Sisältöä Content    Harjoituksia Exercises     Kotiin Home    Tukijat Partners    Tarjous     Tilaus/palaute 


Oppimisprosessi

Taustaa, Backround

Ohjeita, Instructions

1.Moottori Engine

   3.Air, Fuel & Combustion

4. Diesel Fuel System

7.Engine Parts

Grapple Loader

 
20. Techn. Data 

           

Machine Training Structure

  Konekoulutuksen
rakenne
 

Ponsse Beaver
 

Mushrooms/Sienet

Feedback/Palaute/Tilaus

Lapin ammattiopisto 


FORESTRY COLLEGE

 


Taivalkosken
metsäoppilaitos 


LVI-LÄMSÄ

KÄYTTÖOHJEITA, INSTRUCTIONS, TEKNIIKAN ENGLANNIN NETTISIVUILLE JA MULTIMEDIA-CD:LLE

1. Tekniikan englannin  oppimateriaalisivusto internetissä

Aineisto pohjautuu ammattiaineen ja kielen yhdistettyyn oppimiseen, CLIL Content and Language Integrated Learning menetelmään, asiasisällön oppimiseen vieraalla, tässä englannin kielellä. Samalla kun opit kieltä, opit tässä auto- ja työkonetekniikkaa, moottoreita, voimansiirtoa, sähköä, hydrauliikkaa jne.

Harjoituskirja Tekniikan englantia ja ruotsia toimii hyvänä kumppanina tälle sivustolle. Kirjan polttomoottoreita käsittelevät kappaleet 1-5 löytyvät tulostettavassa pdf-muodossa tästä.  Lisää mielenkiintoista asiaa löytyy yläpalkin Harjoituksia Exercises-sivulta. Jos sinulla ei ole vielä harjoituskirjaa, tulosta em. kappaleet ja hae puuttuvat sanat ja suomennokset kappalekohtaisesti Sisältöä Content sivulta.

EE I käsittelee polttomoottoreitten rakenteita, toimintaa ja terminologiaa, EE II ajoneuvo- ja työkonetekniikan sähkölaitteita ja EE III hydrauliikkaa. Nämä ovat harjoituskirjan tehtäväesimerkkejä, English Exercises. Tulostettavassa muodossa näitä EE tehtäviä on tässä.

MC harjoitukset ova sanaharjoituksia monivalintatehtävinä, mc multi choise. Näytteitä MC harjoituksista tulostettavassa muodossa löytyy tästä ja enemmän niitä on CD:llä. Kun tulostat nämä, kokeile esim. MC21A:ta tästä. Siitä pitäisi saada vahvistukset sanavalinnoille paperiversiossa. Kun merkkaat ensin paperille omat käsityksesi sanoista ja sitten haet varmennuksen digitehtävistä, tulet kerranneeksi ja käyneeksi läpi sanoja jo useampaan kertaan. Mitä useammin sana, lause tai käsite käy aivoissa, sitä paremmin kieltä oppii.

1.1 Tekniikan englannin sanastot netissä

Nettisanastot ovat huomattavasti suppeampia kuin CD:llä. Tässä kuitenkin esimerkki espanja-englanti-suomi sanastosta sekä englanti-suomi sanastosta

2. CD:n Käynnistys

CD on itsekäynnistyvä. Kun levy asetetaan soittimeen, kestää pienen hetken kun ohjelma käynnistyy automaattisesti.  Ellei jostain syystä käynnisty, käynnistä oma tietokone-osasta D asema tai resurssien hallinnassa D-aseman index.htm tiedosto, olet sitten Tekniikan Englannin CD:n kotisivulla.

CD:n  sisältö jakaantuu kahteen perusosaan:

1. Sanastot Dictionaries ja
2. Oppimateriaalit Learning materials.

1. Sanastot
Klikkaa 
Sanastot Dictionaries kuvaa kotisivulla, pääset sanastojen sisältösivulle. Internetin minisanastojen linkit ovat kotisivulla. Sieltä löytyy sanastot aakkostettuna suomesta ja englannista muihin kieliin ja päin vastoin. Kokeile järjestelmää vaikkapa englanti-suomi sanastossa. Paina ctrl+f ja saat etsittävälle sanalle laatikon. Kirjoita laatikkoon esim. mäntä ja sitten enter tai find ja löydät ensimmäisen, jatka joko enterillä tai find next ja löydät seuraavaan ja edelleen kaikki mäntä-sanan sisältävät sanat ja yhdyssanat. Sama toimii kaikilla ohjelman kielillä. Kone etsii automaattisesti sanaston alusta aakkosjärjestyksessä loppua kohti. Etsiminen on aina syytä aloittaa sanaston alusta, ts. käske aina kursori kotiin ctrl+home komennolla ennen uuden sanan etsimisen aloittamista.

