeutunut uutuuttaan hehkuvaan kilpa-asuuni, ja odotan juuri kullattuja kannuksiani puhdistuksesta: joku tumpelo tallityttö oli onnistunut likaamaan ne! Myhäilen tyytyväisenä katsellessani ympärilleni. Rapaisen verryttelykentän ympäristössä vilisee hikisiä, rapaisia ja sadevedestä litimärkiä ratsukoita vanhoissa varustuksissaan, erotumme siis joukosta kuin muumit hattivateista.

Loistavasti sujuneen verryttelyn jälkeen ravaamme kilpa-areenalle (joka kyllä voisi rupurapaisen kentän sijasta olla vaikka olympiakisojen näyttämö..) itsevarmuutta uhkuen, täydellisessä yhteisymmärryksessä ja balanssissa. Katsojat ja tuomaristo joutuvat varjostamaan silmiään hohtavan puhtaan kokonaisuutemme nähdessään. Pysähdymme alkutervehdykseen täydellisesti tasajaloin, Silla pureksii vähän kuolaintaan ja nyökkää tuomarille kohteliaasti, samalla kun itse tervehdin nyt jo sokaistuksesta toipunutta tuomaripöytää kohden asiallinen hymy kasvoillani.

Ei toki riitä että ulkonäkömme on virheetön. Koko suorituksemmekin huokuu täydellisyyttä. Lisäyksissä Silla venyttää askeltaan millilleen sopivan verran, kantaa itsensä ylväästi kuin kuningatar ja minä istun satulassa huojumatta Wyra Wyrklundin oppien mukaisesta istunnasta vähääkään.

Ja täydellisyytemme palkitaan ruhtinaallisesti, kun saavumme palkintojenjakoon ensimmäisinä, lehtikuvaajat räpsivät meistä kuvia minkä ehtivät ja ihailijoiden jonot odottavat meitä palkintojenjakotilaisuuden jälkeen tahtoen nypätä Sillalta edes yhden karvanjuuren ja vaatien minulta nimikirjoitusta. Mutta voi, Sillahan olisi jo kalju jos kaikki fanit saisivat yhden karvan, siksipä pyydänkin heitä ottamaan yhden karvan kuutta henkilöä kohden!

Piip.. piip.. piip.., piiippiippiippiippiip! Hmn, kuka julkeaa häiritä puhelinsoitollaan kesken poseerauksen.. Huoh. Pian saamme kuitenkin taas jatkaa poseerausta kaikessa rauhassa, kameravalojen räpsyessä joka puolella ympärillämme. "Amar hei, herää jo, toi sun kellos on soinu ainaki vartin", kuulen pidäteltyä naurua ja samalla kyllästyneisyyttä sisällään pitävän äänen, jonka pystyn silmät aukaistuani tunnistamaan kuuluvaksi Heijastuksen tallityöntekijälle, Elinalle. Ähkäisen ihmeissäni: voi ei, kaikki olikin vain unta, emme voittaneet Sillan kanssa luokkaamme ja loistaneet kilpailuissa niin että meidät saman tien kutsuttiin maajoukkueeseen, kaikki heppahullut pikkutytöt eivät tapetoi seiniään meidän kuvillamme eikä Wyra Wyrklund sittenkään tarjoutunut palkatta Sillan henkilökohtaiseksi porkkananojentelijaksi. "Ei, ei tää voi olla totta, siis me just voitettiin Sillan kanssa meidän luokka ylivoimaisesti ja saatiin pisteitäkin 100 % ja Vippoksessa oli meistä haastattelu…" "Öö, ei Amar. Te ette oo voittanu vielä yhtään mitään. Ensin pitäs hoitaa aamutalli, puunata varusteet ja karsinat ja hoitaa kotiin jäävät hepat tarhoihin, sitten valmistaa kisoihin mukaan lähtevät hevoset kisoihin…" Niin, hei vain julma maailma, ja hyvää huomenta.
Kommentit: Kekseliäisyyttä riitti; olen varma, että tämä tarina sijoittuu korkealle! Kerrassaan ihanaa luettavaa, ja loppu nostatti hymyn minun huulilleni. Loistavaa!

