virtuaalihevonen
Emmiina KIR VH-33301
tutummin vain "Emma"

Emmiina menehtyi vanhuuteen harmaana, kaikin puolin ankeana alkukevään päivänä 20.3.2011 20-vuotiaana. Ihanaa ja mukavaa tammavanhusta jää kaipaamaan koko tallin väki ja varmasti Emman hauta tallin lähettyvillä havumetsikön katveessa tulee loistamaan kynttilä- tai kukkamerenä vielä vuosien jälkeenkin.

rautias suomenhevostamma, 154 cm x kasvattaja: Kirveltäjä, omistaja Amar
syntynyt 10.09.2007, 20 v. (8v. 9.3.09 > 2 kk = 1 va » 10.5. 21 v.) x Ko VaB, Re 100, Me 90, vaativa valjakko
valjakko- / yleispainotus x kisa- ja jalostuskäytössä

x YLA2
(elokuussa 2009)
(heinäkuussa 2010: 22+42+23+39 = 126p)

Alempana yksi lisäkuva jonka voi klikata suuremmaksi! Kuvien © Vapaasti kopioitavaa 2009.

Sukujuuret

i. Jaatinen
KRJ-IV
ii. Hiller iii. Jupiter
iie. Ittu-Liima
ie. Katajisto iei. Kavalier
iee. Kaunis Mieli
e. Peppiina
YLA3
ei. Poppamies eii. Kotivalo
eie. Emmatilda
ee. Talvi-Tyttö eei. Urho-Oskar
eee. Aalikki
Emma on täysin upeaa, kirveltäjäläistä tuotantoa. Sen emä oli säkäkorkeudeltaan 156 senttinen, yleispainotteinen tamma Peppiina, joka kilpaili upeasti niin este- kuin koulukilpailuissakin. Varsoja tämä rauhaa rakastava tamma sai peräti kuusi kappaletta elämänsä aikana ja palkittiinpa se heinäkuun 2007 YLA-tilaisuudessa YLA3-palkinnollakin. Alunperin Peppi on ilmeisesti asunut Fanonéssa, josta se sittemmin oli siirtynyt Kirveltäjään Sirjan omistukseen.
Peppiinan isä oli komea, jykevärakenteinen työhevosori Poppamies. Pääasiassa tämä 161 senttinen, liinahtavan raudikko ori työskenteli luomuviljelyä harrastavan omistajansa apuna pelloilla, mutta kyllä se myös kilpailikin työhevoskilpailuissa: eikä lainkaan huonolla menestyksellä. Rakennettakin orista löytyi, eikä sen nöyrään luonteeseenkaan voinut olla ihastumatta. Joskus tietysti jokaisen orin temperamentti vähän kuohahtaa, mutta yleisesti ottaen Poppamies oli hyvin lempeä otus. Muuten se varmasti olisi ollutkin tammanomistajien suosiossa, mutta työtyypin hevosille ei vain ole niin hirveästi kysyntää nykypäivänä.. Peppiinan lisäksi orilla oli kuitenkin kaksi muutakin varsaa, joista toinen jatkoi isänsä kavionpainanteissa työhevosena.
Poppamiehen isä oli myöskin työhevonen, nimeltään Kotivalo. Valsku oli näyttelyissäkin hyviä arvosteluja saanut 159 senttinen ori, josta löytyi voimaa kuin pienestä kylästä. Varsana se nimettiin luonteensa mukaan: se toi höpsöillä tempauksillaan valoa synkkäänkin päivään, eikä se kummemmin viihtynyt oman kotipihan ulkopuolella. Tuosta toisesta seikasta johtuen orin kisanäyttö jäikin vähäiseksi, eikä sillä astuettu kuin pari kotikylän tammaa; molemmista varsoista tuli raudikkoja, hyväluonteisia työhevosia.

Emmatilda oli Poppamiehen 163 senttinen, rautias emä, joka kilpaili pääasiassa valjakkokisoissa. Jonkin verran tamma pääsi työskentelemään myös pelloille ja metsiinkin vetohevosena lähinnä harjoituksen vuoksi - eikä tuosta harjoittelusta selvästikään ollut haittaa, koskapa Tilda kilpaili jopa aluetasolla vaikeissa valjakkoluokissa. Luonteeltaan tamma oli hyvin rauhallinen, mutta kipinä nousi heti sen silmiin kun se sai kärryt tai reen peräänsä! Kaikkia neljää varsaansa kohtaan tamma oli huolehtivainen mutta rento, ja antoi ihmistenkin käsitellä itsensä lisäksi varsojaankin aivan huoletta.

Peppiinan emä, Talvi-Tyttö, oli todellakin talvesta, lumesta ja pakkasesta täysin rinnoin nauttiva ruunikko tamma! Se oli reipas, joskus vähän höselökin, eikä siksi ehkä ihan pienimpien harrastajien ratsu ja hoidokki. Tyttö työskenteli Heinäpellon-tallilla kokeneempien tuntiratsuna ja kisahevosena opastaen joitain ratsastajia esteillä ja koulussa jopa aluekisoihin asti. Kokeneempien ratsastajien keskuudessa tamma olikin pidetty hevonen, vaikkei aina muistanutkaan katsoa mihin jalkansa laittoi tai miten läheltä aitaa käveli. Jäätyään eläkkeelle tunti- ja kisaratsun hommista Tyttö varsoi kaikkiaan kolme hienoa varsaa.
Urho-Oskar, Talvi-Tytön isä, oli vähemmän tunnettu ori. Se ruunattiinkin 6-vuotiaana kun se myytiin ratsastuskouluun, jossa siitä tuli jääräpäisyytensä ja voimakkuutensa vuoksi lähinnä aikuisten hevonen. Sen hermot eivät tahtoneet kestää kisatilanteita, joten se ei kilpaillut kuin pari kertaa pienissä tallikisoissa. Oskarin nuoruusiän omistaja odotti hyväsukuisesta oristaan paljon ja ehti teettää sillä kolme jälkeläistä ennen omaa loukkaantumistaan jonka seurauksena joutui luopumaan kaikista hevosistaan.

Talvi-Tytön emä oli ruunikko, 156 senttinen tamma, joka kilpaili niin koulu-, este- kuin kenttäkisoissakin jopa kansallisella tasolla. Aalikki oli melkoisen temperamenttinen, mutta ratsastaessa tästä oli vain hyötyä tamman puksuttaessa kisaratojen läpi tasaisen agressiivisesti. Hoidettaessa tamma taas ei ollutkaan niin mukava tapaus, mutta siitäkin huolimatta sen omistaja halusi siitä varsoja - vain hyväluonteisista oreista, jottei varsoista välttämättä tulisi aivan emänsä kaltaisia luonteidensa osilta. Aalikki saikin neljä kisakentillä hyvin menestynyttä varsaa ennen menehtymistään ähkyyn 17-vuotiaana.

