sisällön alkuun   |
etusivu edellinen sivu opiksi ja ojennukseksi työkalupakki mukava tietää kätköjä, kätköjä

GEOTYÖKALUJA

Olen tähän koonnut joitakin ohjelmia, joista on hyötyä geokätköilijän työkalupakissa. Valitettavasti vain Windows-pakissa, Linux-ohjelmat ovat minulle outoja. Useimmat näistä ovat ihan ilmaisia.

PISTEIDEN JA REITTIEN KÄSITTELY

Koordinaattien näpyttely gepsiin on melkoisen tuskastuttavaa. Helpompi on imuroida kätköjen koordinaatit LOC-tiedostoina GC:n sivuilta, suunnitella reitit kotimikrolla ja tuupata pisteet ja reitit gepsiin.

Geocaching Swiss Army Knife
Kätköilijän sveitsiläinen linkkari on monipuolinen työkalu. Reittipisteitä voi tallentaa tietokantoihin ja tallentaa moniin tiedostomuotoihin, esim. MapSourcen MPS. Tiedonsiirto gepsiin käy sarjaliitännän tai USB:n kautta.

Ohjelma maksaa $25 USD. Se toimii ilmaiseksikin, kun on kärsivällisyyttä katsella piiiiiiiiiiiiiiiiitkäääääääään nalkutusikkunaa.

G7ToWin
Toinen ohjelma, joka käyttää myös USB-väylää. Reittien suunnittelu on mahdollista.

EasyGPS
Helppo ohjelma. Tiedonsiirto vain sarjaportin kautta.

Waypoint+
Vanha ja vaatimattoman näköinen, mutta toimii. Ei USB-tukea.

SATELLIITTIKELI

Satelliittien näkyvyys vaihtelee sijainnista ja vuorokaudenajasta riippuen huomattavasti. On hyödyllistä tietää, millainen satelliittikeli etsintäretkellä on.

Satellite Availability Program
on Leica Geosystems'in ohjelma, jolla voit tsekata satelliittitilanteen. Syötä paikkakunnan koordinaatit, aikavyöhyke ja retken päivämäärä, ohjelma laskee montako tekokuuta on näkyvissä päivän mittaan (esimerkkikuva). Gepsin tarkkuus on suurella todennäköisyydellä huonompi jos satelliittimäärä on 3-5 kuin jos niitä on 9-10. Paikkakunnat säilyvät ohjelman muistissa.

KOORDINAATTIMUUNNOKSET

Jos kätköpisteitä haluaa sijoittaa Suomalaisille kartoille, on kansainväliset WGS84-koordinaatit muunnettava Suomen KKJ-järjestelmään. Muunnoksen voi tehdä verkossa esim. Viestikallion sivulla. Jos muunnettavia pisteitä on useita ja ne saa tallennettua tekstitiedostoksi, on kätevämpää tehdä työ seuraavalla ohjelmalla.

EUREF<=>KKJ
Maanmittauslaitoksen ohjelmalla voidaan helposti muuntaa tasokoordinaatteja EUREF89- ja KKJ-koordinaattijärjestelmien välillä.

EUREF89 on eurooppalainen koordinaattijärjestelmä maailmanlaajuisesta WGS84 -järjestelmästä. Koska järjestelmien välinen ero on alle metrin, voidaan useissa sovelluksissa EUREF89 -koordinaatteja pitää myös WGS84 -koordinaatteina. Erillistä muunnosohjelmaa WGS84:ään ei siis ole.

Ohjelmaa voidaan käyttää joko vuorovaikutteisesti yksittäisten pisteiden muuntamiseen tai sitten lähtöpisteet voidaan lukea mielivaltaisen formaatin mukaisesta tekstitiedostosta.

GeoConv
Eino Uikkasen GeoConv on freeware-ohjelma, jolla voi muuntaa koordinaatistotiedostoja, suodattaa halutut pisteet tulostiedostoon ja käsitellä pisteluetteloita muutenkin. GeoConv on DOS-ohjelma, jolle käskyt annetaan komentorivillä tai komentojonossa. GeoConvin käyttöönottokynnys on suurempi kuin interaktiivisten ohjelmien, mutta kun komentojonon on saanut toimivaksi on toistuvien muunnosten teko helppoa.

TIEDONHAKU

Mozilla Firefox ja Mozilla Suite -selaimen pikahakupalkkiin on saatavilla lisäke, jolla voi tehdä hakuja GC:n sivuille: Geocaching Quick Search

LASKENTA

Laskentatyökalut ovat käyttökelpoisia esimerkiksi ongelmakätköjen laatimisessa ja ratkaisussa: Laskentatyökaluja Exceliin

REITTIPALVELUT

Kätkösivuilta saa nykyisin avattua eniron ja Karttapaikan kartat. Niistä voi katsoa jonkun kätkön lähistöllä olevan kadun nimen ja sitten suunnitella reitin kätköltä toiselle. Internetissä on tarjolla useita reittipalveluita. Olen joskus testannut, että parhaiten toimivat eniron reittipalvelu ja Keltaisten sivujen reittihaku.

AJASTUS

Tämä ohjelma ei suoranaisesti liity geokätköilyyn, mutta voi sitä käyttää vaikka GSAK:n automaattiseen käynnistämiseen haluttuna aikana. Muita tarpeita varten tulin suomentaneeksi puolalaisen Robert Wieckowicz'in ajastusohjelman RICOlmer. Sillä saa kätevästi automatisoitua atk-hommia, esim. varmuuskopioinnin.

MUISTILAPUT

Toinen suomentamani ohjelma on PrestoNotes. Se on muistutusohjelma, muistilappu lävähtää kuvaruudulle haluttuna aikana. Muistutukseen voi liittää hälytysäänen tai sen yhteydessä aukeaa haluttu tiedosto tai käynnistyy valittu ohjelma. Tämä ohjelma on belgialainen, tekijä Michel Meynsbrughen.

Muistettavaa on paljon - tuntuu, että aivoja ei kannata rasittaa liikaa. Apuneuvoja käyttäen vo päästä helpommalla. Vai onko niin, että muistin kuormittaminen pitää sen kunnossa?

 

takaisin

 

10.3.2006, 18.2.2007