20.10.2007, kouluvalmennus Backbergissa.
Kun valmentajamme Rimma saapui maneesiin, olin jo saanut Sillan kulkemaan rennosti ja koko ajan aktiivisesti eteenpäin pyrkien ravikahdeksikolla ja volteilla niin käynnissä kuin ravissakin. Varsinainen tunti alkoi jokaisen ratsukon lyhyellä esittäytymisellä, ja siinä samalla mainitsin Sillan pinttyneestä tavasta oikaista kulmassa kuin kulmassa. Ensimmäinen harjoitus suoritettiin käynnissä, jolloin sainkin helpoiten Sillan kulkemaan kulmat huolella - varsinkin kun Rimma avusti meitä kärsivällisesti, puuttuen samalla hieman vinoon istuntaani. Istuntani korjaaminen vaikuttikin huomattavasti tähän ensimmäiseen harjoitukseen, kun tehtävänä oli saada hevonen kulkemaan vuoroin suorana, vuoroin kunnolla asettuneena. Asettuminen sujui koko ajan Sillalta hyvin, ja suoristautuminenkin onnistui heti kun itse tajusin istua suorana.

Kun käyntiharjoittelun jälkeen sitten siirryimme kevyeen raviin, olin oikein tyytyväinen Sillan työskentelyyn. Ravissa treenasimme edelleen asetuksia, jotka sujuivat lähes koko ajan mallikkaasti - välillä Silla taas tapansa mukaan vähän kyllästyi yksitoikkoiseen asettumisen harjoitteluun ja alkoi säveltää omia ohjelmiaan. Silloin teetin neidillä vähän ylimääräistä työtä ja tamma keskittyi taas vähän aikaa paremmin.

Seuraavaksi vuorossa olikin onneksi pohkeenväistöjen harjoittelua niin käynnissä kuin ravissakin, eikä Silla ehtinyt kyllästyä. Käynnissä Sillan takaosa tahtoi kovasti jäädä jälkeen väistössä, mutta tarkkana valmentajana Rimma huomasi heti asian ja opasti kuinka virheen voi korjata pohkeen asentoa vähän muuttamalla. Kohta pääsimmekin menemään pohkeenväistö ravissa, ja siinä Silla meni jo mallikkaammin, tosin Rimma sai useastikin muistuttaa minua istunnastani. Kun väistöä vähän jyrkennettiin, meni Silla edelleen hienosti vaikka ensimmäisellä jyrkemmällä väistökerralla olikin vähän hakemista asetuksen ja vartalon suoruuden kanssa.

Seuraavaksi oli vuorossa temponvaihteluita kevyessä ravissa, ja Silla päätti esitellä upeita askellajejaan muille valmennettaville. Sain alkuun tehdä kovastikin töitä saadakseni tamman hidastamaankin sitä tempoa, mutta Rimman neuvojen avulla onnistuin lopulta hillitsemään ratsuni innokkuutta. Harjoitusraviin siirryttäessä olin taas vähän pulassa Sillan spurttaillessa ja itseni pomppiessa satulassa vähän miten sattui.. Saimmekin Sillan kanssa tehdä pitkään töitä ennen kuin sain neidin toimimaan pienillä avuilla täysin niin kuin halusin, vaikka Silla yleisesti ottaen herkkä ratsu onkin. Mutta lopulta sainkin olla todella tyytyväinen tamman työskentelyyn!

Temponvaihtoharjoittelujen jälkeen saimme luvan siirtyä laukkaan, ja siitähän me Sillan kanssa pidimme kovasti! Laukassa temponvaihtelut sujuivat huomattavasti paremmin ja rennommin kuin ravissa, eikä asettumisessakaan ollut valittamista missään vaiheessa. Silla työskenteli koko ajan rennossa muodossa ja polki laukkaa energisesti eteenpäin - tuntui että kaikki pienetkin ongelmat työskentelyssä olivat kuin poispyyhkäistyjä!

