sisällön alkuun   |
etusivu edellinen sivu opiksi ja ojennukseksi työkalupakki mukava tietää kätköjä, kätköjä

Miten piilotan geokätkön

Tai oikeastaan, kuinka teen geokätkön. Piilottaminen on pieni osa hommasta.

Ensin on idea kätköstä. Se välähtää yhtäkkiä jostain tai syntyy pitkän miettimisen jälkeen tai porukalla aivoriihessä tai retkellä löytyy sattumalta hieno paikka kätkölle tai piilo löytyy haravoimalla maastoa tai... No, mahdollisuuksia on monia.

Idea on kuitenkin hyvä olla. On mukavaa, että on monenlaisia kätköjä: helppoja ja vaikeita, erilaisissa paikoissa jne. Drive & dump -tyyppisiä kätköjä, joissa rasia viedään sen kummemmin miettimättä tienreunan kivenkoloon, ei kannata kovin useaa tehdä. Sari on listannut asioita, joita geokätköilijät saattavat arvostaa.

Olen yhä enemmän sitä mieltä, että kätkö harvoin tekee paikan mielenkiintoiseksi, mutta kiinnostavassa paikassa oleva kätkö on yleensä kiehtova. Taustatiedot lisäävät kiinnostavuutta ja jännät tarinat vielä toisen mokoman. Pitää olla joku erityinen kätköidea, että tavallisessa metsässä tavallisessa kivenkolossa oleva kätkö säväyttää.

Kätkön pitää olla Geocaching.com -sivuston ohjenuorien mukainen, Cache Listing Requirements/Guidelines, suomeksi GC:n osviitat.

Kätkön sijoittaminen luonnonsuojelualueelle vaatii aina harkintaa. Kätköjen perustamisesta Metsähallituksen maille on selkeät pelisäännöt. Alueidenkäyttöpäällikkö Patrick Hublin Pohjois-Savon ympäristökeskuksesta on antanut seuraavanlaisia ohjeita. Arkoja paikkoja ovat myös muinaisjäännösten ja muiden historiallisten kohteiden läheisyys. Tällaisissa ympäristöissä voi hyvä ratkaisu olla monikätkö, jossa tiedot jemman sijainnista löytyvät tutustumiskohteesta ja kätkörasia on muualla, vähemmän aralla paikalla.

Kätköä pitää pystyä tarvittaessa hoitamaan. Sen on oltava siksi lähellä kotipaikkaa tai sitten paikkakunnalla, jossa käyn säännöllisesti kesähuvilalla, työmatkalla tai muuten. Lomamatkoilla ei geokätköä saa piilottaa.

Kätkörasian sisältö

Kotiin tultuani viimeistelen kätkön ilmoituslomakkeen.

Kätkökuvauksen muotoiluvaihtoehtoja

Kätkön attribuutit

Ylimääräiset reittipisteet

Kätköä pitää tarvittaessa hoitaa

Jos rasian kansi ei ole tiivis, kätköön voi päästä kosteutta. Silloin se on ehkä tuotava kotiin kuivumaan. Mustesuihkutulosteiden muste leviää kosteudessa, geokätkötiedote on silloin uusittava. Jos kätkö katoaa, on harkittava vienkö paikalle uuden rasian vai arkistoinko kätkön.

Kätköjen elämisestä on hyvä tiedottaa pohjoismaisessa keskusteluryhmässä tässä säikeessä.

Kun joku geokätköilijä on löytänyt kätkön, tulee siitä ilmoitus sähköpostilla.

 

takaisin

 

14.10.2007, 8.5.2008