Collien ruokinta ja hoito

Tässä artikkelissä keskityn lähinnä collien rodunomaisiin asioihin, joita hoidossa kannattaa huomioida. Yleisiä koiran hoito-ohjeita löytyy paljon netistä ja kirjoista.

Turkki

Pitkäkarvaisen collien yksi kauneimmista asioista on sen turkki. Toisin kun yleisesti luullaan, turkin hoito on yllättävän helppoa.

Collien turkki on kaksikerroksinen. Lämmin, eristävä pohjavilla pitää lämmön sisällä ja toimii myös kuumalla kelillä eristävänä kerroksena lämpöä vastaan. Päällä on karkea peitinkarva. Collien oikeanlaatuinen peitinkarva on nimenomaan karkeaa, ei pehmeää. Karkea karva hylkii likaa eikä takkuunnu niin helposti kuin pehmeä.

Collien turkinhoitoon kuuluu harjaus ja siistiminen. Koira käydään harjalla / kammalla läpi noin 2-3 x kuukaudessa. Nuorten collieiden korvantakana ja kainaloissa olevat karvat saattavat takkuuntua helpommin, joten nämä käydään läpi mahdollisimman usein.

Collien tassu- ja korvakarvat siistitään saksilla leikkaamalla tarvittaessa. Muuta trimmaamista collielle ei tehdä.

Collie pestään jos se tuntuu likaiselta. Yleensä riittää pelkkä vesipesu kuraisilla ilmoilla. Noin kerran / kaksi vuodessa yleensä on tarvetta koko koiran pesuun. Näyttelyihin pestään koiran valkoiset osat.

Korvat

Collien korvien tulee olla 1/3 taipuneina. Hampaiden vaihtumisen aikana (4-5kk) on oltava erityisen tarkkana, sillä usein collien korvat pyrkivät tällöin pystyyn. Vaikka kotikoiraa ei pystyt korvat haittaakaan, on collien oikea-asentoiset korvat yksi leimaa-antavimmista asioista rodussamme. Näyttelyissä pystyt korvat ovat hylkäävä virhe.

Jos colliesi korvat ovat pystyt tai nousemaisillaan pystyyn, voit laittaa korvan kärkeen painosalvaa. Lievemmissä tapauksissa apua voi tuoda myös apteekista ostettava glyseriini, jota sivellään korvan kärkikolmannekseen. Glyseriiniä ei voi käyttää talvella pakkasella, sillä se saattaa aiheuttaa korviin paleltumia. Jos rasvahoito ei tunnu auttavan, kannattaa ostaa collien korvapainosalvaa. Sitä voi tilata SCY:n toimistosta tai valmistuttaa oheisen reseptin mukaan apteekissa. Yhtä koiraa kohden riittää oheista ohjetta pienempi määrä.

COLLIEIDEN KORVAPAINOSALVA

Glycerol 85 %

340.0

Spir.lodid.5 %

1.5

Acid.Boric

0.5

Acid.Salic

0.1

Methyl.Salic

gtt.V

Menth.Pip.Aetherol

gtt.V

Eucalypt.Aetherol

gtt.V

Kaolin.pond

450.0

M.d.s

Ruokinta

Vaikka collie on suurehko rotu, kasvaa se yleensä tasaisesti. Ruokinnassa on tärkeää seurata pennun kasvua, ja tehdä muutoksia sen mukaan. Mikäli pentu tuntuu kasvavan liian nopeasti, on syytä siirtyä "laimempaan" ruokaan. Suuri osa kasvattajista suositteleekin penturuoan vaihtamista laadukkaaseen aikuisten ruokaan jo varsin varhaisessa vaiheessa.

Colliella on maine herkkämahaisena rotuna. Tämän takia on syytä totuttaa pentu pienestä asti erilaisiin ruoka-aineisiin. Myös nirsoutta esiintyy varsinkin urosten keskuudessa. Nirsommille yksilöille on hyvä opettaa pennusta asti, ettei ruokaa ole yllinkyllin, vaan se voi loppua jopa kesken.

Liikunta

Collie on aktiivinen koira, joka tarvitsee kohtuullisesti, tai jopa kohtuullisen paljon liikuntaa. Kävelylenkkien lisäksi on hyvä tarjota collielle paljon vapaana juoksemista. Metsä on paras alusta colliellekin. Osa collieista nauttii kesäisin uimisesta, joskin collien kanssa on syytä huolehtia, että koira kuivuu kunnolla uintireissujen välissä.

Collien kokoinen koira tarvitsee useamman kilometrin verran liikuntaa päivässä.