Aikanaan kuitenkin tuli taas loppuverryttelyjen vuoro, jolloin pyörittelin Sillaa ympäriinsä kentällä kevyessä ravissa ja annoin pikkuhiljaa lisää ohjaa tammalle. Silla kulkikin rennosti kaulaansa venytellen, tasaisesti askeltaen kiemuraurilla, volteilla ja kahdeksikoilla, ja kuunteli koko ajan apujani vastaten niihin välittömästi. Kun Rimma alkoi antaa ratsukoille valmentautumisvinkkejä tulevaisuuden varalle, siirryimme käyntiin löysin ohjin. Kävelimme loppukäyntejä pitkään, ja jouduin melkein koko ajan pyörittelemään Sillaa volteilla saadakseni tamman pysymään käynnissä. Lopulta tuli aika nousta ratsailta, kiittää hevosia ja valmentajaa sekä valmistautua kotimatkaa varten.

9.2.2007
Sanoisinko että olen lievästi sanottuna enemmän kuin ylpeä Sillasta! Päivitin juuri kisakalenterin, joka vielä tällä hetkellä sisältää vain mätsäreitä ja näyttelyitä neidin nuoren iän vuoksi, ja kas: BIS1-sijoja, irtoSERTejä.. Ja jos Silla vain olisi jo aikuinen, olisi se ensimmäinen ikinä omistamani hevonen joka olisi saavuttanut MVA-sertin! En siis turhaan valkannut tytölle virtuaalimaailman parhaita vanhempia ;)

Muutenkin toki olen Sillaan erittäin tyytyväinen. Se on nimittäin todellinen pikaoppija, kuolaimiin on totuttu jo hienosti ja taluttelulenkit metsässä ovat sujuneet varsin hienosti, joskin himpun verran turhankin riehakkaasti mahdollisesti.. Mutta oikea helmi tämä tamma on, ei voi muuta sanoa! Tänään käytiin maastossa rämpimässä vähän umpihangessa, eikä sekään neitiä pysäyttänyt, päin vastoin tamma taisi vain entisestään innostua! Tarhassa onkin tullut katseltua Sillan menoa, kohta alkaa jo pelottaa mitä siitä sitten tulee kun pitäisi selkään alkaa nousta.. Noh, onneksi siihen on vielä hetko aikaa, ja kyllä se varmasti hyvin menee kun tyttö on kuitenkin ihan fiksu hepo kunhan vain unohtaisi hetkeksi hössöttämisen..

holst - t. Amarn Siwilla (Heijastus Wikés, 5.6.2007)
holst - t. Amarn Darkside (Darkheart SIN, 14.10.2007)
holst - o. Amarn Joey (Joe Talent G, 11.11.2007)
holst - t. Amarn Silla Song (Amarn Woong Woong, 13.01.2008)
holst - o. Amarn Casil (Cadillac Kooss, 14.03.2008)