Emman isä, koulupainotteinen Jaatinen oli kasan jälkeläisiä saanut suomenhevosori, joka tosin ruunattiin joulukuussa 2006, eli noin vuosi ennen kuin eläinlääkäri lopetti orin 25-vuotiaana. Fiksu ja miellyttämisenhaluinen ori ei kestänyt enää vanhempana kisapaikkojen melua ja melskettä, minkä vuoksi se lopetti kisauransa 11-vuotiaana. Ehtihän se kuitenkin kilpailla aktiivisesti kouluradoilla ja näyttelyissäkin, ja helmikuun 2006 KRJ:n laatuarvostelussa ori saavutti neljännen palkinnon 65 pisteellä.

Jaatisen isä oli kevyesti kouluun painottunut yleipainotteinen ori Hiller. Se kilpaili koulua helpoissa ja vaativissa luokissa pääasiassa seuratasolla, mutta myös silloin tällöin aluekisoissa - esteillä ja kentässä Hiller kilpaili vain seuratasolla. Eläkkeelle tämä rautias, 154 senttinen ori jäi noin 15-vuotiaana saatuaan satunnaisen kisamenestyksen lisäksi kolme jälkeläistä, joille ori periytti tasaista luonnettaan.
Hillerin isä, Jupiter, on varsin tuntematon yksityispuskaratsu, joka varsana astui muutamia tammoja joiden omistajat olivat ihastuneet oriin hyvään rakenteeseen varsanäyttelyistä lähtien. Noin 6-vuotiaana ori kuitenkin ruunattiin hormonien hyrrätessä turhankin reippaasti. "Terin" omistajaa ei kilpaileminen, näyttelyitä lukuunottamatta, kiinnostanut ollenkaan, joten harvinaisen ja tuntemattoman suvun omaava Teri jäi itsekin melkoisen tuntemattomaksi.. Väriltään ruuna oli ruunikko ja säkäkorkeutta löytyi 155 cm.

Ittu-Liima oli todella hyväkäytöksinen ja fiksu tamma. Se toimi ratsastuskouluhevosena pitkän aikaa, kunnes eräs tammaan ihastunut ratsastuskoululainen osti sen vuosien harkinnan jälkeen ja alkoi kilpailla tammalla jopa aluetasolla asti. Pääasiassa pikkuinen, ruunikko "Littu" kilpaili kenttäratsastuksessa, mutta myös valjakkoradoilla siihen saattoi törmätä. Tamman kisauran katkettua tapaturmaisesti jalan vaurion vuoksi siirtyi Littu jalostuspuuhiin ja sai neljä hyvin erilaista varsaa.

Jaatisen emä oli raudikko, säkäkorkeudeltaan vain 150 senttinen tamma Katajisto. Tammalla kilpailtiin pääasiassa kouluratsastuksessa ja maastoesteillä - tästä yhdistelmästä huolimatta kentässä "Kata" ei menestynyt, koska jonkinlaisen trauman vuoksi inhosi kentällä hyppäämistä. Koulukisoissa tamma meni vaativia luokkia, maastoesteillä metriä. Kärryajeluja tammalla harrastettiin huvin vuoksi, mutta kisaradoille tässä lajissa omistaja ei koskaan uskaltautunut vaikka tamma kovasti hommasta nauttikin. Kata sai kolme varsaa jäätyään kisaeläkkeelle.
Katajiston isä, Kavalier, oli upearakenteinen ori, joka kuitenkin kiivaammanpuoleisen temperamentinsa vuoksi kantakirjattiin "vain" kolmannelle palkinnolle. Nuorena tämä 156 senttinen ruunikko ori kilpaili maastoesteillä jopa kansallisella tasolla oikein hyvin menestyen, mutta jossain vaiheessa sen jalat eivät enää kestäneet hyppäämistä ja se siirtyi vaellushevosen hommiin. Vaelluksilla ori toimi aina kärkihevosena kilpailuviettinsä vuoksi, ja sillä vedettiin usein kaikkein vaikeimmat vaellusreissut. Varsoja ori sai kantakirjapalkintonsa ansiosta viisi kappaletta.

Katajiston emä oli perinyt valjakkohevosen lahjansa varsin ilmeisesti ravisukuiselta isältään. Itse tamma, Kaunis Mieli kilpaili pääasiassa noviisiluokissa nuorempien, kokemattomien valjakkohevosten parina. Se oli luonteeltaan äärimmäisen rauhallinen ja miellyttämisenhaluinen, todella pidetty yksityistamma, jolta ei löytynyt tarpeeksi raviradoilla tarvittavaa voitonhimoa. Varsoja "Mellu" sai kisaamisensa ohella ja sen loputtua kokonaista viisi kappaletta.

Sanasia luonteesta

Emmiina KIR, tuttavallisemmin vain Emma, on Cecilié Studin lopetusmyynnistä maaliskuussa 2009 mukaan kaappaamani kirveltäjäläinen ja ehdottoman upea löytö! Emma on oikea moniosaaja, ja edellisen omistajansa ViiviL:n kanssa se kilpailikin niin koulua, esteitä, valjakkoa, westerniä kuin kenttääkin!

Hyvin ja huolellisesti jo pikkuvarsana koulutettu Emma on fiksu ja yhteistyöhaluinen tamma. Hoitajan se ottaa aina innolla vastaan tämän saapuessa karsinaan harjojen tai varusteiden kanssa, eikä tammaa tarvitse laitumeltakaan metsästää sen tullessa vapaaehtoisesti ihmisten luo pelkästä kutsusta. Harjattaessa ja varustettaessa Emma on vähän sählä - se innostuu niin kovasti jo pelkästä ajatuksestakin lenkille, kentälle tai maneesiin pääsystä ettei tahtoisi pysyä aloillaan hetkeäkään. Kiinni sitomisesta Emma voi vähän loukkaantua ja huiskia häntäänsä korvat pienessä luimussa, mutta viimeistään sitten se unohtaa tuon suuren loukkauksen kun pääsee karsinasta ulos. Varusteet tamma antaa laittaa hyvin, ja karsinassa irti ollessaankin pysähtyy aloilleen siksi aikaa kun satula heitetään selkään ja suitset päähän.