 2. Oppimateriaalien sisältö
Valitse kotisivulta
Oppimateriaalit-kuvasta tai yläpalkista Sisältöä Content ja pääset sisällyslutteloon. Sisällysluettelo vastaa oppi-, sanasto- ja harjoituskirjan "Tekniikan englantia ja ruotsia " sisältöä. Siitä on linkit kirjan eri kappaleisiin, niiden suomennoksiin, äänityksiin ja interaktiivisiin harjoitustehtäviin.

2.1. Kappaleista puuttuvat sanat
Avaa harjoituskirjan ”Tekniikan englantia ja ruotsia” sivu 5 ja klikkaa sisällysluettelosta Kappaleen 1 puuttuvat sanat 11. Sieltä avautuu monivalintaharjoituksia, joista valitsemalla vaihtoehtoja löydät kirjan 1. kappaleesta puuttuvat sanat ja englanninkielisen tekstin suomennokset. Kirjoita harjoituskirjaan tekstien rivien väleihin sen verran tekstiä suomeksi, että ymmärrät lauseiden merkityksen. Kuuntele klikkaamalla Sound:ia ja lue tekstit ääneen englanniksi ja suomeksi. Tee sanaharjoitukset kirjan eri kappaleisiin vähintään englannista suomeen.

2.2. Suomennokset
Klikkaa vasemman marginaalin Suomennos tekstiä. Pääset harjoituskirjan englanninkielisten kappaleiden suomennoksiin, muihin käännöksiin ja sanaselityksiin. Tätä voit hyödyntää harjoituskirjan englannin tekstien kääntämisessä tarpeittesi mukaan. Kirjaa sieltä omaan harjoituskirjaan sanaselitysten ja tekstien suomennosten ideoita, jotka ovat mielestäsi oppimisen arvoisia. 

 2.3. EE harjoitukset
Harjoituskirjan sivuille 20; 27 ja 38 on kokoelmat EE I, EE II ja EE III monivalintaharjoituksina moottoritekniikan, sähkötekniikan ja hydrauliikan keskeisistä sanoista ja toimintaperiaatteista. Yläpalkin Harjoituksia Exercises linkki avaa interaktiivisten harjoitusten pääsivun. Sieltä on linkit yksittäisiin EE ja MC harjoituksiin. Harjoitusten pääsivulta voit avata EE ja MC harjoitukset pdf-tiedostona ja myös tulostaa ne

 2.4. MC Harjoitukset
Multiple choise MC sanaharjoitukset ovat pdf-tiedostona ja interaktiivisina aukkoharjoituksina CD:llä ja ne löytyvät myös Harjoituksia Exercises pääsivulta. Tulosta harjoitukset pdf-tiedostosta paperille. Tee sähköiset MC aukkoharjoitukset valitsemalla oikea vastausvaihtoehto paperitulosteista. Aukkoharjoitukset antavat palautteen vastauksista ja vahvistavat oikean vaihtoehdon. Oikea vaihtoehto merkataan paperitulosteeseen.

Harjoituskirjan ja CD:n interaktiivisen oppimateriaalin avulla opiskelija osoittaa kirjaan tekemiensä merkintöjen perusteella suorittaneensa kirjan lukukappaleet 1-15 ja 20 sekä sana-, MC ja EE harjoitukset. Opettaja voi vielä tarvittaessa velvoittaa opiskelijan kokeeseen. Koe on helppo järjestää joko MC ja EE harjoitusten pdf-paperitulosteilla tai sähköisesti tietokoneella valitsemalla sopivasti aukko ja monivalintakysymyksiä EE ja MC harjoituksista.

 Tekniikan englannin sanastojen ja oppimateriaalien kustantaja on rovaniemeläinen lehtitalo Polarlehdet Oy, jonka edustajana Tekniikan englannin asioissa toimii tekijä eero.aula(at)matkalehti.fi p. (016) 344407 ja 0400-168991,  osoitteessa Heinämiehentie 13, 96300 Rovaniemi. Häneltä saa tarkempia tietoja hinnoista, käyttöoikeuksista, lisensseistä ym. Yksittäisen CD:n hintaa ei ole lopullisesti päätetty, mutta nyt ilmestyneen ensiversion hinta on 180,-e ja pakettina neljän sanakirjan kanssa yht. 230,-euroa. Yksittäisten sanakirjjojen voh. on noin 25,-e/kpl. Katso myös tarjous   

Rovaniemellä 20.10.2009

Eero Aula

Polarlehdet Oy

Sähköposti: eero.aula(at)matkalehti.fi 

Heinämiehentie 13

96300 ROVANIEMI

Puh. 0400-168991

 
 

ll