KRJ - kouluratsastus
02.04.07 - Kilpatalli Anio - HeC - 18/73
05.04.07 - Halifit Ponies - HeC - 17/57
07.04.07 - Cradless Stables - HeC - 27/50
10.04.07 - Södergård - HeC - 37/52
14.04.07 - Schecke - Ponys - HeC - 14/50
16.04.07 - Kisakylä Arbeiter - HeC - 16/50
18.04.07 - Hopeakuun ratsutila - HeC - 48/87
20.04.07 - Kisakylä Arbeiter - HeC - 25/50
27.04.07 - virtuaalitalli Music - HeC - 18/50
28.04.07 - Evensans - HeC - 17/50
04.05.07 - KK Arrow - HeC - 26/50
09.05.07 - Trance Walkers - HeB - 71/91
10.05.07 - Riimulan Ratsutalli - HeC - 17/40
25.05.07 - Capuchino - HeB - 45/74
30.06.07 - Conquérant - HeC - 29/40
01.06.07 - Katrin Talli - HeC - 21/46
01.06.07 - Chennye - HeB - 46/50
02.06.07 - De Duivel - HeB - 26/28
02.06.07 - Katrin Talli - HeC - 6/42
03.06.07 - Katrin Talli - HeC - 35/46
03.06.07 - Chennye - HeB - 42/50
07.06.07 - Djoehem - HeB - 30/35
15.06.07 - Rusina - HeC - 24/60
20.06.07 - Kisakeskus Raesokeri - HeA - 27/102
22.06.07 - Siittola Huokaus - HeB - hylätty
23.06.07 - Sykloni - HeA - 13/34
27.06.07 - Riimulan Ratsutalli - HeA - 34/35
01.07.07 - Conquérant - HeC - 22/40
02.07.07 - Conquérant - HeC - 23/40
02.07.07 - Sylvestris - HeA - 47/59
03.07.07 - Conquérant - HeC - 9/40
03.07.07 - Synkmetsä - HeA - 13/37
04.07.07 - Bienvenida - HeA - 9/50
05.07.07 - Islanninhevostalli Dagdraumur - HeB - 69/70
05.07.07 - Moondance - HeC - 15/30
06.07.07 - Rinteen kisakeskus - HeA - 30/30
07.07.07 - Riimulan Ratsutalli - HeA - 12/30
08.07.07 - Trance Walkers - KN Special - 4/73
08.07.07 - Moondance - HeB - 30/30
08.07.07 - Nebulosa - HeB - 12/50
09.07.07 - Trance Walkers - KN Special - 33/85
10.07.07 - Trance Walkers - KN Special - 113/117
10.07.07 - SOHO - HeB - 16/40
11.07.07 - Riimulan Ratsutalli - HeA - 8/30
12.07.07 - Toppari - HeB - 36/40
13.07.07 - Double Trouble - VaB - 5/40
14.07.07 - Kiaisas - HeA - 54/60
14.07.07 - Rythmé - HeA - 57/69
14.07.07 - Jillian Ponies - HeA - 54/155
15.07.07 - Peninkulma - HeA - 63/96
18.07.07 - Sopukka - HeA - 7/98
19.07.07 - Sopukka - HeA - 42/109
19.07.07 - Elgwir Arabians - HeC - 40/46
20.07.07 - Elgwir Arabians - HeC - 4/53 *
21.07.07 - Metallisydän - HeA - 44/50
24.07.07 - Wonkuva - HeA - 136/219
05.08.07 - Nerian - VaB - 18/60
05.08.07 - Brideyard - VaB - 9/50
06.08.07 - Chestnut Avenue - VaB - 2/70
07.08.07 - Aurinkoisen - VaB - 32/50
07.08.07 - Cradless Stables - VaB - 27/50
08.08.07 - Tuulenviretalli - VaB - 16/70
10.08.07 - Te Adoro Estate - VaB - 13/35
11.08.07 - YT Stable Dahle - VaB - 28/45
11.08.07 - Kisatalli WhiteHorse - VaB - 58/60
12.08.07 - Nonehood - VaB - 8/40
12.08.07 - Shadiya Arabians - VaB - 26/36
14.08.07 - Ratsuportti - HeB - 30/40
14.08.07 - Trance Walkers - VaB - 95/96
16.08.07 - Te Adoro Estate - VaB - hyl
17.08.07 - Trance Walkers - VaB - 38/92
19.08.07 - Haylie Ponies - HeB - 167/172
20.08.07 - Trance Walkers - VaB - 4/50
22.08.07 - Yénillor - VaB - 27/50
26.08.07 - Westwick - VaB - 21/35