Talutettaessa Emma tykkäisi alkuun hoppuilla taluttajan edelle kokoonsa nähden pitkillä askelillaan, mutta kun sille selkeästi muistuttaa että taluttajaa ei saa ohittaa, se yrittää kyllä pysytellä vierellä ja toimia muutenkin käskyjen mukaan. Muita ongelmia Emmaa talutettaessa ei sitten oikeastaan synnykään, tamma ei säiky helposti ja malttaa jättää hevoskavereiden ja ruohotuppojen lähemmän tervehtimisen toiseen kertaan. Myös pesutilanteissa Emma käyttäytyy fiksusti ja nauttii rauhassa pesusta, erityisesti kuumina kesäpäivinä, mutta uitettaessa tamma tarvitsee kyllä osaavan ratsastajan, koskapa innostuu uimisesta kovasti ja vetelee tottumattomampia luvattoman keskelle järveä vaikka viimeisillä voimillaan. Vaaditaankin suurta tahdonvoimaa ja päättäväisyyttä ratsastajalta saada Emma takaisin kuivalle maalle!

Muuten ratsastettaessa Emma onkin onneksi vähemmän omapäinen ja tykkää enemmän tehdä ratsastajan toiveiden mukaan kuin järjestää omaa oheistoimintaa. Tamman ratsastamisesta erityisen mukavaa tekee sen pitkät mutta selkään todella mukavan tuntuiset, pomputtamattomat askeleet, sekä tamman herkkä reagointikyky joka takaa ettei apuja tarvitse paukutella läpi saadakseen Emman toimimaan hyvin.

Edellä mainitut ominaisuudet ovatkin hyväksi niin este-, koulu- kuin valjakkoradoillakin. On paha sanoa mikä on Emman suosikkilaji, sillä se nauttii niin pohkeenväistöjen tiukasta vääntämisestä kuin esteiden vauhdikkaasta loikkimisestakin, ja tekee mieluusti mitä tiukimpia kurveja kärryt perässäänkin - myös jotkut lännenratsastusliikkeet luonnistuvat. Kouluradalla Emma on mukavan tasainen ja tekee liikkeen kuin liikkeen ratsastajan pyytämällä tavalla eikä hoppuile turhia, tosin tamman paha tapa on yrittää luistaa kulmien tiukasta ratsastamisesta ja ratsastajan tuleekin olla tarkkana sisäpohkeensa kanssa.

Esteillä Emma tarvitseekin enemmän jarruja, se kun tuppaa innostumaan esteistä sen verran ettei varsinkaan isommilla esteillä malttaisi niin tarkasti ponnistuspaikkaansa valita vaikka se tärkeää olisikin. Kunhan ratsastaja vain saa Emman pysymään hanskassa, mikä ei puolipidätteiden tekemisen jalon taidon osaaville ole ongelma, ja ponnistamaan oikeasta kohdasta, hyppää tamma usein vähän turhankin korkealta hyvällä tekniikalla ja kauniilla tyylillä.

Maastoon lähtiessä Emma usein vähän steppailee ja pörisee innoissaan, mutta rauhoittuu heti hetken käveltyään eikä ikinä ole ilman ratsastajan pyyntöä siirtynyt reippaampaan askellajiin innostuksestaan huolimatta. Laukkapätkät Emma painelee täysillä, mutta hidastaa kyllä kun ratsastaja pyytää. Mäissä tamma kiipeää reippaasti ylös ja sillat se ylittää kopinaa ja kuminaa ihmettelemättä. Maastoesteistä se vasta innostuukin, ja niitä mentäessä tarvitaan kyllä tottunut ratsastaja Emman selkään!

Valjakkokärryjen edessä Emma työskentelee myös tottuneesti ja mielellään, eikä sen valjastamisessa ole mitään ongelmia. Kärryjen edessä tamma ei hoppuile yhtään, liekö joskus saanut huonoja kokemuksia moisesta toiminnasta.. Kaikilla osuuksilla neiti tekee kyllä parhaansa: kouluosuudella kuuntelee kuskia tiukasti ja tekee pyydetyt liikkeet suurella huolellisuudella ja rauhallisesti, tarkkuuskokeessa kääntyy tiukasti suuntaan jos toiseenkin ja selvästi nauttii kuskin kehuista hyvin suoritetun tehtävän jälkeen, ja kestävyysosuudella tamma toki painelee niin kovaa kuin kuski antaa ja aina oikein odottaa seuraavaa tehtävää!

Kisoissa Emma voi alkuun vähän jännittää kisapaikan sähköistä tunnelmaa, mutta ratsastajan ollessa rauhassa rauhoittuu Emmakin ja keskittyy sitten kympillä ratsastajan käskyihin. Harjauksen ja varustuksen aikana tamma hirnuskelee mieluusti toisille hevosille ja verryttelyn alku voikin mennä toisiin verryteltäviin tutustuessa, mutta viimeistään kisaradalla tamma kyllä tosiaan unohtaa kaverinsa ja keskittyy vain suorittamaan sitä mitä ratsastaja käskee.

Kisapaikoille pääseminen ei tuota ongelmia Emman kanssa, koskapa se astelee aina traileriin tyynen rauhallisesti ja mutustaa matkan aikana heinäverkkonsa tyhjäksi kaikessa rauhassa. Myös eläinlääkärin ja kengittäjän käynnit ovat Emmalle rutiinijuttuja joihin se suhtautuu fiksusti, antaen eläinlääkärin pistellä piikkinsä ja katsella hampaat - kengitettäessä tamma pitää kavionsa siististi ylhäällä ihan itse saaden aina kengittäjältä kehuja joista se sitten on kovin mielissään!

Jälkikasvu

08.05.2009 syntynyt sh-tamma Amarin Ensina, isänä Siljan Empaatti
17.10.2009 syntynyt sh-tamma Amarin Kirma, isänä Serenin Pikku Kirous
30.6.2010 syntynyt sh-ori Amarin Tuurivaltti, isänä Sannin Traumarohto
28.8.2010 syntynyt sh-tamma Amarin Mirha, isänä Naamaraja Luned

Otteita elämästä

Emman päiväkirja löytyy täältä.

Tamma kilpailee tasottomien kilpailujen lisäksi myös porrastetuissa, tarkista ominaisuuspisteet rekisterisivulta.
Kaikissa muissa lajeissa paitsi valjakossa Emma on saavuttanut oman maksimitasonsa.

Kilpailut huhtikuuhun 2009 asti ovat edellisen omistajan, ViiviL.:n, kisaamia!