27.08.07 - Vanhanaikainen - VaB - 42/118
29.08.07 - Joutsenlammen ponit - VaB - 114/157
02.09.07 - Elgwir Arabians - VaB - 10/24
04.09.07 - Elgwir Arabians - VaB - 2/7
04.09.07 - Mörkövaara - VaB - 17/123
06.09.07 - Riimulan Ratsutalli - HeA - 10/45
07.09.07 - Championtalli - VaB - 29/64
07.09.07 - Quo Vadis - VaB - 41/117
10.09.07 - Riimulan Ratsutalli - VaB - 32/50
12.09.07 - Empire of Arabians - VaB - 8/60
16.09.07 - Puomila - VaB - 78/127
20.09.07 - Trance Walkers - VaB - 54/85
24.09.07 - Trance Walkers - VaB - 34/50
25.09.07 - Riimulan Ratsutalli - VaB - 45/50
6.10.07 - Harmonia - VaB - 1/8, tarina ^^
15.10.07 - KRJ Cup - VaB & VaA - 15/254 & 176/247
17.10.07 - Taivaan Pilvet - VaA - 28/39
18.10.07 - Kilpailukeskus Wettlauf - VaA - 89/199
18.10.07 - Riimulan Ratsutalli - VaA - 41/68
20.10.07 - Mörkövaara - VaA - 74/86
20.10.07 - Misselwaithe - VaA - 29/37
21.10.07 - Mörkövaara - VaA - 11/78
22.10.07 - Mörkövaara - VaA - 9/44
23.10.07 - Mörkövaara - VaA - 13/34
23.10.07 - virtuaalitalli Music - VaA - 3/41
24.10.07 - virtuaalitalli Music - VaA - 27/47
27.10.07 - Serpentines - VaA - 50/50
28.10.07 - Räkättirastas - VaA - 39/90
31.10.07 - Arwyn - VaA - 25/102
31.10.07 - Okariina - VaA - 105/201
01.11.07 - Flash Stables - VaA - 14/38
01.11.07 - Silke - VaA - 11/75
02.11.07 - Flash Stables - VaA - 14/38
02.11.07 - Keniswol - VaA - 48/66
03.11.07 - Rojo Rosa - VaA - 2/29
03.11.07 - Flash Stables - VaA - 1/43
03.11.07 - Elgwir Arabians - VaB - 17/56
04.11.07 - Flash Stables - VaA - 1/43
05.11.07 - Flash Stables - VaA - 39/43
05.11.07 - Chillin Monitoimitalli - VaA - 19/31
10.11.07 - Rohan - VaA - 72/95
12.11.07 - Empire of Arabians - VaA - 29/43
15.11.07 - KRJ Cup - VaB & VaA - 30/196 & 168/201
17.11.07 - Flash Stables - VaB & VaA - 2/58 & 6/45
17.11.07 - Poem's Warmbloods - VaB & VaA - 6/47 & 30/35
18.11.07 - Flash Stables - VaB & VaA - 35/60 & 42/42
18.11.07 - Karmiini - VaB & VaA - 28/120 & 51/114
19.11.07 - Flash Stables - VaB & VaA - 21/62 & 3/42
20.11.07 - Flash Stables - VaB & VaA - 8/70 & 3/47
21.11.07 - Flash Stables - VaB & VaA - 42/76 & 9/48
23.11.07 - De Duivel - VaB & VaA - 47/48 & 7/31
23.11.07 - SnowRiver - VaB & VaA - 52/94 & 14/79
24.11.07 - De Duivel - VaB & VaA - 17/54 & 2/32
25.11.07 - Dakota - VaB & VaA - 10/57 & 19/49
25.11.07 - Mirus - VaB & VaA - 3/87 & 61/75
29.11.07 - Unhola - HeB - 4/34 *
30.11.07 - Yksityistalli Hulmu - VaB & VaA - 92/194 & 53/154
01.12.07 - Ratsutila Istuva Poni - VaB & VaA - 36/83 & 44/63
02.12.07 - Flash Stables - VaB & VaA - 52/79 & 46/58
02.12.07 - Flash Stables - VaB & VaA - 28/40 & 2/35
03.12.07 - Flash Stables - VaB & VaA - 56/79 & 57/58
03.12.07 - Flash Stables - VaB & VaA - 52/79 & 9/58
04.12.07 - Flash Stables - VaB & VaA - 23/82 & 22/59
07.12.07 - Kisakeskus Kimakka - VaB & VaA - 31/115 & hyl
09.12.07 - Evergrey - VaB & VaA - 4/135 & 54/114
17.12.07 - Flash Stables - VaA & Int.I - 28/44 & 13/53
17.12.07 - Flash Stables - VaA & Int.I - 20/60 & 26/68