7.6.2009: tarinavalmennus Tanskassa, valmentajana kuvitteellinen Ann Martensen:
Ollessani kilpailumatkalla Tanskassa, tarjoutui minulle loistava tilaisuus treenata vierastallin tallipäällikön, kokeneen kilparatsastaja Ann Martensenin valmennettavana yhden tunnin ajan. Päätin liittyä valmennusporukkaan pohjoismaisella energialla eli suokkitammani Emmiina KIR:n kanssa - erotuimmekin trimmattujen ja lihaksikkaiden puoliveristen joukosta melkoisen selkeästi..

Tunnin alussa Ann aloitti valmennuksen jo alkukäynneistä: piti istua satulassa kuin elastinen tikku, olla häiritsemättä hevosta pahemmin mutta kuitenkin saada se kulkemaan vain muutamia kymmeniä senttejä kaviouran sisäpuolella, mikä tuotti alkuun meille vähän ongelmia Emmiinan ajatellessa että valmiiksi kulutettu kavioura olisi niin hurjan mukava talsimispaikka! Onneksi sain lopulta tolkutettua tamman päähän että täällä pitäisi nyt tehdä oikeasti töitä eikä lintsailla, jolloin saimme valmentajalta kiitokseksi hyväksyvän näköisen katseen.

Ensimmäinen varsinainen harjoitus liittyi asetuksiin, taivutuksiin ja ympyrällä kulkemiseen. Jakauduimme kahdelle pääty-ympyrälle kolmen ratsukon letkoiksi, ja valmentajamme piti huolen ettei yksikään kavionjälki osuisi senttiäkään hänen alkuun näkymättömän uransa sisä- tai ulkopuolelle. Myös asetuksen ja taivutuksen suhteen hän oli todella tiukka, eikä sietänyt lainkaan Emman alkuun esittämää lepsua löntystelyä. Emmiinakin kyllä taisi säikähtää Annin minulle suuntaamaa karjahdusta sen verran että virkosi ravaamaan ihan reippaasti, joustavin ja kevyin askelin joista olin varsin ylpeä!

Kun ankara valmentajamme vihdoin oli tyytyväinen jokaisen hevosen asetukseen ja taivutukseen (näistä Emma oli suoriutunut ihan hienosti), oli laukkatreenin aika. Emmahan innostui kovasti lisätyn ja lyhennetyn laukan harjoittelusta ja toimi kuin ajatus, vaikka valmentaja joutuikin välillä pyytämään vähän rauhoittelua - omasta mielestäni tamma kulki juuri sopivan reippaasti, joten valmentajamme ei vain selvästi ollut tottunut vauhdilla jytistäviin suomenhevosiin.. Harjoituksessa laukattiin pitkät sivut lisättyä laukkaa, kulmissa lyhennettiin harjoituslaukkaan ja päätyihin tehtiin ympyrät lyhennetyssä laukassa. Rytmin kanssa oli meillä, minun takiani tosin, aika pitkään haparointia, mutta sekin saatiin lopulta siihen kuntoon että valmentaja saattoi suustaan jotain kehujen tapaista päästää: näitä juttuja pitäisi kuitenkin treenata vielä kotona!

Laukkojen jälkeen me piristyneet mutta toisaalta uupuneet ratsastajat ja hevoset saimme levähtää käynnissä löysin ohjin ja hetken aikaa vain kuunnella kotoisaa satuloiden narinaa ja kavioiden tömähtelyä kentän hiekkaan. Kohta Ann kuitenkin karjaisi kaikkien ryhdit suoriksi ja ohjat tuntumalle ja neuvoi seuraavan tehtävän: pohkeenväistöä kentän pituushalkaisijan keskiosasta uralle. Tähän olin tyytyväinen jo ennen kuin harjoitus alkoikaan, eikä mielipiteeni vaihtunut harjoitteen jälkeenkään: Emma väänsi pohkeenväistöt kevyesti korvat rennosti löpsyen aimoilla sivuttaisharppauksilla. Valmentajankin suu kääntyi hyväksyvään hymyyn kun hän huomasi ettei suokkipalloni hävinnyt tässä "taistossa" yhdellekään puoliveriselle!

Sitten ankara mutta tutuilla aiheilla täytetty tunti lähestyi loppuaan ja saimme käskyn loppuverkkailla hevoset ravissa ja käynnissä löysin ohjin. Meidän raviverkastamme muodostui varsin vauhdikas Emman jyräillessä menemään ja minun antaessa sen painella turpa maata viistäen. Onneksi Emma kuitenkin kuunteli kääntäviä apuja vallan mainiosti, emmekä aiheuttaneet törmäyksiä ryhdikkäästi tipsuttavien puokkien kanssa.

Loppukäyntien aikana saimme kuulla valmentajalta vähän kommenttia, joista meille suunnatut eivät yllättäneet meikäläistä kummemmin. Näin kuuluivat meidän kommenttimme: "Alkutunnista luulin tunnilleni saapuneen lintsailevan lahnan, jolla kyllä näytti olevan ratsastajana ihan osaava ja taidokas henkilö. Onneksi ratsustakin alkoi sitten löytyä puhtia ja liikettä - tamman askellajit ovat todella hienot kun ne saa aktivoitua. Myös tamman lintsailut loppuivat ratsastajan määrätietoisuuden ansiosta melko pian, ja olikin ilo katsella ratsukkoa jossa molemmat tekevät mielellään työtä toistensa kanssa: allasi on oikein kehityskelpoinen tamma, jota pitää vain muistaa ratsastaa. Hienoa työtä!"

20.6.2009: KRJ:n alaiset tarinakilpailut Kwaliteitissa, luokka Helppo B, sijoitus 6/6
Tsirppatii,
kevyt on niin mieli ja askel
verryttelyssä tammani kanssa.

Linnut laulavat
paisteessa auringon,
tuoksussa kukkien kesäisten.

Pörriäiset ympäril lentelevät,
vaan siitä ei Emmani pahastu,
liitelee kevyesti vain,
kuin nuori varsa laitumella ain.

Eikä kisaradallakaan
voisi ratsu rennommin astella,
paremmin totella,
tarkemmin komentoja kuunnella.

Pois portista astelemmekin
taputusten raikuessa,
ratsuni innoissaan päristessä,
itseni onnesta nauraessa.

Kun kaikki nappiin mennyt on,
voi silloin tältä tuntua vain!

25.6.2009: ERJ:n alaiset tarinakilpailut Zurückissä, luokka 100 cm, sijoitus 1/3
"Munpa äiti pärjää kisoissa varmana paremmin kuin teidän äitit", totesin laidunkavereilleni odotellessamme iltarehuja laitumen portilla. "Ai miten niin, sehän on vaan sellanen romuluinen ja karvanen suokki, ei sellaset meidän hienoja puokkimammoja paremmin pärjää", nälväistiin vastalause nimeltä mainitsemattoman puoliverineitokaisen nyrppähuulien välistä.

"No mutta se on harjotellut NIIN kovasti! Ja Amarkin kehui miten ne tulee yhdessä voittamaan koko potin huomenna Zurückin kisoissa - mun äiti on vaan NIIN taitava, niin se Amar sanoi!" aloitin äitini puolustelun vähän muita nenäpiitäni pitkin vilkuillen. "No ainahan se kehuu kaikkia: munkin äidistä se aina sanoo että miten loistava ratsu se on", puuttui puheeseen toinen puoliverineitokainen. Nyt oli minun vuoroni nyrpistää turpaani ja tuhahtaa vähättelevästi.

Kohta tuo "romuluinen ja karvainen" äitimammani Emmiina KIR tallustelikin paikalle ja kutsui minua hyppimään kanssaan muutaman kaatuneen puunrungon yli: "loistavaa treeniä huomiselle!" Ennen kuin pinkaisin vauhdilla äitykkäni perään, ehdin nähdä puoliverineitojen silmien pyörivän varsin epäkunnioittavasti päässä. Tästä sisuuntuneena puuskahdin äidilleni vähän kauempana: "hyppää nyt niin kovaa ja korkealta kuin ikinä osaat, joohanjoohanjoohan?!"

Ja äitinihän hyppäsi fiksuna tyttönä niin että näin muiden hevosten leukojen loksahtelevan ja silmien toljottavan hämmästyneenä tuota ruskeaa salamaa joka viiletti pitkin tasaista laidunmaata ja yli niin pienien risujen kuin paksujen puunrunkojenkin. Lopulta kaiken estekelpoisen yli oli hypitty ja oli aika palata portille ruokailemaan. Siellä ruokia jakavat tallityöntekijät ylistivät mammaani toinen toistaan kovempaan ääneen nähtyään loikintamme, enkä voinut kuin vahingoniloisena röyhistää rintaa nuorille puoliverisille, jotka korvat luimussa varsin tyytymättömän näköisinä mussuttivat jo iltarehujaan. Tässä tilanteessa ei tainnut pitääkään paikkaansa sanonta "hyvä ruoka, parempi mieli".

30.6.2009: KRJ:n alaiset tarinakilpailut Kwaliteitissa, luokka Helppo A, sijoitus 1/5
Sataa sataa ropisee, litisee lätisee lotisee.. Kaartaessamme kuljetusautolla Kwaliteitin pihaan toteamme verryttelyalueen ja parkkipaikan olevan silkkaa valtamerta josta siellä täällä pilkahtelee pieniä kuivempia saarekkeita - kiitokset vain sääherralle jonka kesän lempiväri on selkeästi harmaa.. Voin kuitenkin huokaista helpotuksesta ainakin ensimmäisen ratsuni kohdalla: Emmiina on ehkä selväpäisin suomitamma jonka tunnen, eikä sitä haittaa pienet tai suuretkaan lätäköt, päin vastoin!

Itse ostin tamman vasta vanhemmalla iällä ja sain kyllä kantapään kautta oppia sen vesihirviömäisyyden joka aiheuttaa valtavasti vaivaa keväisin, kesäisin ja syksyisin, kun neiti haluaisi läträtä lätäkössä kuin lätäkössä aina mahdollisuuden tullen. Edelliseltä omistajalta sainkin sittemmin kuulla että tamma on pienestä pitäen nauttinut vedestä saatuaan ensimmäisestä uimakerrastaan oikein miellyttävän kokemuksen.

Oli kuulemma oikein läkähdyttävä kesäpäivä kun noin kahdeksan kuukauden ikäinen Emmiina oli otettu emänsä mukaan maastoretkelle - Emma oli kilttinä tammana saanut kulkea vapaana emänsä vierellä, ihmetellä perhosia ja maistella tienvarren kukkasia kaikessa rauhassa. Matkan varrella oli poikettu pikkuisen, hitaasti syvenevän hiekkapohjaisen lammen rannalle. Emma oli rohkeasti, lainkaan epäilemättä, tallustellut kahlaamaan rientäneen emänsä perässä veteen, eikä varmaan edes ollut tajunnut päätyneensä veden syleilyyn ennen kuin joutui irrottamaan kavionsa pohjasta pitääkseen päänsä pinnalla. Tämäkään ei kuitenkaan perin rauhallista tammaa ollut säikäyttänyt, sillä sen emä kahlasi vierellä. Reippaasti pikku-Emma ui pienen kierroksen ennen paluuta rantaan märkyyttä ihmettelemään - ja niin kivuttomasti oli ohi varsan ihka ensimmäinen uintiretki, joka johti siihen että tamma vielä nykyäänkin aina heti kesän tultua tahtoo polskuttelemaan säästä välittämättä!

Nytkään kisapaikalla vallitseva märkyys ei siis Emmiinaa hetkauta: se astelee kuljetusautosta iloisesti muita tervehtien, varustuksen jälkeen astelee rohkeasti verryttelykentän lätinässä eikä pelkää reipasta laukkaakaan, joka kyllä kauhistuttaa selässä istuvaa meikäläistä liukkauden takia.. Kisaradalle suuntaamme siis kuraisten kavioiden lisäksi reippain mielin, sään meitä lannistamatta!

13.7.2009: ERJ:n alaiset tarinakilpailut Heathlandissa, luokka 90 cm, sijoitus 1/6
Paahtavassa kuumuudessa Australian,
maassa kuivien heinikoiden ja punahiekan,
pölyssä savannien,
käydään kilpa voittajien -
ken hengissä selviytyy,
esteiden ylitse sutviutuu?

Meille kylmäverisille suomalaisille
meinaa liikaa voimille käydä helle,
mutta sisulla suomalaisella,
kunnianhimolla suurella,
selät hikeä valuen,
vähän puomeja kolistellen,
maaliin päästään -
tuuletetaan!

On koitos ohi ja kotiin viileään
päästään vihdoin lähtemään.

8.8.2009: KRJ:n alaiset tarinakilpailut Lutinassa, luokka HeA, sijoitus 3/10
Phyrrrr, hytisin loikatessani ulos kuljetusauton lämpimästä etuosasta Lutinan tallipihalla. En voinut kuin hymähtää tallin nimelle - joka puolelta, räystäiden luota ja kaltevan pihan eri osista, kuului lotinaa ja lutinaa veden virratessa ja räiskyessä saappaiden ja kavioiden alta - kävelyalueena toimivalta kentältä kuului imukuppimaista ääntä ratsujen kavioiden imeytyessä märkään hiekkaan ja noustessa vähän normaalia vaivalloisemmin askeltamaan.