18.12.07 - Flash Stables - VaA & Int.I - 30/44 & 29/56
18.12.07 - Flash Stables - VaA & Int.I - 11/44 & 40/56
18.12.07 - Flash Stables - VaA & Int.I - 56/44 & 49/53
19.12.07 - Championtalli - VaB & VaA - 9/145 & 46/93
19.12.07 - Adelia Ponies - VaB & VaA - 29/221 & 24/200
20.12.07 - Mörkövaara - VaA & Int.I - 4/22 & 3/24
20.12.07 - Cadillac - VaA - 122/153
20.12.07 - Hillava - HeA - 1/5, tarina ^^
21.12.07 - Mörkövaara - VaA & Int.I - 9/22 & 10/24
21.12.07 - Teatro - VaA - 48/128
22.12.07 - Mörkövaara - VaA & Int.I - 19/26 & 28/29
22.12.07 - Arwyn - VaA & Int.I - 141/155 & 33/159
23.12.07 - Vaapukka - HeC - 5/9, tarina ^^
26.12.07 - LAC - VaA & Int.I - 128/239 & 183/186
29.12.07 - De Duivel - VaA & Int.I - 33/122 & 60/105
30.12.07 - De Duivel - VaA & Int.I - 9/128 & 97/117
31.12.07 - De Duivel - VaA & Int.I - 116/149 & 74/134
31.12.07 - Quo Vadis - VaA & Int.I - 264/338 & 228/259
01.01.08 - Virtuaalitalli Jewin - VaA & Int.I - 6/31 & 10/30
05.01.08 - Kirveltäjä - VaA & Int.I - 12/70 & 69/70
06.01.08 - Tinders - HeA - 5/57 *
06.01.08 - Siitostalli Zeni - HeB 29/34 *
06.01.08 - Rajaton - VaA & Int.I - 12/16 & 3/10
09.01.08 - Evergrey - VaA & PSG - 66/146 & 95/119
09.01.08 - Siittola Quiero - VaA & Int.I - 27/30 & 19/22
10.01.08 - Kisakeskus Kimakka - VaA & Int.I - 33/117 & 12/80
10.01.08 - Ingefära - VaA & Int.I - 29/149 & 95/106
10.01.08 - Te Adoro Estate - HeA - por. & VaA - 27/35 & 61/66
11.01.08 - Amra Warmbloods - VaA - 86/91
11.01.08 - Skurvash - VaA & Int.I - 16/29 & 4/30
12.01.08 - Mitjan Virtuaalihevoset - VaA - 14/92
12.01.08 - Cadillac - VaA & Int.I - 3/155 & 77/130
13.01.08 - Cadillac - VaA & PSG - 89/137 & 49/100
14.01.08 - SuurHeppatalli Tuuliharja - VaA & Int.I - 84/102 & 47/70
14.01.08 - Championtalli - VaB & VaA - 117/120 & 78/100
15.01.08 - Mixed Farm - HeC & KN Special - 20/40 & 26/44 *
15.01.08 - Unhola - HeB & HeA - 25/42 & 11/36 *
15.01.08 - Joycartel - Int.I & Int.II - 27/65 & 58/66
15.01.08 - KRJ Cup - VaA & Int. - 6/294 & 147/239
16.01.08 - Siitostalli Zeni - HeB & HeA - 6/76 & 23/70 *
16.01.08 - Kisakeskus Keanne - VaA & Int.I - 15/96 & 46/72
16.01.08 - Edenelle Ponies - VaA & Int.I - 20/32 & 25/30
17.01.08 - Bleyena - Int.I - 46/50
17.01.08 - Riimulan Ratsutalli - HeA & VaB - 18/19 & 10/10 *
18.01.08 - Vienna - HeA & VaB - 14/40 & 13/40
19.01.08 - Siittola Quiero - HeB & HeA - 37/47 & 24/36 *
19.01.08 - Susilaakso - VaA & Int.I - 25/35 & 19/35
20.01.08 - SuurHeppatalli Tuuliharja - VaA & Int.I - 53/106 & 16/73
23.01.08 - Vaapukka - HeA - 5/5, tarina ^^
24.01.08 - Nolem Ponies - VaA & PSG - 41/184 & 102/145
26.01.08 - Lieksa - VaB & VaA - 16/70 & 38/70
27.01.08 - Sagatum - VaA & VaB - 17/27 & 10/22 *
27.01.08 - Hillava - HeA - 2/7, tarina ^^
29.01.08 - Kiaisas - VaA & Int.I - 66/139 & 44/90
01.02.08 - Bleyena - Int.I & Int.II - 34/49 & 6/49
01.02.08 - Unhola - VaB & HeA - 5/11 & 13/19 *
02.02.08 - Unhola - VaB & HeA - 3/11 & 14/17 *
03.02.08 - Kisakeskus Kimakka - VaA & Int.II - 55/270 & 68/161
03.02.08 - Unhola - VaB & HeA - 2/11 & 14/18 *
05.02.08 - Al Jazirat Arabians - VaA & HeA - 18/70 & 4/58
10.02.08 - Piipari - Int.I & Int.II - 36/147 & 126/136
18.03.08 - Keskiviikon - Int.I - 72/389
17.03.08 - Skurvash - Int.I & Int.II - 19/30 & 6/30
19.03.08 - Keskiviikon - Int.I & Int.II - 66/355 & 84/238
19.03.08 - Skurvash - Int.I & Int.II - 9/21 & 7/25
19.03.08 - Kisakeskus Kimakka - VaA & Int.II - 72/184 & 7/121
20.03.08 - Jayate - VaB & VaA - 130/362 & 199/280
20.03.08 - Silvery - VaB & VaA - 24/34 & 10/22
23.03.08 - Wik Ponies - VaB & VaA - 24/30 & 28/29
23.03.08 - Karmiini - VaB & VaA - 166/183 & 9/207
24.03.08 - Karies - Int.I & Int.II - 13/50 & 36/50
25.03.08 - Bleyena - Int.I & Int.II - 16/201 & 208/282
26.03.08 - Katvusto - VaB & VaA - 415/961 & 63/774
01.04.08 - Ferraro - VaB & Int.I - 30/50 & 7/42
01.04.08 - Evergrey - PSG & Int.II - 164/165 & 136/167
02.04.08 - De Duivel - VaA & Int.I - 94/104 & 65/80
02.04.08 - Evergrey - PSG & Int.II - 64/170 & 57/171
03.04.08 - Charmeur Dressage - VaA & Int.I - 30/35 & 1/35
03.04.08 - Lawine - Int.I & Int.II - 5/16 & 12/14
04.04.08 - Kisakeskus Kimakka - VaA & Int.II - 2/77 & 40/58
04.04.08 - Ronjan tuonnit - VaA & Int - 20/29 & 14/28
06.04.08 - Ronjan tuonnit - VaA & Int - 8/15 & 15/19
06.04.08 - De Duivel - Int.I & GP - 32/40 & 32/38
08.04.08 - Championtalli - VaB & VaA - 8/70 & 48/58
11.04.08 - Vilppi - Int.I - 23/45
12.04.08 - Arona - Int.I & GP - 9/48 & 2/52
19.04.08 - Delicado - Int.I & GP - 14/49 & 1/50
20.04.08 - Elgwir Arabians - PSG & GP - 25/48 & 4/62
20.04.08 - Nallekarkin talli - Int.I & Int.II - 34/60 & 11/45
22.04.08 - Mirus - VaA & Int.I - 80/84 & 54/73
23.04.08 - Flash Stables - Int.I & GP - 69/88 & 5/59
23.04.08 - Flash Stables - Int.I & GP - 40/98 & 32/81
24.04.08 - Flash Stables - Int.I & GP - 19/88 & 17/59
24.04.08 - Flash Stables - Int.I & GP - 33/88 & 55/59
24.04.08 - Flash Stables - Int.I & GP - 43/88 & 41/59
25.04.08 - Evergrey - Int.I & GP - 72/150 & 140/141
25.04.08 - Siittola Quiero - Int.I & GP - 40/78 & 57/75
26.04.08 - Evergrey - Int.I & GP - 135/163 & 23/154
27.04.08 - Evergrey - Int.I & GP - 139/163 & 8/154
27.04.08 - Poem's Warmbloods - Int.I & GP - 7/91 & 61/87
29.04.08 - Divine Angel - PSG & GP - 11/50 & 6/36
30.04.08 - Kisakeskus Kimakka - VaA & Int.II - 56/98 & 5/96
14.05.08 - Daron Warmbloods - GP 10/18
15.05.08 - Daron Warmbloods - GP 10/17
15.05.08 - Siittola Quiero - GP 14/35
16.05.08 - Kisakeskus Kimakka - VaA - 7/7 *
17.05.08 - Poem's Warmbloods - GP - 28/31
19.05.08 - RDN Hevoskasvatus - HeA - 2/10 *
20.05.08 - RDN Hevoskasvatus - HeA - 3/10 *
20.05.08 - Altencois - GP - 47/68
21.05.08 - Naranja - Int.I - 19/25
21.05.08 - RDN Hevoskasvatus - HeA - hyl *
27.05.08 - Zusa's - GP - 8/9
29.05.08 - Divine Angel - GP - 11/18
01.06.08 - Virnia - GP - 3/55
01.06.08 - Siittola Quiero - GP - 43/59
18.06.08 - Kiaisas - GP - 1/11
* = porrastettu