Märkyys ei tietenkään riittänyt: oli myös jää-tä-vä sää, ei todellakaan mitään mitä odottaisi elokuun alussa! Eipä tullut kotoa lähtiessä ajateltua villasukkia, -takkeja, lapasia ja lumppuja tarpeellisina tamineina, mutta pakko myöntää että olisivat ne tehneet hyvää - jossain muualla kuin kotona kaapin perällä! Nyt tyydyin vain hieromaan sormiani yhteen yrittääkseni epätoivoisesti lämmittää niitä kun lätäköissä liukastellen ja lipsuen juoksin maksamaan kisaosallistumisiani.

Takaisin trailerille tullessani hoitaja oli jo ottanut kisaratsuni ulos - onneksi hevosilta sentään löytyi hyvät loimet selästä! Vaikutti tosin ettei suokkitammaani Emmiinaa häirinnyt kylmä sää laisinkaan - se tutkaili pihan tapahtumia normaalin kiinnostuneena, ilmeisesti huomaamatta sieraimista ajoittain tuprahtelevia vesihöyrypilviä koleassa ilmassa. Eikä puhettakaan että tamma olisi tuntunut kylmältä: hyvä että sain ratsuani edes varustettua kun jatkuvasti lämmittelin käsiäni sen kaulalla harjan alla - ollapa itselläkin tuollainen kylmänsietokyky!

Verryttelyssä katselin hiukan - mutta todellakin vain hiukan - säälivästi monia muita ratsukoita ja ajattelin kotoista rotuamme suurella lämmöllä. Ponit upposivat enemmän tai vähemmän polviaan myöten kentän löysään pohjaan, puoliveriset taas sipsuttivat paikallaan hypotermian partaalla onnettomilla karvapeitteillään. Mutta aivan muuta oli minun suomenhevoseni kanssa: kaikki tämän rodun edustajat on kustomoitu Suomen ajoittain järkyttäviinkin oloihin, eikä varsinkaan Emmiinaa hätkähdyttänyt yhtään kentän löllöisyys ja raivostuttavat imukuppiäänet, ei luihin ja ytimiin iskeytyvä kylmyys eikä jo valmiiksi inhottavaa säätä vahvistava tihkusade, joka tunkeutui varmasti jokaisen karvapeitteen ja vaatekerran läpi: ainakin jokaisen paitsi Emmiinani!

koulukilpailut (KRJ & villit)

päivämäärälaji: taso *kutsusijoitus
07.07.2008KRJ: Helppo A Nappulaliiga2/100
08.07.2008KRJ: Helppo B Tendenz3/36
13.07.2008KRJ: Helppo A Paraatiponit4/114
23.07.2008KRJ: Helppo B Jerry4/49
23.07.2008KRJ: Helppo B Jerry6/49
29.07.2008KRJ: Helppo C Divine Angel2/115
31.07.2008KRJ: Helppo B Heinämäki5/117
31.07.2008KRJ: Kür Helppo A Heinämäki6/70
13.08.2008KRJ: Helppo C Pallas2/33
19.08.2008KRJ: Helppo B Viehättävä1/35
19.08.2008KRJ: Helppo A Viehättävä2/35
19.08.2008KRJ: Helppo B Viehättävä2/35
19.08.2008KRJ: Helppo C Viehättävä2/35
19.08.2008KRJ: Helppo C Viehättävä3/35
21.08.2008KRJ: Kür Helppo A CeRi5/36 - 80.364%
23.08.2008KRJ: Kür Helppo A CeRi3/36 - 81.743%
24.08.2008KRJ: Helppo B CeRi2/36 - 88.025%
heinä- & elokuulta puuttuu kasa kisoja!
04.09.2008 KRJ: He C & HeB & HeA kutsu13/52 & 12/52 & 35/52
05.09.2008 KRJ: He C & HeB & HeA Arwyn18/52 & 42/52 & 6/52
06.09.2008 KRJ: He C & HeB & HeA Arwyn6/52 & 50/52 & 16/52
07.09.2008 KRJ: He C & HeB & HeA kutsu29/52 & 13/52 & 15/52
08.09.2008 KRJ: He C & HeB & HeA kutsu15/52 & 51/52 & 41/52
09.09.2008 KRJ: He C & HeB & HeA Arwyn3/52 & 8/52 & 50/52
10.09.2008 KRJ: He C & HeB & HeA Arwyn45/52 & 4/52 & 44/52
02.10.2008 KRJ: Helppo B & Helppo A kutsu11/40 & 8/40
03.10.2008 KRJ: Helppo B & Helppo A kutsu8/40 & 28/40
04.10.2008 KRJ: Helppo B Vinlanti5/40
24.11.2008 KRJ: Helppo A kutsu152/187
15.12.2008 KRJ: Helppo B & Helppo A KRJ Cup174/379 & 350/271
22.03.2009 KRJ: Helppo A kutsu44/50
22.03.2009 KRJ: Helppo B kutsu29/100
23.03.2009 KRJ: Helppo A kutsu26/50
24.03.2009 KRJ: Helppo A kutsu42/50
25.03.2009 KRJ: Helppo B kutsu37/37
25.03.2009 KRJ: Helppo A kutsu32/50
26.03.2009 KRJ: Helppo A Wafiya7/50
27.03.2009 KRJ: Helppo A kutsu24/50
28.03.2009 KRJ: Helppo A kutsu23/50
29.03.2009 KRJ: Helppo A Wafiya6/50
30.03.2009 KRJ: Helppo A kutsu8/50
31.03.2009 KRJ: Helppo A kutsu22/50
01.04.2009 KRJ: Helppo A kutsu23/40
15.06.2009 KRJ: Helppo A & Kür Vaativa B KRJ Cup87/458 & 142/419
15.06.2009 KRJ: Vaativa B CHI4/16
15.06.2009 KRJ: Vaativa B kutsu32/35
19.06.2009 KRJ: Kür Vaativa B kutsu20/30
20.06.2009 KRJ: Helppo B - tarinaluokka kutsu6/6
29.06.2009 KRJ: Vaativa B kutsu42/99
30.06.2009 KRJ: Helppo A - tarinaluokka Kwaliteit1/5
22.06.2009 villi koulu: HeA & VaB kutsu7/31 & 12/24
23.06.2009 villi koulu: HeA & VaB Zarda2/26 & 11/21
24.06.2009 villi koulu: HeA & VaB kutsu 20/27 & 18/21
25.06.2009 villi koulu: HeA & VaB kutsu 19/26 & 21/21
25.06.2009 villi koulu: HeB & HeA kutsu 32/74 & 43/56
26.06.2009 villi koulu: HeA & VaB kutsu 8/27 & 6/21
27.06.2009 villi koulu: HeA & VaB kutsu 28/30 & 13/22
28.06.2009 villi koulu: HeA & VaB kutsu 10/28 & 16/22
29.06.2009 villi koulu: HeA & VaB Zarda 26/27 & 3/23
08.08.2009 KRJ: Helppo A - tarinaluokka Lutina3/10