NJ - näyttelyistä kerätyt sertit (kaikkiaan näyttelyitä 22 kpl)
24.01.07 - Taka-Raja - Varsat aikuiskuvilla - LKV1/9, irtoSERT, BIS1!, JS (liian nuori MVA-sertiin). Päätuomarina Anu M.
03.03.07 - Fantasia Estate - harvinaiset muut hevosvarsat - LKV2/9, irtoSERT, JS. Päätuomarina Siiri K.
28.03.07 - 99 Horses & Ponies - Puoliverivarsat (aikuiskuvilla) - LKV2/11, irtoSERT, JS. Päätuomarina Eija P.
29.03.07 - Doras - Holstein- ja akhal-tekkevarsat (aikuiskuvat) - LKV3/7, irtoSERT, JS. Päätuomarina Siiri K.
07.04.07 - Conquérant - Holstein tammat - LKV1/11, BIS5, MVA-sert, JS. Päätuomarina Maria A.
18.04.07 - Yave - Holsteintammat - LKV2/9, irtoSERT, JS. Päätuomarina Emmi L.
18.04.07 - FSRa / FS - holsteintammat - LKV3/7, irtoSERT, JS. Päätuomarina Anette N.
22.04.07 - Etna - Puoliveriset- oriit ja tammat - LKV2/17, irtoSERT, JS. Päätuomarina Niina
23.04.07 - Missway - puoliveriset oriit ja tammat - LKV3/12, irtoSERT, JS. Päätuomarina Maria A.
25.04.07 - Stoneroad Estate - Holsteintammat - LKV2/13, irtoSERT, JS. Päätuomarina Maria A.

MSY - match show
15.1.07 - Stallion Hill - hevostammat - SIN1, BIS-kehässä
15.1.07 - Nyré - hevostammat - PUN1, BIS1!
20.1.07 - Okariina - hevostammat - PUN