estekilpailut (ERJ)

päivämäärälaji: tasokutsusijoitus
06.07.2008ERJ: 60-70cmSsRa4/39
08.07.2008ERJ: 90 cmCeRi8/141
08.07.2008ERJ: 90 cmCeRi (2)8/141
08.07.2008ERJ: 50CeRi3/107
08.07.2008ERJ: 50CeRi10/107
08.07.2008ERJ: 90 cmCeRi9/141
22.07.2008ERJ: 90 cmHeinämäki8/101
heinäkuulta puuttuu kasa kisoja!
01.08.2008ERJ: 80cmkutsu72/127
01.08.2008ERJ: 80cmkutsu37/121
01.08.2008ERJ: 80cmkutsu111/122
02.08.2008ERJ: 80cm & 90kutsu118/147 & 32/147
02.08.2008ERJ: 0cmkutsu102/147 & 98/147
02.08.2008ERJ: 80cm & 90cmkutsu143/147 & 78/147
03.08.2008ERJ: 80cm & 90-100cmkutsu98/239 & 37/210
04.08.2008ERJ: 80cm & 90-100cmkutsu157/223 & 101/204
05.08.2008ERJ: 70cm & 80cm & 90cmkutsu23/30 & 10/30 & 6/30
06.08.2008ERJ: 80cm & 90-100cmkutsu43/198 & 31/192
08.08.2008ERJ: 60-70cmkutsu11/57
08.08.2008ERJ: 60-70cmkutsu17/57
08.08.2008ERJ: 60-70cmkutsu35/54
11.08.2008ERJ: 60cm & 80cmkutsu11/22 & 7/18
11.08.2008ERJ: 80cmRohan7/48
12.08.2008ERJ: 60cm & 80cmkutsu15/25 & 16/22
13.08.2008ERJ: 60cm & 80cmkutsu24/26 & 19/22
14.08.2008ERJ: 60cm & 80cmkutsu21/25 & 11/22
24.08.2008ERJ: 70-80cm & 80-90cmStud Caruso37/47 & 6/66
31.08.2008ERJ: 80cm & 90cmkutsu12/25 & 19/25
02.09.2008ERJ: 70cm & 80cm & 90cmkutsu175/178 & 41/205 & 97/247
02.09.2008ERJ: 70cm & 80cm & 90cmkutsu164/178 & 175/205 & 207/247
02.09.2008ERJ: 70cm & 80cm & 90cmkutsu61/178 & 20/205 & 159/247
02.09.2008ERJ: 70cm & 80cm & 90cmkutsu103/178 & 19/205 & 42/247
02.09.2008ERJ: 70cm & 80cm & 90cmkutsu116/178 & 68/205 & 245/247
03.09.2008ERJ: 60cm & 80cmChampiontalli39/45 & 2/45
06.09.2008ERJ: 90cm & 100cmkutsu43/43 & 36/43
07.09.2008ERJ: 60-70cmkutsu34/37
07.09.2008ERJ: 60-70cmkutsu18/33
07.09.2008ERJ: 60-70cmkutsu30/33
07.09.2008ERJ: 60-70cmkutsu18/33
07.09.2008ERJ: 60-70cmkutsu13/33
07.09.2008ERJ: 80cm & 90cmkutsu32/50 & 9/50
07.09.2008ERJ: 80cm & 90cmkutsu20/50 & 49/50
07.09.2008ERJ: 80cm & 90cmBretagne6/50 & 14/50
07.09.2008ERJ: 70-80cm & 90cmCeRi5/17 & 8/31
07.09.2008ERJ: 70-80cm & 90cmkutsu43/43 & 26/43
08.09.2008ERJ: 70-80cm & 90cmCeRi3/29 & 33/36
08.09.2008ERJ: 70-80cm & 90cmHeinämäki20/43 & 6/43
09.09.2008ERJ: 70-80cm & 90cmCeRi1/25 & 8/36
10.09.2008ERJ: 70-80cm & 90cmCeRi24/25 & 6/36
10.09.2008ERJ: 70cm & 85cmkutsu28/29 & 20/30
11.09.2008ERJ: 70-80cm & 90cmCeRi1/25 & 13/36
12.09.2008ERJ: 70-80cm & 90cmCeRi7/65 & 65/84
13.09.2008ERJ: 70-80cm & 90cmkutsu14/65 & 49/84
14.09.2008ERJ: 70-80cm & 90cmkutsu18/65 & 53/84
15.09.2008ERJ: 70-80cm & 90cmkutsu44/78 & 51/99
16.09.2008ERJ: 70-80cm & 90cmkutsu18/68 & 56/89
01.10.2008ERJ: 80cmkutsu24/29
02.10.2008ERJ: 80cmkutsu8/26
03.10.2008ERJ: 80cmkutsu25/26
25.11.2008ERJ: 0cmkutsu16/24 & 25/28& 49/52
31.12.2008ERJ: 80cm & 90cmERJ Cup19/207 & 55/246
08.01.2009ERJ: 100cmkutsu18/79
09.01.2009ERJ: 100cmkutsu30/74
25.06.2009 ERJ: 100 cm - tarinaluokka Zurück1/3
13.07.2009 ERJ: 90 cm - tarinaluokka Heathland1/6

valjakkoajo (VVJ)

päivämäärälaji: tasokutsusijoitus
heinäkuulta puuttuu kisoja!
24.07.2008VVJ: noviisiCeRi3/17
01.08.2008VVJ: noviisikutsu15/19
01.08.2008VVJ: noviisikutsu18/19
01.08.2008VVJ: noviisiDei1/19
01.08.2008VVJ: noviisiDei1/19
01.08.2008VVJ: noviisiDei1/20
02.08.2008VVJ: noviisikutsu40/57
02.08.2008VVJ: noviisikutsu45/52
02.08.2008VVJ: noviisikutsu24/47
04.04.2009VVJ: noviisiKultahuisku3/21
05.04.2009VVJ: noviisikutsu12/20
06.04.2009VVJ: noviisikutsu5/20
07.04.2009VVJ: noviisikutsu14/20
07.04.2009VVJ: noviisikutsu15/25
08.04.2009VVJ: noviisikutsu13/20
08.04.2009VVJ: noviisikutsu25/30
09.04.2009VVJ: noviisikutsu17/20
09.04.2009VVJ: noviisikutsu30/30
10.04.2009VVJ: noviisikutsu8/30
11.04.2009VVJ: noviisiKilpailukeskus Stewart3/30
12.04.2009VVJ: noviisikutsu24/30
19.04.2009VVJ: vaativakutsu22/44
02.05.2009VVJ: vaativakutsu47/54
03.05.2009VVJ: vaativakutsu46/54
04.05.2009VVJ: vaativakutsu37/54
05.05.2009VVJ: vaativakutsu24/54
06.05.2009VVJ: vaativakutsu14/54
07.05.2009VVJ: vaativakutsu21/54
08.05.2009VVJ: vaativakutsu49/54
08.05.2009VVJ: noviisikutsu33/33
09.05.2009VVJ: vaativakutsu51/54
09.05.2009VVJ: noviisikutsu15/31
10.05.2009VVJ: vaativakutsu41/54
10.05.2009VVJ: noviisikutsu20/31
11.05.2009VVJ: noviisikutsu23/41
12.05.2009VVJ: noviisikutsu20/31
13.05.2009VVJ: noviisikutsu21/31
14.05.2009VVJ: vaativaGaseta2/6
14.05.2009VVJ: noviisiMörkövaara2/31
20.05.2009VVJ: noviisi tarkkuuskoekutsu8/8
21.05.2009VVJ: vaativa koulukoekutsu23/23
22.05.2009VVJ: vaativa koulukoePiglet4/23
23.05.2009VVJ: vaativa koulukokutsu5/23
24.05.2009VVJ: vaativa koulukoePiglet4/23
27.05.2009VVJ: vaativakutsu18/28
27.05.2009VVJ: vaativaMörkövaara1/12
28.05.2009VVJ: vaativakutsu17/28
28.05.2009VVJ: vaativakutsu13/13
29.05.2009VVJ: vaativakutsu5/13
30.05.2009VVJ: vaativakutsu7/13
30.05.2009VVJ: vaativakutsu12/13
31.05.2009VVJ: vaativakutsu13/13
31.05.2009VVJ: vaativakutsu8/13
01.06.2009VVJ: vaativaVF Miniatures1/13
01.06.2009VVJ: vaativakutsu6/13
02.06.2009VVJ: vaativakutsu4/13
02.06.2009VVJ: vaativaMörkövaara1/13
03.06.2009VVJ: vaativaVF Miniatures3/13
04.06.2009VVJ: vaativakutsu5/13
05.06.2009VVJ: vaativakutsu9/13
06.06.2009VVJ: vaativakutsu9/13
07.06.2009VVJ: vaativaVF Miniatures2/15
08.06.2009VVJ: vaativaAllu Express2/23
08.06.2009VVJ: vaativaVF Miniatures3/16
21.06.2009VVJ: vaativakutsu23/35

kenttäratsastus (KeRJ)

päivämäärälaji: tasokutsusijoitus
heinäkuulta puuttuu kisoja!
25.07.2008KeRJ: helppoKaRa7/51
01.08.2008KeRJ: helppokutsu12/32
05.09.2008KeRJ: harrasteCeRi2/23
06.09.2008KeRJ: harrastekutsu20/23
07.09.2008KeRJ: harrastekutsu7/23
08.09.2008KeRJ: harrastekutsu22/23
09.09.2008KeRJ: harrastekutsu21/23
27.11.2008KeRJ: helppokutsu55/58
24.04.2009KeRJ: harrastekutsu18/24
25.04.2009KeRJ: helppokutsu12/22
27.04.2009KeRJ: helppokutsu16/32
28.04.2009KeRJ: helppoYT Jinn1/22
29.04.2009KeRJ: tutustumiskutsu12/16
29.04.2009KeRJ: helppokutsu9/11
30.04.2009KeRJ: helppokutsu23/25
30.04.2009KeRJ: helppokutsu5/7
03.05.2009KeRJ: helppokutsu23/39
03.05.2009KeRJ: harrastekutsu14/27
24.05.2009KeRJ: helppoYt Hiprakka1/42
26.05.2009KeRJ: helppokutsu10/28
30.05.2009KeRJ: helppoGeistburg6/40
31.05.2009KeRJ: helppokutsu29/41
02.06.2009KeRJ: helppokutsu22/25
03.06.2009KeRJ: helppokutsu28/33
05.06.2009KeRJ: helppokutsu6/24
06.06.2009KeRJ: helppoMumina3/33
07.06.2009KeRJ: helppokutsu15/49
07.06.2009KeRJ: helppoPiikitön5/25
10.06.2009KeRJ: helppokutsu43/44
10.06.2009KeRJ: helppoCuento3/13
12.06.2009KeRJ: helppokutsu34/42
13.06.2009KeRJ: helppokutsu19/23
15.06.2009KeRJ: helppokutsu15/21
16.06.2009KeRJ: helppokutsu9/21
18.06.2009KeRJ: helppokutsu14/23
18.06.2009KeRJ: helppokutsu14/18
21.06.2009KeRJ: helppoSiittola Cherien3/36
26.06.2009KeRJ: helppokutsu9/23
27.06.2009KeRJ: helppokutsu11/13

muut kilpailut (WRJ)

päivämäärälaji: tasokutsusijoitus
10.07.2008WRJ: helppo reiningKaRa7/100
16.08.2008WRJ: trailKaRa2/74
22.08.2008WRJ: barrel racingKaRa3/57
27.08.2008WRJ: barrel racingKaRa5/74
heinä- & elokuulta puuttuu kisoja!
05.09.2008WRJ: trailkutsu13/36
24.09.2008WRJ: trailkutsu42/71
26.09.2008WRJ: trailkutsu47/66
28.09.2008WRJ: trailkutsu9/69
30.10.2008WRJ: trail & barrel racingkutsu18/41 & 14/35
31.10.2008WRJ: trail & barrel racingkutsu35/47 & 34/35
12.11.2008WRJ: trailkutsu14/21
13.12.2008WRJ: trailCeRi1/17
14.12.2008WRJ: trailkutsu16/17
24.12.2008WRJ: pole bendingkutsu26/34
15.02.2009WRJ: trailkutsu38/39